В Ужгороді ходили по розпеченому вугіллю (ФОТО)

Зробити це, переборовши свій страх, і звернувшись за допомогою до рідної землі, душ пращурів і Бога, могли всі, хто хотів. Власне всі, хто відчував потребу духовного вдосконалення.

В Ужгороді ходили по розпеченому вугіллю (ФОТО)

На берег Ужа, в місце під філармонією, що неподалік Пішохідного моста, де зазвичай купаються взимку ужгородські "моржі", всіх закликав під час вівторкової прес-конференції в прес-центрі "Закарпаття" біоенергетик, кандидат наук з фізичної реабілітації, голова Асоціації здорового способу життя та оздоровлення природними способами "Закарпатський морж" Богдан Дикий.. А оскільки на це запрошення відгукнулося аж понад 50 спраглих духом і ще більше глядачів, серед яких і ті, хто хотів, але зрештою так і не наважився ступити босою ногою на жевріючу грань, довелося панові Богдану нелегко. І власне не тому, що на ньому лежала чисто формальна відповідальність. Важливіше було підтримати таке незвично велике число  "первачків" власною енергетикою, допомогти визволитися з полону страхів і стереотипів, налаштуватися на потрібну хвилю, аби, зрештою, пересиливши і перевиховавши себе, вони зробили те, заради чого прийшли...

Вдалося. Бо не могло не вдатися. Підсилювали рідна земля, тихий Уж, що протікав поруч, небо, повітря, пам'ять роду і народу, мелодії "Аркану" і коломийок, просто доброзичливість довколишніх і спільне розуміння гармонії довколишнього світу. Сюди прийшли одні люди, а поверталися зовсім іншими. Кращими. Світлішими. Сильнішими. Такими, що зможуть розповісти про своє відродження іншим.

А значить, у цьому світі не все так погано. І він має шанс стати кращим...

Фото Богдана Диби

 

Поки інші налаштовувалися на вуглеходіння, хтось купав у холодній воді Ужа своїх маленьких дітей

Спільне коло з живою ватрою в центрі створили, взявшись за руки

Далі вчилися порозумінню з вогнем – матеріальною частиною Божого Духа

Ще якийсь час відпрацьовували методику вуглеходіння, заодно налаштовуючись на медитаційну хвилю ритмічними оплесками і безперервним скандуванням фрази "Я – сильний духом!"

А за той час готувалася кілька метрова доріжка з розпеченого вугілля. Вона не залишала для страху ані часу, ані місця...

І пішли... "Я – сильний духом!.. Я – сильний духом!.. Я – сильний духом!.. "

Легко, і з усміхом на обличчях. Стах зостався десь позаду, у минулому...

Цей вечір став для них межею. Межею між учора і завтра. І в отому завтра однозначно буде більше світла. І вогню...

А з Пішохідного моста і берегів Ужа за всім цим спостерігали випадкові перехожі.

Можливо, завтра вони також захочуть стати кращими...

22 травня 2011р.

Теги: вуглеходіння, Богдан Дикий, моржі, вогонь, страх

Коментарі

Олександр 2011-05-27 / 09:34:00
Мене, як киівського закарпатця, цікавить де саме і о котрій годині відбуватиметься вуглеходіння під Києвом?

Олег Диба 2011-05-26 / 22:57:00
Сергію, привіт і дякую!)) Мені дуже важливо було почути твою думку. Ці плямки в мене були і на інших фото, і раніше - зокрема. Але мало. Однак у такій кількості - вперше. Тобто, в тебе вони траплялися В ТАКІЙ КІЛЬКОСТІ?

сергій 2011-05-26 / 20:40:00
"пятнишки", чи плазмоїди, як хочете так і називайте, траплялися і мені фіксувати- коли ансакмбль"Мамулі" танцював в філармоніі. Дрібнодісперсний пил, який оком і не побачиш, літає і спалах фотокамери фіксує, без спалаху буде все добре. як би це булио щось таємниче і огогогого яке , то воно фіксувалося б на матриці чи плівці і без спалаху. Тє що ви не бачили пил чи частинки золи (сажі) в повітрі від топтання вугілля, це не вказує на їх відсутність в повітрі.

Руснак 2011-05-26 / 19:10:00
Кожний народ має своє розуміння Бога. Це не вигадки ані язичників, ані християн, ані інших (термінології багато). Це данність. Може здатися, що представлена акція за характером є чужинською, привнесеною нам з Індії чи інших азійських країн… А між тим, даний обряд, був розповсюдженим серед наших словянських предків, власне, як і багато чого іншого… і був колись привнесеним у ту ж Індію… У проведеній акції взяли участь представники різних категорій людей, котрі ідентифікують себе – хто православним, хто греко-католиком, хто рідновіром; хто українцем, хто росіянином, хто русином, хто словаком… Слава Богу, такі речі сприяють їх порозумінню, а відтак – майбутнім консолідації, піднесенню, процвітанню… Нічого кращого немає, аніж наша словянська солідарність.

Олег Диба 2011-05-25 / 00:46:00

Jo, 24.05.2011 09:34


Хто із Вас пройшов по гарячому вугіллю в суботу, мене цікаво вислухати їх враження. Одна справа коментувати, а друга брати участь у ходінні


ьак Це корисно чи ні ?(с)


-------------------------------------------------------------


З швидкоплинних відчуттів - величезне задоволення від того, що ЗМІГ це зробити. Воно саме по собі окрилює. Тих, хто зміг у такий спосіб здолати свій страх, таке відчуття навряд чи вже полишить у майбутньому...


Як невиправний індивідуаліст дуже остерігався колективного "психозу", сподівався, що зможу уникнути колективного ходіння. Тепер розумію, що індивідуально може би того і не здолав - колективна позитивна енергетика ( а там були гарні світлі люди), як спільна молитва, надзвичайно потужна і надзвичайно важлива.


Важливий момент медитації, відключки свідомості і розчинення в довколишньому просторі. Дехто, хто не повністю відключив страх і свідомість, таки попеклися, хоч і не серйозно.


Зараз відслідковую відтерміновані в часі рефлексії - про це говорити ще зарано, якісь процеси тривають...


Ще одне, як на мене - дуже важливе. На прес-конференції у прес-центрі Богдан Дикий говорив про якісь "плазмоїди" - нематеріальні субстанції, які з'являються в пік вуглеходіння і проявляються на фото. І ілюстрував це знімками з попередніх вуглеходінь. Я сприйняв це з ВЕЛИЧЕЗНИМ скепсисом - думав, що так проявляються на фото краплі пролітаючого дощу, снігу чи пилу.


Ось фото, яке зробив мій син в момент, коли я йшов по вугіллю. Дощу, снігу, пилу, літаючого попелу чи чогось подібного не було. Дивіться і робіть висновки самі...



""



У когось із професійних фотографів таке траплялося?

2011-05-24 / 22:24:00
Пастырь Овец Православных или ПОП - Память Отцов Предавший???

Українець 2011-05-24 / 17:30:00
У ходінні по вугіллі брали участь представники різних конфесій. Так що називати язичниками католиків чи православних не личить. У Болгарії під час таких акцій, взагалі, носять перед собою ікони.

2011-05-24 / 16:14:00

Jo 2011-05-24 / 09:34:00
Хто із Вас пройшов по гарячому вугіллю в суботу, мене цікаво вислухати їх враження. Одна справа коментувати, а друга брати участь у ходінні
ьак Це корисно чи ні ?

Зелень 2011-05-24 / 08:45:00
Правильно, там ні про що не думали. Хотіли просто спробувати "сверхвозможности человеческого тела"??? Навіщо думати. Цікавість бере своє. Нашим людям хліба і видовищ подавай побільше. А Дикий робить із себе..... , а сам далеко не Божа людина.

2011-05-24 / 08:35:00
Не змішуйте мухи із котлетами. Власне, якщо ви поговорите із кожним, хто ходить по вугіллю, почуєте абсолютно різні думки, кожен має свою мотивацію для цього. Комусь реально просто цікаво , хтось вбачає в цьому загально оздоровчу мету, деякі - духовну (котрі поважають природу, воду, вогонь намагаються зрозуміти, що бачили і як розуміли світ наші предки). А ніхто не подумав, що це - прекрасний спосіб спробувати можливості людського тіла. Йоги вчаться роками для того, щоб так ходити. А ви тут із Богдана гуру якогось робите. Він науковець, прочитайте про його здобутки у науці, а не несіть всяку херню. Просто у нас така ще свідомість, якщо щось виходить за межі звичайного, одразщу стає ПОГАНИМ "СТРАШНИМИ РЕЧАМИ". До речі, автор цієї статті, відчув під час ходіння субстанції бога, добра і т. д. ( а лірикою якою пронизана стаття). Це суб`'єктивна думка і якраз один із видів мотивації. Я там про бога не думала (про любого: Ісуса чи Єгову чи Перуна).

2011-05-24 / 01:16:00
У кожного своя дорога до Бога. Попи хочуть, щоби у всіх вона пролягала тільки через них, точніше - через їх кишеню. Рабами, котрі готові підставити ліву щоку, коли їх ударять по правій, управляти легше, аніж гордими і самостійними людьми, позбавленому страху. Тому маю підозру, що під "анонімами" криється хтось із "батюшок". У вільній країні з'являються вільні люди, і їх це турбує. Правильно турбує)))

Олександр 2011-05-24 / 00:57:00
Аноніме, 23.05.2011 11:37
То серед ваших предків були язичники чи ні?
А на березі Ужа хіба змішували до вогнеходіння християнство?

Совесть 2011-05-23 / 21:39:00
Фигня какаято! Наивно думать, что потоптавшись по уголькам можно стать лучше. Главное, чтоб человек не делал зла, и душой приближался к Богу каждой своей доброй мыслью, каждым поступком.... А не сегодня творю зло, а завтра - прошелся по углям или еще чему-то и ВСЕ СТАЛ ДОБРЕЕ, СВЕТЛЕЕ... Както наиграно пафосно это все звучит. А выглядит, извените, как секта. Не там вы путь к Богу ишите!

До Jo від аноніма1 2011-05-23 / 15:41:00
Для того, щоб моржувати не обов'язково проводити стадні ритуали. Можна просто загартовуватися!!!

Jo 2011-05-23 / 14:54:00
анонім, ви ходили чи лише спостерігали ?
Попробуйте один раз пройтись і місяць проморжуватись, тоді розкажіть свої враження.

2011-05-23 / 12:03:00
Я абсолютно згідна! А стосовно того, що прийшли туди люди "просто спробувати без особливих поглядів на віру", то все починається з малого. Спочатку усе виглядає невинно, а потім, дивись, і духам померлих почнемо поклонятися. До речі, пан Богдан Дикий вже з ними потрохи починає спілкуватися. Люди, це страшні речі!

2011-05-23 / 11:45:00
Все це якось трохи дивно виглядає. Дещо абсурдно:( Щось на зразок племінних африканців. Не вистачає лише вождя в центрі кола. Не знаю чи стали ті люди кращими?? Невже, щоб очистити душу потрібно вдаватися до язичницьких обрядів. Може ще жертви почнемо приносити???????
Кожен схиблюється по-своєму. Наступного разу придумають ще щось для поборювання внутрішніх страхів - почнуть по склу ходити або ....
Ну, зрештою, кожен обирає свій шлях до очищення душі і поборювання страхів.

2011-05-23 / 11:37:00
Олександре,із язичництвом не можна жартувати...Бог у Біблії показав своє ставлення до нього. А наша справжня суть- Божа, тому що Він створив нас за своєю подобою! А вогнехідці змішали усе на купу - і християнство, і язичництво.В результаті справді вийшло оновлене язичництво.

2011-05-23 / 08:09:00
Там були такі різні люди.... Що зараз називати всіх одним якимось визначенням просто недоцільно ( типу язичники). Насправді я була б рада, якби там були язичники, але велика частина з них прийшли просто спробувати без особливих поглядів на віру наших предків. Там були російськомовні, українськомовні, політики, бізнесмени і просто люди, старші і молодь.... Але було круто

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини