Чим Угорщина налякала ЄС

Ухвалення нової Конституції Угорщини може мати негативні наслідки для України та ряду інших країн, де проживає численна угорська діаспора.

Чим Угорщина налякала ЄС

Нова Конституція Угорщини фактично проголосила реалізацію ідей консервативної революції в Угорщині, котру послідовно втілює прем'єр-міністр Віктор Орбан. Перебуваючи при владі лише рік, Fidesz (Угорський громадянський союз) встиг запровадити чимало нововведень 

Зокрема, було ухвалено нову Конституцію, затверджено скандальний закон про засоби масової інформації та з одного маху націоналізовано приватні пенсійні фонди. І все це під дахом Європейського Союзу і знаком демократії.

Все, що прем'єр Віктор Орбан визначив як "національну революцію", є не що інше, як справдження мрій самого Орбана та його поплічників із Fidesz про відродження історичної величі Угорщини. Колективний політичний егрегор Fidesz намагається змінити не лише роль своєї країни в ЄС, а й пріоритети всередині самої держави.

Варто звернути увагу на той факт, що якщо раніше країна мала назву Угорська Республіка, то нині вона називається Угорщина. А для того, щоби наголосити на історичному правонаступництві нинішньої влади, орбаністи запровадили нові символи держави. Ними стали золота корона і скіпетр Іштвана – першого короля Угорщини. Чим ніби підкреслюється насиченість історичною національною гордістю сучасного політичного життя країни та її правонаступництво від Угорщини ХІ століття.

Закорінення в угорську минувшину і відображення цього в новій Конституції закономірно порушує питання про ймовірні спроби перегляду орбаністами Тріанонського договору, який Угорщина уклала 4 червня 1920 року із державами Антанти. Згідно з Тріанонським договором, Підкарпатська Русь (Закарпаття) та Словаччина були включені до складу Чехословаччини. Трансильванія, східні території Банату були передані Румунії. А Хорватія, Воєводина і Західний Банат відійшли до складу Королівства СХС(Королівства сербів, хорватів і словенців).

Крок за кроком нинішнє угорське керівництво немов наближається до неминучого порушення питання щодо неправомірного і нав'язаного ззовні сучасного кордону Угорщини та можливості перегляду за певних умов цього питання. А те, що нова Конституція відкрито проголошує транскордонність угорської меншини, котра проживає переважно в Румунії, Сербії, Україні та Словаччині, за певних обставин може впливати на внутрішню ситуацію в цих державах.

В Європі та світі доволі критично сприйняли більшість угорських нововведень, підлаштованих під бачення прем'єра та його Fidesz. Тому що відхід від демократії та спроби спровокувати ревізію і перегляд багатьох усталених європейських домовленостей можуть пошкодити систему сформованих протягом попередніх десятиліть урівноважень і вимушених компромісів.

Власне, це розуміють і в самій Угорщині. Недарма деякі угорські експерти вважають Орбана "безвідповідальним політичним авантюристом, котрий спочатку заявляв, що в Конституції 1949 року немає нічого, що він би не поважав, присягався на ній, а потім одним помахом своєї владної руки змінив її під свої політичні потреби".

Очевидно, що нині орбаністи ідуть не в ногу з іншими членами ЄС, і тому не дивно, що серед європейських експертів вже почали лунати голоси про можливість виключення Угорщини із Європейського Союзу. Звісно, це дуже радикальний крок, але крайня безвідповідальність політика такого високого рангу, як Віктор Орбан, здається, спроможна спровокувати верхівку ЄС поставити на порядок денний розгляд ситуації в Угорщині.

І якщо так триватиме, то Орбан цілком може піти шляхом, котрий свого часу вибрав для Румунії Ніколає Чаушеску. Тому що запровадження "національної" моделі соціального та економічного успіху, яку намагається втілити Fidesz, фактично протиставляє нинішні угорські правлячі політичні еліти Євросоюзу. Крім того, нова Конституція Угорщини різко контрастує з плюралістичною концепцією західної демократії. А закон про ЗМІ, котрий позбавляє політичних опонентів можливості повноцінно опонувати чинному режимові, блокує появу критичних зауважень щодо дій влади.

По суті, сучасна Угорщина – однопартійна держава, де є партія влади Fidesz, яка може нав'язати народу все, що їй заманеться. І не обов'язково це буде відвертою диктатурою. Просто орбаністи диктують суспільству свої правила і "тихо" контролюють населення.

Хто б міг подумати десь років двадцять тому, що Угорщина, котра, як і Польща була дисидентом так званого соціалістичного табору і прокладала шлях до реформування радянського блоку, може піти нинішнім шляхом. Адже фатальне послаблення демократичних інститутів є великою трагедією для угорців. Угорщина ніби повторює ситуацію, що склалася після виборів 1947 року, коли партнерів по коаліції або поглинули, або ліквідували. І, зрештою, залишилася лише одна Угорська комуністична партія.Здається, тепер її роль перебрала на себе Fidesz.

Угорщині кинуто виклик. Попри те, що громадськість дедалі менше підтримує орбаністів, внаслідок жорсткої цензури почути альтернативну думку можна лише у вузькому просторі блогів і форумів в інтернеті. Багато років тому Вацлав Гавел написав, що Віктор Орбан становить загрозу для Європи. Але чи багато хто тоді звернув увагу на його слова? Хоча така антидемократична трансформація Угорщини водночас є і викликом всьому народу. Адже незважаючи на те, що Fidesz найняла дві консалтингові фірми, які найближчим часом мають спробувати поліпшити імідж країни та її правлячої верхівки у світі, приховати від міжнародної спільноти те, що насправді відбувається в Угорщині, навряд чи вдасться.

Втім, угорців не може не турбувати те, що їхня країна стала білою вороною в Європейському Союзі. Коли прем'єр Орбан вважає, що він провадить цілеспрямовані реформи, в Європі це розцінюють як слабку політику. А внаслідок цього Угорщина не лише втрачає міжнародний авторитет, а й послаблює довіру до самого ЄС.

Віктор Орбан і його уряд підірвали міжнародну довіру і повагу, які держава заслужено мала від початку 1980-х років. Оскільки саме вибудовування авторитарної системи витісняє демократичне правління попередніх часів. Дехто навіть називає Орбана раннім Лукашенкою, який чітко націлився на повне згортання демократії.

Очевидно, що однією із причин зміни Конституції та закручування гайок в Угорщині стала важка економічна і соціальна спадщина, котру отримав Орбан після восьми років правління соціалістів. Хоча надто різкий старт і небажання зважати на угорські демократичні традиції нині працюють проти Fidesz. Та коли опоненти звинувачують Віктора Орбана у відході від стандартів демократії й авторитаризмі, то його прихильники вбачають в ньому динамічного патріота, спроможного навести лад в Угорщині після багатьох років неефективного управління і кумівства. Прицьому сам Орбан вважає себе лідером нової угорської революції, третьої за півстоліття після революцій 1956-го і 1989 років.

Складовою революції Віктора Орбана стало те, що тепер 3,5 млн етнічних угорців в Румунії, Сербії, Україні, Словаччині, Сербії, Словенії, Хорватії та Австрії мають можливість отримати угорський паспорт, відповідно до нового закону про громадянство, який віднині закріплений і в Конституції. Орбан і Fidesz прагнутимуть того, щоби ці нові громадяни мали право голосувати на угорських виборах. Своєю чергою, це надало їм додаткові шанси надовго утриматися при владі.

Проте ухвалення нової Конституції Угорщини, що загрожує не лише європейським цінностям, а може мати негативні наслідки і для України. А також і Румунії, Словаччини, Сербії, Словенії, Хорватії та Австрії, де проживає численна угорська діаспора. Гіпотетично нова угорська революція цілком здатна проштовхувати новий проект Великої Угорщини, особливо за рахунок України, Румунії та Словаччини.

Згідно з новою Конституцією Угорщини, політика визначення нації не обмежується етнічними кордонами країни, що становить небезпеку і для стабільності в Центрально-Східній Європі. Цьому передував так само недооцінений закон, ухвалений ще в січні, про надання угорського громадянства 3,5 млн етнічних угорців, котрі залишилися на величезних територіях, переданих після Першої світової війни сусіднім країнам.

При цьому надання в односторонньому порядку громадянства Угорщини жителям інших країн, що проживають на колишніх угорських територіях, поширюють угорський суверенітет на ці території, суперечать Тріанонському договору і підштовхують до його денонсації.

Адже нині, за новим конституційним визначенням угорської держави, її пряма юрисдикція поширюється на основні політичні чи етнічні країни походження. Тобто на всіх угорців, котрі проживають поза межами Угорщини як великі чи малі корінні меншини в Україні, Румунії, Словаччині, Сербії, Словенії, Хорватії та Австрії.

Відповідно в одному з цих регіонів, де за певних обставин може виникнути критична ситуація, з легкістю може спалахнути етнічна напруженість. Після чого, під приводом порушення громадянських прав угорської меншини, може бути втілена (прикриваючись правом на опіку) політична чи навіть військова інтервенція, яка зможе спричинити кризу в регіоні. А віднайти причини для дестабілізації та політичних спекуляцій не так вже й складно, варто лише захотіти.

Здається, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан через свою відверто ревізіоністську політику може стати причиною сутички в Центрально-Східній Європі. Річ лише в тім, чи ревізіоністська політика уряду Віктора Орбана – це намагання відволікти популістськими методами увагу угорців від наявних політичних, економічних і соціальних проблем? Чи свідомим є нагнітання ситуації навколо угорських меншин в сусідніх країнах в сподіванні утопічного відродження Великої Угорщини? Хоч би як там було, угорська опозиція й інтелектуали, якщо вони дбають про історичну долю Угорщини, мали б виступити проти ревізіонізму Fidesz, який не може призвести ні до чого іншого, як до дискредитації Угорщини.

Віктор Каспрук, Український Тиждень

27 квітня 2011р.

Теги: Угорщина, Орбан, Fidesz

Коментарі

Ember Zoltán 2011-05-05 / 19:08:00

05.05.2011 18:56
Дружня пропозиція сусіда: угорці, внесіть ще одну зміну до своєї конституції: перейменуйте Угорщину на Модьорстан (як Казахстан, Туркменістан, Башкортостан тощо). Це справді відповідатиме реаліям.

Иван, а Украину на Украинобабве:))
Звучит прекрасно и соответствует реалиям!

ІВАН 2011-05-05 / 18:56:00
Дружня пропозиція сусіда: угорці, внесіть ще одну зміну до своєї конституції: перейменуйте Угорщину на Модьорстан (як Казахстан, Туркменістан, Башкортостан тощо). Це справді відповідатиме реаліям.

Ember Zoltán 2011-05-04 / 20:24:00
Админ, с каждым на своем языке! Другой ведь не понимают:)

Ember Zoltán 2011-05-04 / 14:01:00

ЦЕ Є НАХАБНА БРЕХНЯ! МАТЕРИНСЬКИЙ, ЕТНІЧНИЙ РЕГІОН УГОРЦІВ З ЗА УРАЛОМ


А твой в задней части козы!


Чисто по-європейськи)). Адмін

Гуцул 2011-05-03 / 15:51:00
1, 27.04.2011 20:53
"... Угорці є корінним автохтонним населенням сучаснИХ МОЛОДИХ держав Словаччина, Сербія,Трансільванської частини Румунії та на Подкарпатті , що входить до України, тобто в межах свого материнського УГОРСЬКОГО етнічного регіону !!!" -
ЦЕ Є НАХАБНА БРЕХНЯ! МАТЕРИНСЬКИЙ, ЕТНІЧНИЙ РЕГІОН УГОРЦІВ З ЗА УРАЛОМ, а тут вони прибульці, зайди.

Hungi 2011-04-28 / 09:50:00
Необхідно зазначити, що автор дуже поверхово розбирається в політичній структурі Угорщини : навіть терміну "Fidesz" - дає зовсім некоректну розшифровку (Угорський громадянський союз). Fiatal Demokraták Szövetsége - Союз Молодих Демократів. А "... віднайти причини для дестабілізації та політичних спекуляцій не так вже й складно, варто лише захотіти" - це він попав в точку : ... пишучи відверто негативні статті, які зачіпають цінності інших національностей.

1 2011-04-27 / 20:53:00
Скільки можна про одне і теж !!!

УГОРЦІ В СУСІДНІХ З СУЧАСНОЮ УГОРЩИНОЮ КРАЇНАХ - НЕ ДІАСПОРА, А КОРІННЕ АВТОХТОННЕ НАСЕЛЕННЯ !!!

Діаспора українців, - в Канаді, в Америці, на Далекому Сході.

Діа́спора (грец. διασπορά — «розсіяння») — будь-яке представництво етнічних одиниць за межами материнського етнічного регіону, котрі усвідомлюють свою генетичну ,або духовну з ним єдність.

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%96%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0

У ВИПАДКУ УГОРЦІВ межі їх материнського етнічного регіону
НЕ СПІВПАДАЮТЬ ІЗ СУЧАСНИМИ КОРДОНАМИ УГОРЩИНИ, ВСТАНОВЛЕНИМИ ГАНЕБНИМ ІМПЕРІАЛІСТИЧНИМ ТРІАНОНСЬКИМ ДИКТАТОМ 1918 РОКУ !!!

Угорці є корінним автохтонним населенням сучаснИХ МОЛОДИХ держав Словаччина, Сербія,Трансільванської частини Румунії та на Подкарпатті , що входить до України, тобто в межах свого материнського УГОРСЬКОГО етнічного регіону !!!

ХТО ЦЕ НЕ РОЗУМІТИМЕ АБО НАВМИСНО СПОТВОРЮВАТИМЕ, ТОЙ І МАТИМЕ ДЛЯ СЕБЕ НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ !!!

Діаспорою угорців на Подкарпатті бажає зробити цей недовчений київський "український політОЛУХ" Віктор Каспрук.

Ганьба таким АНАЛітикам більшовицького розливу !!!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини