«Рухопис» як гордість для Ужгорода

Незвичайне поєднання танцю і поезії дало вражаючий результат

«Рухопис» як гордість для Ужгорода

"Враження переповнюють! Ці шістдесят хвилин — фантастичне дійство: нове, цікаве, емоційне". Так прокоментував "Рухопис" відомий закарпатський письменник та історик Сергій Федака. Він дуже позитивно оцінив як саму ідею концерту, так і її втілення. "Вражає, що на ентузіазмі кількох людей подія виходить більш професійною, більш душевною, більш гармонійною, ніж деякі дійства, організовані, скажімо, за гроші чи зі службових обов'язків. Відчувається, що люди працювали не за страх, а за совість. Можна сказати, за велінням серця. І результат був відповідним. Поезія і хореографія настільки припасувалися, настільки перетікали одне в інше, що це було просто фантастично".

Розпочався "Рухопис" знайомствомі з тими, заради кого концерт був організований — із вихованцями школи-інтернату села Нижній Бистрий (Хустський район). Оскільки дітки не змогли приїхати до Ужгорода, про них показали слайд-шоу. Воно вийшло емоційно насиченим, помітно було наскільки їм важлива допомога.

Як уже зазначалось, "Рухопис" — танцювально-поетичний проект, який відбувся на сцені Закарпатського обласному музично-драматичного  театруц. В концерті взяли участь молоді закарпатські письменники Андрій Любка, Вік Коврей, Валентин Кузан, Любов Шарга, Оксана Варга та Маріанна Кіяновська (Львів), Вано Крюгер (Київ).

Кожен читав власні твори, які доповнювалися професійною хореографією. Серед танцюристів були представники "Танцювальної корпорації друзів" та студії танцю "Вікторія". Також свою майстерність показала майстер спорту з художньої гімнастики Олена Дьолог. Кожен номер був асоціацією на окрему емоцію людини, найбільше ж виступів було присвячено коханню.

Квартет із Закарпатської обласної філармонії виконав класичну імпровізацію. Грали дівчата справді професійно, втім, як зазначив письменник і журналіст Олександр Гаврош,  "було б непогано до гри струнного оркестру долучити хореографію. Сама гра без танців провисала на загальному динамічному тні. Танець би з'єднав все до купи".

Загалом пан Олександр відзначив як позитивні враження від дійства, так додав і кілька критичних порад: "Треба більше попрацювати режисерам-постановникам. Окремі номери виглядали краще, окремі -- слабше. Адже не всі поети вміють виступати з мікрофоном, працювати на широку аудиторію. По собі знаю, як це важко! Не завадив би своєрідний майстер-клас для поетів, який би допоміг впевненіше почуватися на сцені. Але загалом емоції були дуже приємні. Спочатку навіть хвилювався за молодь, адже це всі наші добрі знайомі. Але мені здається, що все вийшло гарно. Чесно кажучи, не думав, що буде настільки класно! Додатково попрацювавши, можна спокійно організовувати всеукраїнський тур "Рухопису".

Принаймні зробити його щорічною акцією в Ужгороді — це як мінімум. Адже він продемонстрував щось таке, чого ще не було в Україні. Так, поезію нині часто поєднують з відео, з музикою. А тут поєднали з танцем. Щось цілком нове. Можна сказати, що сьогодні  я був гордий за Ужгород!"

Окрім гордості та позитивних емоцій, "Рухопис" мав важливішу мету — зібрати кошти для допомоги дітям-сиротам. Поки сума ще підраховується, але організатори продовжують благодійну акцію. Через тиждень після концерту запланована поїздка до Нижнього Бистрого, аби зробити там окреме свято для дітей. Зокрема, танцівники покажуть їм мистецтво хореографії (адже наразі в інтернаті немає гуртка з танців).

Солодку частину подарунків — великий торт — підготує відомий закарпатський кондитер Валентин Штефаньо. Асоціація стоматологів Закарпаття привезе з собою зубні щітки, пасти та ополіскувачі для вихованців інтернату. Організатори "Рухопису" продовжують шукати спонсорів та волонтерів. Оксана Варга буде рада кожній людині, яка хоче допомогти дітям. Контактний телефон —0502659561.

Марічка Черничко, для Закарпаття онлайн

19 травня 2011р.

Теги: Рухопис, поезія, танець, інтернат

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини