Політичне Закарпаття: У пошуках третьої сили

Оскільки у Києві активізувалася розробка нового виборчого законодавства, це помітно пожвавило інтерес до партійного будівництва на місцях. И не першою закарпатською ластівкою в цьому сенсі стало перебування цими днями на Закарпатті Віталія Кличка. Не доводиться сумніватися, що услід за ним до області потягнуться й інші партійні лідери, оскільки робити гучні заяви саме у найзахіднішій області України стає вже доброю традицією і навіть певною демонстрацією своїх євроінтеграційних намірів. З іншого боку, на Закарпатті зараз активно формується двопартійна система (Партія регіонів – «Єдиний Центр»), котра просто-таки напрошується на атаки з боку численних третіх сил.

Політичне Закарпаття: У пошуках третьої сили

У виконавчих органах влади на Закарпатті керівні позиції посіли представники Партії регіонів. Нинішні керівники є вихідцями переважно із середнього і дрібного бізнесу. Великий бізнес на Закарпатті представлений усього кількома СП (здебільшого автобудівного профілю), але їхні українські співвласники уникають публічної політики. Натомість дуже активний середній і дрібний бізнес – це агропереробка, індустрія будматеріалів, будівництво і транспорт, але найбільше – туристично-рекреаційна сфера. Представники цих сфер і пішли у Партію регіонів ще коли вона була в опозиції. Пішли, аби протистояти адміністративному тиску, мати надійний політичний захист, а в перспективі і владні повноваження. Прийшовши до керівних кабінетів, ці люди принесли туди свій бізнесово-менеджерський досвід, чимало конкретних задумок щодо перетворень в області і окремих населених пунктах. Освоювати ж тонкощі суто апаратної  роботи доводиться на ходу.  

Представницькі органи влади контролюються в основному "Єдиним Центром". Серед них – представники того ж бізнесу, але тут значно вищий відсоток фахівців комунальної сфери (часто із понад двадцятирічним досвідом) і загалом професійних управлінців з величезним послужним списком. Як правило, це політично активні люди, які побували вже у кількох партіях. Ядро партії складають фахівці із виборчих технологій, на рахунку яких не одна технічна перемога, здобута дуже своєрідними методами.

Та наразі соціологічні заміри показують, що на парламентських виборах 2012 р. ця партія не зможе подолати прохідний бар'єр, особливо якщо його збільшать до 5%. То ж найімовірніше на парламентських виборах ставку буде зроблено на перемогу у мажоритарних округах. Наразі вже визначено найбільш прохідних кандидатів, на яких і працюватиме вся партійна машина. Що ж до голосування у загальнодержавному окрузі за партійними списками, то "Єдиний Центр" цілком вірогідно запропонує свою підтримку Партії регіонів, підставить їй плече, аби та набрала на Закарпатті  якомога вищий відсоток. Звичайно, це в обмін на те, що регіонали не надто поборюватимуть балогівців у мажоритарних округах, допомагатимуть їм проти усіх інших конкурентів. 

Жодна інша партія поки не здатна порушити цієї бінарної системи і виступити в ролі третьої сили. Хоча саме пошуки якої-небудь третьої карти і розігрування її завжди було улюбленим заняттям найбільш політично активних закарпатців, але найближчими роками про це варто забути. Ще минулого року на роль третьої сили претендував добрий десяток місцевих парторганізацій. Проте нині жодна з них не здатна реально конкурувати з двома лідерами. "Батьківщина" зараз не виявляє особливої активності, вона має в облраді невелику фракцію і крісло заступника голови. Організація "Фронту змін" переживає ще складніші часи. Попередній її лідер Р.Бровді, який свого часу став впізнаваним для масового виборця завдяки цілій серії піар-акцій, наразі пішов у серйозний бізнес і передав керівництво парторганізацією іншим колегам, котрі для загалу зовсім невідомі. Місцева "Сильна Україна" свого часу стала знаною завдяки проведеному в області праймерізу, але після того нічим особливим не нагадувала про себе. У правому секторі закарпатського політикуму (як і в цілому по Україні) впевнено домінує "Свобода". Нині вона веде судову боротьбу за демонтаж присвяченого давнім угорцям монументу на Верецькому перевалі. Проте закарпатці загалом не схильні до радикалізму, що обмежує перспективи цієї партії. З тієї ж причини не відіграють тут якоїсь помітної ролі і ліві партії. Комуністи вже дві каденції не мають своїх депутатів в обласній раді. Соціалісти наразі мають в облраді одного представника, який пройшов туди за мажоритарним округом. Про дрібніші ліві партії взагалі не доводиться говорити.

Таким чином, місце третьої сили на Закарпатті поки лишається вакантним, хоча саме така партія може змінити всю ситуацію і надати нових імпульсів політичному розвитку.

Сергій Федака

08 травня 2011р.

Теги: Кличко, Партія регіонів, Єдиний Центр

Коментарі

тарас 2011-05-10 / 14:59:00
гуцул, 10.05.2011 10:10

Яка Батьківщина, ви про що? Та вся її історія - це процес "очищення". Юлька нічим не відрізняється від янека чи юща - така сама хапуга, і партія її, як вона - продажна.

2011-05-10 / 10:14:00
"Батьківщина" буде мати шанс, якщо очиститься від Юльки і інших "олігархів". Але тоді їй доведеться очищатися і від звички працювати на спущеному зверху баблі. а значить - і на короткому повідку, кінець якого - в руках "олігархів"

гуцул 2011-05-10 / 10:10:00
Батькіщвина і є тою третьою силою, тому що федака забув сказати про суперечності між ЄЦ і ПР, а влади на всіх не хватає, візьміть для прикладу Щур у Міжгрії, клявся у вірності Яценюку, в Мукачівському районі ПР злили, там знову заправляє Токар і т. д. Батьківщина зараз проходить очищення і на місці також, зато і не дуже активна, але події останнього місяця свідчать, що вони почали активно працювати

василь 2011-05-10 / 09:44:00
Ситуація в Закарпатському політикумі загалом висвітлена правильно: домінують дві безідеологічні бізнес-партії. Але якщо ЄЦ явно піде на вибори з ПР то зразу створиться ніша, яку хтось спробує заповнити, хоча той "хтось" скоріш за все буде підконтрольний тим жеж ЄЦ-ПР. БЮТ купиликріслом у облраді, НУ здалася ПР вже давно, УНП десь зрідка заявляє про себе заявами, але на місцях її ніде немає.Дарма недооцінюється "Свобода". ЇЇ присутність на Закарпатті помітно і динамічно зростає. Разом з тим, радикальні настрої в суспільстві зростають, і на Закарпатті також

Михайло Вайда 2011-05-09 / 21:01:00
Дуже актуальну проблему розглядає Сергй Федака. Правда, між Єдиним центром і Партією Регіонів фактично різниці намає. Якщо В. балога скаже, що треба висувати єдиний список його брат організує на місці все так, як домовляться у Києві. Тут відсутня ідеологія, є лшеінтереси.
Стосовно третьої сили, то вона може виникнути на базі обласної УНП, яка є досить активною і здатна об'єднати правих, крім, звичайно, Свободи, яка не буде ніз ким об'єднуватися. Все залежить від обставин і активності лідерів патріотичних організацій.

НОВИНИ: Політика

14:39
/ 1
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини