Віктор Мацола: Органи соцзахисту не мають право надавати перевагу будь-кому з інвалідів, тим більше, змінювати їхню черговість

Як дістати спецавтомобіль роз’яснювали сьогодні в Ужгороді начальник Головного управління праці та соцзахисту населення Закарпатської ОДА Віктор Мацола та начальник управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці стаціонарних установ В’ячеслав Микулець.

Віктор Мацола: Органи соцзахисту не мають право надавати перевагу будь-кому з інвалідів, тим більше, змінювати їхню черговістьПід час прийомів громадян головою облдержадміністрації та його заступників чи не третина звернень стосується забезпечення інвалідів та ветеранів спецавтомобілями. Багато листів і скарг надходить в центральні органи влади та на адресу головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації. Особливо побільшало таких звернень після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року №999, якою передбачені зміни, зокрема у формуванні черговості на отримання автомобілів.

Процедуру забезпечення засобом пересування роз’яснювали на брифінгу начальник головного управління праці та соцзахисту населення ОДА Віктор Мацола та начальник управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці стаціонарних установ В’ячеслав Микулець.

Інваліди забезпечуються транспортним засобом безкоштовно або на пільгових умовах залежно від категорії інвалідності. Якщо до прийняття відповідної постанови Кабміну було 8 черг, то тепер — лише дві. Тому інвалід, що за старою схемою перебував у черзі, скажімо, 15-им, опинився у списку далеко не першим.

Так, за новим порядком підставою для забезпечення інвалідів спецавтомобілем є висновок обласної медико-соціальної експертної комісії. Незалежно від медичних показів право на забезпечення спеціальним транспортним засобом мають інваліди війни І групи, а також інваліди І групи з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, громадяни, що брали участь в ліквідації наслідків інших ядерних аварій. На облік щодо забезпечення спецавтомобілем встановлюють тих інвалідів, які не мають в особистому користуванні машини, в тому числі придбаної за власні кошти (незалежно від строку купівлі) або отриманої через головне управління соцзахисту, що перебувала в експлуатації менше 10 років. А також тих, хто за сім років перед реєстрацією, не отримували авто як гуманітарну допомогу.

Позачергово, за наявності медичних показань, забезпечуються спецавтомобілями інваліди війни, інваліди ІІ групи 1 категорії, що брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС, а також громадяни, що брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, інваліди, що втратили кінцівки, за умови, що вони постійно працюють або навчаються. Без медичних показів — інваліди І групи 1 категорії, що ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС, а також громадяни, що брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, інваліди війни І групи.

Першочергово спецавтомобілі надаються інвалідам, що мають особливі заслуги перед Вітчизною (Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави), особам, що нагороджені чотирма і більше медалями „За відвагу”, Героям Соціалістичної Праці, які удостоєні цього звання під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Проте таких в області немає.

У порядку загальної черги спеціальним транспортним засобом забезпечуються інші інваліди, що мають відповідні медичні показання. Окремо ведеться облік інвалідів унаслідок трудового каліцтва, а також інвалідів з дитинства.

Органи соцзахисту не мають право надавати перевагу будь-кому з інвалідів, тим більше, змінювати їхню черговість, — підкреслив Віктор Мацола.

Зауважимо, що інвалід може дістати спецавтомобіль і як гуманітарну допомогу. У таких випадках донор оформляє дарчі документи на головне управління праці та соцзахисту, відтак транспортний засіб надається інваліду у користування незалежно від того, яким він є у черзі. Спецавтомобіль відчуженню не підлягає, оскільки є власністю держави, й у разі смерті інваліда підлягає вилученню. „Було кілька таких випадків, але ми автомобілі поки не вилучали. Ми внесли відповідні пропозиції до Мінпраці, аби у разі смерті інваліда, автомобіль залишався у користування сім’ї померлого. Поки що це діє, коли в сім’ї є кілька інвалідів”, — наголошує Віктор Мацола.

Автомобілями забезпечуються за мірою їхнього надходження та згідно з чергою. Так, станом на 16 квітня на черзі за спецавтомобілем перебуває 2203 інваліда. З них на позачергове — 711, на загальній черзі — 1442, унаслідок трудового каліцтва —50 осіб, —наголосив В’ячеслав Микулець. Як пояснив В’ячеслав Іванович, нова постанова якісно регулює процедуру отримання автомобілів. Раніше – якщо в область не надходив спецавтомобіль відповідної модифікації, на який чекав окремий інвалід, йому доводилося стояти в черзі роками. Нині управління праці та соцзахисту подає заявку на такі спецавтомобілі, які саме потребують люди з обмеженими фізичними можливостями в області. Це дасть можливість інваліду швидше отримати спецтранспорт необхідної модифікації.

До речі, у минулому році було видано 137 автомобілів. З них — 55 за кошти держбюджету, 80 — за гуманітарною лінією, 2 — за спонсорські кошти. На цей рік згідно з лімітів Мінпраці передбачається поставити в область ще 59 автомобілів „Славута”. Наразі через головне управління вже виділено 16 транспортних засобів за гуманітарною лінією, 4 — за рахунок держбюджету. За детальнішою інформацією з цього питання інваліди можуть звертатися в управління соціального захисту населення за місцем проживання, повідомили ЗІА "Простір" з управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА.
"Мукачево.net"
17 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини