На Закарпатті угорські політики вимагають собі окремий округ на виборах

KMKSZ висунув пропозицію для майбутнього закону про парламентські вибори

На Закарпатті угорські політики вимагають собі окремий округ на виборах

Політична організація угорської меншини в Закарпатті "овариство угорської культури Закарпаття (KMKSZ) висунула пропозицію для підготовлюваного нового українського закону про парламентські вибори. За повідомленням з Ужгорода кореспондента угорського інформаційного агентства MTI, на початку цього тижня керівництво ТУКЗ (KMKSZ) прийняло рішення направити її в листі міністру юстиції України Олександру Лавриновичу.

У зазначеному документі запропоновано внести до нового закону такий параграф, який дозволяє створювати окремі виборчі округи для компактно проживаючих національних меншин. Крім того, лідери KMKSZ пропонують, щоб виборчі бюлетені на таких "національних"  виборчих округах були надруковані на мовах національної меншини, що відповідає даному округу.

27 травня 2011р.

Теги: угорські, вибори, ТУКЗ, KMKSZ

Коментарі

2011-06-18 / 14:15:00
сушна ідея цей окремий округ !
це може єдиний шанс щоб не потонути в загальноукраїнській багнюці корупції.

тарас 2011-06-02 / 00:04:00
местный, 01.06.2011 19:31

а мені так здається, що ваші венгерські сусіди взагалі у якійсь прострації

местный 2011-06-01 / 19:31:00
что-то наши венгерские соседи малость попутали в комментах "окремий округ" на выборах и словарь, как один из образовательных элементов...

Magyar Ember 2011-06-01 / 18:44:00

2 ???, 01.06.2011 10:56

Я так понимаю, что проблема состоит в том, что нету словарей и учебников для венгерских школ. Из словаря, о котором я упоминал ниже (90 тыс слов) вполне можно сделать словарь на 10 -15 тыс слов. Поверьте мне, знаю, что говорю, 40 лет пользуюсь словарями. Если б это была моя задача, решить вопрос словаря, я, уверяю вас, до первого сентября у детей был бы словарь!!!

"до чого тут цей приклад" (ц)
Этот пример для того, что любой ребенок, если его не инструментализировать!!!!, в состоянии освоить язык его окружения.
Мои дочери русского языка в школе не изучали, они его выучили сами, владеют им свободно, читают Достоевского, Толстого, Чехова, etc. в оригинале!
Сильная власть нужна чтобы навести порядок и тут и там, потому что обе стороны или не хотят, или неспособны справиться со своими обязанностями.

Надо действительно начать со словаря, работа не объемистая. В Ужгороде не трудно найти людей со знанием и венгерского и украинского языков способных такого рода работу выполнить.

Tibor 2011-06-01 / 18:05:00
to P.jegyző

Шановний! Я числюсь в лавах Jobbik)))

P. jegyző 2011-06-01 / 17:18:00
Шановний пане Тіборе, напишіть заяву для вступу до лав ВО "Свобода". Там Ваші зусілля належним чином будуть оцінені.

??? 2011-06-01 / 10:56:00
2 Magyar Ember, 01.06.2011 10:35

"По всей Европе миллионы таких случаев, когда дети эмигрантов не знают языка абсорбированого их государства, без труда за 3-6 месяцев осваивают этот язык!!! "

до чого тут цей приклад,Magyar Ember, хіба угорці на Подкарпатті - емігранти ???

"Я просто желания исправить положения не вижу. "

поділяю, але крім бажання не бачу і необхідних для того знань в "компетентних" представників держави і НАВІТЬ БАЖАННЯ ТІ ЗНАННЯ ОТРНИМАТИ !

"Была бы сильная власть, она бы навела порядок, а так?"

силою тут хіба щось зробиш ???

вам треба сильнішу владу ніж сталінська, хрущовська або брежнєвська, яку подкарпатські угорці пережили ???

і, зрештою, що навіть вона, та сильна влада вирішила це питання ???

//// ...Magyar Ember, 31.05.2011 21:09
В таких случаях, как тот, который обсуждается ниже, я всегда был сторонник консенсуса. ... ////

Magyar Ember, так ви для себе зясували, будете прихильником сили або консенсусу ???


Magyar Ember 2011-06-01 / 10:35:00

2 ???, 01.06.2011 09:02

І. Орос пусть поинтересуется в Германии, кто там из нацменшин изучает немецкий как иностранный язык. Вот тогда ей станет ясно, как решать такие проблемы. Там это умеют. А І. Орос только кажется, что она умеет и начинает искать причину в какой - то, ей самой непонятной методике обучения.

"усвідомлюєте різницю між статусом мови та методикою її викладання" (ц)
Да, усвідомлюю, сам преподователь. (и уже не первой свежести).

"МЕТОДИЦІ ВИКЛАДАННЯ української як іноземної мови" (ц)
По всей Европе миллионы таких случаев, когда дети эмигрантов не знают языка абсорбированого их государства, без труда за 3-6 месяцев осваивают этот язык!!! Поинтересуйтесь и не ставьте вопрос "ребром". Насильно мил не будешь. На нет и суда нет, если желания нет.

Но, что может райотдел поделать, если плохих преподователей, или преподователей в возрасте заменить некем. Вот знаю одного директора школы, ему давно на пенсию пора, а его заменить некем.

Словарь этот, совсем не такой, как вам кажется, он совсем не застарелый. Понятно, что для школы словарь в таком объеме не нужен. Но эту проблему можно доработать. Об идеологии времён tempi passati, ни слова. Я просто желания исправить положения не вижу. Была бы сильная власть, она бы навела порядок, а так?

Tibor 2011-06-01 / 10:04:00
to P. jegyző

"Я отношусь с великим уважением к украинской культуре, а вам предлагаю прочитать стихотворение Sajó Sándor: Magyarnak lenni."

Читал я это стихотворение. Знаете когда она написана? Более 100 лет назад, в 1910 г., еще до Трианона. Может вам не понравится, но я считаю - нельзя быть таким меланхоликом, только плакать над своей судьбой, надо приспосабливаться, поднять голову и идти вперед. К тому же в 21 веке надо быть последовательным, идти к цели, быть прагматиком. Да такие стихи нужны, но они не есть руководством к действию.

Кстати по пессимизму, данное стихотворение близка к некоторым стихам Лины Костенко. Почитайте ее на украинском языке. Будет тоже интересно для ума и для души.

Для Це Я

Поки що внуків в мене не має. Але, навіть, якщо прийдеться зі своїми внуками розмовляти не угорською мовою, а російською, украінською, чи англійською момвою, то в цьому я не бачу трагедії. Знаєте, сьогодні дуже важливо, щоб людина розмовляла великими мовами краще за свою рідну мову. Мій син, з яким я спілкуюсь виключно угорською мовою, краще володіє німецько, англійською, ніж українською, російською чи угорською мовою. Хоча останніми трьома мовами теж добре володіє. так як вчився в Англії, в Німеччині та в Австріїї, фахову термінологію звичайно засвоїв на цих мовах. І сьогодні для нього не є проблема працювати в іноземних, великих фірмах Англіїї, або Німеччини. Працює до речі успішним керівником у великій четвірці міжнародного аудиту. До чого я це веду, якщо б ми з дружиною, зациклювались тільки на рідній угорській, або українській мові, навряд чи він мав таку егзистенцію. Так, угорська мова потрібна угорцям, так як і українська до певної міри. Але в майбутньому, рідна мова (якщо це не англійська чи інша велика мова) буде знівельована. Вона в принципі сьогодні нівелюється, прогрес не зупиниш.

Ember Zoltán 2011-06-01 / 09:31:00
Коментарі підтверджують популярність сайту і те, що угорцям пора вчити українську мову.) Адмін


Открою свой! Будем конкурентами:)

я розумію, про що ви пишете

Это меня радует:)

??? 2011-06-01 / 09:09:00

2 Це я , 31.05.2011 22:09

///... Знаю з прикладу інших країн: де закриється національна школа, через покоління-через два зникне нацменшина назавжди. Я би не хотів щоб таке сталося ні з нами, ні з іншими етносами. ...///

+ 1 0 0 0 ! ! !

2 Magyar Ember
в цьому контексі
раджу також для ознайомлення та осмислення :

http://www.youtube.com/watch?v=Eq93dr9Lqxo

??? 2011-06-01 / 09:02:00
2 Magyar Ember, 31.05.2011 21:09
+ Це я, 31.05.2011 22:49
//// …. 1. Нельзя от украинского государства требовать "вивчати українську мову в угорськомовних школах ЯК ІНОЗЕМНУ". Это идет вразрез с правами граждан других национальностей. Исходный статус обучения должен быть одинаков для всех граждан. Государство, однако, обязано своим гражданам предоставить возможность изучать с первого класса родной язык, историю, культуру. Но школа должна быть украинской.(Российских теперь нету) ….. ////

Ви усвідомлюєте різницю між статусом мови та методикою її викладання , чи ні ???
Невже педагогі-філологи із понад 40 річним стажем роботи саме в угорськомовних школах Подкарпаття, які власне і пропонують і наполягають на МЕТОДИЦІ І ЩЕ РАЗ МЕТОДИЦІ ВИКЛАДАННЯ української як іноземної мови (ПРО ЇЇ ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС тут взагалі ніхто не згадує, адже це не тема обговорення, вона - державна) є дурніші за вас ??? (І. Орос, в даному випадку, тільки як голова педагогічного товариства і громадський діяч, колишній депутат відстоює і пропагує цей варіант вирішення проблеми розроблений саме фахівцями – практиками.)

////. 2. То, что предлагает И. Орос, возможно, в качестве частной школы - privat scool - содержать такую школу должны родители на свои средства. Там можно изучать украинский язык, как иностранный. Так это в Германии, Франции, Австрии, Швейцарии....///

Хіба угорці Подкарпаття звільнені від сплати податків, акцизів , тощо до державної скарбниці, з якої в Україні , як і в кожній країні, утримується система державної освіти ???
То чому вони не мають права на власні державні угорськомовні школи, школи, де державну мову викладають за апробованою у світі багатьма національними меншинами
М Е Т О Д И К О Ю !!!, ТОБТО ЯК ІНОЗЕМНУ , «крок-за кроком» ???
Адже для угорської дитини яка до 6-7 років не чула в своєму рідному середовищі, сімї, оточенні української мови, вона не може бути навіть другою мовою і не може починати викладатися на рівні із ровесниками з київського Подолу, чи не так ???


Інше в цій темі виклали Ember Zoltán, 31.05.2011 22:50, Istvan, 31.05.2011 22:35

2 Magyar Ember, 01.06.2011 00:20

Це дуже добре, що у вашому розпорядженні є відповідний словник 1961 року видання, який вам згодився коли ви у 60-х роках закінчували школу. Але вам не здається , що на подвірї вже ХХІ століття і навіть простим перевиданням цього словника угорські діти Подкарпаття отримають у свої руки тільки лиш продукт 60- років минулого століття, який ще мабуть вщент напічканий комінустично-партійною термінологією, хоч і доби хрущовської відлиги ???
Невже угорські діти не заслуговують від української держави ні на що краще , як перевидання хоч і якісного , але всеж безнадійно застарілого за часом радянського словника ???

Magyar Ember 2011-06-01 / 00:20:00

2 Istvan, 31.05.2011 22:35

Не пишу по- венгерски, потому что админ меня постоянно ругает, как мачехиного сына.

Имею венгерский словарь "Magyar - Ukrán" és "Ukrán - Magyar" szótár.

P.P.Csucska, O.M.Rot, J.M.Szák.
Szerkesztésén

Akadémiai kiadó, Kárpátontüli területi kiádó, Budapest - Ungvar, 1961.

Угорсько - Український словник.
Уклали наукові працівники Ужгородського Державного університету за редакцією

О.М. Рота, Ю.М.Сака, П.П. Чучки.
Видавництво Угорської Академії наук,
Закарпатське обласне видавництво
Будапешт - Ужгород, 1961, 908 страниц.

Если проблема только в словаре, то я готов предоставить мой словарь для переиздания с тем, чтобы его предоставить на пользование в венгерских школах Подкарпатья. Пусть уполномоченный референт по вопросам образования (обучения) в венгерских школах на этом сайте сообщит свои данные и я с ним свяжусь.

Ember Zoltán 2011-05-31 / 23:05:00

Jó éjszakát, barátaim. Holnap folytatjuk. Bár sok értelmét nem látom, hisz épp azok nem olvassák a sorainkat, akiknek kellene!


Якщо я розумію, про що ви пишете, це не означає, що ви повинні зловживати моїм довір''ям. :) Адмін

Ember Zoltán 2011-05-31 / 22:50:00

Иштван + 100:

1. Методика плохая: изучение украинского языка начинается сразу с крыши, без стен, без фундамента! В пятом классе заставляют зубрить Швченко, но ребенок не может ответить на самые простые вопросы (как зовут, сколько тебе лет, где живешь тд.)

2. Учебников, нет, словарей нет, наглядных пособий нет, лингафонных кабинетов нет, не маловажно: в венгерских селах говорящий на украинском языке среды нет! Готов борщ, когда нет мяса, нет картошки, нет свеклы, нет капусты. Есть вода и один лук!

Це я 2011-05-31 / 22:49:00
2 Мадьар Ембер
Абсолютно не згоден з першим пунктом.
Всі заціклилися на тому, чи викладати українську угорським дітям як іноземну, чи як рідну. Це все третьорядне. Головне, потрібно вибрати такий метод, або методи, що дасть максімальний результат. Головне: захотіти навчити .

Istvan 2011-05-31 / 22:35:00
Tibor, за остаоьные 5-6 лет в Украине не выдавались учебники украинского языка для венгерских школ! Словари нигде не купишь! Как изучать язык государственный, когда сам государство не дасть возможностей??? И говорят, что венгры не хотят изучить язык... Специально не предоставляют возможность усовершенствоваться венграм.

Ember Zoltán 2011-05-31 / 22:33:00

Админ, комменты подтвреждают: пора взять на работу человека со знанием венгерского языка! В последнее время одни венгры говрят между собой:)


Коментарі підтверджують популярність сайту і те, що угорцям пора вчити українську мову.) Адмін

Ember Zoltán 2011-05-31 / 22:24:00
Тибор, у каждого своя судба, свои личные примеры.
Приведу два таких из меоей собственной жизни.
Во первых. Когда моему первому ребенку стукнуло 6 лет, знакомые спрашивали: а в какую школы ты его запишешь? Я ответил: однозначно в венгероязычную. Во первых: я тоже закончил венгерскую школу, во вторых в моем родном венгерском селе семеро ходили в не венгерскую школу в пятое село. Из них четверо стали трактористами, трое алькоголиками. Такую карриэру, добавил, можно без образования достигнут (моя школа была очен сильная, в кажсдом году трое-четверо детей поступили в университет. Должен добавуить: русскийучили как сейчас украсинский, и вышло, что дети в восьмом классе лучше знали франзуский, который учили, как иностранной естественно, чем русский). Дети мои – а их у меня слва богу трое! – "шпрехают" от 3-х до шести языков! Все стали успешными людьми! После венгерской школы!

Во вторых. Я, как выше писал, тоже закончил венгерскую школу, имею одно среднее и два высших образований. Считаю, считают, что тоже нахожусь не среди последних. на разном уровне тоже знаю несколько языков, в том числе и западных.

Тибор, глубокий поклон тебе, что твой сын знает венгерский. Но с твоим подходом с внуком говорить на материснком языке уже не будешь!!!!! (Мой опус немножко и для Мадяр Эмбера!)

Це я 2011-05-31 / 22:09:00
Пан Тібор міркує аж надто логічно. Він володіє абсолютною правдою. Але почуття національної ідентичності не можливо виразити через математичні формули. Пан Тібор,як він сам зазначив, мешкає у Київі. Із своїм сином вдома розмовляє угорською. А із онуком, якщо вже має?

Тіборові немає за що переживати. Таким же чином міркує про майбутнє своїх дітей більшість угорських батьків. Я вже писав раніше, приблизно 2/3 з них віддають своїх дітей до україномовних шкіл.

Стоїть питання таким чином: чи конкурентоспроможні зараз угорські школи? Школи є за рівнем навчання різні. Єдина найбільша пробпема для всіх- рівень викладання української як державної мови. Наші діти не можуть бути настільки тупими, щоб не годні були вивчити в школі державну мову, коли угорські діти в угорських школах в Румунії спроможні оволодіти румунською, в Сербії сербською, в Словаччині словацькою, чеською мовами, та на додачу ще однією-двома іноземними мовами.Як говорить вчитель нашої школи, діти краще знають англійську, чим українську. Наша донька закінчила 2. клас в угорському класі. Вчителька англійської з ними співала, танцювала, гралася аби закріпилися слова, вирази, речення. Українська вчителька у першому класі казала їм: грайтеся в хованки. В класі. Щоб їй не заважали. Коли запитував, що ви робили на уроці з української, донька відповідала: ти ж знаєш, малювали. Тепер, у другому вивчили абетку, навчилися читати-писати. Принаймні моя доня. Всеж таки мати в неї з Галичини.

Повертаючись до конкурентності шкіл. У Берегівській гімназії старший син провчився чотири роки, такщо знаю про рівень викладання кінця 90-их. Учні згаданої гімназії виборювали призові (серед них перші) місця на Всеукраїнських олімпіадах з різних предметів. У деяких гімназіях, ліцеях українська викладається на належному рівні також. Це там, де до викладання української мови ставляться професійно, з ентузіазмом. В нас із жінкою виникає таке враження, що дітей угорських класів, шкіл навмисно не хочуть навчити говорити українською, або не хочуть цього підсвідомо. Бо таким чином угорські класи обов*язково зникнуть, зменшуя конкуренцію україномовним школам.

Давно говорю, де тільки можна: збереження угорськомовних шкіл залежить від того, чи зможуть за 11 років навчити в них дітей говорити українською.

Знаю з прикладу інших країн: де закриється національна школа, через покоління-через два зникне нацменшина назавжди. Я би не хотів щоб таке сталося ні з нами, ні з іншими етносами.

А Ковачі не зможуть довести до молодих батьків, що угорські школи нічим не гірші за українські (я бачу на багатьох прикладах: у деяких аспектах навіть кращі). Різні люди говорять: єдиний ВУЗ в області. куди можна потрапити без грошей, це Берегівський педінститут. Діти поступають туди часто після українських шкіл. Це добре. Але доки буде існувати угорський ВУЗ, якщо позакриваються угорські школи?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини