На Перечинщині пройшли II літні спортивні ігри

Після гострих критичних стріл щодо розвитку спорту на Перечинщині, тут відбулися значні покращення. Свідченням цього є проведення в райцентрі II літніх спортивних ігор серед громад Перечинського району.

На Перечинщині пройшли II літні спортивні ігри

У суботу на міському стадіоні Перечина пожвавлення вирувало вже зранку. Організатори спортивних ігор наводили останні штрихи, щоб спортивна арена відповідала своєму призначенню. Стадіон було прибрано, траву навколо покошено, лінії обмежень спортмайданчиків наведено.

Об 11 год. команди-учасниці змагань вишикувалися для урочистого відкриття. На стадіоні зібралася велика кількість глядачів, які своєю присутністю підтримували рідних, друзів та знайомих. Командувач парадом Юрій Афанасьєв доповів оргкомітету про готовність до змагань. Капітани команд, призери І літніх спортивних ігор району, підняли Державний прапор. Із вітаннями до учасників звернулися заступник голови облдержадміністрації Іван Качур, голова Перечинської райдержадміністрації Андрій Готько, голова районної ради Анатолій Перцев, голова міста Мирослава Гуранич. Невеличку концертну програму підготували учні Перечинської школи-інтернату та с.Раково.

А відкрили змагання футбольним матчем збірних команд райдержадміністрації та районної ради. На боці РДА була молодість, на боці райради – досвід. За перемогу боролися Валерій Павлович, Михайло Лабич, Віктор Томаш, Тарас Данилич, Віталій Кібза, Василь Терпак, Анатолій Перцев, Микола Климець, Віктор Цвік, Юрій Мальцев. Більшість ігрового часу перевагою володіли досвідчені футболісти збірної райради, які створили кілька по-справжньому небезпечних моментів, але на останньому рубежі вдало діяв Валерій Павлович, якому вдалося вберегти свої ворота від голів. Під кінець матчу вагоме слово сказала молодість. Збірна РДА, у складі якої поруч із молодими працівниками грав заступник голови ОДА Іван Качур, провела швидку атаку, і точний удар заступника голови облдержадміністрації досяг мети. У збірної райради на те, щоб зрівняти рахунок, не вистачило ні сил, ні часу. Фінальний свисток зафіксував перемогу збірної РДА з рахунком 1:0. Можливо, гол Івана Качура в якійсь мірі є символічним, бо спортивна Перечинщина сьогодні справді потребує допомоги.

Після завершення товариської зустрічі на старт вийшло 14 команд, які змагалися в 7 видах спорту: футболі, волейболі, настільному тенісі, шахах, шашках, гирьовому спорті та перетягуванні канату. За медалі літніх спортивних ігор вийшли поборотися збірні команди 12 сільських громад ра-йону, міста Перечин та збірна райвідділу УМВС у Закарпатській області. Із невідомих причин на спортивні ігри не заявилися команди с.Новоселиця (голова сільської ради Михайло Пайдич) та с.Турички ( Владислав Плавайко). Приємно було бачити на змаганнях гостей із Івано-Франківщини на чолі з головою Долинської РДА Петром Шкутяком.

У футбольному турнірі взяли участь усі 14 команд. Після напруженої боротьби в підгрупах, чвертьфіналах та півфіналах у вирішальному поєдинку зустрілися команди Перечина та Зарічева. У складі обох команд виступає багато хороших футболістів. Та все ж перемогу святкували підопічні Федора Гунки, який готував до змагань перечинських футболістів. Рахунок матчу 1:0. Команда Зарічева, яку тренував Ярослав Ситар, отримала срібні нагороди. Бронзові медалі у футболістів Дубриничів, яких палко підтримувала голова села Любов Лавер. Відразу за рискою призерів зупинилася збірна Туриці, у складі якої відмінно зіграв сільський голова Іван Бокшан. Приємно здивували футболісти Ворочева, які не грають навіть у чемпіонаті ра-йону. Сільському голові Андрію Пастеляку вдалося налаштувати своїх футболістів на гру, а результатом команди стало 5 місце. Значно більше очікували від команд Сімера, Тур'я-Реміт, Порошкова.

У волейбольному турнірі на старт вийшло 9 команд. Волейбол у районі в пошані, тож змагання проходили напружено й були видовищними. Команди демонстрували доволі непогану майстерність, а вболівальники палко підтримували своїх земляків. У фіналі зустрілися команди Перечина та Т.-Пасіки. Сільський голова Михайло Малеш вів своїх волейболістів до золотих медалей, але досвід і майстерність Івана Погоріляка, Віталія Кравця та Михайла Ковача все ж завадили це зробити. Перемогли перечинці. Команда Т.-Пасіки на другому місці. Третє місце посіла команда села Т.Бистра (голова Василь Шкріба). Четверте у збірної райвідділу міліції, за яку виступав і заступник начальника райвідділу Віктор Томаш. П'яте у волейболістів села Порошково (сільський голова Юрій Касинець). У цілому турнір наочно продемонстрував любов горян до волейболу. У більшості команд на майданчику перебували сільські голови, які намагалися вести за собою підопічних. Та все ж кинулася у вічі доволі мала кількість хороших молодих виконавців.

 

У змаганнях із шашок не було рівних сільській громаді Зарічева. Рослав Бодак та Надія Бодак зуміли перемогти своїх суперників як серед чоловіків, так і серед жінок в індивідуальних змаганнях, забезпечивши селу перемогу в командних змаганнях. Відмінно виступили шашкісти Дубриничів, які посіли друге загальнокомандне місце. В індивідуальному заліку Лариса Огар виборола срібло в змаганнях серед жінок. Таку ж нагороду здобув Іван Бобрик у змаганнях чоловіків. Третє місце посіла збірна невеликого гірського села Вільшанки, що стало доволі неочікуваним. Представниця цієї громади Тетяна Молнар до бронзової нагороди в командних змаганнях зуміла вибороти таку ж нагороду і в індивідуальних змаганнях. На четвертому місці команда Т.Пасіки, а на п'ятому – Перечина. Представниця райцентру Неля Кушнір посіла 4 місце в особистому заліку серед жінок.

У змаганнях із шахів на старт вийшли 8 команд. По ходу змагань на перемогу претендували принаймні 5. Хорошу гру впродовж турніру демонстрували шахісти Зарічева, Дубриничів, Перечина, Вільшанок. Завдяки перемозі Станіслава Андрушка в чоловіків, на перше місце вийшла збірна Перечина. Надія Бодак із Зарічева стала найкращою серед жінок, але невдалий виступ чоловіків приніс команді Зарічева тільки третє місце. Друге посіла збірна села Дубриничі. Команда райвідділу міліції на четвертому місці, Вільшанок – на п'ятому, Т.Пасіки – на шостому. В особистому заліку призові місця в жінок вибороли Надія Бодак (Зарічево), Лариса Огар (Дубриничі) та Мирослава Пекар (РВ УМВС). У чоловіків переміг Станіслав Андрушин (Перечин). Срібло у Василя Пекаря (Вільшанки), а бронза – в Петра Брензовича (Дубриничі).

На високому рівні пройшли змагання з настільного тенісу, чому сприяла участь у турнірі відомих в області тенісистів Клари Датків, Діани Гуштан, Івана Бірова, Олександра Кривенка та інших. За медалі спортивних ігор боролися 8 команд. Найкраще підготовленими виявилися тенісисти Перечина, які посіли перше командне місце. До трійки призерів також увійшли команди Т.Пасіки, Порошкова. Команди Зарічева, РВ УМВС та Дубринич хоч призерами не стали, зате зуміли продемонструвати доволі високу майстерність. В особистому заліку в жінок перемогла досвідчена Клара Датків із Перечина. Срібло в Діани Гуштан із Т.Пасіки, а бронза в Галини Петрішко з Порошкова. Добре також у цьому виді виступили Марія Пекар (РВ УМВС) та Марія Цубина (Вільшанки), які посіли відповідно 4 та 5 місця. У чоловіків переміг досвідчений Іван Біров із Дубриничів. Олександр Кривенко з Туриці – другий, а Віталій Манзич із Сімерок – третій. Непогано виступив і Олег Станко з Перечина, але до призової трійки не ввійшов.

На старт змагань із гирьового спорту вийшло 7 команд. За медалі спортивних ігор боролися спортсмени в двох вагових категоріях. Серед спортсменів вагової категорії до 80 кг переміг представник Зарічева Віктор Демченко. Друге місце в представника райвідділу міліції Володимира Паніна, третє – в перечинця Михайла Ганчака. У ваговій категорії понад 80 кг переміг Роман Левицький із Зарічева. Заступник начальника райвідділу міліції Віктор Томаш продемонстрував непогану майстерність і волю до перемоги, тож виборов друге місце. Третє посів представник Дубриничів Едуард Огар. У командному заліку перемогу здобули гирьовики Зарічева. Друге місце посіла збірна команда РВ УМВС, а третє – Перечина.

Ну, а найбільший ажіотаж панував під час змагань із перетягування канату. Тут заявку на участь подали 10 команд. Серед сильних – Перечин, Дубриничі, Зарічево, Сімерки. Ці команди по силі були майже рівні, а головну роль відіграла техніка. Найкраще з завданням упоралася команда Зарічева. Роман Левицький, Ярослав Станко, Сергій Герзанич, Ярослав Ситар, Володимир Тимченко продемонстрували неабияку силу й технічну підготовку, що дозволило їм піднятися на вищий щабель п'єдесталу пошани. Друге місце посіла команда Сімерок, а третє – Дубриничів. Четверте місце в збірної Перечина.

У загальнокомандному заліку перемогла збірна команда Перечина (голова міста Мирослава Гуранич), друге – в сільської громади Зарічева (Іван Магада), яка програла переможцю всього кілька очок. Третє місце посіла команда села Дубриничі (Любов Лавер). На четверте місце вийшла команда Т.Пасіки (Михайло Малеш). П'яте в збірної РВ УМВС (начальник райвідділу Владислав Баєв). Шоста сходинка за збірною села Сімерки (Владислав Цапик). Слід відзначити добру активність спортсменів невеликого гірського села Вільшанки, які на літніх іграх здобули медалі змагань, а в командному заліку посіли високе 7 місце, випередивши сильні команди району, за що велика подяка сільському голові Івану Цубині.

Усі переможці змагань в особистому й командному заліку, а також загальнокомандному нагороджені кубками, медалями, грамотами, а переможець та призери в загальнокомандному заліку отримали від районної ради грошові винагороди. Нагороди призерам змагань вручали голова райради Анатолій Перцев, заступники голови РДА Оксана Ігнатишак та Ольга Кравчук, а також начальник відділу сім'ї, молоді та спорту РДА Надія Токар. Слід також відмітити великий вклад у проведення змагань оргкомітету під керівництвом голови райради Анатолія Перцева. Добре попрацювали також заступники голови оргкомітету Оксана Ігнатишак, Ольга Кравчук, Василь Поприк, члени оргкомітету Василь Коба, Євген Мегеш, Юрій Афанасьєв, Юрій Мошак, Йосип Ганич, Михайло Лабич, Петро Доброцький. Для учасників змагань та глядачів було організовано виїзну торгівлю, а Перечинська школа-інтернат забезпечила радіофікацію спортивних ігор.

Чи були недоліки у проведенні масштабних районних змагань? Були. Враховуючи, що у 2010 році в районі літні ігри взагалі не проводилися, а збірні району майже не брали участь в обласних змаганнях, то ці змагання – справжній прорив у спортивному житті району. Можемо говорити, що не всі команди були одягнуті в однакову форму, що на змаганнях не були представлені всі сільські громади, що не приїхали всі голови сільських рад, що не всі команди були повністю укомплектовані відповідною кількістю спортсменів згідно з Положенням. Це було. Можна закинути, що слід було включити в Програму щось із легкої атлетики (біг 30 м або 60 м, стрибки в довжину з місця), що просилися змагання сімейних стартів – "Тато, мама, я – спортивна сім'я". Усе це правильно й справедливо. Недоліки були, і це зрозуміло, але радує інше. Спортивні ігри відбулися, вони пройшли на доволі хорошому організаційному рівні. Змагання охопили практично всі сільські громади району, в яких взяла участь велика кількість мешканців району різних вікових категорій, що свідчить про зацікавленість громад у таких заходах.

За перебігом подій на спортмайданчиках спостерігала велика глядацька аудиторія.

Літні спортивні ігри району дали можливість виявити кращих спортсменів Перечинщини з різних видів спорту. Це також оцінка роботи сільських громад у питаннях спорту. Найкращий приклад – результат команд великих Тур'я Реміт та маленьких Вільшанок, де за всіма показниками кращими були вільшанчани.

Змагання дають можливість покращити здоров'я, активізувати роботу спортивних секцій, прививати любов дітям і молоді до спорту, а старшому поколінню – в повні мірі реалізувати себе. Та найголов-ніше те, що вдалося втілити в життя Програму розвитку спорту в районі. Кілька років спорт на Перечинщині не був у пошані. Проблем назбиралося багато, їх ніхто не вирішував. Спорт у районі нагадував колесо, яке заіржавіло і ніяк не могло зрушитися з місця. У суботу воно зрушилося й зробило перший оберт. Будемо сподіватися, що воно набиратиме як обертів, так і швидкості.

Прикладом стали II літні спортивні ігри району. Перечинщина поверне собі колишню спортивну славу. У всякому разі у це хочеться вірити. 
 

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, Спорт тайм

25 травня 2011р.

Теги: літні спортивні ігри, Перечин, стадіон

Коментарі

анонім 2011-05-25 / 11:48:00
мо-ло-дці

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини