В Ужгороді вандали відламали шаблю в пам'ятника Шандору Петефі (ФОТО)

Ужгородський пам’ятник угорському поету Шандору Петефі, в ніч з 14 на 15 квітня, вкотре потрапив під гарячу руку вандалів. Цього разу невідомі позбавили монумент шаблі. Патрульні міліціонери, що заступили на зміну о 9 ранку, помітили, що пам’ятник понівечено. Втім, ніяких версій щодо можливих винуватців вони не мають.

В Ужгороді вандали відламали шаблю в пам'ятника Шандору Петефі (ФОТО)

Як повідомила Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області Катерина Кийович: "Оперативної інформації ще немає, адже все керівництво наразі перебуває на урочистостях з нагоди 92-ої річниці створення служби карного розшуку".

Член організації "Угорські лікарі Закарпаття" Єлизавета Лях з цього приводу відзначила: "Не хочеться надавати інциденту націоналістичного забарвлення. Вважаю, що це могли зробити тільки люди, які не поважають ні свою культуру, ні чужу. Вочевидь, вони і край свій не поважають разом з його історією. Це ж не просто пам'ятник, для угорців – це символ, який має велике значення. Як мешканку Закарпаття, мене це повідомлення обурило. Ті етнічні угорці, які проживають в нашому краї, поважають цю землю, а ті, що хотіли виїхати – вже давно мешкають в Угорщині. Я не розумію мотивів цього вчинку та не знаю, яку мету переслідували вандали".

Консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгород Ендре Саліпски прокоментував інцидент так: "Не можу навіть припустити: навіщо це комусь потрібно? Шандор Петефі був мирним угорським поетом, кому він міг заважати? Угорська сторона постійно працює над зміцненням дружніх стосунків між нашими державами, ми робимо все від нас залежне. Факт чергового нівечення пам'ятника обурив працівників консульства і ми надіслали відповідного листа до міськвідділу міліції. Щиро сподіваюся, що правоохоронці знайдуть винних".

 

Вікторія Рижова, Карпатньюз

15 квітня 2011р.

Теги: вандали, пам'ятник, міліція

Коментарі

гентош 2011-04-20 / 15:33:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". З хамством - на "Репортер". Адмін

2011-04-19 / 16:36:00
Про Свободу:
Юрій Левикін, для УП _ Четвер, 14 квітня 2011, 14:49

2011-04-18 / 17:04:00
Свобода - керована опозиція. Працюють по сценарію Шувалова.

сорри 2011-04-17 / 22:11:00
Коли відвертий хам пробує говорити про культуру, культурним людям, пані Орисю, справді треба почекати десь збоку. Хай виговориться...

2011-04-17 / 21:51:00
Орися. , 17.04.2011 14:35

це - все лем результат "культурного" впливу більшовицького спадку на Подкарпатті і сучасного тотального псевдоукраїнського безкультуря та варварської, експлуататорсько-колонізаторської експансії, яку спостерігаємо в нашому краї за два десятиліття української несамостійної залежності.
У сукупності ці фактори і визначають тенденції розвитку Унгвару та Подкарпаття загалом , починаючи з "визволення" та лже-воззєднання продукованого у 1944 році.

Приємно, що паніко Орися нарешті висловлюється по питанню, яке стосується її безпосередньої фахової освіти та компетенції. Сподіваємось, що вона спроможна буде продукувати на цьому інтернет ресорсі, нарешті. якийсь дійсно фаховий і наочний матеріал з тематики, що затронута в її короткому коментарі.

Орися. 2011-04-17 / 14:35:00
Коли дивилася на ужгород два тижні тому то виглядало, що по всьому Ужгороду пройло стадо вандалів.Про дороги і совковий благоустрій білими вапном говорити не буду-це загальнодержавна тенденція. Мене дивує чому мультикультурна Ужгородська міська спільнота , яка малаб мати трохи вищий ступінь освіти і культури ніж сільська громада допускає до безглуздої забудови, дозволяє нищити памятки архітектури. То чим Петефі ліпший або гірший за все інше.
Гваут потрібно зчинятьи уже давно.

пю Тамара. 2011-04-17 / 09:10:00
П. Баклажан, да во многих странах полиция только так и работает. Нашу же милицию только и можно видеть днем возле торгующих бабок. А что делает и для чего создали экологическую милицию ? Результатов ее работы не видно, . А ведь содержат их за счет наших с вами налогов.

Rozsda ette penge 2011-04-17 / 02:10:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Попередження. Адмін

Magyar Ember 2011-04-16 / 21:43:00

2 Злий дядько, 16.04.2011 18:59

Ви, націоналісти на цьому ресурсі, дико провокуєте, а нам можливості в такій же мірі відповісти вам адмін не надає. Це, говорячи футбольною лексикою, гра на одні ворота. Якогось паритету в правах на висловлення думки адмін не визнає.
Тому ми просто вас не будемо помічати, ми вас проігноруємо. Що поробиш, якщо ви дикі.

Пан Баклажан 2011-04-16 / 20:47:00
Тамарі: " Почему бы не объезжать по ночам город, патрулировать его на деле, ночью милицию с огнем не найдешь"

- уявіть собі, минулого року в Грузії, не в столиці, а в заштатному Телаві (десь таке, як Берегсас) вночі гуляли вулицями - усю ніч патрулює машина з поліцаями. Причому народ їх не боїться, п"є собі пиво на лавочках - вони не чиплятимуться, допоки не почнеш робити щось погане. Тоді "пов"яжуть" одразу. А так, місцеві казали, сильно п"яного, але мирного, можуть і додому відвезти...

Злий дядько 2011-04-16 / 18:59:00
Микола Староста (Жалива), 15.04.2011 21:54
Керівники партії "Свобода" своїм прикладом вчать своїх "послідовників" нищити пам'ятники, тут щось додати важко... звідки ноги ростуть.


Жалива, -ти б перестав поносити, досить сфінктером думати, "теплий" ти наш.

Прочитав всі коменти- а чому ніхто так і не висловився з приводу просто заради шматка метала7?? чому всі приписують політичний окрас??? Бля, маразм і тільки. Бідні мадяри -їх лем сигінят і топчУть.

Ембере!!!
"....виновные будут найдены и жестоко наказаны, положение не изменится...."
- ай ти поцяко))))) -як ти мітко підмітив))) до тебе точно не зміниться))

сорри 2011-04-16 / 18:52:00
п.Тамара, вчіться просто чіткіше висловлювати власні думки, і все у вас буде гаразд. Слово "патріот" має узвичаєне значення, а тому, якщо автор коментаря не дає іншого тлумачення, сприймається саме так, як загальноприйнято. Схеми є в головах кожного: ваша - жити, не задумовуючись про національність, і думати при цьому, що інші в побуті цим заморочуються. Насправді ж в побуті і мене не цікавить національність людей, які мене оточують. Просто, на відміну від вас, я чітко розумію серйозність сторонніх ДЕРЖАВНИХ впливів, котрі на практиці реалізовуються через конкретних осіб. І вже через те, що я це знаю і надаю цьому вагу, а ви ні - я не є гірший. Ви, до речі, також. Адже, навідміну від жалив, сидорів, іштванів і т.д., ви не робите зла. Принаймні, я цього "гріха" за вами не зауважив... :)

Я відреагував на ваш конкретний пост. Те, що ви сформулювали його неправильно, вина не моя. Але спокійно можу попросити пробачення, якщо ви мали на увазі не те, що сказали. Могли би вжити слово "вандали", як це зробив у заголовку Адмін, і проблеми би не було. Ви ж чомусь обрали "патріоти"...

Жалива тут ні до чого. І якщо у вас склалася думка, що я хочу його в чомусь переконати, то вона - хибна. Я тут тільки висловлюю свої погляди і переконання. Як, до речі, і ви. Інша річ, що я інший, аніж ви. Але, сподіваюся, для вас це не є проблемою...

п. ТАМАРА 2011-04-16 / 18:14:00
К Сорри.
Павел Чучка дал удачное определение: ужгородцы и ужуродцы. Для меня ужгородцы - патриоты города, ужуродцы- " патриоты". Вот и все, что хотела сказать в комментарии. Но вы. как всегда, увидели в нем что-то большее, угрозу. В национальные вопросы я лезть не собираюсь: не мое это, Достаточно по горло на этом сайте вас. Вы с Жаливой никак не можете 5 лет доказать что-либо друг другу. Замечу, схем в моей голове, в отличии от вашей , нет. Я живу, дружу и не задумываюсь о национальности близких мне людей.
Хочу заметить, что дети ночью спят, а с публикации ясно: памятник поврежден ночью.
Согласна с размными комментариями Magar Ember ,Nemes nemzetes.

сорри 2011-04-16 / 17:56:00
Попередній пост мій

2011-04-16 / 17:55:00
Ember Zoltán, 16.04.2011 13:17
Яс предлагаю всем подождать официальный результат следствия!(с)

А для чого таким, як Жалива, чекати? Він уже, як раніше казав Адмін, придумав собі винних, засудив їх і вже навіть розстріляв... :)

Magyar Ember 2011-04-16 / 16:14:00

Проблема в данном случае не в материальном убытке, а в положении, в котором находится общество, его моральной деградации. И даже если суд вынесет по поводу памятника на перевале самый суровый вердикт, а по поводу вандализма у памятника Petőfi виновные будут найдены и жестоко наказаны, положение не изменится.

Рыба пахнет от головы. До тех пор пока призывы к межнациональной-, межконфессиональной-, политической нетерпимости, отрицанию прав коренной народности Края -русинов на самоопределение, нигилизм прав других народностей сoram publico на страницах разных СМИ, и вчасности на Закарпаття.нет, в форме демарша не прекратится, до тех пор ситуация будет критической и будет продолжать дестабилизироваться. А такое развитие разумной концовки иметь не может.

Istvan 2011-04-16 / 14:31:00
Следствие закрыто. Обвинитедьный акт готов. Подсудимые признали свою вину. Дело передан в суд.

Ember Zoltán 2011-04-16 / 13:17:00
Яс предлагаю всем подождать официальный результат следствия!

Микола Староста (Жалива) 2011-04-16 / 13:00:00
Тільки одна політична сила (Свобода) своїми діями вандалізму "задекларувала" свою позицію, по відношенню до угорців!!!

Фактом є відкриття карної справи проти лідерів Закарпатської "Свободи".

Термін "вандалізм" походить від назви давньогерманського племені вандалів, що у 455 році розграбували Рим, знищивши також багато пам’ятників античної і християнської культури. В сучасних час термін визначає вандала, як такого, «що навмисно чи внаслідок неуцтва руйнує власність, що належить іншій особі суспільства». Тобто це хуліган, що псує суспільну, приватну чи комунальну власність.

Петя 2011-04-16 / 12:10:00
Микола Староста (Жалива), 16.04.2011 11:06
Хто кого зловив, ти думаєш про шо говориш, недоумок?!

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 2
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини