На Закарпатті говорили про проблеми, збереження та використання природно-культурних цінностей краю

У рамках відзначення Дня Європи на Закарпатті відбувся круглий стіл «Природні та культурні цінності краю у центрі Європи: проблеми їх збереження та використання», - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

На Закарпатті говорили про проблеми, збереження та використання природно-культурних цінностей краю

21 травня ц.р. у рамках відзначення Дня Європи на Закарпатті в географічному Центрі Європи відбувся круглий стіл" Природні та культурні цінності краю у центрі Європи: проблеми їх збереження та використання".

Його організаторами виступили Карпатський біосферний заповідник, де директором Федір Гамор, та Рахівська міська рада, яку очолює Ярослав Думин.

На поважне зібрання з'їхалися відомі науковці краю та інших регіонів нашої держави, представники органів влади та громадських організацій України, Румунії, Угорщини, Словаччини та ін..

Відкрив захід доктор біологічних наук, професор Федір Гамор, зазначивши, що на порядок денний круглого столу, який за представництвом має міжнародний характер, винесено актуальні питання природних і культурних цінностей краю, що розташований у центрі Європи, причому, пропонується акцентувати увагу на їх збереженні та використанні. І це – не випадково, адже за останні століття цивілізація суттєво вплинула на природне та етнокультурне середовище, особливо в Європі. Вирубки лісів, інтенсифікація сільського господарства, меліорація земель, процеси урбанізації та інші антропогенні фактори суттєво змінили ландшафти, порушили рівновагу в лісових, лучних та водно-болотних екосистемах. Ці зміни не оминають і культурну цінність багатьох народів. І про ці проблеми необхідно говорити та напрацьовувати шляхи їх вирішення. Тим більше, що вступ окремих країн Карпатського регіону до Європейського союзу, прийняття Рамкової Конвенції "Про охорону та сталий розвиток Карпат", реформи в Україні – все це відкриває нові можливості для економічного та соціального розвитку нашого неповторного краю.

Міський голова Ярослав Думин наголосив на унікальності міста Рахова та розповів про проблеми та перспективи його розвитку.

Президент торгово – промислової палати Закарпаття окреслив шлях створення привабливого іміджу регіону – важлива передумова для залучення інвестицій, а мер міста Свіднік Ян Голодняк поділився досвідом органів місцевого самоврядування Словаччини у збереженні природної та етнокультурної спадщини.

Депутат 5-го району м. Будапешт (Угорщина) розповів про українсько-угорську співпрацю міст –побратимів.

Цікавим був виступ першого заступника голови облради Володимира Закуреного, який насамперед зачитав вітання від голови ОДА Олександра Ледиди та голови облради Івана Балоги, адресоване учасникам круглого столу, наголосивши, що проведення Дня Європи і такого представницького форуму в географічному центрі Європи є знаковою подією та доброю нагодою ще раз засвідчити, що наш край багатий не тільки на природні та культурні цінності, а й на можливості та напрацювання з сусідніми державами Євросоюзу щодо об'єднання зусиль у комплексному вирішенні екологічних, соціально-економічних проблем гірських територій Європи, збереження їх природної та культурної спадщини.

Відтак Володимир Петрович зосередив увагу присутніх на актуальному питанні сьогодення у контексті європейської інтеграції України "Розвиток регіону у центрі Європи – пріоритетне завдання органів місцевого самоврядування Закарпаття". "Президент України Віктор Янукович та ряд міністрів, – наголосив промовець,- взяли участь у розширеному засіданні Комітету економічних реформ Закарпатської області. Ними зроблені окремі зауваження і пропозиції щодо вдосконалення діяльності органів державної виконавчої влади, їх співпраці із органами місцевого самоврядування, а це – 108 депутатів обласної ради, 663 депутати районних рад, 393 депутати міських рад, 532 депутати селищних рад, 5764 депутати сільських рад, з поліпшення соціально-економічного і культурного розвитку нашого краю. Крім цього, Віктор Федорович дав чіткі окремі доручення Кабінету Міністрів України стосовно фінансування й вирішення окремих важливих питань, які впродовж минулих років не вирішувалися. На це позитивно вплинуло і те, що в І кварталі ц.р. область суттєво поліпшила становище у загальнодержавній комплексній оцінці соціально-економічного розвитку регіонів України і зайняла в ній 5-те загальне місце серед 27-ми областей і міст держави проти 15-го за підсумками минулого року.

Питанню подальшого розвитку Закарпаття, як регіону у центрі Європи, органами місцевого самоврядування області приділяється постійна і значна увага. Зокрема, ще у 2006 році за ініціативи обласної ради та обласної державної адміністрації, за участі депутатів, науковців, керівників підприємств, установ і організацій, громадських організацій, була розроблена, а в кінці року – прийнята Регіональна стратегія розвитку Закарпатської області до 2015 року.

Цим документом, з урахуванням оцінки конкурентних переваг, обмежень, загроз і проблем і загальнодержавних пріоритетів, визначені стратегічні цілі розвитку регіону та критерії їх досягнення, заходи з координації дій центральних, регіональних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які спрямовані на реалізацію визначених операційних завдань по кожному із 5-ти пріоритетів: розвиток людини та підвищення соціальних стандартів життя; формування конкурентоспроможної та життєздатної економіки; поглиблення транскордонної та єврорегіональної співпраці; розвиток туризму та курортно-рекреаційної сфери; формування просторової гармонії та охорона довкілля.

Головна мета – забезпечення добробуту та високої якості життя теперішнього та майбутнього поколінь в умовах розвитку інноваційної економіки регіону на засадах збереження унікальних культурно-етнічних традицій, природних особливостей і використання конкурентних переваг прикордонного розташування краю.

Протягом наступних років, з різних об′єктивних та суб′єктивних причин, частина передбачених Стратегією заходів залишалася без належного реагування і контролю.

Подальшим позитивним поштовхом в їх реалізації стали Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. "Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава" та проведена у вересні минулого року за ініціативи Закарпатської облради міжнародна науково-практична конференція "Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи".

- Приємно повідомити, – далі вів Володимир Петрович,- що в цьому контексті голова ОДА Олександр Ледида 28 квітня ц.р. видав розпорядження "Про план заходів облдержадміністрації на короткостроковий та середньостроковий періоди з реалізації регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року". Вказаним документом вже більш деталізовано названі 5-ть пріоритетів Стратегії. Та зобов′язано райдержадміністрації, міськвиконкоми забезпечити виконання вказаного плану заходів, цілого ряду затверджених облрадою програм і щорічне письмове звітування з цих питань. Узагальнена інформація подаватиметься до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Отже, налагоджено надійний контроль.

Поділився Володимир Петрович і своїм баченням щодо подальших перспектив. "Маю нагоду повідомити, що діє утворена Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати -Україна". На сьогодні вона, спільно із партнерами з польської, словацької та румунської сторін, працює у рамках Стратегічної концепції "Карпатський Горизонт 2020″ над проектом утворення у фінансовій перспективі ЄС 2014 -2020 років спеціальної операційної програми сприяння розвитку Карпатського Єврорегіону. Її мета – сприяння соціально-економічному розвитку території Карпатського Єврорегіону, до складу якого входять прикордонні регіони України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії, шляхом створення умов для співпраці суб′єктів публічного, приватного та позаурядового секторів. Така програма, що фінансуватиметься з бюджету Європейського Союзу, дала б можливість реалізації багатосторонніх проектів інвестиційного та не інвестиційного характеру і на нашій території", – підсумував Володимир Закурений.

На засіданні було всього заслухано та обговорено низку інших доповідей і повідомлень стосовно екологічних і соціально-економічних аспектів збереження природної та культурної спадщини Карпат. Його колективне напрацювання буде покладено в основу наступних зустрічей представників науки, влади та громадськості з цієї тематики.

Крім того, круглий стіл став потужною частиною святкового дійства з нагоди Дня Європи на Закарпатті.

 

24 травня 2011р.

Теги: природно-культурні цінності, Європа

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини