Серед іноземців на закарпатській Виноградівщині найбільше росіян

Скільки іноземних громадян проживає у Виноградівському районі і в які країни найчастіше емігрують виноградівчани? Про це та інше „Новинам Виноградівщини” розповів начальник сектору громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб, майор міліції Василь Васильович ОНУЧАК.

Серед іноземців на закарпатській Виноградівщині найбільше росіян

– Виноградівський район вважається багатонаціональним. Василю Васильовичу, скажіть, будь ласка, для громадян яких країн він став другою Батьківщиною?

– На території нашого району постійно проживають 123 іноземних громадян. Переважно це вихідці з Росії – всього 83 чоловік, решта – з Австрії, Білорусі, Молдови, Афганістану, Казахстану, Угорщини, Румунії, Естонії, США та Німеччини. Більшість із них є вихідцями з України, які повернулися на свою історичну батьківщину, або особи, які одружилися і приїхали сюди на постійне місце проживання вслід за другою половинкою. Біженці у нас не проживають і з заявами про надання статусу біженця не звертався ніхто.

– Але ж всі ці люди проживають у нас офіційно. А чи є на Виноградівщині нелегали?

– Звичайно, ми проводимо контроль за перебуванням на території України (маю на увазі безпосередньо Виноградівський район) іноземних громадян. Минулого року було виявлено трьох нелегальних мігрантів: чоловіки з Угорщини, Білорусі та жінка з Грузії. Їх депортовано за межі нашої держави.

Ті іноземні громадяни, які приїхали в Україну на постійне місце проживання, законослухняні. А от гості інколи дозволяють собі зайвого. Видворено за межі України в добровільному порядку громадянина Угорщини за порушення адміністративного законодавства. Також за порушення законодавства та правил перебування на території України минулого року скорочено термін перебування на території держави 15 іноземцям. Складені 34 протоколи про адміністративні правопорушення.

Вони передбачені у випадку, якщо іноземець не продовжив термін перебування на території нашої держави вчасно, складаються вони і на громадянина України, який це допустив. За допущення проживання без реєстрації торік було складено адмінпротоколи на 28 громадян України. Сума штрафу на іноземців становить від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів, а для громадян України спочатку передбачене попередження і лише після того – штраф. Цього року складено по 8 адмінпротоколів щодо іноземців і українців. Тож просимо громадян, які запрошують до себе гостей із-за кордону, вчасно реєструвати їх.

– Чимало мешканців нашого району виїжджають на заробітки за кордон. А чи є на території Виноградівщини заробітчани із сусідніх держав?

– Заробітчан у нас нема, оскільки наші заробітні плати не відповідають їх вимогам. А от такі іноземці, що проживають і працюють у Виноградові, безумовно є. Зокрема, на підприємствах „ВЕТ Аутомотив-Україна" (з Німеччини та Угорщини), „Сандерс-Виноградів" (з Німеччини), ВАТ „ВВТШО „Гроно" (Словаччини),  ТзОВ „Платі Юкрейн Лімітед" (з Італії). Вони мають дозвіл і на працевлаштування на території району, і на проживання.

Щодо виноградівчан, то даними, скільки чоловік виїжджають за кордон для працевлаштування, ми не володіємо, оскільки закордонний паспорт дійсний 10 років, протягом яких людина може необмежено виїжджати за межі держави з різними цілями. Так, у 2010 році нами прийнято 2884 клопотання для видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Цього року за два місяці – 585. Також 18 чоловік заявили про втрату закордонного паспорта. При видачі повторного сума сплати збільшується на 62, 40 грн.

Останнім часом нам доводиться стикатися з проблемами несвоєчасного оформлення свого першого документу серед підлітків. Стосується це переважно осіб ромської народності. Всім відомо, що, відповідно до законодавства України, паспорт громадянина видається особам від 16 до 18-річного віку. Якщо людина не задокументована, ми проводимо процедуру установлення особи, під час якої, крім довідок, треба надати для підтвердження особи заяви свідків, одним словом, така халатність після вісімнадцятиліття ускладнює процедуру видачі паспорта. Тому просимо всіх мешканців району вчасно подавати документи на виготовлення внутрішнього паспорта.

– У зв'язку із складною економічною ситуацією в державі, доволі часто чуємо про еміграцію наших громадян за кордон. Василю Васильовичу, скажіть, будь ласка, яка картина в цифрам вимальовується у Вашому секторі? Чи звертаються бажаючі оформити подвійне громадянство?

– Чутки цілком відповідають дійсності. За нашими спостереженнями збільшився потік  виїзду мешканців району за кордон на постійне місце проживання, особливо серед людей пенсійного віку, які мають родичів в Угорщині. Це пов'язано з тим, що пенсія в сусідній країні набагато більша, ніж в Україні. Також емігрують для об'єднання сім'ї. Крім сусідньої Угорщини виїжджають у США та Німеччину.

Торік на постійне місце проживання виїхали 33 особи, цьогоріч подали клопотання семеро чоловік. Що стосується подвійного громадянства, можу з впевненістю сказати, що таких у нас нема: законодавством України подвійне громадянство не дозволено. Також за останні п'ять років до нас взагалі не зверталися люди з проханням про вихід із громадянства України.

 Наталія КОБАЛЬ, "Новини Виноградівщини"

11 квітня 2011р.

Теги: іноземці, нелегали, паспорт, ПМЖ

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини