В Ужгороді обговорювали проект Генплану

Попередній Генеральний план Ужгорода був затверджений у 1967 році і діяв протягом 30 років. Наприкінці 2004-го року Інститут "Діпромісто" (організація, котра єдиною в Україні розробляє Генеральні плани міст) запропонував кілька напрямків розвитку для Ужгорода. Опісля громадських обговорень й затвердження на сесії міськради Інституту були подані завдання на розробку нового Генплану – стратегії розвитку міста.

В Ужгороді обговорювали проект Генплану

Нині ж міська влада продовжує цю роботу і на зустрічі з проектантами "Діпроміста" цього тижня міський голова, його заступники, депутати міськради, галузеві фахівці, архітектори та представники громадськості вислухали пропозиції від спеціалістів Інституту.

Насамперед міський голова Віктор Погорєлов висловив своє бачення розвитку міста на подальші десятиліття. Він зазначив, що, на його думку, Ужгород має лишатися адміністративним, науковим, культурним і туристичним центром і розвиватися в напрямку створення комфортних умов проживання мешканців без організації в місті великих промислових виробництв, шкідливих для довкілля. Відтак фахівці "Діпроміста" висловили свої пропозиції стосовно трьох напрямків – екологічної ситуації, розвитку територій та транспортної інфраструктури Ужгорода. Володимир Муха, начальник інженерно-планувального відділу "Діпроміста" вів мову, зокрема, про потребу збільшення потужності очисних споруд, про врахування у містобудуванні сейсмічності території і про те, що місту потрібне сміттєпереробне підприємство. Звісно, йшлося і про зелені насадження загального користування. Згідно з нормативами, наше місто наразі забезпечене парками, скверами і зеленими зонами на понад 60%. Ця цифра, власне, вельми позитивна (до прикладу, у багатьох містах цей показник не сягає і 15%, а, скажімо, в Бердянську становить 5 відсотків) утім, за розрахунками проектантів маючи 83 га зелених насаджень загального користування, потребуємо усього 140 гектарів.

Володимир Токар – головний архітектор проекту – переважно зупинився на розвитку житлової інфраструктури. Проектанти прогнозують збільшення чисельності населення в місті і враховуючи це, а також наявні черги на отримання житла – як квартир так і ділянок під забудову, ця проблема на перспективу – одна з найважливіших. Місто потребує більше 350 гектарів площі під будівництво. Пропозицією фахівців є розвиток мікрорайонів на околицях та інтегрування прилеглих сіл.
Дмитро Жуков, головний інженер проектів, запропонував кілька рішень, котрі б зарадили перевантаженню міста транспортом. Серед них передовсім зведення нового мосту паралельно існуючому головному транспортному, адже пропускна спроможність мостів – на грані колапсу – Ужгород нині має дуже високий показник так званої "автомобілізації" – 220 одиниць легкового транспорту на тисячу мешканців і відповідно чи не найвищу щільність транспорту в Україні. З пропозицій – й кілька естакад через залізницю, нова розв'язка на північному заході міста та розробка нової транспортної схеми в центрі із застосуванням одностороннього руху. Щодо доволі резонансної теми – потреби міста в аеропорті - фахівці "Діпроміста" наполягають: аеропорт в Ужгороді слід зберегти (принаймні, до появи в краї альтернативи для організації повітряного сполучення).

Проектанти наголошують: як щодо планування територій, так й інфраструктурних проектів розробляють і закладають Генплану максимальну кількість варіантів – для того, аби при втіленні конкретних програм місто мало вибір. Генеральний план – це стратегія, це комплексне бачення перспектив на найближчі 30 років. Затвердження Генплану (який, звісно, відтак передбачає розробку детальних планів)  – це перший крок до реалізації програм розвитку міста. Обговорення проекту триватимуть, пропозиції проектантів вивчатимуться детально, і наступна зустріч фахівців має відбутися вже за картами крупнішого масштабу, - інформує прес-служба міської ради.

06 квітня 2011р.

Теги: генплан, Ужгород, обговорення

Коментарі

анонім 2011-04-06 / 20:05:00
Нащо на таке не такий малий город четвертий міст??? Тоди треба і метро! Якщо власть незнає де списати люські гроші, то най ліпше построїть у городі туалети, бо як припече, то хоть под дерево ся пряч, а євро 2012 прийде..., де тоті засранці з Європи будуть нужду справляти? Под деревом, чи в корчи? вони так не можеть!!!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини