Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України працює вже сім років

Закарпатське РВ АМУ утворене у березні 2000р. як добровільне об”єднання міських і селищних рад регіону з метою захисту спільних інтересів та розбудови місцевого самоврядування. Нині воно об”єднує міські і селищні ради всіх міст і селищ - райцентрів Закарпаття.

Головними напрямками діяльності ЗРВ АМУ є: інформаційне та консультативно-методичне забезпечення і правова допомога у здійсненні радами владних повноважень, поширення і впровадження кращого досвіду і практик надання громадських послуг, проведення навчань і тренінгів.

З ініціативи та допомоги ЗРВ АМУ на Закарпатті вперше запроваджувались такі ефективні форми і методи роботи рад, як громадські слухання, розробка статутів територіальних громад, створення дорадчих комітетів, здійснення фінансового аналізу бюджетів та запровадження програмно-цільового методу бюджетування, стратегічне планування розвитку і др.

З 2003 року ЗРВ АМУ забезпечує інформаційну підтримку від регіону всеукраїнської ІТ – мережі міст України „АМУ-діалог”, в якій щодня оновлюються новини з усіх міст країни.

За сім років ЗРВ АМУ виконало 5 ініціативних проектів з проблематики регіонального, місцевого розвитку і транскордонного співробітництва. Забезпечило партнерську участь у 7 проектах, що виконувались партнерами – Ужгородською міською радою, Асоціацією розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій „Ужгород - ХХІ-й вік, Агентством місцевого розвитку „Європоліс”, Регіональним молодіжним екологічним об”єднанням „Екосфера”, ГО „Інститут державного управління та регіонального розвитку”, ГО „Паннонія”, Агентством місцевого розвитку та інновацій „ТЕS-Мукачево”.

У травні 2001 р. ЗРВ АМУ провело І-Й Форум міст-партнерів „Україна-Словаччина-Угорщина”, а у жовтні 2004 р. – ІІ-й Форум міст-партнерів „Румунія-Україна”. З 2006 р. Закарпатське РВ АМУ є партнером Ресурсного центру „CREST” (м. Сату-Маре) по виконанню спільного проекту „Сталий розвиток через партнерства без кордонів” в рамках програми PHARE CBC Румунія-Україна. У квітні і вересні 2007 р. за завданням цього проекту 20 представників громадських організацій і місцевої влади Закарпаття пройдуть 5-денні тренінги з проблем місцевого розвитку та розробки інвестиційних проектів.

Закарпатське РВ АМУ є одним із ініціаторів утворення та учасником відкритого коаліційного об”єднання громадських організацій „За майбутнє Закарпаття”, яке із серпня 2006 року активно долучилося до розробки та реалізації „Регіональної стратегії розвитку Закарпаття до 2015 року”, що підтримується Проектом партнерства Канада-Україна „Регіональне врядування та розвиток” за участі Канадського Інституту Урбаністики. Пропозиції і рекомендації коаліції „За майбутнє Закарпаття” та спеціальних засідань Закарпатського РВ АМУ щодо проблем стратегічного планування розвитку області враховані в „Регіональній стратегії розвитку Закарпаття до 2015 року”, робота над реалізацією якої продовжується.

За ініціативи ЗРВ АМУ міські ради Ужгорода, Чопа, Берегова і Хуста є учасниками всеукраїнського проекту „Реформа місцевих бюджетів в Україні”, що підтримується Агентством США з міжнародного розвитку.

Закарпатське РВ АМУ єдина в області організація, яка з 2005 року розпочала системну діяльність по навчанню та підвищенню кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування в міських і селищних радах Закарпаття. Ця робота здійснюється в рамках всеукраїнського проекту „Розширення навчальних послуг та надання дорадчої допомоги АМУ”, що виконується АМУ за підтримки USAID. На сьогодні пройшли навчання через проведення 9-ти тематичних фахових майстерень 270 працівників виконкомів міських і селищних рад та через курси дистанційного навчання – 150 працівників.

Через курси інтенсивного навчання в офісі АМУ у м. Києві підготовлено 14 кваліфікованих тренерів з числа найбільш досвідчених за фахом науковців, викладачів та працівників органів місцевого самоврядування. Тематика навчань обирається з огляду на актуальність і проблемність відповідної сфери управління: формування і виконання бюджетів; земельні відносини; енергоефективність та енергозбереження, якість муніципальних послуг; архітектура і будівництво; збереження історико-архітектурної спадщини; стратегічне планування; створення об”єднань співвласників житла; екологія і охорона довкілля; інформування та залучення громадськості; муніципальні інвестиції та кредити; утилізація твердих побутових відходів; регуляторна політика та підтримка підприємництва; розробка грантових проектів та фандрайзінг; організаційна робота ради і виконкому.

В жовтні 2006 р. Закарпатське РВ АМУ провело у м. Ужгороді семінар і круглий стіл „Реформи в Словаччині: можливості використання досвіду в Україні”, на якому вперше в Україні була презентована розроблена експертами АМУ „Програма побудови ефективної влади в Україні”, в якій представлена концепція системних реформ і розвитку місцевого самоврядування в державі.

В найближчі роки Закарпатське РВ АМУ розширить число учасників за рахунок добровільного вступу селищних і сільських рад Закарпаття. Цей процес уже розпочався. А нещодавно відбулися установчі збори Асоціації селищ і сіл Міжгірщини, які ініціювала Міжгірська селищна рада. В перспективі районна Асоціація селищ і сіл Міжгірщини увійде в Асоціацію міст України та громад.
Закарпатське РВ АМУ
16 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини