Ракети на Байконурі запускали і виноградівці (ФОТО)

У Виноградові живуть люди, які відзначають День космонавтики 12 квітня як професійне свято. Зокрема, директор місцевої Аґенції місцевого розвитку, а в минулому військовий інженер Володимир Шевчук. У 80-х роках він жив і працював на Байконурі, куди відправився після закінчення Ленінградського вузу, там же одружився, там же народився його єдиний син, який отримав унікальну медаль «Народжений на Байконурі». А ще на лацкані піджака Володимира Анатолійовича завжди гордо красується відзнака за десятирічну службу на Байконурі: срібний значок космічної ракети.

Володимир Шевчук
Володимир Шевчук

- У понятті багатьох людей, - говорить мій співрозмовник, - Байконур виглядає як звичайна площадка, з якої стартують кораблі (у нас вона називалась гагарінський старт). Насправді ж це була надпотужна інфрастуктура, яка складалася з більш як сотні площадок різного призначення – бойові, де стояли ракети з ядерними головками), стартові позиції по запуску ракет системи "Прогрес" (вантажні ракети), пілотовані апарати.  Байконур мав масштаби цілого Закарпаття, його охоронний периметр складав 100х200 км і  обслуговувало більше  120 тисяч чоловік.  На відстані 50 км від Байконуру  розташовувалось окреме місто і щоранку  від 6.30 до 8.15 з міста  до місця служби курсував пасажирський транспорт. Була і залізниця, звідки відправлялись біля 25 поїздів, а також кожна організація мала власний пасажирський транспорт. Тож щоранку з міста виїжджала вся працездатна частина населення, вдома залишались тільки жінки і діти. Ввечері  ця ж маса людей поверталась назад, починаючи з 17-ої години і до півночі. Бувало, коли виконувались особливо важливі завдання, то працювали не тільки цілодобово, але й тижнями.

Складними були погодні умови – спекотливе, сухе літо, до 55-60 градусів тепла на сонці. А ще надокучали періоди мусонних вітрів: 2 тижні в середині весни дує  в один бік, 2 тижні в середині осені – в інший. Піднімались піщані бурі, від яких нікуди не сховаєшся, а пісок не тільки бив в обличчя, він його просто різав, тому багато чоловіків носили бороди.  Дуже хотілося пити, особисто я в перші 2-3 дні роботи на Байконурі бігав з єдиною думкою "де б побачити водовозку", а коли припадав до шлангу, дійсно не міг зупинитись. Уже потім досвідчені товариші підказали, як пристосуватись: зранку випити маленький стаканчик з соком лимону чи сіллю і потім бажано не пити, бо вже  від першого ковтка прісної води просто не зупинитися.

Заборон на Байконурі було немало, всі працюючі і військовослужбовці давали підписку про нерозголошення таємниць. На цьому  надважливому стратегічному об"єкті  в кожній частині знаходились представники КДБ, які слідкували за режимом. Саме тому  так мало існує фотографій ранішнього Байконуру 80-х років, бо заборона користування фотоапаратом у ті часи  була суттєвою. Вже пізніше, в перебудову, з"являлись фотографії кінцевого етапу Байконуру.
 
Космонавти приїжджали на Байконур за 1-2 тижні до запуску - проходили адаптацію. Частими були і зустрічі у колективах з космонавтами. До речі,  хто б на яких ділянках  не працював, всі разом відчували, що працюють на одну велику мету. Оскільки все місто працювало на систему "Буран-енергія", перший успішний  запуск якого відбувся у травні 1987 року,  для багатотисячного колективу це було справжнє свято зі всією слов"янською широтою. Але найбільше закарбувалось у пам"яті  враження від першого побаченого запуску – тоді, в середині серпня 1982 року, в космос запускали екіпаж зі Світланою Савицькою та ще двома космонавтами. Це був нічний запуск.  Згодом, до постійних запусків пілотованих апаратів з космонавтами чи вантажних  всі швидко звикали, адже один чи два рази на тиждень йшли такі  запуски. А ще я у своєму житті більше ніде не зустрічав такого теплого і щирого ставлення колеги до колеги, як на Байконурі...

Після розпаду СРСР у 1992 році, після 10 років служби на Байконурі Володимира Шевчука направили служити до військової частини Виноградова. Як військовий інженер він і будував, і рятував закарпатців від повеней. Після виходу на пенсію очолив і успішно керує місцевою Аґенцією місцевого розвитку.
 
 

Валерія Каналош, Виноградів, Закарпаття онлайн

12 квітня 2011р.

Теги: ракета, Байконур, космонавт

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини