Платники податків Закарпаття ще не отримали автоматичного відшкодування ПДВ (ФОТО)

В понеділок, 28 березня, під головуванням Василя Рябича відбулося чергове засідання Громадської ради при ДПА у Закарпатській області.

Платники податків Закарпаття ще не отримали автоматичного відшкодування ПДВ (ФОТО)

В. Рябич відкрив роботу Громадської ради та оголосив порядок денний. На розгляд членів ради були винесені питання, пов'язані із запровадженням Податкового кодексу, зокрема,  про порядок та стан відшкодування ПДВ, в т.ч. автоматичного,  порядок обліку великих платників податків, роз'яснювальні заходи щодо   Податкового кодексу України.

Голова ДПА в області Василь Іванчо повідомив присутнім, що ДПА України 24 грудня 2010 року було затверджено Реєстр великих платників податків на 2011 рік, до якого увійшли і 12 платників податків Закарпатської області.

Відповідно до Податкового кодексу після включення до Реєстру великих платників податків платник податків зобов'язаний стати на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби, що здійснює податкове супроводження великих платників податків. Як відомо, зараз податкова служба у процесі реформування системи, тому до врегулювання відповідних нормативно-правових аспектів та налагодження технологічних процесів обслуговування великих платників податків облік великих платників податків наразі здійснюється на загальних підставах, тобто, як і до 1 січня 2011 року.

Також Василь Іванчо повідомив, що  станом на 25 березня 2011 року на розрахункові  рахунки  платникам області  відшкодовано 55,4 млн. грн.  ПДВ.  15 березня 2011 року відбулося автоматичне відшкодування ПДВ першим 24 платникам податку із 14 регіонів України. На жаль, поки що серед них немає платників із нашої області. Основними причинами неотримання платниками права на автоматичне бюджетне відшкодування сум податку на додану вартість є невідповідність одночасно критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 розділу V Податкового кодексу України. Зокрема, у більшості платників, які претендували на автоматичне відшкодування ПДВ, загальна сума розбіжностей між податковим кредитом, сформованим платником податку за придбаними товарами/послугами, та податковими зобов'язаннями його контрагентів, в частині постачання таких товарів/послуг, за даними податкових накладних, перевищує 10% заявленої платником податків суми бюджетного відшкодування. У разі усунення невідповідності встановленим критеріям вже з наступного звітного періоду платники зможуть отримати автоматичне відшкодування ПДВ.

На основних новаціях Податкового кодексу зупинилася начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Єва Мойшевич. Зокрема, звернула увагу на те, що з 1 квітня 2011 року вже набирає чинності розділ ІІІ "Податок на прибуток" Податкового кодексу. Члени Громадської ради обговорювали питання особливостей взаємовідносин з суб'єктами підприємницької діяльності – фізичними особами  з дотриманням  норм Податкового кодексу.

Було проаналізовано стан проведення податковими органами області роз'яснювальних заходів із впровадження Кодексу. ДПА в  області таку роботу розпочала відразу після оприлюднення кодексу. Було проведено семінари в усіх районних центрах та м.Ужгороді, практика проведення семінарів продовжується і надалі. Починаючи із 10 грудня 2010 року, працюють 15 постійно діючих консультаційних центрів при податкових органах області. З набранням чинності Податковим кодексом України з 1 січня 2011 року більш ніж втричі зросла кількість наданих платникам податків телефонних та усних консультацій. Інформація про новації в оподаткуванні, запроваджені Податковим кодексом, доводиться до платників податків через друковані та електронні засоби масової інформації.

Голова правління ТВ АППУ, член Громадської ради Марта Волощук повідомила присутнім, що вже відібрано 28 претендентів на участь в обласному етапі Всеукраїнського рейтингу "Сумлінні платники податків", які представлені у 5 з 10 номінацій у різних галузях економіки. Уже найближчим часом члени комісії визначать переможців у номінаціях на обласному етапі, згодом найсумлінніші платники Закарпатської області позмагаються на загальнодержавному рівні.

Наприкінці засідання члени Громадської ради затвердили план роботи на 2011 рік та прийняли рішення провести чергове засідання у червні п.р., повідомили Закарпаття онлайн в ДПА у Закарпатській області.

29 березня 2011р.

Теги: громадська рада, ПДВ, податок

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини