"Гаряча" студентська "революція" в Ужгороді: як це було (ФОТО)

Сьогодні зранку в Ужгородському міськвиконкомі відбулася зустріч міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова, проректора УжНУ з з адміністративно-господарської роботи Віктора Бульчака, депутата міськради Михайла Рошка та директора «Уж-тепло» пана Юрія Фогела, метою якої було остаточне вирішення проблеми постачання гарячої води в гуртожитки УжНУ. Присутніми були голова профкому студентів УжНУ Андріана Завадяк та її заступник Вадим Шахно.

На зустрічі в Ужгородському міськвиконкомі
На зустрічі в Ужгородському міськвиконкомі

Віктор Погорєлов, Ужгородський міський голова:

- Питання включення газу вже було погоджено з головою правління ВАТ "Закарпатгаз" п. Юрієм Рибачком. Зараз склалася така ситуація, що організація, яка обслуговує наші котельні, "Уж-тепло" за останні 4-5 років заборгувала НАК "Нафтогаз" більше 33 млн. гривень. За останні чотири роки місто, в основному, перейшло на індивідуальне опалювання (90% населення), тому нагальної проблеми в постачанні населення гарячою водою немає. Моя пропозиція: подавати гарячу воду тричі на тиждень цілодобово. Студенти самі повинні визначити ці три дні.  Питання до університету: чи зможе він оплатити постачання газу хоча б за першу декаду?  Йдеться про 60-70 тис. за один місяць.

Віктор Бульчак, проректор УжНУ:

- В будь-якому випадку ця послуга буде оплачена університетом.

Віктор Погорєлов, Ужгородський міський голова:

- Станом на сьогодні питання ще не вирішене до кінця. Ми щойно з представниками "Закарпатгазу" були в "губернатора". Багато проблем, які вони ставлять, в принципі, є справедливими. Але я кажу, що потрібно зважати на потреби студентів в нормальних умовах проживання. Відтак, директор "Закарпатгазу" вмовив Київ надати дозвіл. Він цього добився, але за умови попередньої оплати. Якщо університет погоджується, то вже сьогодні ввечері у гуртожитках буде гаряча вода. Я дякую студентам, що вони зайняли таку активну позицію.

Михайло Рошко, депутат Ужгородської міської ради:

- Я від імені всіх студентів хочу висловити подяку меру міста, тому що він, не задумуючись, відразу пішов нам на зустріч. Також висловлюємо подяку ректорату, проректору з АГЧ Віктору Бульчаку, губернатору, голові обласної ради і всім, хто поставився небайдуже до цієї проблеми. Це вперше в Ужгороді студенти отримали справжню підтримку від всіх гілок влади у дуже складному питанні. Це перша позаполітична велика акція на Закарпатті, яка показала  можливість співпраці молоді з владою.

Треба сказати, що вперше питання подачі гарячої води гуртожиткам УжНУ підняв Михайло Рошко на останній сесії міської ради. Кульмінацією став вчорашній мітинг студентства, який чомусь слабо був висвітлений в ЗМІ. Акція була дійсно грандіозною. Ось що розповіли співорганізатори мітингу.

Голова профкому студентів УжНУ Андріана Завадяк та її заступник, голова правління ГО "Європейський центр" Вадим Шахно:

- З якими проблемами ви зіткнулися під час організації акції?

А.З.: - Найбільша проблема – пасивність студентства, яке зовсім не вірить в свої можливості. Ми надіялись на підтримку голів профбюро факультетів, але вони, в основному, байдуже поставилися до події. Вразила пасивність стоматологічного факультету.  Там головою профбюро є Михайло Сливка. Він сказав, що відсутність гарячої води в гуртожитках  - це не така вже і велика проблема.

В.Ш.: - Найменше студентів прийшло з гуртожитків № 1-3.

- Як відреагувала на подію студентська рада?

В.Ш.: - До студради повинні б входити активні студенти, але виробилась тенденція, що її формують громадські декани факультетів. Чомусь вони не хочуть перейматися проблемами студентів, а займаються дріб'язковими справами. В той час, коли ми готувалися до мітингу, студентська рада організовувала виставку писанок.

- А хто голова студради?

А.З.: - Крістоф Томей. Я в буквальному розумінні змусила його підписати лист-звернення з вимогами студентів. Він почав говорити, що йому для цього треба зібрати нараду. Хоча, про яку нараду йдеться, адже це були загально студентські вимоги щодо нормальних умов життя. А він каже, що не має права і все.

В.Ш.: - Студентська рада від початку не хотіла нас підтримувати, бо коли ми попросили голів студентських рад гуртожитків, щоб вони розклеїли афіші про мітинг, то вони відреагували дуже слабо.

- Кому ви хочете висловити вдячність за підтримку у проведення акції?

А.З.: - Мені дуже приємно, що нам допомогли студенти, що не входять ні до профкому, ні до студради. Це справжні активісти: Віталій Подлевський, Норберт Яцко, Аліна Нідзвецька, Марія Яцків, Наталія Коваль та інші.

- Що за непорозуміння вийшло з прес-службою ОДА?

А.З.: - Вчора на сайті "Закарпаття онлайн" з'явилася замітка про мітинг, яку надала прес-служба ОДА. Сьогодні вона була опублікована і на сайті ОДА. Там є слова : "Представники студентів на зустріч не прийшли. Навіть попри те, що запрошення від влади молоді активісти отримали". Сьогодні зранку я зателефонувала в прес-службу ОДА. Трубку взяв Віталій Мещеряков, який почав вести розмову не зовсім ввічливо. Я йому роз'яснила, що ніяких запрошень студенти не отримали, а цією інформацією він спровокував студентів до недовіри профкому.  Віталій все заперечував. Тому, після зустрічі в мерії я, мій заступник, та Михайло Рошко пішли в прес-службу ОДА з проханням спростувати інформацію. Зясувалося, що під час мітингу дійсно відбувалася нарада щодо подачі гарячої води в гуртожитки. Але про неї повідомили тільки Михайлу Рошку і то лише тоді, коли мітинг вже почався. Пан Рошко каже, що залишити студентів не міг, та й відправити кількох представників на нараду також не вдалося, бо колона студентів прямувала до "Закарпатгазу". Незрозумілими залишаються два моменти: чому про скликання наради повідомили так пізно, та чому це зробив проректор з АГЧ, а не представник ОДА? Пан Віталій говорить, що студенти не захотіли прийти на зустріч. Але ж ми в той час ходили по кабінетах ОДА із своїми листами-зверненнями. На щастя, консенсусу з представниками ОДА ми все ж  досягли на сьогоднішній зустрічі.

- Дякую за  небайдужість і сміливість, що ви проявили. Ваша громадська активність дійсно є прикладом для інших студентів.

Від ОДА до "Закарпатгазу"

Під стінами "Закарпатгазу". Виступає заст. керівника ВАТ "Закарпатгаз"

Михайло Рошко

На зустрічі в Закарпатській ОДА

Максим Молнар, для Закарпаття онлайн

19 квітня 2011р.

Теги: студент, гаряча вода, університет, Закарпатгаз

Коментарі

критик 2011-04-21 / 22:23:00
по-перше: фото автора — жахливі. Хто дав фотоапарат у руки такому студенту?! викривлені обличчя, перекошені столи, недотримання ліній горизонту — це ще далеко не всі зауваження.

добре, що проблему з гарячою водою вирішено (молодці!) але не треба забувати, що деякі особи зробили собі на цій справі хороший піар.

P.S. стосовно конфлікту профкому та студради, варто зауважити, що перший до останніх подій також не дуже переймався проблемами студентів. Псевдоактивізм тут не доречний!

Історик 2011-04-20 / 20:38:00
Таке рішення як мітинг було єдиним правильним в цій ситуації. Студрада яка створена вже більше року лише тим і займається, що розводить демагогію і організовує Танці з викладачами та конкурс писанок. Це другорядне. Головним є людські умови в гуртожитках. А Студрада що повинна бути посередником між ректоратом і студентами просто грає роль "слухняної скрипки" першого. Вона могла ініціювати круглий стіл з керівництвом УжНУ, з цього питання. Тому актив профкому і Рошко вчинили сміливо і правильно! Так тримати!

Андріана Завадяк 2011-04-20 / 18:12:00
Дякую всім. Бо і критика, і підтримка однаково важливі) Я нікого не хотіла образити своїми словами, просто у цій ситуації потрібно було швидко приймати якісь рішення! Ясно, що ні на які збори часу не було! Ми всі мали вибір, або прийняти активну участь, або залишитися осторонь.
Будьмо активними!

Перехожий 2011-04-19 / 22:18:00
Максим дійсно правий. Одна організація була б на багато потужнішою і ефективнішою.

І Андріана молодець, що вирішила це питання, це дійсно її (і багатьох інших) заслуга.

З іншого боку, сказати "підтримувати вимоги студентів - завдання студради" не зовсім вірно. Вимоги можуть бути різними:)
Щодо даного випадку ж, я думаю спонтанність заходу (власне мітингу, а не загалом розгляду проблеми) багато в чому сприяла успіху і водночас стримав більш помірковані кола, зокрема можливо і ту ж студраду...

Максим Молнар 2011-04-19 / 22:11:00
А що з приводу Андріаниного авторитету???

Про які обовязки Томея йдеться? Підтримувати вимоги студентів - це одне з головних завдань студради. Невже для цього потрібно скликати нараду? Тоді для чого нам взагалі така лінива студрада?

Взагалі не розумію, для чого існує цей поділ: студрада, профком?? Має бути один виборний представницький орган студентів і все.

Наталя 2011-04-19 / 22:06:00
Підтримую коментар Студента. Я звісно незнаю усіх подробиць тієї ситуації,але знаю чесність і порядність Крістофа,тому ніколи не повірю,що він міг чомусь не сприяти, якщо це було б на благо студентів. Або це Ви, Андріано, щось не так трактуєте, чи зрозуміли, або просто таки Крістоф Томей насправді діяв в рамках своїх повноважень,але Вас це якимось чином не влаштувало

Студент 2011-04-19 / 21:52:00
Андріано,прошу вас не лукавити і не нарікати на Крістофа Томея,він сумлінно виконує свої обовязки. Всі дії треба виконувати відповідно до повноважень і порядку виконання,а не вимагати рішення за декілька годин. Він виконував свої обовязки. А те,що, можливо, Ви діяли не за відповідним порядком не означає,що в цьому винний Він.
Людину,яка б стільки всього робила для студентів треба ще знайти. Його авторитет не викликає сумніву,а ось з приводу вашого..

Roli 2011-04-19 / 20:57:00
А на біофаці, з деканату "просили" не йти на студентський мітинг. Напевно, вони хочуть нас запрошувати до себе митися. А громадський декан в теорії має відстоювати права студентів, а не прохати не брати участь у таких дійствах.

P.S. А я все-одно пішов.

Світлана 2011-04-19 / 20:49:00
Молодці! Правильно! Якщо ви не будете самі себе відстоювати, то все життя будете жити в багні!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини