В Ужгороді вшанували композитора і піаніста Ференца Ліста (ФОТО)

6 квітня в Закарпатській обласній філармонії відбувся вечір музики великого угорського піаніста та композитора ХІХ ст. Ференца Ліста. Симфонічний оркестр філармонії дав концерт, приурочений до 200-річчя від дня народження засновника угорської композиторської школи.

В Ужгороді вшанували композитора і піаніста Ференца Ліста (ФОТО)

Нагадаємо, що 2011 рік ЮНЕСКО оголосло Міжнародним роком  Ференца Ліста: 200 років тому він народився  й 125 років пройшло з дня його смерті. "Рік Ліста" є важливою подією в культурному житті  цілого світу і супроводжуватиметься багатьма концертами та імпрезами. Ужгород теж долучився до цих святкувань.

Всесвітньо відомий музикант  вважається одним з найвпливовіших піаністів своєї епохи. Ференц Ліст був першим піаністом, який виступав із сольними концертами, котрими він заслужив визнання як професіоналів, так і простих глядачів. Його окремі фортепіанні твори вважаються вершиною фортепіанної майстерності. Упродовж свого життя він створив понад 1300 творів, багато з яких були написані  в Україні.

Перебування на українських землях відіграло важливу роль у житті великого музиканта. Мандруючи країною з  концертами, де його сприймали на ура,  Ференц Ліст зустрічає своє кохання  - княгиню Кароліну Сайн-Вітгенштейн та ближче знайомиться з українським фольклором. Своє  захоплення Україною композитор виливає у десятках  творів. Тільки  гетьману Івану Мазепі  він присвятив аж  шість творів. Один із них  увійшов до концертної програми музичного вечору. Слухаючи "Мазепу" у виконанні лауреата міжнародних конкурсів Олега Котюка, студента 4 курсу Львівської  національної музичної академії імені М.Лисенка, ніби перегортуєш героїчні сторінки козацького минулого.
Україна була не єдиною у довгому списку мандрівок Ференца Ліста Європою. Кожна країна щедро обдаровувала композитора національним колоритом, даючи багатий матеріал для творчості. Так, шаленство і спокій, пристрасть і ніжність  майстерно  переплелися у   "Іспанській рапсодії" у виконанні заслуженої артистки України, солістки  Закарпатської обласної філармонії Етелли Чуприк.

У  супроводі симфонічного оркестру філармонії під диригуванням Вікторії Свалявчик-Цанько прозвучали й одні з найвідоміших творів великого Ліста - концерти № 1 та № 2 для фортепіано з оркестром. Дивлячись на натхненне та віртуозне виконання солістів, мимоволі дякуєш угорському піаністу не тільки за чудові твори, а й за одне дуже хороше нововведення, що він зробив. Пориваючи зі старою традицією, Ліст поставив рояль так, щоб відвідувачі концертів могли краще бачити вражаючий профіль музиканта і його руки. А на вправні руки Етелли Чуприк та її сина Олега, повірте, можна дивитися вічно.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн 
 

14 квітня 2011р.

Теги: піаніст, творчий вечір, Ліст

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини