У день перепоховання Шевченка в Ужгороді відбулось народне віче (ФОТО)

Закликали до спільних дій проти антинародного режиму, припинення політрепресій, покарання провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів-прихватизаторів та скасування закону про червоний прапор

У день перепоховання Шевченка в Ужгороді відбулось народне віче (ФОТО)

"Поховайте та вставайте, кайдани порвіте!" - під таким гаслом в Ужгороді відбулись заходи з відзначення 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні.. Організаторами виступили Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка та місцеві організації політичних партій - Української Народної Партії та Народного Руху України. Також, в заході взяли участь представники партійних організацій "Батьківщини",  ВО "Свободи", "Нашої України", Конгресу українських націоналістів та обласної громадської організації "Спілки ошуканих вкладників".

Традиційно, вшанування Кобзаря розпочалось ходою від Ужгородського греко-католицького кафедрального собору до пам'ятника Великому Кобзареві, де відбулась панахида проведена священиками Української Православної Церкви Київського Патріархату та Греко-католицької Церкви за участю єпископа Ужгородського та Закарпатського Кирила і Великоберезнянського декана Мукачівської греко-католицької єпархії о. Василя Данилаша. Продовжилось вшанування народним віче з покладанням квітів до підніжжя величної споруди Тараса Шевченка.

"Коли ми згадуємо Кобзаря, виголошуємо на його честь промови, ми зобов'язані пам'ятати, що найбільшою шаною для нього є віддане служіння "Україні милій". Він дійсно був націоналістом, який любив у першу чергу свою землю, свій народ. Вся його творчість була для цього народу. Ми всі та кожен зокрема повинні мати шевченкове слово у своєму серці, у своїй душі, щоб не стати відступником чи запроданцем, про яких поет казав: "Славних прадідів великих правнуки погані...", - в своїх промовах виголошували організатори відзначення цієї ювілейної дати.

Вони закликали "нести гідно у своїх серцях вічне слово Кобзаря, рівнятися своїми ділами та думками на нього, втілювати його заповіти у життя. І тоді в Україні насправді здійсниться пророцтво, яке Шевченко нам заповідав: "І на оновленій землі врага не буде – супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі".

Цьогоріч, окрім виступів представників політичних сил краю, біля пам'ятника Кобзареві впродовж усіх урочистостей лунали пісні на слова Т. Шевченка у виконанні хору "Вишиванка", Аліни Татарінової, Вікторії Максимової, вистури студентів коледжу мистецтв, а також хореографічні витупи центру творчого розвитку "Зефірчик" під керівництвом Тетяни Ардельянової з композиції "Вишиванка" (солістка Ніколетта Пастущак). Відбулося і читання віршів Кобзаря, які декламували Ксенія Хоменко, Марія Маняка, Каріна Дирів та учні Ужгородської лінгвістичної гімназії ім. Т. Шевченка.

Під час проведення народного віче з нагоди перепоховання Тараса Шевченка в українській землі закарпатці одноголосно прийняли ухвалу, в якій рішуче висловили протест проти політики влади, направленої на нищення всього українського.

Зачитавши ухвалу, Голова Закарпатської обласної організації ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка Володимир Піпаш наголосив на тому, що "до спільних дій проти антинародного режиму повинно згуртуватися все суспільство. Саме до цього закликає нас дух нашого українського Пророка – Тараса Шевченка, його заповіт нам, нині сущим".

"Припинити політичні репресії, притягнути до відповідальності провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів прихватизаторів, а також скасувати закон про "червоний прапор" вимагали українські патріоти під час проведення народного віче.

Заключним елементом урочистостей стало виконання твору "Реве та стогне Дніпр широкий" всіма учасниками вшанування під керівництвом Ярослава Кирлика - диригента хору ім. А.Волошина Греко-католицького кафедрального собору та запаленням свічок пам'яті Великому Кобзареві.

 

Ухвала
народного віче закарпатців, з нагоди 150-річчя поховання Т. Шевченка в українській землі
 
У день, коли виповнюється 150 років з часу перепоховання Т. Шевченка в українській землі, заявляємо рішучий протест проти політики влади під керівництвом Януковича, Азарова і Табачника, направленої на нищення всього українського, розкол України, організацію для цього провокацій, яскравим прикладом чого є визнання червоного прапора – символа СРСР та більшовицьких репресій мало чи не ще одним державним прапором України; охорона міліцією російських шовіністів під час українофобського шабашу у Львові 9 травня, репресії та політичні переслідування всіх неугодних владі.
   
Українських патріотів знову кидають за грати, так як це було за часів В. Щербицького, лише за те, що вони люблять Україну. Знову з'явилися політв'язні та дисиденти, до яких застосовуються катування. Нинішня влада продовжила політику російських царів, сталіністів та брєжневців, робить те, що планували здійснити у серпні 1991 р. заколотники-гекачепісти, перетворює державу на тоталітарну, де пануватиме антиукраїнський олігархічний клан і де українці будуть громадянами третього сорту заляканим, безсловесним стадом. Втім, стосується це і громадян інших національностей, адже метою т. зв. реформ владної кліки є щоб невелика купка найбагатших олігархів стала ще багатшою, а бідні, на яких вони перетворили більшість населення України, стали ще біднішими.
      
Однак не такої України прагне український народ. Не за таку Україну боролися борці за її незалежність. Не за таку Україну вони віддавали життя, мучилися по тюрмах та таборах. Не таку Україну заповідав будувати нам Великий Тарас. Тож ми заявляємо рішучий протест і соціальній та економічній політиці влади, її "реформам".
      
Висловлюємо недовіру та вимагаємо відставки президента Януковича, антинародної Верховної ради, уряду Азарова-Тігіпка-Табачника, Конституційного суду. Вимагаємо припинення політичних репресії, притягнення до відповідальності провокаторів-українофобів, корупціонерів та бандитів-прихватизаторів, а також скасування закону про червоний прапор.
     
Закликаємо до об'єднання всіх українських патріотів і демократів. Громадянство України повинно активізуватися. До спільних дій проти антинародного режиму повинно згуртуватися все суспільство, як інтелігенція, вчителі, лікарі, діячі культури, журналісти, студенти, так і представники середнього та дрібного, бізнесу, як робітники, так і селяни, як українці, так і громадяни інших національностей. Всі, хто усвідомлює, у яку безодню веде нинішня влада нашу державу,— зобов'язані  "забути" за апатію, забути за позицію "моя хата зкраю" та включитися до протестних дій. Іншого виходу просто нема. Абсолютно впевнені, що саме до цього закликає нас дух нашого українського Пророка – Тараса Шевченка, його Заповіт нам, нині сущим.
 
Ужгород, площа Народна, 22 травня 2010 р.

23 травня 2011р.

Теги: Шевченко, Кобзар, перепоховання, віче

Коментарі

Най жийе наш народ! 2011-05-29 / 12:43:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Тут не тема про русинство. Адмін

Свій 2011-05-29 / 08:16:00
Геть політичне русинство!

Анонiму 2011-05-28 / 19:07:00
Дохтор знайе ,ко мертвий!

2011-05-28 / 17:35:00

Можеш називати свою палату хоть "Подкарпатська Русь", хоть "Зімбабве" - ко ти дохтор? Главноє, санітару не обіжай, бо инак вни тя обідять :-)

Анонiму 2011-05-28 / 16:35:00
Ми нe на Закарпаттi,- ми на Подкарпатськуй Русi!

To ти за Карпатами, бось прийшов з востоку.

А ми ту пуд Карпатими боли, йсме i будеме!

2011-05-27 / 14:32:00
русини-українофоби, зі звоїм тваринним злобством, ригацькою жовчу, ненавистю проти України - то є в Закарпатті є мізерія. Вони є мабуть куплені Росією, яка їм платить 30 срібників.
Слава Україні! Слава Т. Шевченку!

*анонім* 2011-05-27 / 12:22:00

2 Марія, не маря, 24.05.2011 23:25
Гидко читати!

Да, МАРУСЬКА, нам тоже гидко читати, шо вы, такі собі піапші, офіцірьські, кобальські тая ушиткі иншакі туйка, на нашуй зимлі, не лишинь пишуть, а й творять. Пушли бы они собі до себе "на Вкрайину милу" та клоца того із собов забрали, айбо они не йдут туды, бо там треба робити, і завто она йим не мила, а сидят у нас і нашу кров пьют уже 65 годув.

Йовжко 2011-05-27 / 09:50:00
Марія, 24.05.2011 20:03
А Тарас просто у кожного в серці... І дух його між нашими горами теж витає, як би це когось не дратувало!

Злодух Бандери як Шухевич коротко бов між нашими горами, айбо утікав гет, бо боявся ош гонвийди нароблять діри до його задниці (задниці Шухевича).

А Кобзарь ясно написав: "Реве та стогне Дніпр широкий,..." Кобзарь нигда не писав ош "реве та стогне Дунай широкий..." А русини усе співали: "к Дунаю, к Дунаю, гей Дунаю, Дунаю...."

Тяжко розуміти, чого ви, як колись мацкалі за Батюшки царя то робили, цпете насилу вашу Дніпрянську культуру до культури Дунайского регіону.

Дніпрянська культура в многих показателях є омного нижше культури Дунайского регіону.
Дніпрянська культура є ліпша в таких категоріях, як корупція, злодіянія, хабарницький подход к рішеню проблем, алкоголізм, воровство, безправіє, ауторитаризм итд. Успокойтеся однодумці Марії. В сих категоріях иштьи довго будете пановати на світі.

2011-05-26 / 20:30:00
Політичне русинство це справа пятої колони і інтерс Балоги. Бо той мріє створити тут князівство. З центром у Мукачевому, а рейстаг у Мукачівському замку.

Iван та Марiя= Янко и Маря 2011-05-26 / 17:38:00
http://www.youtube.com/watch?v=eXtDnWAwJpI&feature=related

ІВАН 2011-05-26 / 11:42:00
Марi!, 26.05.2011 11:04
Ми нигда свою матяр на вашу "неньку" не помiняйеме.
Це правда. Бо нема кого міняти. Свою матяр ви, професійні русини вже поміняли на тридцять срібників.

Марi! 2011-05-26 / 11:04:00
Марьо, про матяр ти правду маш.

Йедна у нас у каждого мати.

Каждий любить свою!

А карати? Як ти би нас хотiла...

Ви вже нас дос покарали.

Ми нигда свою матяр на вашу "неньку" не помiняйеме.

русін 2011-05-25 / 23:50:00
ув тому то й біда, ош у нас, русіну, ниє проплаченых ідеологу.... нико за вту ідеологійу не хоче платыты, ушиткі хочут, оби сьме ся задирь уддалы. но мы задерь не уддаємеся! но й покупатиля не можеме найты. завто сьмо пушлы в Россссійу. може нам Путін даст мало нафтогазолісоатомодолару? Бо у Йевропі, сигінь, не давуть! Но може й давуть, но пак крепко звідаут, як ізросходуєеме. а як мы можеме ізросходовати? на паленку, пікницю, май нові тачкы треба купыты, ушитко. пак указаты челяди, ош дашто і мы маєме...

pусін 2011-05-25 / 23:43:00
Но вы Йване з Марічков, йак у тому інікдоті: "Йване муй коханый, ба ци чуєш, як межи намы любов ходит". "Дурна ты, Марічка, вто я пернув". :)

Марія 2011-05-25 / 17:03:00
Русини - паразити на тілі України. А усім паразитам - одна дорога - в небуття. Гірше, коли пересічні недалекі закарпатці купуються на легенду-брехню про свою окремішність, і замість того, аби вивчити свою історію і вкотре переконатись, що їхня мати - Україна - підспівують проплаченим ідеологам русняцької ідейки. Але це вже на совісті тих державників, що мали б стояти на сторожі закону і за сепаратизм карати, а не бути всього спостерігачами, коли не натхненниками...

ІВАН 2011-05-25 / 17:02:00
Широке, художнє насичене відзначення Ювілею Кобзаря свідчить про абсолютно український характер гобласного центру, його громадянства.. Ніхто нікого "не заганяв". Прийшли ті, "хто не полінувався", повважав це зробити, бо це є обовязок.
Влада, до речі, ювілейну дату взагалі проігнорувала. Навіть, щоб хоа б забезпечити "честь мундира". Навіть жодної квітки до ювілею до памятника від влади не поклали. Хоча б "для блізиру"! Ганьба!
Бо чхала на Шевченка. Тим паче, що за це вже "із Києва" - не питають. Тим паче, що мабуть "відсипалася" після проводів Янека.

ІВАН 2011-05-25 / 16:54:00
Професійні русини - це "раби, підніжки, грязь Москви", як писав наш Великий Кобзар. Оттого ця гниль, ця пліснявина на чині українського народу так люто його ненавидить. Це психологічно - зрадники, внутрішньо комплексуючи, завжди ненавидять праведників. Це із даніх давен так було. Згадайте Старий Завіт...
Для нас же українців - Тарас Шевченко є і завжди буде Мойсеєм українського народу.

русінови 2011-05-25 / 12:27:00
У Петровція сьогодні вихідний чи його з лікарні випустили, а може, в психдиспансері комп""ютери встановили і під"єднали до інтернету?

pусін 2011-05-25 / 11:10:00
Пак ай вы, гуцулы, тоже русіны! Што, ніт? Тогды ідіт гет у Коломыйу! Нам Рахово ся тоже любит! Будеме там варыты бограч, а не ваш молдаванськый токан! А вать продаме Рахувщину румынам за мульйон лей! Бо у вас тамка лем самі діты, бараны ай націоналішты! Йа лем забов уповісти, ош нам майліпше ся присойединити до Россссійі! Йак Калінінградська област! Увести сюда руськойе войсько, у Мукачово на аеродром, удгородыты перевалы, а пойизд Унгвар-Москва пустыты через Словакыйу і Польшу через Білорусійу до нашых старшых брату, обысьмо не мусілы через Лівов! І будеме туйкы придставляты интереси Европы! Продаваты візы! Руськым за 100 евро, украйинцьом за 1000, а галичанам за 5000, і то лем за подачу зайавленийа, бо візу йим нико давати не собирайеся! І зажийеме добрі. І уженеме сих украйинских окупанту! Ушиткі пуйдут гет! Доста тирпіти прийшляку Балог, Ледид, Лендєлу, Русину (тот міліцішта), Кічковських ай другых поліцайу!

Гуцул,але наш! 2011-05-25 / 10:57:00
...Ой сестри,сестри
Горе вам
Мойi голубки молодiйi
Для чого в свiтi живете
ВИ В РАБСТВI СЕСТРИ НАРОДИЛИСЬ
У РАБСТВI СЕСТРИ Й УМРЕТЕ

Ци не правда?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини