Головний архітектор Закарпаття Андрій Жига: "Ми зобов’язнані вберегти обличчя краю..."

Архітектори та свідома громада б’ють на сполох - історична спадщина Закарпаття тане на очах. Сьогодні не потрібно мати достатньо фахових знань, для того щоб помітити щоденні втрати унікальних архітектурних об’єктів, які мають багатовікову історію. Головний архітектор краю Андрій Жига окреслив здобутки та проблемні питання Закарпаття.

Головний архітектор Закарпаття Андрій Жига: "Ми зобов’язнані вберегти обличчя краю..."

"За сприяння теперішнього керівництва області та координаційній участі управління регіонального розвитку архітектури та містобудування край нарешті отримає основний містобудівний документ "Схему планування території" Закарпатської області. Саме цим документом буде визначено стратегію розвитку області з врахуванням всіх основних соціальних та економічних особливостей, в тому числі і використання природного потенціалу та культурної спадщини, зокрема пам'ятників архітектури та садово-паркового мистецтва і їх збереження." - заявив пан Жига.

Головний архітектор Закарпаття розповів, що за останні десять років в області не приділялося достатньої уваги комплексному та концептуальному підходу до вирішення нагальних проблем зі збереження пам'ятників архітектури. У попередні роки частіше йшлося тільки про конкретні локальні об'єкти. Згадували то про ужгородський, то про мукачівський замки, але загалом ґрунтовно питаннями реставрації та реституції (абсолютного відновлення – ред.) області ніхто особливо не переймався.

"Закарпаття почало стрімко втрачати свою туристичну привабливість. У нашому краї є дев'ятнадцять населених пунктів, які мають історичну цінність, 150 об'єктів, які є пам'ятками національного та місцевого значення, два національні парки садово-паркового мистецтва, та досі немає жодного державного та історико-архітектурного заповідника. Також нам необхідно створити стратегічний план дій щодо рекреаційного комплексу, туризму та зимових видів спорту. Не можна говорити про соціально-економічний розвиток Закарпаття, не маючи цих документів. Економіку нашого краю формує не промисловість, а природній та історичний потенціал Закарпаття. Ми зобов'язані вберегти та покращити обличчя краю, який знаходиться в самому центрі Європи".

Обговорюючи архітектурні проблеми Ужгорода, відомий мистецтвознавець, член обласної архітектурно-художньої ради Михайло Сирохман сказав: "Для того аби припинити хаотичну варварську забудову, яка зменшує туристичну привабливість міста, необхідно зробити його історичний центр святим, недоторканим та непідвладним жодним втручанням". У свою чергу, Андрій Жига констатував, що невідповідні кольори історичних фасадів, кахлі на них чи захаращення Ужгорода пластиковими вивісками – далеко не найстрашніша біда обласного центру. Незворотнім є те, що нині порушена історична планувальна структура міста.

"Єдине, що може спрацювати для зрушення багаторічної проблеми з мертвої точки – це зміна ставлення до власного культурного простору. Причому, не лише з боку влади, а й громадян, експлуатуючих організацій та релігійних громад, які теж є суб'єктами господарювання". Пан Жига наголосив, що брати на себе відповідальність за перетворення міст мають фахівці з містобудування, архітектори, урбаністи, краєзнавці та громадські організації.   

Досліджуючи архітектурну та історичну спадщину Закарпаття, яку ми отримали від наших попередників, ми маємо можливість насолоджуватися різними стилями, ансамблями та архітектурними образами різних епох. Та хіба ми можемо допустити, щоб наші нащадки, вивчаючи теперішній період, зіткнулися з прикрим фактом: "Кінець ХХ – початок ХХІ століть - тут закінчилася історія нашої спадщини".

Вікторія Рижова, Karpatnews.in.ua

21 березня 2011р.

Теги: архітектор, Жига, турист, замок

Коментарі

Іван Васильович 2011-03-21 / 16:05:00
Пане Жига! Хто буде зберігати історичну спадщину краю,коли на місцях - в містах,районах, ваші "колеги" обіймають посади без професійної освіти.досвіду роботи, але добре знаються на "зелених" кольорах.Проаналізуйте професійний склад своїх "колег"

Адмін 2011-03-21 / 15:40:00

Одразу після того, як це зробите в себе у нашій інформації ви - http://karpatnews.in.ua/news/15679

КN 2011-03-21 / 15:37:00
зробыть гыперпосилання нормальним, будь-ласка

2011-03-21 / 15:19:00
Пане Жига. не погано було б озвучити скільки населених пунктів мають генеральні плани, і взагалі на підставі, якої містобудівної документації місцеві відділи архітектури видаються містобудівні умови та обмеження і тоді причина хаотичної забудови стає більш зрозумілою аби не сказати зовсім зрозумілою.
Основим графічним матеріалом на який покладаються місцеві чиновники є не масштаб і колір плями на неіснуючій генплані або інших неіснуючих містобудівних картах і а колір та номінал купюри які платять за обгрунтування відведення длянки.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини