Закарпатські важкоатлети увійшли до 10 кращих команд України

Наприкінці березня в місті Коломия (Івано-Франківщина) відбулися VI літні юнацькі спортивні ігри України з важкої атлетики, в яких взяли участь 66 дівчат та 100 юнаків 1994 року народження та молодші.

Закарпатські важкоатлети увійшли до 10 кращих команд України

Не дивлячись на юний вік, на іграх були показані доволі високі результати. Так, десять спортсменів виконали норматив майстра спорту України, ще 10 – стали кандидатами у майстри спорту, 53 – здобули перший дорослий розряд. Це дуже хороший показник, якщо врахувати, що в змаганнях взяло участь 168 важкоатлетів.

У дівчат основна боротьба розгорілася між спортсменками Донецької, Івано-Франківської, Харківської, Запорізької та Луганської областей. Не були статистами і закарпатські спортсмени, які показали кілька високих результатів, а іршавчанин Віталій Глушко взагалі добився чудового результату, виборовши звання чемпіона VI літніх юнацьких ігор України у ваговій категорії 56 кг.

У ваговій категорії 44 кг перемогу здобула Альона Шовко-пляс із Донецька. Можливо, результат Альони у двох вправах 97 кг і не є дуже високим (відповідає ІІ спортивному розряду), але донеччанка взагалі наймолодша спортсменка на іграх. Тільки у цьому році їй виповнюється 13 років. Друге та третє місце посіли Надія Єфремчук та Софія Зенченко, які набрали в сумі двоборства 94 кг.

У категорії 48 кг перемогу святкувала ще одна донеччанка Катерина Куржук. Її 114 кг у двоборстві перевищує І спортивний розряд. Усього 1 кг програла переможниці чернівчанка Яна Назаренко. Третє місце з результатом 108 кг набрала Тетяна Натяшко з Рівного.

У дівчат у ваговій категорії 53 кг переможниця ігор івано-франківка Вероніка Івасюк використала тільки по дві спроби в ривку і поштовху, але й цього виявилося достатньо для досягнення мети (виконала норматив кмс). Так само по дві спроби вдалися призерам у цій ваговій категорії донеччанці Олені Коханенко та Альоні Вашиній із Запоріжжя. Досить непогано тут виступила наша чотирнадцятирічна спортсменка Олеся Савка з В.Березного. Вихованка Ю.Джупини – дебютант великих змагань, і місце у першій десятці будемо вважати хорошим стартовим майданчиком для сходження на п'єдестал. У ваговій категорії до 58 кг харків'янка Юлія Беневець виступала впевнено, зуміла використати по три спроби, а її загальна сума 168 кг відповідає нормативу майстра спорту. Результати срібного й бронзового призерів кримчанки Катерини Прокопової та тернопільчанки Іванни Павлик відповідають нормативу кмс.

У дівчат до 63 кг Тетяна Ашимбрейнер із Коломиї у першому підході вирвала 73 кг, Анжела Хлебнікова з Запоріжжя, яка була легшою за Тетяну на 1 кг, вирвала таку ж вагу. У другій спробі Тетяні не підкорилися 77 кг, а Анжела вирвала 76 кг і очолила гонку за медалями. У третій спробі важкоатлетка з Коломиї зуміла впоратися з вагою в 77 кг, а Анжелі не підкорилися 78 кг. У поштовху Ашимбрейнер у першій спробі взяла 90 кг, а Хлебнікова – 91 кг. У другій спробі Тетяна взяла 95 кг, а запоріжанка не впоралася з вагою 96 кг. Все. Доля переможниці у цій ваговій категорії юнацьких ігор вирішена. Обидві спортсменки виконали норматив мс України.

У ваговій категорії до 69 кг не менш вперта боротьба проходила між харків'янкою Іриною Деха, донеччанкою Анастасією Романовою та Світланою Гуріновою з Херсона. У підсумку Ірина – перша, Анстасія – друга (вони виконали нормативи мс України), а Світлана завоювала бронзову медаль і підтвердила норматив кмс. У категорії понад 69 кг поза конкуренцією була донеччанка Анастасія Лисенко. Срібні і бронзові медалі вибороли луганчанка Вікторія Князькова та Ірина Барановська з Тернопільщини.

Юнаки розпочали з вагової категорії до 50 кг. Тут дуже впевнено почував себе рівненчанин Едуард Білий, який майже на 10 кг випередив донеччанина Ігоря Обухова. Бронза – в Ігоря Вавришина з Тернопільщини. Дуже добре виступив у цій ваговій категорії ужгородець Іван Куклишин, який посів п'яте місце. Вихованець тренера В.Перебзяка зумів у кожній дисципліні використати тільки по дві спроби. Якби Іван зміг впоратися з хвилюванням і вагою, то, не дивлячись на свої 14 років, посів би третє призове місце. Зате вище всяких похвал у категорії до 56 кг виступив наш Віталій Глушко.

Вихованець тренера Ю.Світлика з Іршави по черзі виривав 80, 83, 84 і штовхав 97, 100, 103 кг. Він набрав суму 187 кг, яка принесла Віталію золоту медаль. Якоїсь дещиці не вистачило йому для виконання нормативу мс України. Срібний призер ігор, кримчанин Вадим Бухановський, набрав 179 кг, а миколаївець Станіслав Кравченко – 178 кг. У боротьбі за золото Сергій Глушко випередив 23 спортсменів. У цій ваговій категорії виступав і представник Хустщини Олег Гафинець. Олег у поштовху показав кращий результат 105 кг, але, на жаль, не осилив початкову вагу 78 кг у ривку і вибув із змагань. Вихованець тренера М.Кеміня міг скласти конкуренцію Сергію Глушку в боротьбі за медаль, але на цей раз йому не поталанило, хоча слід відмітити, що ми маємо двох сильних важкоатлетів, яким у цьому році виповниться 17 і 15 років, тож кращі результати у них ще попереду.

У категорії до 62 кг виступили 22 спортсмени. Перемогу із майстрівським результатом здобув важкоатлет із Волині Назар Євсюткін, який у сумі набрав 227 кг. Таку ж суму набрав і Сергій Смочек із Рівного, але Назар виявився легшим на 800 грамів. Третє місце у представника Донеччини Олександра Розумного – 209 кг. Наш Вітальян Шеломов із В.Березного із сумою 180 кг посів 17 місце. Вітальян мав шанс завоювати 11-12 місця, але на даний час його результати у поштовху бажає бути кращим. Тренерам І.Опаленику та Ю.Джупині є над чим працювати, тим більше, що великоберезнянський юнак, не дивлячись на проблеми з технікою, демонстрував колосальну волю до перемоги.

Наскільки напружено проходила боротьба у ваговій категорії до 69 кг, говорить той факт, що 12 спортсменів показали результати вище І спортивного розряду. При тому переможець ігор, харків'янин Ігор Конотоп та срібний призер Володимир Болгарін із Миколаєва, виконали нормативи мс України, а наступні два учасники, кримчанин Марлен Зіядінов та одесит Владислав Смірнов – кмс. У цій ваговій категорії за медалі боролися 23 важкоатлети. Наші спортсмени Дмитро Галас із Іршави та Василь Тирпак із В.Березного посіли відповідно 10 та 14 місця. Дмитро був близьким до того, щоб посісти 5-6 місце, але його підвела третя спроба в ривку, де йому не підкорилися 98 кг, а також у поштовху потрібно було набрати хоча б на 2-3 кг більше. Вихованець тренера Д.Шкарупи був готовий на такі результати, але відсутність досвіду виступив на великих змаганнях завадили це зробити. Це у якійсь мірі відноситься і до Василя Тирпака. У ваговій категорії до 77 кг впевнену перемогу здобув Тарас Поліщук із Хмельницька. Володимир Гоза з Львівщини, який став другим, відстав від переможця на 20 кг. Третє місце у Ігоря Вітковського з Волині. Наш Михайло Чизмар із Виноградова посів 13 місце. Чи міг виноградівець виступити краще, важко відповісти, бо він виступив на своєму рівні. У ваговій категорії до 85 кг відмінно виступив луганчанин Олександр Пелешенко. При власній вазі менше 81 кг Сашко штовхнув 179 кг, що на 98 кг більше за його власну. Сума у багатоборстві 319 кг свідчить про хороший потенціал молодого спортсмена. Михайло Рошко з Хустщини посів 12 місце серед 15 спортсменів. У Михайла непогані фізичні дані, але проблеми з технікою та відсутність досвіду виступів на такому рівні не дозволили хустянину піднятися вище, хоча за своїм потенціалом він претендував принаймні на 5-6 місця.

Як розцінити виступ наших юнаків і дівчат на VI літніх юнацьких спортивних іграх України з важкої атлетики? Вважаю, що оцінка повинна бути позитивною. Золота медаль Віталія Глушка є тому підтвердженням. Успішними слід вважати і виступи Івана Куклишина, і Дмитра Галая, і Олесі Савки. Та найбільше радує географія збірної області. Крім уже визнаних центрів важкої атлетики, Ужгорода та В.Березного, значний крок уперед зробили іршавчани. Очевидний прогрес і в Хустському та Виноградівському районах.

Закарпатські богатирі набрали 107,5 очок і ввійшли до 10 кращих команд України. Готували богатирів майстер спорту Юрій Світлик, Михайло Кемінь, Юрій Джумурат.

Будемо сподіватися, що великі перемоги наших важкоатлетів ще попереду.

В. Деяк, Спорт тайм

06 квітня 2011р.

Теги: важкоатлети, юнацькі ігри, спорт, змагання

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини