Визначено переможців VI літніх юнацьких спортивних ігор Закарпаття з фехтування, боксу, тхеквондо,волейболу та баскетболу

Найбільшими закарпатськими змаганнями цього року є VI літні юнацькі спортивні ігри області. У загальний залік входять змагання з 18 олімпійських видів спорту, а також окремо з 8 неолімпійських.

Визначено переможців VI літніх юнацьких спортивних ігор Закарпаття з фехтування, боксу, тхеквондо,волейболу та баскетболу

У першій декаді квітня відбулися змагання з таких видів спорту:

Фехтування                                                                                                                                                                    У минулі вихідні в СК "Динамо" проходили змагання в залік VI літніх юнацьких спортивних ігор області з фехтування. У змаганнях на шпагах, рапірах і шаблях взяли участь 79 юнаків та дівчат 1994 р.н. і молодші з Ужгорода, Мукачева, Ужгородського і Мукачівського районів.

У рапіристів найкраще із поставленим завданням упорався представник Ужгородського району Роберт Фортуна. Разом із ним на п'єдесталі пошани стояли представники Ужгорода Девід Сабовчик та Михайло Галамба. Бронзова нагорода також у Олександра Криницького з Ужгородщини. Порадував представник Мукачева Андрій Дружинін, який вклинився між представниками Ужгорода та Ужгородського р-ну, де цей вид набагато популярніший, ніж у Мукачеві. У дівчат-рапіристок не виникло ніяких проблем у сестер Аліни й Крістіни Рапинець, які розділили золото й срібло. Приємне враження справили вихованки Сергія Горецького Ангеліна Цимболинець із Ужгорода та Надія Малець із Ужгородського р-ну. Ці дівчатка значно молодші за суперниць, але змогли вибороти бронзові нагороди. У юнаків-шпажистів верхні щаблі п'єдесталу пошани посіли ужгородці. Поза конкуренцією був Сергій Горецький-молодший. Артем Матевосов, не дивлячись на юний вік, став другим. Найдосвідченіший із ужгородців Віталій Кобаль виборов бронзу. Разом із Віталієм на третій сходинці стояв представник Ужгородщини Владислав Коваленко.

У шаблісток не було рівних представницям тренера А.Вінярського з Мукачева, які вибороли нагороди всіх ґатунків. Значно додали за останній час шаблістки Мукачівського р-ну. Принаймні Анжела Кампо, Крістіна Кость, Світлана Гасинець, Ганна Соколова найближчим часом складуть конкуренцію Вікторії Алексюковій, Лізі Яковенко, Олександрі Ковальчук, які на цих змаганнях посіли призові місця. У юнаків картина схожа. Андрій Дружинін впевнено посів перше місце. Срібло та бронзу вибороли його земляки Андрій Муха та Денис Бабаєв. Шаблісти Мукачівщини Олександр Павлов, Айхан Ісмаїл, Дмитро Андрієвський на юнацьких іграх показали себе із найкращого боку. У загальнокомандному заліку перше місце завоювала збірна міста Ужгорода, – 245 очок. У збірної Мукачева – 198. У команди Ужгородського району – 146. За рискою призерів команда Мукачівського р-ну – 71 очко.

Уже в перших числах травня більшість із наших провідних спортсменів-фехтувальників візьмуть участь у традиційному турнірі "Кубок Карпатського Єврорегіону", який присвячений пам'яті ЗТУ Василя Герея.

Тхеквондо
У VI літніх юнацьких спортивних іграх області взяли участь представники Ужгорода, Мукачева, Берегівського, Іршавського та Мукачівського районів, які виборювали нагороди у п'яти вагових категоріях. У найлегшій ваговій категорії до 50 кг відмінно виступив представник Берегівщини Михайло Свідерок. Представники Мукачева Сергій Матьковський та Михайло Вороняк розділили срібну й бронзову медалі. Бронзова нагорода була вручена ще одному представнику Берегівщини Адаму Шімону. У категорії до 58 кг призові місця поділили між собою представники Ужгорода та Іршавського району. Золото в Руслана Марича, срібло – у Дмитра Митра. Бронзові медалі завоювали представники Іршавщини Юрій Кляп та Василь Чубірко. У категорії до 62 кг конкуренція за медалі була високою. Перемогу здобув Іван Пічкарь із Ужгорода. Срібло у Валерія Костюніна з Берегівщини. Бронзу завоювали мукачівець Артур Лях та ужгородець Олег Хічій. Ще одну золоту медаль ужгородці отримали в категорії до 67 кг. Євген Теплов виявився найкраще підготовленим у цій віковій категорії. Іван Попович із Берегівщини став срібним призером. На третю сходинку зійшли Володимир Шпілька з Мукачівського р-ну та Ян Бенеш із Ужгорода. Напружена боротьба велася у ваговій категорії 72 кг. Представник Берегівщини Андрій Шютів на одному диханні пройшов увесь турнір, і золота медаль стала заслуженою нагородою для юного спортсмена. Хороше враження залишив також ужгородець Віталій Терів. Бронзові нагороди в ужгородця Олександра Величака та мукачівця Романа Ковельського.

У загальнокомандному заліку перше місце завоювала збірна міста Ужгород – 256 очок. Із найкращого боку показали себе тхеквандисти Берегівського району. Друге місце берегівчан цілком заслужене. У їхньому активі 220 очок. Третє місце в збірної Мукачева – 212 очок, які на рівних боролися з ужгородцями і представниками Берегівщини. Прогресують спортсмени Іршавщини, які здобули 152 очки. За рік-два підопічні Кулієва й Бреуса зможуть поборотися за більш високі місця. Порадували спортсмени Мукачівського району. Цей вид спорту тут культивують недавно, але вже є непогані результати. І на юнацьких іграх Володимир Шпилька виборов бронзову нагороду. Тхеквондо, загалом, – молодий вид спорту на Закарпатті, але географія його розширюється, а кількість учасників збільшується. Потрібно відмітити й професіоналізм суддівського комітету на чолі з великим знавцем цього виду спорту Юрієм Ткачуком, які провели юнацькі ігри на високому рівні.

Бокс
У змаганнях боксерів взяли участь сім збірних команд міст і районів. До честі рахівчан, вони добре підготувалися до проведення турніру боксерів. Урочисте відкриття і нагородження переможців та призерів були проведені на високому рівні. Одним словом, молодці, рахівчани.
Що стосується самих змагань, то юні боксери змагалися в десяти вагових категоріях. Основна боротьба за перемогу в загальному заліку велася між командами Мукачева, Берегівського, Мукачівського та Рахівського районів. Для боксерів Хуста, Ужгорода та Іршавського р-ну вони стали хорошою школою.

У ваговій категорії до 46 кг за перемогу в фіналі боролися рахівчанин Назар Попович та представник Мукачівського р-ну Михайло Бисага. Бисага краще захищався, трішки краще атакував, що й принесло йому перемогу. Бронзова медаль дісталася представнику Берегівського району Василю Зейкану. У ваговій категорії до 48 кг у фінальному поєдинку зустрілися хустянин Сергій Крічфалушій та мукачівець Дмитро Лазаренко. Сильнішим виявився Лазаренко.
У ваговій категорії до 52 кг мукачівець Михайло Печора по черзі переміг Владислава Ференца з Мукачівського, Олександра Молнара з Берегівського р-ну, вийшов у фінал, де на нього чекав земляк Андрій Лендєл. У двобої земляків переміг Михайло Печора. Бронзові нагороди у боксерів Берегівщини Імре Кенейза та Олександра Молнара.

У категорії до 54 кг у фінальному поєдинку зустрілися ужгородець Сергій Танчинець та рахівчанин Михайло Файбиш. Тут судді віддали перевагу ужгородцю. У ваговій категорії до 57 кг до призової трійки увійшли Сергій Головчук із Мукачева, рахівчанин Андрій Шундерюк та Норберт Акушев із Берегівського р-ну. Дуже напружено проходили поєдинки у ваговій категорії до 60 кг. У півфіналі Роберт Євтушенко з Мукачівщини переміг Миколу Смужаницю з Мукачева, а боксер із Берегівщини – представника Хуста Вадима Фотана. У фіналі Євтушенко виглядав більш упевнено, що дозволило йому отримати золоту медаль. Бронзові нагороди у Фотана й Смужаниці. У категорії до 63 кг до фіналу вийшли боксер із Мукачівщини Степан Качур та Берегівщини Іван Чегіль. Степан був краще підготовлений, що в підсумку й принесло йому перемогу. У категорії до 66 кг хорошу фізичну й технічну підготовку продемонстрував мукачівець Йосип Фека. Його перемога цілком закономірна. Срібло в Андрія Жураківського з Мукачівського району, а бронза у Івана Мирзанича з Іршави.
У ваговій категорії до 70 кг Владислав Русин із Мукачівського р-ну в півфіналі переміг земляка Максима Єгорова, а мукачівець Сергій Мецгер – іршавчанина Івана Світлика. Фінальний поєдинок проходив дуже напружено, але судді все ж віддали перемогу Сергію Мецгеру. У найважчій ваговій категорії +80 кг найсильнішим виявився берегівчанин Янош Гіді, який у фіналі переміг рахівчанина Віктора Небелу.

У загальнокомандному заліку перше місце здобула збірна Мукачева, яка посіла 5 перших місць і набрала 260 очок. Усього 19 очок їм програла збірна Мукачівського району – 241. На 12 очок від Мукачівського р-ну відстала збірна Берегівського району – 229 очок. Четверте місце в господарів – збірної Рахівського району – 128 очок. Далі розмістилися команди Хуста – 59, Іршавського р-ну – 48 та Ужгорода – 36.

Боксери команд, які посіли призові місця, справді краще підготовлені. У них є школа, і нині їм програють як у техніці, так і в тактиці ведення бою. Але радує те, що розвиток боксу в області прогресує. Можливо, із сьогоднішніх 15-16 юнаків через 2-3 роки виростуть боксери високого класу. Для цього потрібно в першу чергу бажання перемагати, а також набиратися досвіду на змаганнях хоча б всеукраїнського рівня.

Волейбол
В ужгородському спорткомплексі "Юність" із 8 по 10 квітня проходили VI літні юнацькі спортивні ігри області з волейболу. У змаганнях взяли участь юнаки 1993 р.н. й молодші. Усього на старт вийшло 11 команд. До четвірки кращих потрапили команди Ужгорода, В.Березнянського, Свалявського та Воловецького районів. У першому півфінальному поєдинку збірна Свалявського р-ну в двох сетах 25:21, 25:21 перемогла збірну Великоберезнянщини. Збірна Ужгорода доволі легко завдала поразки збірній Воловецького району з рахунком 25:13, 25:15. У матчі за третє місце збірна Воловеччини перемогла волейболістів В.Березного 2:1 (27:25, 19:25, 15:13).

У фіналі збірна Ужгорода обіграла збірну Свалявського р-ну 2:1 (25:14, 20:25, 15:11). Таким чином, чемпіонське звання юнацьких ігор завоювали Ю.Бокшан, Н.Зелінський, В.Грохольський, Р.Повідайчик, В.Сойма, І.Томишин, І.Баник, І.Якименко, М.Їжик, М.Галайда, С.Лизанець.
У загальнокомандному заліку збірна Ужгорода принесла 360 очок. У збірної Свалявського р-ну – 312, Воловецького – 264, В.Березнянського – 216. П'яте місце і 192 очки в Хустського р-ну, шосте – Рахівського (168), сьоме – Міжгірського (144), восьме – Іршавського (120), дев'яте – Ужгородського (108), десяте – Виноградівського (96), одинадцяте – Перечинського (84).

Можливо, за рівнем розвитку волейболу до першої четвірки могли увійти волейболісти Хустського р-ну, де волейбол справді на високому рівні. Зовсім не відповідають рівню цієї гри завойовані місця Ужгородського та Перечинського районів. Ужгородщина має команду вищої ліги, ця гра є популярною, проводяться постійні турніри. Перечинщина – волейбольний район вже кілька десятків років. Тут, скоріше, головну роль відіграло відношення керівництва району до юнацьких ігор. З обов'язками головного судді повністю впорався досвідчений фахівець Василь Іванко.

Баскетбол

VI літні юнацькі спортивні ігри області на цей раз зібрали 13 команд міст і районів області. До першої підгрупи увійшли команди Ужгорода, Чопа, Хустського, Воловецького, Іршавського, Перечинського районів. Змагання проходили у спорткомплексі Ужгородської гімназії. До другої підгрупи увійшли команди Мукачева, Хуста, Виноградівського, Тячівського, В.Березнянського, Свалявського та Рахівського районів. Матчі команди проводили у спорткомплексі "Зінедін". Після завершення матчів у підгрупах відбулися стикові поєдинки, які визначили переможця й призерів юнацьких ігор. Переможцем першої підгрупи стали баскетболісти обласного центру. Друге місце в напруженій боротьбі посіла збірна м.Чоп. У другій підгрупі впевнену перемогу здобули баскетболісти Мукачева. Друге місце в збірної Свалявського району. У матчі за третє місце свалявські баскетболісти переграли команду Чопа з рахунком 42:35 і здобули бронзові нагороди.
У фінальному поєдинку збірна Ужгорода перемогла збірну Мукачева, 55:34. У переможців хороші снайперські досягнення продемонстрували Антон Іванина, Ярослав Кіш, Сергій Пазяк, Олександр Борисенко та Владислав Плешаков. У мукачівців таких виявилося троє: Рудольф Беккерт, Валентин Рипкович та Владислав Лозицький. Приємно відзначити, що цей вид спорту ніколи ще не збирав такої кількості команд. Рівень майстерності гравців доволі високий. Матчі проходили у хорошій спортивній боротьбі. Трохи дивно, що на ігри не з'явилися команди Ужгородського, Мукачівського, Берегівського районів та м.Берегово.

Збірна Ужгорода принесла до скарбнички 360 очок, Мукачева – 312, Свалявського р-ну – 264, Чопа – 216. По 180 – на рахунку Іршавського та Виноградівського, по 132 – у Перечинського й В.Березнянського, 102 – Воловецького й м.Хуст, 78 – Хустського й Тячівського, 72 – Рахівського району.

На хорошому рівні провів змагання юнацьких ігор досвідчений Олександр Зубковський, який очолював суддівський комітет.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, Спорт тайм 

20 квітня 2011р.

Теги: фехтування, бокс, волейбол, спорт

Коментарі

ואם'ל 2011-05-03 / 18:24:00
баскетбол.
У другій підгрупі впевнену перемогу здобули баскетболісти Мукачева,бо я не грав за Сваляву.... Нич-нич! Скоро ся притягну,та свалявцi посядуть перше мiсце!!!!!

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини