Балога обіцяє врятувати Закарпаття від паводків

Чи не вперше одразу два високопосадовці – міністр МНС Віктор Балога та Голова державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук приїхали у нашу область не ліквідовувати наслідки паводків, а уточнити, що робити, аби їх можна було не боятися. У п’ятницю, 1 квітня, на Закарпатті пройшла виїзна нарада міжвідомчої робочої групи представників центральних органів виконавчої влади.

Балога обіцяє врятувати Закарпаття від паводків

Начальник Закарпатського обласного управління по водному господарству  Володимир Чіпак доповів, як виконувалася досі державна програма протипаводкового захисту "Тиса", які інструменти та ресурси є у нас для передбачення і запобігання руйнівних наслідків повеней.

Зокрема, прийнята за наполяганням Віктора Балоги ще під час його першого керування міністерством з надзвичайних ситуацій, у 2006 році, програма тільки у рік прийняття була профінансована повністю. 2007-го з передбачених 96,86 млн. гривень було виділено лише 70,9млн; наступного року – 124,9 з планових 204 млн. У 2009 дали 164, 2 з 214 мільйонів і торік лише половину – 100 зі 198. В останній час 6 місяців і більше втрачалося на очікування виділення грошей і роботи починали в останні місяці року.

Проте виділені кошти спрацювали – на сьогодні 83 населенні пункти краю виключені з сумної статистики, велика вода їм не страшна. Так, наприкінці минулого року грудневий паводок, зокрема на Боржаві, перевищив історичні рівні 2001-го року. Проте збитки від нього були вже далеко не такими катастрофічними. Якщо повінь'98 нашкодила Закарпаттю на 810 мільйонів гривень, 2001 – на 317, то вже 2008 -- на 169, а торік -- на 73 мільйони гривень.

Завершено роботи по реконструкції лівобережної частини Виноградівщини, поблизу Кривої в басейні Боржави, дуже багато зроблено для захисту В. Бичкова, жителів Берегівщини тощо. Як йшлося на нараді, є нагальна потреба збудувати правобережну дамбу біля села Вари Берегівського району, спорудити польдер між Варами та Четово.

До речі, через те, що ми не даємо розливатися воді і затоплювати села, тепер при паводках страждають угорці – вода, яку не пускають закарпатські дамби, йде на їхню сторону. У ході наради Віктор Іванович запропонував вирішення цієї проблеми. Оскільки він має доручення Кабміну координувати міжурядові комісії по співпраці України з Угорщиною і добре знає чільників сусідньої з нами країни, то вже до травня сподівається провести з ними результативні переговори. Угорцям запропонують співфінансувати спорудження польдерів та акумулюючих  ємностей на українській стороні, тоді менше води надходитиме до них. Віктор Іванович попросив підготувати розрахунки, скільки води можна таким чином затримати, щоб вона не шкодила угорським населеним пунктам.
Протягом дії програми "Тиса", як повідомив Володимир Чіпак, використано більше 23 мільйонів гривень коштів гуманітарної допомоги інших держав. Зокрема, у цьому році за кошти ЄС тривають роботи з проекту по реконструкції Берегівської осушувальної системи.    

Облводгосп похвалився нашою автоматизованою інформаційно-вимірювальної системою контролю за рівнем річок і прогнозування паводків АІВС – "Тиса". Працюють 44 автоматизовані пости по всій області, вони радіозв'язком та через супутник передають усю інформацію в Ужгород. Розроблено градацію ступенів небезпеки, вся інформація в онлайн-режимі доступна угорській стороні. В облвлдгоспі навіть є веб-камера, яка візуально весь час дає "картинку" Ужа біля транспортного мосту (пл. Б.Хмельницького).

Заплановано за рахунок грантів запровадити в роботу мережі стандарти ISO- 9001, модернізувати 7 станцій, автоматизувати одну з насосних станцій. Торік зроблено цифрову модель місцевості Тячівського-Рахівського районів, яка дає можливість проектувати коли і де вода може підмити інфраструктурні об'єкти – дороги, мости, залізничну колію, житлові масиви тощо. 

Поскаржились посадовцям закарпатські гідрометеорологи – обладнання у них ще з далеких радянських часів, з 2006-го року, відколи діє протипаводкова програма, у розвиток служби вкладено лише 200 тисяч гривень. На цей рік передбачено робіт, закупівлю необхідного обладнання на 2,3 млн. грн., але нема звідки ці гроші взяти. При тому, що у Європі загальна тенденція до зміни клімату – прогнозується, що у найближчі роки усі явища будуть максимальні -- грози особливо шквалисті, дощі проливні, град – розмірами з куряче яйце. Крім того, для прогнозування паводків гідрологи потребують точних даних, а метеорологи можуть їм надати тільки імовірний діапазон.

Віктор Балога тут же на нараді обіцяв, що необхідні 2,3 мільйони закарпатські метеорологи отримають, тому можуть готувати тендерні пропозиції. Так само допоможуть центрам прогнозування погоди, насамперед, Львівщини, Буковини, Прикарпаття. В цих же областях планують створити і такі ж як на Закарпатті автоматизовані системи відслідковування рівнів води і прогнозування паводків.

Буде Україна включена і до міжнародного цифрового консорціуму "Алладін", який відслідковує погодні явища. Наразі тільки Закарпаття може користуватися їхніми даними. "Дайте доручення міністру МНС, -- сказав Балога напівжартома, -- і до 1 травня я його виконаю".

На запитання журналістів наприкінці наради, чи у зв'язку з розширенням протипаводкової програми на весь західний регіон, надалі  будуть фінансуватися протипаводкові роботи на Закарпатті, чи не призведе це до розпорошення коштів, а відтак до зменшення обсягів робіт у нас, як у краї найбільш захищеному, Віктор Іванович запевнив, що є доручення президента і прем'єра розбудовувати захисні споруди в усіх областях. Треба тільки, щоб обласна влада Закарпаття не сиділа склавши руки, а не вилазила з кабінетів міністерств, адже якщо не просиш, то і не отримаєш. Голова державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук додав, що зараз розробляється загальнодержавна програма розвитку водного господарства. Будуть прийняті зміни до закону і комплексний протипаводковий захист у басейні Тиси буде однією з його програм – так само  як програми захисту Прикарпаття, екологічного поліпшення меліорованих земель, водозабезпечення тощо. Програма розрахована до 2025 року, загальне фінансування передбачається на рівні 61 мільярду гривень.

Після наради Віктор Балога, Василь Сташук, фахівці МНС, облбводгоспу, екологи вирушили на огляд протипаводкової інфраструктури у Вари - Берегівського району, Бобове, Текове – Виноградівського, Крива та Хуст.

 А розпочалася нарада з привітань з 60-літнім ювілеєм ветерану закарпатського Облводгоспу Миколі Литвинову. Василь Сташук вручив йому іменний годинник, а Віктор Балога – відзнаку МНС та цінний подарунок. Бо що не кажи, а головне – люди. І людяність...

Лариса ПОДОЛЯК
 

08 квітня 2011р.

Теги: Балога, паводок, Закарпаття, МНС

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини