В ужгородській ЗОШ №15 відбувся перший випуск «Школи чемності»

Чимало часу необхідно віддати вихованню дитині, а виховати перш за все добру, ввічливу та порядну особистість – не так просто. Особливо у великих колективах, як школа, виробити повагу дітей одне до одного найголовніше. Ось таке не легке завдання постало й перед працівниками Ужгородської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 15, бібліотекарем школи Ольгою Манзулич та класоводом 4-А класу Надією Комарницькою.

В ужгородській ЗОШ №15 відбувся перший випуск «Школи чемності»

 2 роки тому, створивши при бібліотеці "Школу чемності" для початкових класів, вони взялись за клопітку працю – виховання в учнів високої особистісної культури, морально-етичних якостей, розвитку творчих інтелектуальних здібностей, нестандартного мислення, вміння використовувати набуті знання у реальних, іноді складних життєвих ситуаціях.

Відтак, нещодавно, на відкритому завершальному уроці, випускники "Школи чемності" розповіли та показали все чого вони навчились під час уроків доброти, який назвали - "Людина в світ приходить для добра".

Бібліотекар школи Ольга Манзулич запросила всіх вирушити "стежиною добра". Проходячи нею, пригадати, яку добру справу зробив кожен. А допомогли пройти цією стежиною учні 4-А класу "школи чемності". Вони уміло розіграли сценку, у якій протиставили добро та зло у вигляді білих та чорних справ.

Під час уроку, класовод Надія Комарницька нагадала учням навіщо людина прийшла у цей світ? "Перш за все для праці, для того щоб робити добро, любити людей. Та, аби було більше добрих людей, слід і самому робити більше добра", - наголосила вона.

У віршованій формі діти охоче розповідали про добрі справи. "Кожен з нас може зробити так багато добрих справ. Не соромтеся власної доброти: у ній наша сила, що долає зло, лінощі, байдужість у душі", - так  переконували гостей свята.

Під час відкритого уроку, було багато цікавих виступів, юні леді й джентльмени - першокласники співали і танцювали, вносячи масу яскравих вражень для глядачів. Окрім цього, окрасою уроку були малюнки учениці 4-А класу Спірною Юлі. які вирізнялись яскравістю, оригінальністю та неповторністю.

"Гете писав: "Перед розумним треба схилити голову, а перед добрим серцем стати на коліна. Тож треба пам'ятати, що доброта – ознака сили, а не слабкості. І нехай завжди супроводжують вас слова геніального поета Тараса Шевченка: "раз добром нагрійте серце – вік не охолоне", - нагадала вираз бібліотекар школи Ольга Манзулич.

Діти закликали всіх озирнутись навколо себе, особливо дарувати добро тим, хто цього надзвичайно потребує. "Не лінуйтеся щодня робити найлегшу справу – дарувати хоч краплину добра всьому на землі", - згадували вони пройдений матеріал.

На завершення уроку, Ольга Манзулич підсумувала, що "Віддані людям тепло і душевна доброта обов'язково повернуться до вас. Бо ми послані на землю, щоб примножувати добро і красу, творити земний рай, а не бути лише споживачами. Маємо таке коротке життя, то хай же не буде в ньому місця злим помислам. Хай оживає істина стара: "людина починається з добра"".
"Учні нашого класу спілкуються не тільки на уроках, але й на перервах. Дехто з них не завжди чемно ставиться до своїх однолiткiв. Та все ж, кожному хочеться мати вірних, надійних, добрих друзів. Для цього, аби навчити дітей правильно вибирати друзів, спілкуватись і товаришувати, виховати почуття дружби та колективізму, у нашій "Школі чемності" проходила година спілкування, де учні класу бесідували на тему: дружби, добра, запам'ятовували крилаті вислови, приказки та прислів'я, проводили інсценізовані виступи, розповідали власні історії, малювали малюнки на тему дружби", - зауважують організатори школи.

Також, вони запевнили, що подібні уроки проводитимуть з наступними першокласниками, які навчатимуться вже не 2, а 4 роки. Організатори "Школи чемності" переконані, що саме таким шляхом зможуть привити ввічливість та доброту підростаючому поколінню.

06 квітня 2011р.

Теги: школа, чемні, діти, добро

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини