Із щоденника Сергія Федаки. Підручники

Цей рік якось особливо плідний на ювілеї, особливо письменницькі. Чи то 1951-го і 1961-го сонце якось особливо світило, що народжувалося стільки талановитих і амбітних людей (а 1941-го сонце було однозначно неспокійним), чи ще з яких причин, але ювілеї слідують ледве не щотижня.

Із щоденника Сергія Федаки. Підручники

До них додаються і скромніші дати, бо триріччя ювілеєм ніяк  не назвеш. Хоча як сказати. У книжковій справі зараз як  на фронті, а там лічили рік за три. "Мы долго молча отступали, ворчали старики," – писав класик. Влітку 2007-го такий відступ закінчився. Головне наше видавництво вузівських підручників "Знання" вирішило відкрити свою філію на Закарпатті, аби наші вчені не витрачалися постійно на поїздки до столиці, а могли видаватися вдома. І хоча в різних офіційних рейтингах наші вузи поки пасуть задніх, поява у нас подібної структури – найпереконливіший доказ, що маємо таки порох у порохівницях, що годі комплексувати (крім Ужгорода, подібна філія ще тільки у Львові).

Завідує нашою філією Г. Курій, більш відома як авторка вже 56 книжок для дітей Галина Малик. Щойно вийшла чергова – сюрреалістична повість про сучасний Ужгород "Абракадабра" із купою впізнаваних персонажів. Але до цих книжок слід додати ще кількадесят відредагованих нею підручників, які написали півсотні науковців з двох ужгородських вишів – УжНУ і ЗакДУ. З приводу грядущого мікро-ювілею видавці і автори і повідали містові і світові (в особі всюдисущих журналістів) про свій скромний ужинок.

Однією з перших вийшла "Сучасна українська літературна мова" Н.Венжинович, з якою видавці особливо намучилися через наявність там великої кількості спеціальних шрифтів, діакритичних знаків тощо. Правда, після такого бойового хрещення колективові вже сам чорт не страшний. Бо ще складнішою була робота над "Старослов'янською мовою" Ю.Юсип-Якимович і О.Шимко – першим подібним підручником в Україні. Крім церковнослов'янської кирилиці і навіть глаголиці довелося освоювати титли, древні знаки пунктуації, верстати чудернацькі таблиці і химерні діаграми.

Паралельно технічним редакторам М.Дем'яну і М.Шкірі довелося на вимогу київської централі освоювати і нову верстальну програму, а для того ще й відновлювати свої знання англійської.  Після цього вже можна видавати граматику навіть мови ацтеків. Найостанніша на сьогодні книжка – Ф.Шандора і М.Кляпа "Сучасні різновиди туризму", яких (різновидів) налічується аж із три сотні. Подібного підручника ще не було не тільки в Україні, а й навіть у Росії, яка поки випереджала нас у сфері навчальної літератури. Правда, щоб така книжка з'явилася, видавцям довелося аж три роки напосідати на авторів, діставти їх у найнесподіваніших місцях і притискати до стінки. Добре, що не стали розстрілювати, хоча дуже кортіло.

А ще вийшли ряд юридичних підручників завідувача кафедри кримінального права УжНУ  О.Семерака, "Екологія" Л.Потіша, "Математичне програмування" Ф.Ващука, О.Лавера, Н.Шумило, "Основи економічної теорії" М.Ажнюка і О.Передрія, "Політологія" М.Вегеша і його колег, "Цивільне право" В.Фазикоша і його кафедральної команди. Одна з останніх новинок – "Основи літературознавства" Н.Ференц. Розповів про свою роботу і київський гість Ярослав Орос. Уродженець тячівського села Широкий Луг, він закінчив факультет журналістики у Києві, одружився там же і залишився у столиці.

Працював у багатьох газетах-журналах, випустив 9 книжок філософської прози  з сильним еротичним забарвленням, зараз очолює редакцію художньої літератури, яку сам і створив 2009 року. Покликаючись на Максима Горького, який 1936 р. заснував знамениту "Шкільну бібліотеку", Ярослав започаткував аналогічну серію "Класна література", адресовану тим же таким учням. На відміну від багатьох інших видавців, які випускають піратські книжки усупереч авторському праву, Ярослав узгоджує свої проекти зі спадкоємцями авторів. Поки видано Г.Квітку-Основ'яненка, М.Куліша, Є.Маланюка, І.Багряного, У.Самоука. До тритомника В.Сосюри увійшли замовчувані у радянський час твори.

У найближчих планах видати Григора Тютюнника. Щойно побачили світ два романи В.Винниченка, що в Україні ще не видавалися. Загалом планів багато – був би тільки читацький попит, що нині фатально знижується – доводиться стимулювати все більш яскравими палітурками, якіснішою підготовкою текстів і вигадуванням все більш інтригуючи проектів.

22 травня 2011р.

Теги: підручник, видавництво, Знання, читач

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини