Закарпатська «Свобода» звернулася до міліції, СБУ та прокуратури з приводу вандалізму щодо українських і радянських пам’ятників (ФОТО)

"Кримінальний" процес над "Свободою" може вилитися у великий політичний скандал

Закарпатська «Свобода» звернулася до міліції, СБУ та прокуратури з приводу вандалізму щодо українських і радянських пам’ятників (ФОТО)
На адресу Закарпаття онлайн надійшов текст відкритого звернення Закарпатської обласної організції ВО "Свобода", адресованого керівникам закарпатських міліції, СБУ та прокуратури.
 
На тлі кримінальної справи, порушеної правоохоронними органами щодо трьох  закарпатських "свободівців", які в певний спосіб вкотре засвідчили своє неодноразово і відкрито деклароване ставлення до незаконно спорудженого монументу на Верецькому перевалі, справді дивно виглядає бездіяльність правоохоронців щодо інших фактів вандалізму – в даному випадку спрямованих на об'єкти і пам'ятники, що їх споруджували українці. Складається чітке враження, що силові органи на Закарпатті борються з власним народом – представники ультраправої угорської партії "Jobbik", які вдома відверто ратують  за перегляд державних кордонів, зокрема з Україною, тут, у нас на Закарпатті, почуваються як удома, відкриваючи громадські приймальні, тоді як для так само правої і радикальної, але проукраїнської "Свободи" у нас можуть відкрити хіба що двері СІЗО.
 
На кого працює наша міліція – запитання, котре не знаходить своєї відповіді вже не перший день. Провокації, підкидання зброї, арешти, що їх здійснювалися в 2004-му закарпатські міліціонери, зокрема за прямими вказівками деяких нинішніх керівників, не забулися. І нинішня "свободівська" справа так само попахує політикою і провокацією. Щоби зробити такий висновок, зовсім не потрібно бути членом чи прихильником "Свободи". Бо, справді, де були влада, міліція, СБУ і прокуратура Закарпаття, коли практично всі проукраїнські політичні і громадські організації нашого краю відкрито попереджали про провокативну, щодо українців, суть цього об'єкту -- у час, коли його тільки хотіли спорудити?
 
Запитань – чимало, відповідей наразі немає. Радикалізм, підпали, нищення і розмальовування монументів – це, безумовно, погано. Але хіба не самі ті, чиїм обов'язком було всьому цьому запобігти, все це і спровокували? З певного умислу чи через бездіяльність – не важливо. А тому складається враження, що судити сьогодні треба не членів "Свободи", котрі у характерний для себе радикальний спосіб задекларували свою громадянську і політичну позицію. А владу. Нерозумну, непатріотичну, бездіяльну, жадібну. Зрештою – просто неукраїнську...
 
Як би дивно це не звучало, політичний процес над членами ЗОО ВО "Свобода", який ця нинішня влада хоче перетворити в звичайний побутовий і кримінальний, але показовий для інших, може вилитися в несподівану для неї самої якість. Свого часу так уже було, коли польська влада судила Бандеру і його товаришів. У що все це в кінцевому підсумку вилилося – пам'ятаємо...
 
Принаймні, Закарпаття онлайн декларує, що зробить нинішній судовий процес над "сободівцями" максимально відкритим. Це потрібно демократії. Це потрібно нам. Це потрібно Україні...
 
 
 
Начальнику УМВСУ у Закарпатській області
генералу міліції Русину В. П.
 
Начальнику УСБУ в Закарпатській області
Сітару В.Д.
 
Прокурору Закарпатської області
Державному раднику юстиції ІІІ-го класу
Петруні А. Л.
 
 
 
Відкрите звернення Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
 
 
Звертаємося до вас з вимогою дати правову оцінку фактам антидержавних провокацій та вандалізму з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалися особливою зухвалістю та винятковим цинізмом, вчиненими на Верецькому перевалі протягом 2008 – 2011 рр., а саме постійним обмальовуванням та пошкодженням пам'ятника Карпатським січовикам, надписам на угорській мові з текстами, які принижують пам'ять про загиблих там українців, честь і гідність багатомільйонного українського народу, закликають до зміни кордонів Української держави.
 
Наприклад, надпис на пам'ятнику Карпатським січовикам, вчинений восени 2010 року з текстом "Верецький перевал – історичний угорський кордон", який до сих пір існує, і на який наші доблесні правоохоронці чомусь досі не звертають увагу.
 
 
 
Наступне: щонайменше останні чотири роки вздовж дороги на Верецький перевал та на самому перевалі постійно розклеюються листівки з картою "Великої Угорщини", на якій Закарпаття включене в склад угорської держави, який ми трактуємо як заклики до зміни кордонів України.
 
 
Ще в 2008 р. угорськими "туристами" був сплюндрований пам'ятний знак "Радянським з'єднанням, які оволоділи Верецьким перевалом 14 жовтня 1944 р." (автори – Руснак і Саллер), встановлений за рішенням облвиконкому №191 від 06.07 1976 р. , обписаний угорськими текстами "Вітаємо в Угорщині", які принижують пам'ять про загиблих воїнів у другій світовій війні, та закликають до зміни кордонів України.
 
 
    
Ці та інші факти говорять про системну угорську шовіністичну пропаганду на території України з метою поставити під сумнів сьогоднішні кордони України, намагання розпалити міжнаціональну ворожнечу, спровокувати конфлікт між українським та угорськими народами.
 
Просимо надати інформацію, чи відкривалися за цими фактами кримінальні справи, чи встановленні винні, чи проводилися з угорськими політичними колами та громадськими організаціями хоча б якась профілактична робота з метою недопущення в майбутньому подібних провокацій.
 
Голова Закарпатської ОО ВО "Свобода" О. Куцин
02 квітня 2011р.

Теги: Свобода, Верецький, правоохоронні, угорський

Коментарі

Magyar Ember 2011-04-09 / 16:31:00

2 тарас, 08.04.2011 00:35
Я тобі пояснив, що є різні види енергії.
Робота, то є енергія.
Але електрична енергія не є мій фах.

Добре. Закінчимо.

А на тему "націоналізм, фашизм і нацизм, тут ти також плаваєш" в особі начальника ужгородської просвіти маєш "доброго майстра".

Про це як раз і не хотів щоб продовжували спілкуватися, бо це для здорової голови nonsens.

тарас 2011-04-08 / 00:35:00
Magyar Ember, 07.04.2011 18:28
Ну от бачиш, конструктивних аргументів не маєш, тим більше що перехідні процеси в електричних мережах, на розвиток альтернативної енергетики в гірській місцевості не впливають ніяк. Тобто це для тебе те саме, що для мене причини природних катаклізмів в Японії. Тоді можу пояснити різницю між націоналізмом, фашизмрм і нацизмом, тут ти також плаваєш.

Magyar Ember 2011-04-07 / 18:28:00

2 тарас, 07.04.2011 01:23
Magyar Ember, 06.04.2011 15:06

Добре, але консткуктивними аргументами підтримати тебе не зможу, бо сегментом цих проблем - альтернативна енергетика - не займався. Без всякої іронії скажу, тема цікава. Вийди на форум і напиши. Охоче прочитаю. Навіть постараюся дізнатись про шанси реалізації такого задуму у гірській місцевості. Ідея сучасна всім потрібна.

тарас 2011-04-07 / 01:23:00
Magyar Ember, 06.04.2011 15:06

Давай краще про перехідні процеси в електричних мережах, та їх вплив на розвиток альтернативної енергетики в гірській місцевості

Роман 2011-04-06 / 19:17:00
Ну для чого ці мадярські провокації.
Один проплачений мадяр сидить і ображає та провокує українців до агресії.

Magyar Ember 2011-04-06 / 15:06:00

Добре. У мене теж часу не так багато, але під вечір вже можно.

Тоді почнемо з актуальних природних катаклізмів в Японії. Що стало первинною причиною катастастрофи і в якому випадку її можна було би уникнути. Що не було враховано. Якщо ок, то сьгодні вечером.

Ember Zoltán 2011-04-06 / 13:38:00

Если это один из критерий, у меня тоже два вышших: филолог (ин.яз), экономический (менеджер)
Могу быть третим:)

тарас 2011-04-06 / 09:22:00
Magyar Ember, нонконформістами мені здається є якраз ви - та невелика група на Закарпатті, що не може змиритися з тим, що Закарпаття - це Україна, що русини - це українці, у вашому середовищі культивуються угорські ревізіоністські настрої,... Звідси і несприйняття вас, як людей, з якими можна спілкуватися спокійно, тим більше, що ви постійно провокуєте. У мене дві вищі освіти -технічна і політолога, спілкуватися можемо справді на різні теми, але часу на просто розмови не завжди хватає, так що давай спробуємо.

Magyar Ember 2011-04-05 / 22:59:00

Добре. Домовились. Але при умові, що в майбутньому припиняєте негарно себе на сайті поводити.

Якщо всім вам, нонконформістам, буде цікаво, то перейдемо на "Форум", там можливості спілкуватися необмежені.

У мене освіта технічна, працюю і працював викладачем у багатьох країнах, маю досвід роботи з молодими людьми.
Круг проблем, про які ми можемо спілкуватися обширний : природні катастрофи визвані (тектонічними) зміщеннями на поверхні земної кори, тобто її динаміка, різноманітність будівельних споруд, паводки, екологія, грунтологія ......

Але тільки якщо ви на сайті будете себе поводити цивілізовано. ок!

тарас 2011-04-05 / 18:45:00
давай після тебе

Magyar Ember 2011-04-05 / 18:31:00

Назвіть, що розумного у своєму житті, ви зробили?

Сер 2011-04-05 / 17:44:00
русини і мадяри - одного поля ягоди, які розігрують карту конфліктів на Закарпатті. Але не довго скоро українці зберуть всю силу в кулак і покажуть, що ми браття козацького роду!

тарас 2011-04-05 / 16:55:00
Magyar Emberе, та про що ти говориш, та любий задрипаний, шмаркатий мадяр є радикальним націоналістом. А в Україні, на жаль, в силу історичних обставин, так ще не є, тому й жиємо в багні. А такі, як ти цим користаються. Але вже недовго.

Magyar Ember 2011-04-05 / 16:46:00

2 Андрій, 05.04.2011 10:12

Керуючись здоровим глуздом, так би повинно було бути. Але комусь потрібен радикальний націоналізм і через те підтримує фанатичних екстремістів. Це явище є не що інше, як хвороба суспільства на Західній Україні.

тарас 2011-04-05 / 16:30:00
гентош, 05.04.2011 15:59
Русини і мадяри памятають своє древнє імя.

Правильно, тому, що воно у вас одно - азіатська орда

мастер 2011-04-05 / 16:08:00
ммм даа....

тарас 2011-04-05 / 15:28:00
ВІКТОРЕ, не меригуйся, я Закарпатський русин(українець). А все, що треба, розкажемо і полякам, і мадярам, і їхнім прихвостням русинам, а треба буде - і чортам розкажем

ВІКТОР 2011-04-05 / 15:08:00
Тарасе! Бодай би ти чорт був! Іди собі за перевал і =полякам= казки розказуй !.. А тобі хочу повісти , шо українцями нас зробили у 1945 році! А до того часу ми були, і тепер є - русинами!..

тарас 2011-04-05 / 14:44:00
Бендери - то місто в Молдові, тупаку;
а якщо ти про Степана - то Бандера.
Слава Україні

гентош 2011-04-05 / 14:07:00
Обережно: бендерівська отрута!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини