Екс-міністр ЖКГ: "Досвід Ужгорода -- приклад того, як непотрібно вести політику в сфері теплопостачання"

Чи потрібно Україні централізоване теплопостачання? Наскільки реальною є перспектива переходу українців на автономну систему опалення? На ці запитання «Україні Комунальній» в екcклюзивному коментарі відповідає Міністр з питань ЖКГ (2007-2010) Олексій Кучеренко.

Екс-міністр ЖКГ: "Досвід Ужгорода -- приклад того, як непотрібно вести політику в сфері теплопостачання"
- Теплозабезпечення України -   питання не лише економічне, але й політичне і, якщо хочете, геополітичне. Тому вибір  - централізоване опалення чи автономне -  набагато складніший, ніж здається на перший погляд.

Думаю,  заява Президента України щодо відмови від централізованого теплопостачання є, м'яко кажучи, дещо поспішною.  Але для того, щоб робити якісь висновки, потрібно дати відповіді на принципові питання стосовно державної політики  у цій сфері.

Свого часу ми започаткували роботу над підготовкою базового документу під назвою "Національна стратегія теплозабезпечення". Схожі документи, які визначають національну політику,  на рівні закону  чи акту високої дії є, практично, в кожній країні.

Саме тому свого часу ми розпочали і постановою Кабінету міністрів України  затвердили програму модернізації комунальної теплоенергетики. Три року тому ми примусили муніципалітети і міських голів  готувати схеми теплозабезпечення міст, як базові документи, які визначають  організацію  теплозабезпечення на даній території. Разом з академіком Долинським А.А., який  очолює Інститут технічної теплофізики, ми розробили  методичні рекомендації таких регіональних програм, і, більш того, було достатньо успішно розроблено дві регіональні програми для Донецької області та АР Крим. І, наскільки мені відомо, в Донецькій області вона почала давати дуже позитивний результат. І, повірте мені, в тій політичній ситуації було достатньо важко наводити приклад Донецької області, як піонера по реалізації реальної програми модернізації теплоенергетики та зменшення витрат газу. Я і зараз вважаю, що ця область у цьому питанні випереджає всю країну. І мене дещо дивує, що наш Президент, який сам з Донеччини, започатковує чомусь досвід не цієї області, а Закарпаття.

Моя оцінка, як і позиція  незалежних експертів, з якими я неодноразово спілкувався, наступна. Досвід Закарпаття, і, передовсім, Ужгорода -  приклад того, як непотрібно вести політику в сфері теплопостачання, приклад того, як можна довести державу до паливної кризи.

Нагадаю, що свого часу  мер Ужгорода Ратушняк, який тривалий час очолював міську владу, незважаючи на нормативно-правові документи, накази Міністерства ЖКГ, практично, самотужки ухвалив рішення про перехід на автономну систему опалення. І саме тому в Ужгороді дві третини мешканців перейшли на індивідуальні котли, але перейшли безсистемно, хаотично. Тому сьогодні в місті продовжує діяти як централізоване теплопостачання (яке тепер дуже неефективне), так і автономне.

Слід сказати, що саме у Закарпатті сьогодні встановлені найвищі по Україні тарифи на теплову енергію за 1 Гккал.

Практично, система централізованого теплопостачання в цьому регіоні - приречена. Бо маючи такий  знос основних фондів, втрата більшості споживачів зробить економічно недоцільною експлуатацію такої системи.

Свого часу було прийнято продумане правильне рішення: у централізовану  систему теплопостачання вкладалися величезні кошти. Сьогодні ми, по суті, "проїдаємо" її.

Я з упевненістю заявляю, що сьогодні майбутнє за централізованим опаленням, особливо у великих містах, урбаністичних центрах. Більше того. Я стверджую, що альтернативи їй - немає. У таких країнах, як Данія, Швеція, Естонія, Фінляндія спеціальними законами захищаються централізовані системи опалення на певних територіях, особливо в столицях.  Існування таких систем і заборона на децентралізацію регулюється спеціальними законами. Чому?

По-перше, система забезпечує можливість диверсифікації. Якщо є централізована система теплозабезпечення, то є можливість використовувати не лише газ, але й інші види палива. Це може бути вугілля, сміття, біопаливо, це може бути тепло промислових підприємств тощо. Наприклад, у Запоріжжі 2 заводи обігрівають 2 райони. Досвід мій, який я вивчав і в Данії, і в Швеції, і в Фінляндії, лише підтверджує мої слова. І це не лише моя точка зору, а вже на сьогодні - аксіома.

По-друге. Хочу сказати, що переваги так званого "закарпатського експерименту" виключно у площині цінової знижки на газ, які у 2006 році запровадив уряд. І ми до цих пір є свідками цієї спотвореної політики ціноутворення для населення, коли газ для останніх у 1,5 рази дешевше, ніж для теплокомуненерго. Безумовно, така діяльність уряду ставить під загрозу ефективність роботи підприємств ТКЕ. Але поясність тоді мені чому ми, мешканці великих міст, маємо споживати газ дорожче, аніж наприклад представники маленьких містечок, яким встановили "автономку"? Якби чітко вирішити цінову проблему, то не було б сьогодні таких питань.

По-третє. Я абсолютно не проти автономного опалення, якщо це передбачено відповідними проектами при будівництві багатоквартирних будинків, але враховуючи те, що переважна більшість такого житлового фонду згідно з проектом не передбачала індивідуальних котлів, тобто не обладнана індивідуальними вентиляційними шахтами та каналами, газовими трубами належної пропускної здатності, належними системами безпеки, саме тому спроби встановлення газових котлів в цих будинках призведе до дуже негативних екологічних наслідків. Для цього достатньо подивитись на ці будинки взимку, коли з кожного вікна виходять клуби пару, що отруюють сусідів зверху. Достатньо взяти статистику вибухів і нещасних випадків за зиму по всій країні, які збільшується з кожним роком; достатньо поцікавитись мешканцям Ужгороду,   особливо на верхніх поверхах, чи  є достатній тиск газу для їх котлів. Є ще і інші абсолютно незаперечні факти, які підтверджують тезу про необхідність комплексної, економічно обґрунтованої, модернізації системи теплозабезпечення.

У мене немає особистих інтересів. У мене немає у власності жодного підприємства ТКЕ і я не займаюся бізнесом у ЖКГ, тому я незаангажована людина. Мене просто бере розпач від того, коли робляться заяви, які йдуть всупереч програмі реформування, які ми приймали у 2009 році з тією ж Партією Регіонів, разом з науковцями, фахівцями, які сьогодні працюють у профільному Міністерстві. Я знаю, що вони підтримують мою точку зору, однак їхні посади не дозволяють це сказати вголос.

Сподіваюся, перспектива поширити досвід Закарпаття згуртує, насамперед, міських голів. Ця ідея боляче вдарить, насамперед, по них, адже ці всі підприємства - комунальні. Саме міські голови будуть нести особисту відповідальність перед своїми мешканцями за безвідповідальні рішення.

Якщо комусь потрібен жахливий досвід інших країн - будь ласка. Досвід Грузії, Вірменії, зокрема, Єревану  може служити невдалою спробою  переходу на автономне опалення. Хотів би звернути також увагу на економічний аспект. Проекти спонтанного переходу на "автономку" є вкрай неекологічними, отже, ми будемо позбавлені права  претендувати на кошти згідно з Кіотським протоколом.

І навпаки, система централізованого опалення базується на принципі когенерації - тобто подвійного використання газу, коли виробляється і тепло, і електроенергія. І саме тому коефіцієнт корисної дії когенераційних установок буде на 30% більший, ніж будь-якого індивідуального опалення.

Думаю, ця заява (Президента України щодо досвіду Закарпаття у відмові від централізованої системи – ред.) спровокує серйозні соціально-політичні наслідки. Паралізує профільні відомства та  призупинення розробки загальної стратегії і регіональних програм модернізації теплоенергетики. Переконаний, будь-які рішення у ЖКГ не можуть носити вольовий характер. Ми країна, де є закон, і ми в жодному разі не повинні керуватися спонтанними кроками високопосадовців. Попереджую: це може привести  до краху системи теплозабезпечення  найближчим часом і ніякої дієздатної альтернативи на той час зробити не вдасться.

Україна комунальна

21 травня 2011р.

Теги: теплопостачання, опалення, теплозабезпечення

Коментарі

Наталка 2011-05-22 / 11:29:00
Володя, але рішення Ратушняка про відмову від ЦО відгукнеться ще не раз - і кожному. Не згадуючи досвід інших міст, де є братські могили після "лівими" майстрами встановлених котлів в багатоповерхівках. Ось дочекаймося, коли врегулюють ціни на газ за вимогою МВФ, і кінцевому споживачу, тобто громадянину номінал ціни стане вдвічі вищий, ніж для оптового покупця газу.

святослав 2011-05-22 / 10:12:00
методические рекомендации, академики, пионеры Донецкой обл.- эт хорошо, но в тепле жить комфортнее (о ценах вообще молчу ).
согласен с "Бобков Владимир"

хз 2011-05-21 / 17:45:00
БРЕД оф сив кобыл......
Какие министры, так и живем....
Предлагаю поселить его с нового года в ужгородскую малосемейку

Бобков Владимир 2011-05-21 / 15:56:00
Попил этот господин крови.
Умник только не смог объяснить почему газ на котельнях города на порядок дороже чем в квартирах.
И как народу платить такие деньги.
Ему все равно - свое он и так имел.
Сука

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини