На обліку у Кримінально-виконавчій інспекції Мукачівського району перебуває 320 засуджених

Закарпатська область межує з чотирма країнами Європейського Союзу: Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Польщею. Таке вигідне географічне розташування Срібної Землі дає можливість закарпатцям виїжджати за кордон на заробітки.

На обліку у Кримінально-виконавчій інспекції Мукачівського району перебуває 320 засуджених

 Цікаво, що не тільки у вищезгадані країни, оскільки трудові мігранти працюють в Італії, Португалії, Німеччині. Відтак, діти цих трудових мігрантів, які залишилися без виховання і догляду батьків чи одного з батьків, часто-густо стають на шлях злочинності. Оскільки в них відбуваються зміни в системі цінностей. Натомість відсутність піклування компенсується недитячою сумою в кишені та призводить до того, що заробітчанські "сироти" ( іншими словами – це соціальні сироти) витрачають батьківські євро та долари, зароблені за кордоном нелегкою працею, на алкоголь чи наркотики набагато частіше, ніж їхні однолітки, котрі мають не менш забезпечених батьків. Цікаво, що діти мігрантів частіше за інших прогулюють школу, потрапляють у погані компанії та скоюють злочини.

Як повідомили Закарпаття онлайн у Мукачівському МРВ КВІ ВДДУПВП у Закарпатській області, нині на обліку у Кримінально-виконавчій інспекції (КВІ) Мукачівського району ВДДУПВП в Закарпатській області перебуває 320 особи, які за скоєння тих чи інших злочинів відбувають покарання без позбавлення волі. Більше третини – це молоді люди віком до 35 років і 12 неповнолітніх віком до 18 років.

Переважно неповнолітні притягуються до кримінальної відповідальності за крадіжки. Загалом дехто із засуджених, як неповнолітніх, так і дорослих, упродовж строку покарання, впродовж якого вони перебувають на обліку в КВІ, вчиняють нові злочини, серед яких переважають крадіжки.

Більшість із засуджених, котрі один раз скоїли злочин, більше не потрапляють у поле зору правоохоронних органів.

Стосовно адміністративних правопорушень, а саме порушення правил дорожнього руху – керування транспортним засобом у нетверезому стані, торік на обліку в КВІ перебувало 2 неповнолітніх.

Серед пріоритетних завдань КВІ Мукачівського району ВДДУПВП в Закарпатській області є те, аби засуджені стали на шлях виправлення. Вирішення цього питання багато в чому залежить від рівня інформованості та проведення не тільки профілактичної, але й індивідуально-виховної, культурно-просвітницької роботи із засудженими. Приміром, КВІ Мукачівського району було укладено ряд угод про спільну роботу із представниками громадськості, державних та релігійних організацій задля соціального становлення розвитку молоді, популяризації здорового способу життя, запобігання та профілактики негативних явищ та злочинності.

Одним із головних завдань є те, що у процесі співпраці з державними, громадськими, релігійними організаціями основна увага приділялася насамперед такій діяльності: сприяння у взаємодії та проведенні культурно-громадських акцій. Крім того, у спільній співпраці з організаціями розроблено чимало нових проектів, які покликані повернути у суспільство оновленого повноправного громадянина. Оскільки той у своєму житті вже отримав "гіркий" досвід, але вчасно зробив висновки та обирає нові пріоритети життя.

У сільській місцевості неповнолітні стають на кримінальний шлях тому, що здебільшого це діти, котрі виховуються у неповних та неблагополучних сім"ях. Батьки цих дітей неналежним чином доглядають за ними, не приділяють уваги їхньому вихованню.

До речі, левова частка підлітків живе та набуває життєвого досвіду, навичків та умінь в умовах злиденності, а також у відсутності елементарних умов життя. Батьки таких дітей часто не працюють. Але не тому, що не хочуть! А тому що немає у селі роботи!.Цікаво, що більшість з цих батьків не байдужі до спиртного, і вони не можуть влаштувати своє особисте життя. Зрештою, і не несуть відповідальності за майбутнє своїх дітей. Як наслідок, неповнолітні не відвідують школи, навчальні заклади. Натомість, якщо й не пропускають уроки, зате погано вчаться.

Як показує досвід, нині молодь стала ще більш агресивнішою та жорстокішою. Маємо великий відсоток крадіжок, але й зустрічаються хуліганські дії з нанесенням тяжких чи середньої тяжкості тілесних ушкоджень іншим людям та гвалтування.

Проблема в тому, що зростання молодіжної злочинності взаємопов'язане насамперед з низкою негативних соціальних явищ – відсутністю житла, майна, достатньої освіти, професії, досвіду спілкування, набутих соціальних зв'язків, які б могли допомогти у вирішенні їхніх проблем. А також – відсутністю достатнього життєвого досвіду, навичок та загальноприйнятих норм поведінки.

Цікаво, що найстаршій людині, яка перебуває на обліку в КВІ Мукачівського району – 70 років. Цей чоловік притягнений до кримінальної відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень середньої степені тяжкості. Пенсіонер посварився зі своїми сусідами через земельну ділянку.

До речі, на обліку перебувають 54 жінки, левова частка з яких притягнуті до кримінальної відповідальності за неналежне виховання дітей.

Кримінально-виконавча інспекція Мукачівського району веде облік та контроль осіб, до яких застосовано адміністративне стягнення у вигляді громадських робіт. Такі особи беруть безкоштовну участь у суспільно-корисній праці, а саме: облаштовують спортивні дитячі майданчики, озеленюють територію, висаджують дерева, а також беруть участь у ліквідації незаконних сміттєзвалищ. Крім того, така категорія осіб нещодавно залучалася до облаштування та ремонту сільських обелісків загиблим воїнам у Великій Вітчизняній війні.

25 травня 2011р.

Теги: кримінал, покарання, облік, засуджені

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини