У Хусті розпочала роботу координаційна рада при голові облради

Розвиток дошкільної освіти, харчування дітей в школах, підготовка до літнього оздоровлення, проблеми та особливості створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, підготовка до відзначення 75-річчя проголошення Карпатської України стали головними питанням порядку денного виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, що проходить в четвер, 12 травня в Хустському районі.

У Хусті розпочала роботу координаційна рада при голові облради

Як повідомили Закарпаття онлайн з прес-служби Закарпатської облради, участь в заході беруть голова обласної ради Іван Балога, його перший заступник Володимир Закурений, заступник голови облради Андрій Сербайло, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, голова Хустської райради Василь Губаль, голова РДА Федір Турчин, міський голова Володимир Кащук, керівники міст та районів.

Про стан та перспективи розвитку дошкільної освіти в області, організацію харчування дітей доповідала заступник начальника управління освіти та науки ОДА Марія Павлюк. Вона повідомила, у 2011-тому в краї заплановано збільшити мережу дитсадків із 533 до 555 та збільшити відсоток охоплення дітей дошкільною освітою до середньоукраїнського показника. До 94-ьох відсотків планується збільшити охоплення освітою дітей п'ятирічного віку. Якщо у 2001 році садки відвідували 21 тисяча дітей, то на початок цього року – майже 36 тисяч. Загалом на Закарпатті понад 51 відсоток дітей охоплені різними формами дошкільної освіти. У відсотковому відношенні найбільше дітей, які охоплені дошкільним вихованням у Мукачеві – 78 відсотка та Ужгороді – 68 відсотка. Для задоволення освітніх потреб національних меншин 72 угорських, один – російський та 17 – кількамовних дошкільних дитячих закладів.

На останній сесії обласної ради народні обранці при внесенні змін до обласного бюджету кожну п'яту гривню скерували на розвиток дошкільної освіти. Заходами з розвитку мережі щодо охоплення дошкільною освітою передбачено створити у дитсадках 73 групи з короткотривалим терміном перебування дітей. У 2011 році планується ввести в дію 3 дошкільні навчальні заклади , виділити 5 земельних ділянок для будівництва, відновити роботу 13 закладів, створити 6 навчально-виховних комплексів; поновити роботу 94 груп у діючих закладах, повернути дві будови та ще дві будівлі придбати.

Щодо харчування дітей, то цього року всіма видами харчування охоплено 139 тис. 163 учнів 1-11 класів, що становить 92 відсотки загальної їх кількості. На харчування передбачено 46 мільйонів гривен, додатково залучено 2,3 млн. Середня вартість шкільного обіду – 5 грн. 45 коп. У 253 школах дітей харчують приватні підприємці, у 329 – штатними працівниками загальноосвітніх навчальних закладів. Для забезпечення медико-санітарного контролю за організацією харчування у 251 навчальному закладі до штатного розпису введено посади медичних працівників. В інших школах цю роботу проводить закріплений медичний персонал місцевих закладів охорони здоров'я.

Голова обласної ради Іван Балога наголосив, що необхідно акцентувати увагу на якісному харчуванні дітей. Для цього органи місцевої влади мають при прийнятті бюджетів передбачити відповідні кошти, вчасно і належним чином організовувати проводити тендерні процедури.

За результатами розгляду питання координаційна рада прийняла ряд рекомендацій. Так, управлінню освіти рекомендовано внести до обласної ради проекту цільової програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року. Також управлінню доручено провести аналіз якості харчового забезпечення у навчальних закладах. Місцевим органам влади рекомендовано домогтися забезпечення обов'язковою дошкільною освітою дітей п'ятирічного віку та охоплення дошкільною освітою не менше як 70 відсотків дітей області; збільшити витрати на фінансування харчування дітей у дошкільних навчальних закладах; вжити заходів щодо охоплення безкоштовним гарячим харчуванням всіх учнів 1-4 класів.

12 травня 2011р.

Теги: облрада, координаційна нарада, Хуст

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини