Na cestě po ukrajinských Karpatech (ФОТО)

Чеське телебачення подорожувало Івано-Франківськом, Коломиєю та Ясінями

Na cestě po ukrajinských Karpatech (ФОТО)
У той час як українці скаржаться на поганий туристичний рейтинг (поряд з Гватемалою та Намібією), а держава витрачає сотні тисяч доларів тільки на проекти "покращення іміджу у світі", іноземці не сидять склавши руки, їдуть до нас самі, щоб потім показати нас власними очима. Тут чеська телепередача "На цестє" ("В дорозі") приємно вразила: зняла туристичний документ про Західну Україну. Це традиційна програма першого каналу ЧТ про подорожі різними країнами, яка транслюється щопонеділка увечері.
 
Цикл цих передач, більш відомих під колишньою назвою - "Цестоманіе" ("Мандроманія"), належить до найбільш популярних, бо чехи ж, окрім пива й паштетів, дуже люблять подорожі (і жартують, що беруть у них ті ж свої пиво та паштети). Передачу знімають різні репортери та оператори, у формі діалогу її начитують популярні актори Їржі Бартушка та Мірослав Донутіл. З таким легким гумором: це ж чехи – "швейки", "бестії, які сміються", у яких іронія, подекуди навіть цинічна, – у крові.
 
Поряд із туристично привабливими...
 
Гуцульщина з'явилася на чеських телеекранах поряд із Індією й Ямайкою, Мальоркою чи Будапештом. Добре, що Україна перестає бути "білою (може й навіть чорною) плямою" у чеському телеящику. Погано?.. На відміну від передач, знятих кілька років тому у Одесі, Києві, Криму, Донбасі та на Закарпатті, у цьому випадку автори вирішили "закрити очі" на сміття у річках чи п'яних "відпочивальників" у міських парках. Розповіли про багато привабливих речей. Без пафосних прикрас: так, як і є.
 
Починається передача з Буковелю. Тут, мовляв, можуть відбуватися зимові олімпійські ігри, але перехопили ініціативу Сочі. Та й лежить Буковель, мовляв, низько – десь як Лиса гора у чеських Крконошах (900 м над рівнем моря). І пожартували, що Сочі – "по суті, за задвір'ям", хоча Сочі – це понад 2200 кілометрів віддалене російське місто. Жарт жартом, але "пересічний" чех, якому ці краї зовсім не відомі, може дійсно зрозуміти це так, що Сочі – зовсім поряд, що Україна і Росія – "це дуже близько і майже одне й те саме". Отак із жартів виникають стереотипи...
 
Лижники й підйомники, гарні гори та милі дівчата одразу потрапили в об'єктив. Але тут же – дивні, шумні, доволі примітивні російськомовні забави для заможних міщан. Якесь шоу барменів-вискочок. Мовляв, самогонку тут наливають навіть... дітям. Може, мається на увазі ром-кола із джин-тоніком, які продаються юнацтву на дискотеках?
 
Де домінує росіянка...
 
Показали газові родовища на Західній Україні, як із-під ґрунту щось булькає, а сам ґрунт – горить. І хоч тут проходить магістральний газопровід, але "нікому не потрібно видобувати власний газ"... Може, це таки недалеко від істини...
 
Щоб врівноважити "сочинський жарт", зазначили, що на Західну Україну впливала передусім Середня Європа. Бандеру назвали "дуже суперечливою особою". І що його позбавив звання Героя нинішній президент. Молодіжній зустрічі під назвою "Правильний вступ до життя" у івано-франківському центрі імені Бандери контрастують пацани із сигаретами у зубах. Цим, на вигляд, "гопникам" років п'ятнадцяти явно "до лампочки" всілякі там моралістичні зустрічі і ці чеські журналісти також. Але кілька слів зв'язали: Ющенко їм більше подобався і кажуть (російською мовою чомусь – очевидно, оператори не дуже розуміли українську), що "Героям Слава, да".
 
Пан Мандзюк, національний митець, художник. Він має чудову збірку порцеляни, якою займається 40 років, але чомусь вживає русизм ("фарфор"). Показує статуетку 50-х років минулого століття: могутня росіянка обіймає меншу українку. "Раніше завжди все російське повинно було зображатися у домінуючому становищі. Хоча він сам не надає переваги нікому", – коментують автори.
 
Радянська архітектура у національному одязі
 
Івано-Франківськ, раніше Станіслав, назвали "окреснім мнєстом" ("районним центром"). Показали телевізійники радянську архітектуру обласної адміністрації та грубо помилилися в означенні могутніх скульптур перед нею. Мовляв вправо – скульптура Тараса Шевченка. Але це скульптура козацького кобзаря, степовика, східного українця! А "безіменний гуцул" символізує горянина – українця західного. І споруджено пам'ятник не у 50-х роках, а у 1988 році на честь "возз'єднання Західної України з Радянською".
 
А гуцули, мовляв, меншина в горах, які раніше були русинами, тепер є українцями, у кожному випадку – вони файні ремісники. І, кажуть, гуцульські народні вироби ще не змогли підробити навіть китайці. Наталка – гуцулка, яка тче ліжники, вишиває каптани, вигадує власні узори на гуцульські мотиви – під замовлення. Її донька Юля показує вишивану сорочку у червоних кольорах, які носять на сході. З'явився у документальному фільмі процес виробництва шерстяної пряжі – на старих польських верстатах. Пан Гондурак обладнав цех у колишньому корівнику. Панує тут своєрідна атмосфера довоєнних часів. Вовну купують по всій Україні, але найбільше працюють із карпатською. Чотири швачки виготовляють і сотню ковдр на день.
 
Не забули чеські телевізійники розповісти про гуцульських коней, показати коваля, який підковує скакуна інструментами, придбаними на чеських заробітках – у Пардубицях. І малювання писанок на тлі коломийського музею. "Якщо не буде писанок, на землю прийде зло", – пояснюють українки "безбожним чехам".
 
А як же ж без гуцульських дерев'яних церков, музею під відкритим небом в Угорниках, "моржів" в ополонках, чабанів із трембітами, ритуального "забивання кабанчика" (правда, чомусь сказали, що українці їдять сире м'ясо і все загущують кров'ю – хоча це відбувається не завжди і далеко не всюди), коломийок, дизелю "Червона Рута", який повільно волочиться поміж гір? Селища Ясіня, яке тепер вже нічим не виняткове, бо це не "кінець країни", як у 20-х–30-х роках?.. Саме сюди тоді прямував швидкий поїзд із Праги, двічі перетинаючи румунський кордон, а самі чехи вигадали приказку "від Ясіні до Ашу – республіка наша".
 
З помилками, але все ж таки...
 
Пироги називали лише місцевою назвою, загальну назву – вареники – не вжили. І зовсім поплутали, що пельмені і борщ – національні страви, "так само, як в Росії". Адже відомо, що російська страва, і то "з натяжкою" – це лише пельмені, а вареники і борщ є стравою суто таки українською. З'явилася в передачі звичайна сім'я заробітчан, які з'їхалися із різних країн на свято Йордана, але от Василь із Чехії не зміг приїхати – з фінансових причин. Цікаво, що священик святить воду разом із яблуками. Допускалися ведучі і русизмів, таких як "Днєстр" замість "Дністер", чи "Тіса". Хоча "до побачення" сказали правильно.
 
Про Україну та українців у чеських мас-медіа не розповідають часто. А якщо й розповідають, то не у надто доброму контексті – про кримінал чи контрабанду сигарет, або "крадіжки газу", або будівельників, яких виловила поліція без документів і страховок. Ну й про свою колишню "колонію" – Закарпаття, тобто Підкарпатську Русь, де нібито "зупинився час" у 1938-му році, коли край відірвали від "матічки Праги" спочатку фашисти, а потім комуністи, а зараз там "злі українські націоналісти" пригнічують "добрих русинів". Не те, щоб все з усього цього було неправдою. Просто звикли отак. А чехи потім нас, якщо й уявляють, то якимись до зубів озброєними головорізами, або втопленими у горілці невихованими людьми, або нещасними пройдисвітами. Коли їдуть в Україну, то зі страхом. А повертаються, переважно, зі зовсім зміненими поглядами: мовляв, там зовсім не страшно, принаймні не так, як лякають, люди приятельські. Мабуть, і до цих ЗМІ вже починає доходити, що сіяти стереотипи – це як садити бур'ян у себе на городі.
 
Реж. Роман Вашічек, Роман Цасадо. У мандрах українськими Карпатами (Na cestě po ukrajinských Karpatech). Передача ЧТ1 за понеділок, 7 березня 2011 (відео доступне он-лайн на Інтернет-сторінках Чеського телебачення: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1185966822-na-ceste/211562260120006-na-ceste-po-ukrajinskych-karpatech )

Олекса Лівінський, Прага, для Закарпаття онлайн

01 квітня 2011р.

Теги: Карпати, Ясіня, Бандера, чеський, турист

Коментарі

do pfr, 12.04.2011 12:34 2011-04-12 / 15:36:00
Titulek "Sny a realita podkarpatských Rusů" doopravdy vypadá hrozně - vlastní pořady jsem neviděl, televizi jsem zrušil.

pfr 2011-04-12 / 12:34:00
Rikas ze nas nepletou s Rusakama... Ale pletou! treba zde Fero Fenic:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10324803680-inventura-febia/211562261500012-praha-slzam-neveri-a-jeste-nezemrela-ukrajina/

Queryman Česká republika 2011-04-08 / 13:29:00
do pfr, 08.04.2011 10:28
1. Motorky, Quadruples..
Stydíme se za Čechy, kteří ničí poloniny a lesy - v Krkonoších natož v Alpách by platili těžké pokuty za způsobenou erozi. Je smutné že se u Vás chovají jak mistři světa.....
Business is business, ale do zničené krajiny k Vám žádný turista nepřijede utrácet peníze na dovolenou. A přírodu zničíte jen jednou.
2. Název
Váš kraj pro nás zůstává Podkarpatím, na rozdíl od Zakarpatí pro většinu Ukrajinců z východu a speciálně jednoho proffffesora z Doněcka. To že tam někdo dává přídomek "Rus" je většinou pozitivní reminiscence na roky 1918-1938 = tehdejší oficiální název. Nikdo tím ale u nás nesleduje nějaké nároky :-).
S Rusakama si vas taky nikdo neplete, protože čeština používá slovo "Rus" ve spojení s Kijevskou, Podkarpatskou Rusí, ale pro Moskaly, Kazaňce....používá čeština striktně název "Rusko".

pfr 2011-04-08 / 10:28:00
Krasny clanek, diky za odkaz, precetl jsem vsechno. I komentare, hlavne o vasich motorkach na poloninach. Nechapu ale, proc porad se cpete s tou Podkarpatskou Rusi. Ta uz davno neexistuje. Jako Ceskoslovensko nebo Rakousko-Uhersko. Nejsme prece zadna Rus, ani Rusaci. Je Zakarpati, to ano. Za chvilku budeme Zavidovska oblast s centrem v Zavidovu, nebot tam mame vudce, pana ministra Balohu. Hezky den. S mukacevskym pozdravem! :)

Адмін 2011-04-07 / 22:31:00
Queryman Česká republika, 07.04.2011 21:55
takto dnes píše o Podkarpatí český internetový deník:...

Гарно дякуємо! :)

Queryman Česká republika 2011-04-07 / 21:55:00
takto dnes píše o Podkarpatí český internetový deník:
http://cestovani.idnes.cz/krasna-priroda-jako-nikde-jinde-i-ozveny-totality-podkarpatska-rus-1fw-/igsvet.aspx?c=A110406_125013_igsvet_tom

Queryman Česká republika 2011-04-05 / 12:07:00
do pfr, 03.04.2011 12:49
Nehledej v tom žádné mafiány.
1. Náklonnost je dána podobnou mentalitou.
2. Mnoho Čechů má slabost pro hory a pěknou krajinu - ty (podle mého vkusu) najdu snáz v Podkarpatí než někde okolo Doněcku.
4. No a Rusové/Moskali - těch jsme si užili všichni víc než dost. O vztahu k nim možná lépe vypoví vtip k blížícímu se výročí Gagarina:

Několik hodin po startu Gagarina přiběhne Pepík do hospody a křičí: "Rusové jsou v kosmu!!!" Hospodský se zeptá: "Všichni?"
Pepík odpoví: "ne, jenom jeden".
Hospodský: "tak proč tak jásáš?".


pfr 2011-04-03 / 19:58:00
кажеш правду, аноніме. Але є ще категорія люди, котрі би ся радо об"єднали. Наприклад, муй сусіда уже 15 років робить тамка, уже дашто заробив і має не лем пеемже, а й дашто на конті, страховки-податки-житло всьо є, но жону і дітину забрати не може. Уже три рази отказали. Поїхати на місяць-два - ниє проблем, а так - отказууть.

2011-04-03 / 15:13:00
pfr
Кому треба було визы вже давно їх має.Хто не порушував закон,платив податки той давно вже має ПМЖ.Ну а хто привик як дома,через здній хід - має смулу.се ля ві.

pfr 2011-04-03 / 12:49:00
Queryman Česká republika - ага, особливо "мукачівську бригаду" від "львівської" чи "луганської" або "чеченської". Чехам вже давно "по барабану", ко ся пхає до їхньої країнки. Візу не дають як ужгородським, так і полтавським заробітчанам.

fuj 2011-04-02 / 23:59:00
KK, 01.04.2011 23:56
Ja ti tu tvoju Polštinu nerozumim.Mluviš řeči svich byvalych panu.

d 2011-04-02 / 18:38:00
nepohanyj film.skoda so tam malo znjato pro zakarpatja.

Rusyn Val 2011-04-02 / 13:21:00
Vřele diku za dobře slovo!Rusíny dobře pamatují čechy. Vždycky s té vítáni u nas.

Queryman Česká republika 2011-04-02 / 12:35:00
Podkarpatská Rus má stále v Čechách mnoho příznivců. Nejvíc si ceníme divokou krajinu, hluboké lesy a nad nimi se tyčící nádherné polany.
Češi jsou dle mého názoru jedni z mála, kteří jsou schopni odlišovat Rusíny - Ukrajince - Rusy.

2 KK 2011-04-02 / 08:58:00
Що хотів сказати? І по-якому то має бути?

KK 2011-04-01 / 23:56:00
Co to czechskij video film ne idzhe bardzo dobzhe jak by chotelos? Ne viem chy to drugom panstvo lepei vychodzie chym dlja mne?

Ужгород 2011-04-01 / 20:14:00
Пропоную презентувати фільм в Ужгороді!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини