На Закарпатті біля дитячого табору побудують сміттєсортувальний комплекс

Проблема ефективного поводження з відходами у Закарпатській області, як і в України в цілому, є одним з найгостріших питань. За офіційними даними Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, сміттєвими звалищами сьогодні зайнято 198,6 гектара землі.

На Закарпатті біля дитячого табору побудують сміттєсортувальний комплекс

Найбільше смітників знаходиться в Іршавському, Виноградівському та Тячівському районах області. Саме на території останнього місцеві влади і вирішили зводити сміттєпереробний завод. Причому з самого початку справа, як мовиться, була шито-крито.

"Ми не віримо, що сміття не будуть тут" ховати "

Ось вже кілька тижнів у селищі Буштино Тячівського району неспокійно. Місцева влада вирішили будувати на околиці населеного пункту сміттєсортувальну станцію.

- Нам про це стало відомо випадково, - розповідає місцевий житель Юрій Андрішін. - Після осінніх виборів у руки депутатів сільради нового скликання потрапив лист, підписаний колишнім головою. Мова йшла про те, що рада згодна виділити під це будівництво 30 гектарів землі в 2 кілометрах від населеного пункту. Інвестиційні витрати проекту, за офіційною інформацією, повинні скласти близько 9,5 млн євро.

Коли жителі селища дізналися про цю ідею, вони почали збирати підписи проти будівництва і вирішили створити ініціативну групу. Тільки за один день проти зведення комплексу висловилися майже півтори тисячі людей.

- З мешканцями селища ніхто не обговорював будівництво сміттєсортувального комплексу, хоча на території Буштини проживає близько 9 тисяч чоловік. Хіба такі життєво важливі питання можна вирішувати без участі суспільства? - Запитує Олександр Перехрест, член ініціативної групи. - Проаналізувавши всю доступну нам інформацію, ми прийшли до логічного висновку, що потужності майбутнього заводу дозволять сортувати сміття майже з половини області. Виходить, в наше селище звозитимуть сміття з усієї округи, а це - тисячі тонн.

За словами пана Перехреста, згідно з технічним проектом, на сміттєсортувальної станції реально буде відсортувати приблизно 50% відходів, все інше має складуватися на полігоні, який і планують розмістити на 30 гектарах.

"Полігон принесе гроші і робочі місця"

Позиція влади з даного питання істотно відрізняється від думки жителів селища. У райдержадміністрації кореспондента "ВВ" запевнили, що майбутнє будівництво буде тільки на благо населенню. Адже крім податків, які потечуть в місцеву скарбницю, більше сотні людей зможуть отримати роботу на сміттєсортувальної станції.

- Завод, що займається виключно сортуванням сміття, буде екологічно чистим, - переконував "ВВ" голова райдержадміністрації Михайло Шелевер. - Це залучення в економіку району 9 млн 400 тис. євро для побудови комплексу, 120 нових робочих місць, 1,5 млн гривень до бюджету Буштини за зміну цільового призначення земельної ділянки ...

За запевненням влади, будівництво даного комплексу допоможе очистити від відходів Тячівський та Рахівський райони, але жителі в це не вірять. Люди готові мітингувати, щоб захистити селище від подібного сусідства. До речі, побудувати аналогічний завод ще у минулому році планувалося на території Виноградівського району Закарпаття. Але тоді мешканці кількох населених пунктів перекрили трасу обласного значення і незабаром добилися свого: будувати небезпечний об'єкт там передумали.

Примітно, що сьогодні по сусідству з майбутнім полігоном знаходяться дитячий оздоровчий табір "Берізка", Буштинскій заказник, рослинний і тваринний світ якого занесені до Червоної книги України і до Європейського Червоного списку ...

Віра СУБОТІНА,  "Вечірні Вісті"

01 квітня 2011р.

Теги: табір, сміття, сміттєсортувальний завод

Коментарі

ШАНДОР 2011-04-03 / 23:59:00
Добродію селищний голова п.Паш І.І. ми буштинці стурбовані вашою ПОЗИЦІЄЮ...

шах 2011-04-03 / 19:06:00
Буштино завжди було самим кращим населеним пунктом у районі.Будівництво заводу по переробці відходів в першу чергу знищить дубову рощу,первоцвіти та нарцисове поле,які занесені до Червоної книги і оберігаються законом.Але для нашої влади головне інвестиції-бо це вже поле для прямої корупції.Слід добре подумати мешканцям і ставати на захист своєї маленької батьківщини -Буштина.А влада повинна згідно законодавства враховувати думку громадян.Обговорення проходили вже декілька раз.Мешканці проти.Але місцева влада(в особі голови Паша І.І.) разом з РДА насильно навішує будівництво

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини