Закарпатські свободівці відзначили 72-у річницю Карпатської України автопробігом (ФОТО)

15 березня 2011 року Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відзначила 72 річницю проголошення незалежності Карпатської України та пом’янула всіх, хто загинув у нерівній боротьбі за неї. Про це Закарпаття онлайн повідомили у прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода".

На Верецькому перевалі
На Верецькому перевалі
Розпочалося відзначення річниці Карпатської України біля могили закатованих січовиків, що на Верецькому перевалі, куди колона з понад двадцяти автомобілів зі свободівськими прапорами прибула о 10.00 год. Тут до закарпатських свободівців приєдналися побратими із Галичини – депутати Сколівської районної ради та член Політради Всеукраїнського об'єднання "Свобода", відповідальний за молодіжну політику Богдан Галайко. Після молебню за невинно закатованими та вбитими січовиками Карпатської України, який відправив священик греко-католицької церкви о. Віталій, голова закарпатської "Свободи" Олег Куцин звернувся до побратимів:
 
 "Ще багато борців за незалежність залишаються для нас невідомими: ми не знаємо їхніх імен, не знаємо їхніх могил. Та пам'ять про них житиме в наших серцях завжди. Щороку проводимо тут літні табори та розшукуємо страчених польськими та угорськими зайдами січовиків. В цій могилі поховано десять оборонців краю, минулого року знайшли місце поховання ще кількох десятків, тож цього року плануємо їх перепоховати. Також вимагатимемо від влади спорудження справжнього величного пантеону оборонцям Карпатської України і демонтажу тої знущальної груди каміння, яку угорці спорудили на кістках січовиків. Ці гори всіяні кістками оборонців нашого краю, вони віддали життя за цю землю, а над їхньою пам'яттю й сьогодні глумляться як наші, такі і угорські недолугі політики, намагаючись спорудити тут пам'ятники імперського-окупантського штибу".
 
До побратимів також звернувся член Політради Всеукраїнського об'єднання "Свобода", відповідальний за молодіжну політику Богдан Галайко, який передав вітання побратимам від голови партії Олега Тягнибока, а від себе додав:
 
"Цим молодим хлопцям було ще жити й жити, та вони мали сміливість протистояти владі окупанта й прийняли бій, боронячи свою молоду незалежну державу. Нам варто задуматися над їхнім героїчним чином і продовжувати цю боротьбу, бо сьогодні, направду, ми маємо умовну незалежність, перебуваючи під владою україножерів та українофобів. Тож гуртуймося, товариство, та працюймо, поширюючи всюди наші ідеї української України".
 
По завершенні урочистостей на Верецькому перевалі колона свободівських автомобілів направилася в село Келечин Міжгірського району, де народився президент Карпатської України Августин Волошин. Тут, біля пам'ятника А. Волошину, свободівці провели мітинг та, помолившись, вирушили до тогочасної столиці Карпатської України – м. Хуст, на Красне поле. Дорогою зупинялися на могилах січовиків та на місці розстрілу героя Карпатської Січі Федора Тацинця. На могилах січовиків, біля хрестів, які постали на їхню честь, голова Закарпатської "Свободи" Олег Куцин розповідав побратимам про полеглих героїв, про їхню долю і про ті страждання, яких вони зазнавали від мадярського звіра-окупанта. Поминаючи душі полеглих героїв, учасники мали можливість насолодитися думами кобзаря з великої України Тараса Силенка – заслуженого артиста України, який приїхав на запрошення Олега Куцина.
 
Прибувши на Красне Поле, свободівці констатували, що закарпатська влада на  швидкоруч, "для галочки", провела всі заходи і роз'їхалась. Свободівці, що не мали можливості поїхати з усіма в поїздку по Закарпаттю та залишилися на Красному Полі, розповіли про неприємні враження, які у них залишилися після цього "святкування": всюди відчувався формалізм, ніякого патріотизму. Де поділася та велич, з якою це свято завжди відзначалося? Більше того, цього разу, мабуть, вперше відколи тут відбуваються святкування, міліція, посилаючись на розпорядження "зверху", заборонила розповсюджувати книжки та газети з матеріалами про Карпатську Україну і в брутальній формі вимагала від свободівців негайно припинити їх розповсюдження. На свободівському мітингу також був присутній віце-президент історичного клубу "Холодний Яр", який у своїй промові зазначив, що, побачивши всю ту нещирість на офіційному святкуванні, він разом з своїми побратимами вирішили змінити програму свого перебування на Закарпатті: дочекатися справжніх патріотів та у їхньому колі вшанувати героїв.
 
На Красному Полі свободівці поклали вінки на могили січовикам, провели мітинг та ще один молебень, вшановуючи оборонців рідного краю.
 
"Враховуючи складну політичну ситуацію в країні, коли при владі знаходиться антиукраїнський режим, який не шанує ні нашої історії, ні наших героїв, мусимо ширити свої ідеї всюди. Зараз ми на вістрі боротьби, тому що добре розуміємо що загрожує сьогодні Закарпаттю: це і політичне русинство, і реваншистські настрої в угорських політичних колах, і деструктивна робота російських спецслужб, які намагаються розпалити міжнаціональну ворожнечу , дестабілізувати ситуацію і на фоні погіршення соціального стану населення підняти питання про автономію. Ми не можемо дозволити їм це зробити, мусимо знайти порозуміння з тими силами всередині національних меншин Закарпаття, які розуміють цю ситуацію і готові протистояти цим планам. Це не означає, що ми забудемо свою історію. Вже зараз ЗОО ВО "Свобода" розробила позовні заяви до українських та міжнародних інституцій з вимогою розпочати розслідування щодо звірств, які чинив мадярський окупант у 1939 році на Закарпатті. Звичайно, ми розуміємо, що важко буде домогтися правдивої оцінки тих подій, але ставити питання ми зобов'язані", – заявив на Красному полі голова Закарпатської "Свободи" Олег Куцин.
 
Урочистості з нагоди 72 річниці становлення Карпатської України свободівці завершили в Ужгороді смолоскипним маршем, на який прийшло багато молоді, навіть ті, хто ще вчора були далекі від націоналістичних ідей.

Біля пам'ятника Августину Волошину

На місці розстрілу січовика

Покладання вінків на Красному полі

16 березня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Красне Поле, автопробіг

Коментарі

Українка 2011-03-22 / 16:43:00
Tibor, 18.03.2011 11:49
Слава Віктору Федоровичу!
Він будує Україну, а свобода руйнує!

Іди вбийся!

Свобода молодці!!! Поважаю!!!
Слава Україні!!! Героям слава!!!

Уж 2011-03-18 / 22:48:00
Молодці Свободівці, віддали шану Героям і без пафосу, не те що балогівська показуха.

Tibor 2011-03-18 / 11:49:00
Слава Віктору Федоровичу!

Він будує Україну, а свобода руйнує!

Андрій 2011-03-17 / 18:21:00
Я підтримую старання свободівців та те що вони роблять. молодці так тримати.
Слава Україні!

4ypi 2011-03-17 / 18:12:00
Мадярам ганьба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!*-*

тарас 2011-03-17 / 18:10:00
Я за свободу.Слава Україні!!!!

2011-03-17 / 11:37:00
Magyar,е, ти вже за масові вбивства євреїв і українців Закарпаття твоїми фашистськими батьками і дідами покаявся?

2011-03-17 / 11:29:00
Ну пішли хвалебні оди! Так на 3-ку акція!? Багато пустих фото

Magyar 2011-03-17 / 11:28:00
Fasiszták!

2011-03-16 / 22:38:00
я не люблю этих националистов, но их в кутузку а они дальше за свое. зауважал

василь 2011-03-16 / 22:33:00
коментатору. А я нарахував 63-х, але яка різниця скільки. Свободівці в робочий день нігде не анонсуючи цю акцію провели своє св'яткування. Так тримати, молодці

2011-03-16 / 22:31:00
Героям Слава!

горець 2011-03-16 / 21:27:00
Слава Україні!

комментатор 2011-03-16 / 20:38:00
Пытался сосчитать количество людей "покладавших цветы на красном поле", ну никак больше тридцати человек не получается.
Жалкое зрелище, нет я не злорадствую. "Красное поле" - это наша трагедия и наша боль. Не обязательно соглашаться с организаторами действа, а вот прийти, следовало. Это ведь дань уважения к своим предкам к своей истории. Удивляет полная инфальтивность молодежи. К сожалению "чужинцы" больше информированы о тех событиях. Кто-кто а Закарпатские уж должны бы знать на много больше.

злий дядько 2011-03-16 / 20:24:00
Молодці!! Героїв, які полягли за свободу свого народу не можно забувати, вічна їм шана.

2011-03-16 / 19:46:00
Не чув, щоб хоч одна політична сила так масштабно провела св'яткування. Молодці!!!

русин-русич 2011-03-16 / 19:30:00
так сильна акція

Степан 2011-03-16 / 19:27:00
Свободівці молодці чудова акція, зразу видно що це справжні патріоти України, які ніколи не забувають про своїх героїв навідміну від тих що сидять у Верховній Зраді України.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини