Закарпаття: Про стан соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Минає двадцять один рік від того дня, з якого розпочалося нове літочислення для України і всього людства. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції прогримів вибух, який сколихнув увесь світ. На превеликий жаль, для багатьох ще з того часу і по сьогодні Україна асоціюється із словом “Чорнобиль”.

Закарпаття: Про стан соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофиВнаслідок викиду радіоактивних матеріалів із зруйнованого четвертого блока Чорнобильської АЕС забруднено понад 53,5 тис. квадратних кілометрів території України. Чорнобильська катастрофа істотно змінила життя мільйонів людей. З місць постійного проживання було евакуйовано та переселено понад 162 тис. осіб.
На сьогоднішній день в Україні проживає близько 3 млн. постраждалих, серед них понад 105 тис. – 1 категорії (інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи).
В нашій області всього проживає майже шість тисяч чорнобильців (понад 200 інвалідів, більше трьох тисяч – ліквідатори, майже 800 переселенців, до двох тисяч дітей).

Соціальний захист населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, грунтується на Законі України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Основні функції щодо реалізації державних програм з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, покладені на головне управління праці та соціального захисту населення, а на місцях – на управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськвиконкомів. Всього в області реалізовується 10 таких програм. Зазначені програми регулюють надання постраждалим громадянам, гарантованих їм державою близько 20 видів пільг та компенсацій. Найголовніші з них, зокрема, компенсація за продукти харчування, оплата додаткових відпусток та стипендій, компенсація сім`ям з дітьми, оплата комунальних послуг фінансується стовідсотково до потреби.
У 2006 році фінансування вищеперерахованих програм склало 5,4 млн.грн. (на 12 % більше порівняно з 2005 роком). Всі цільові програми були профінансовані повністю відповідно до бюджетних призначень. Загальні кошторисні призначення видатків по чорнобильських програмах в поточному році збільшені порівняно з 2006 на 7 % і становлять 5,8 млн. грн. (без видатків на житло).
Відповідно до чинного законодавства право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками на оздоровлення мають всі осіби, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. На їх оздоровлення необхідно 5 млн.грн., з них на оздоровлення дітей – 1,6 млн. гривень. У минулому році розпорядником коштів на оздоровлення постраждалих громадян була обласна адміністрація. Після проведених відкритих торгів на суму кошторисних призначень 616 тис.грн. були заключені угоди і придбано 505 путівок, які використані в повному обсязі.

Кількість оздоровлених в 2006 році порівняно з 2005 збільшилася на 9 відсотків, разом з тим відсоток оздоровлених за рахунок коштів державного бюджету залишається низьким (6 відсотків від загальної кількості дорослих громадян та 16 відсотків від загальної кількості дітей). Станом на 1 січня 2006 року кількість поданих заяв та медичних довідок на забезпечення путівками в 2007 році перевищує півтори тисячі. Головним розпорядником коштів за цією програмою є Міністерство праці та соціальної політики України і за інформацією Міністерства для закарпатських чорнобильців придбано 445 санаторно-курортних путівок (в т.ч. 255 – дитячих та 190 – для дорослих), в основному у санаторні заклади, розміщені за межами області. Щоб виправити ситуацію в наступному році, адміністрація готує лист в Кабінет Міністрів України з проханням при формуванні бюджету на 2008 рік визначити головним розпорядником коштів за вказаною програмою обласну адміністрацію.

Кошторисні призначення програми спеціалізованої медичної допомоги чорнобильцям на 2006 рік склали 86 тис.грн., за рахунок яких в обласний госпіталь, обласну лікарню, кардіодиспансер, лікарню УМВС, онкодиспансер, дитячі обласну та міську лікарні, Ужгородську та Мукачівську міськрайонні лікарні були закуплені медикаменти та витратні медичні матеріали. Аналогічні закупівлі на таку ж суму будуть проведені в поточному році.

Щорічно збільшується фінансування пільгового забезпечення чорнобильців безкоштовними медикаментами при амбулаторному лікуванні та зубопротезування. Головним управлінням укладені угоди з аптечними закладами та райміськлікарнями на надання послуг чорнобильцям з наступним відшкодуванням їх витрат. Як результат, є чітка картина, які ліки, скільки упаковок і на яку суму отримав постраждалий на протязі року в розрізі міст і районів області. Разом з тим держадміністрація вважає, що затверджені обсяги фінансування є недостатніми, адже розмір коштів, який припадає опосередковано на 1 чорнобильця становить 45 грн. на забезпечення ліками та зубопротезуванням.

Минулого року втричі були збільшені кошторисні призначення, що спрямовуються на забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців І категорії, що дало змогу відшкодувати вартість придбаного житла 5 сім`ям, у складі яких є діти-інваліди та інваліди І, ІІ групи.

Щорічно на 50 тис. грн. фінансуються роботи Сокирницького цеолітового заводу по виготовленню та відправці цеолітового борошна на радіоактивно забруднені території.

Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що обсяги бюджетних коштів, які спрямовуються на виконання програм, пов`язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, порівняно з видатками минулих років, значно збільшені, однак все ще недостатні.

Обласна адміністрація на регіональному рівні виступає координатором та організатором щодо залучення додаткових коштів з метою посилення соціального захисту чорнобильців. З цією метою головою державної адміністрації 28 липня 2006 року прийняте для безумовного виконання розпорядження № 444 “Про заходи щодо посилення соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2006-2008 роки”. Спільними зусиллями упродовж минулого року за рахунок коштів обласного та інших місцевих бюджетів надано матеріальну допомогу учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, багатодітним сім`ям, сім`ям інвалідів, важкохворих та сім`ям, які втратили годувальника з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму понад 300 тис. грн. До 150 тис. грн. передбачено відповідно до затверджених обсягів фінансувань районними, міськими бюджетами і на 2007 рік.

Крім грошових виплат, органи виконавчої влади на місцях постійно надають чорнобильцям підтримку в інших формах. Зокрема, минулого року чотири квартири учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ІІ категорії надано Мукачівським міськвиконкомом, Перечинською та Великоберезнянською райдержадміністраціями. Трьом сім`ям, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, проведені капітальні ремонти житла. Дванадцять автомобілів “Таврія” отримали інваліди – чорнобильці: сім з них за рахунок благодійних коштів, ще п`ять за рахунок коштів державного бюджету. 527 дітей шкільного віку, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, оздоровлено за рахунок коштів місцевих бюджетів, релігійних, благодійних організацій. Вже в цьому році – 1 квартира виділена учаснику ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи УМВС України в Закарпатській області.

Голова адміністрації О.О. Гаваші звернувся з особистим проханням до керівників базових санаторіїв Закарпаття з проханням виділити благодійні путівки для чорнобильців. У відповідь по 3 таких путівки виділили санаторій “Поляна” (головний лікар Марусанич Борис Миколайович), санаторій “Перлина Карпат” (директор Сікора Степан Іванович), санаторій “Теплиця” (директор Уваров Олег Анатолійович), санаторій “Шаян” (головний лікар Маді Юрій Іванович), дві – санаторій “Квітка Полонини” (головний лікар Ганинець Павло Павлович), одну – санаторій “Синяк” (головний лікар Швардак Маріанна Василівна). Адміністрація та безпосередньо чорнобильці щиро дякують їм за виявлене розуміння та милосердя.

Облдержадміністрацією, органами виконавчої влади на місцях і надалі постійно вживатимуться заходи щодо посилення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, вишуковуватимуться додаткові кошти для поліпшення матеріального становища чорнобильців.

Разом з тим існує ряд проблемних питань соціального захисту постраждалих громадян, які потребують вирішення на державному та регіональному рівнях :

- недосконалість нормативної бази (встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 р. № 836 розміри компенсаційних виплат чорнобильцям не змінювалися з 1996 року і, для прикладу, щомісячна виплата на дітей шкільного віку становить 3 грн. 30 коп.);

- недостатність коштів на зубопротезування та забезпечення медикаментами (248 тис. грн. або 45 грн. на одну особу на рік), а також на санаторно-курортне лікування;

- відсутність єдиного головного розпорядника коштів державного бюджету, що спрямовуються на соцільний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З метою їх вирішення адміністрацією направлені звернення в Кабінет Міністрів України, МНС України і Міністерство праці та соціальної політики.
Головне управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА
23 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини