Ужгородський "банк" світової думки з вулиці Собранецької

Нещодавно відбулося засідання колоси з питань охорони здоров'я Верховної Ради України. Надзвичайно приємно було всім краянам, що там відзначили закарпатців, а саме — факультет післядипломної освіта Ужгородського національного університету. Його легко знайти напроти аеропорту в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді.

Ужгородський "банк" світової думки з вулиці СобранецькоїДекан факультету — Іван Васильович ЧОПЕЙ. А ще він — доктор медичних наук, професор, відмінник освіти України, завідувач кафедри терапії та сімейної медицини, заслужений лікар України.

— Наш факультет, — повідомив І.Чопей, — був відкритий 8 лютого 2000 року згідно з наказом № 25 Міністерства освіти і науки України. Навчальну роботу на факультеті можна умовно розділити на два напрями: піелядипломна освіта лікарів, з одного боку, та надання другої вищої освіти, з іншого. За своєю структурою наш факультет на сьогодні — це чотири випускаючі кафедри (терапії та сімейної медицини, охорони материнства та дитинства, хірургічних дисциплін, а ще — курортології, медичної реабілітації та фізіотерапії), а ще 41 курс, завідувачами яких працюють висококваліфіковані фахівці на царинах медицини, юриспруденції, економіки та романо-германської філології.

Тож, з огляду на такий серйозний кадровий потенціал, і наукові успіхи не забарилися, стали відомими не тільки на вітчизняних, але й на закордонних теренах.

— Вісімдесят відсотків працівників нашого факультету, — говорить заступник декана, асистент кафедри терапії та сімейної медицини Михайло Гечко, — мають наукові ступені доктора або кандидата наук та, відповідно, звання професора або доцента. На факультеті діє магістратура, аспірантура та докторантура. Колективом факультету
виконується наукова програма "Дослідження метаболічних змін та механізмів компенсації при захворюваннях органів травлення та серцево-судинної системи, асоційованих з геліобактеріозом, у родинах населення Закарпаття".

За невеликий час свого існування, працівниками факультету було підготовлено та захищено кілька десятків магістерських робіт, шість кандидатських та одну докторську дисертації, було опубліковано більше чотирьохсот наукових праць, у тому числі чотирнадцять монографій та дванадцять навчальних посібників, репринти, брошури.

На нинішній день на факультеті можна отримати другу вищу освіту з наступних спеціальностей — правознавство, фінанси, облік і аудит, банківська справа, економіка підприємництва, фізична і біомедична електроніка, англійська та німецька мова і література, міжнародні економічні відносини, політологія.

ТОМУ І ЗОВНІШНІ ЗВ'ЯЗКИ ШИРОКІ ТА ГІЛЛЯСТІ...

Професор Іван Чопей гордиться тим, що факультет післядипломної освіти, що на Собранецькій, активно співпрацює з провідними університетами України та цілим рядом закордонних партнерів. Серед них насамперед відмічає активну кооперацію та обмін співробітниками та слухачами з Краківським (Ягелонським) університетом та Сілезькою медичною Академією (Польща), Портландським університетом (СІНА), Будапештським медичним університетом імені Земмельвейса, Дебреценським медичним університетом (Угорщина), Кошицьким медичним університетом імені П.Й.Ша-фарика (Словаччина).

— Викладачі цих установ, — сповіщає для нашої газети Іван Васильович, — неодноразово проводили лекції та практичні заняття зі слухачами факультету, а також брали участь в організованих факультетом міжнародних конференціях. У різний час більшість працівників факультету пройшла стажування в США, Польщі, Словаччині, Чехії, Угорщині, Німеччині, Великобританії, Франції, Італії, Данії, Австрії Іноземці зробили великий внесок у розвиток нашого факультету. Тому Луїза Мускато стала почесним доктором Ужгородського національного університету, а Марк Рамптон, який зробив величезний вклад у розвиток сімейної медицини в краї, є почесним громадянином Ужгорода.

КОМП'ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ — НА ПЕРЕДНЬОМУ КРАЇ ФАКУЛЬТЕТСЬКОГО НАВЧАННЯ

— Кожен, хто приходить на курси, - розповідає заступник декана Михайло Гечко, — дістає свою поштову скриньку. Незнайомі з новітніми технологіями, за тиждень проходять комп'ютерну грамоту. А потім через Інтернет кожен може висилати свої контрольні роботи, які приймають магістранти Крістіан Дебрецені та Ярослав Мигаль. Так і йде дистанційне навчання. Всі навчальні матеріали розміщені на нашій веб-сторінці. Є ряд електронних підручників для підготовки контрольних. Ці диски можна придбати. Вони демонструвалися на виставці з інноваційних технологій "Освіта-2006", яка проходила в Києві. Недарма факультет є членом Світового консиліуму лікарів.

Нові технології найперше пройняли гордість факультету — центр сімейної медицини. Його відкрили в 2002 році за підтримки Американського альянсу охорони здоров'я. Навчально-науковий центр сімейної медицини оснащений за останніми вимогами часу, в тому числі — швидкісним Інтернетом, комп'ютерним класом, ультразвуком, електрокардіографом, ендоскопом, системою відеомоніторингу навчального процесу та іншим обладнанням. Польські колеги подарували для клініки сучасний апарат для проведення магнітотерапії змінним полем. Центр — це клініка для надання амбулаторно-поліклінічної допомоги приписаному населенню з залученням до лікувального процесу лікарів-інтернів, які ведуть прийом під наглядом викладачів кафедри. В центрі створені всі умови для навчання інтернів оволодінню практичними навиками. Також створені дві кімнати зі стоматологічного прийому, оснащені сучасною технікою, включаючи стоматологічний рентген.

* * *

— Після закінчення факультету післядишюмної освіти, — говорить професор Іван Чопей на прощання, — випускники, в залежності від професійної орієнтації, можуть працювати в розмаїтих медичних закладах, "вишах" І та II рівнів акредитації, наукових установах та на виробництві. Підготовлені нами фахівці можуть обіймати посади управлінського персоналу, наукових співробітників, інженерів лабораторій медичних, біологічних та спеціальних закладів, працівників спеціальних установ (банків, УМВС, служби безпеки, митниць, установах моніторингу навколишнього середовища). Багатьом з них запам'яталися знакові виступи відомих вчених і науковців Еріка Воліла, Джона Солца, Луїзи Мускато, Марка Рамптона, професора Еверета Дугласа та інших.
Василь ЗУБАЧ
18 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини