Київські режисери ставлять вистави в Ужгороді (ФОТО)

3 березня ужгородським театралам запропонували одразу дві вистави київських режисерів. Закарпатський обласний український музично-драматичний театр порадував прем’єрою «Ласкаво просимо, пане майоре» за п’єсою «Сім’я Тоотів» класика угорської літератури ХХ ст. Іштвана Еркеня.

Київські режисери ставлять вистави в Ужгороді (ФОТО)

Трагіфарс на дві дії  поставив   відомий український режисер,  один із засновників київського Молодіжного театру, дев'ятирічний  керівник театру "КІН" Віталій Семенцов. Уродженець Львова, а нині мешканець столиці запам'ятався ужгородському глядачеві іскрометною постановкою комедії Марка Кропивницького "По ревізії" у 2008 р. Цього разу  викладач-тренер майстерності Акторської школи FILM-UA, автор художньо-публіцистичних пе¬редач, актор, викладач  та фахівець з психотренінгу  запропонував закарпатцям  твір основоположника угорського театру абсурду,  що пройшов через пекло Другої світової війни. "Воістину, війна була для мене найбільшою, доленосною подією в житті. Як не парадоксально звучить, але саме тоді я став людиною", - неодноразово повторював прозаїк і драматург із світовим іменем. Багато його творів, в тому числі і  "Сім'я Тоотів" (1964),  присвячено саме цій тематиці.

Події твору розгортаються у невеличкому селі  у   сім'ї доброчесних "середніх бюргерів" Тоотів, син яких Дюла  знаходиться на фронті. У тихе життя брандмейстера Лайоша Тоота, його дружини Марішки та доньки Агіки вривається начальник їхнього сина – майор, який приїхав відпочити від військових буднів та заспокоїти  свої нерви. Сім'я з радістю приймає гостя і виконує всі його забаганки, сподіваючись, що той переведе їхнього сина до тилового штабу. Та пан майор виявився підозрілим (йому всюди ввижаються партизани), прискіпливим, любителем покомандувати і в усьому наводити свої порядки. Отримавши повну владу над  Тоотами, солдафон-нікчекма  перетворює їх життя  на тортури. Доведений знущаннями глава сімейства не витримує і вбиває майора. Ідея спектаклю -  показати, що і  невинне створіння, дійшовши до межі, теж може покласти край самодурству.

Віталій  Семенцов вперше поставив цю виставу в 1979 р. в київському театральному інституті. Це  була  перша його робота після повернення з Білорусії, де він пропрацював 3 роки, отримав визнання  і став наймолодшим білоруським режисером. Вистава тоді отримала великий успіх у столиці і її показували  9 разів. В Ужгороді постановник переробив деякі сцени і вона заграла по-новому.  Цікаво, що режисер, у якого за спиною  близько 40 постановок як в Україні, так і за кордоном, умудрився  поставити спектакль  за 19 днів, побивши свій рекорд у  Македонії, коли 2-актна вистава за оповіданням А.Чехова "Життя прекрасне" була готова  за 26 днів.
 
Як зазначив Віталій Васильович, сам театр в Ужгороді  дуже хороший, прекрасна сцена.  Тут  потужні цехи: дивовижний бутафорський цех,  швейний, який працював до 23.00 години. Акторський склад майже був той самий, що і "По ревізії" три роки тому. Вони  працювали по 10 годин щодня.  "Я абсолютно задоволений результатом, потужною акторською роботою, вони виконали все, що я вимагав. З такими акторами та цехами я би поставив 5 спектаклів за рік, - ділиться режисер. - А от організація роботи була поганою, робилося все, щоб виставу не випустити. За  день до прогону роблять оренду залу і  не дають зробити прогін, потім ставлять виставу "Дорога до раю". Сьогодні по суті другий прогін, третій буде 13 березня. Тоді  і буде основна прем'єра".

Але попри всі труднощі вистава вийшла дійсно якісною. Актори майстерно зіграли свої ролі: Михайло Фіщенко – майора, Ярослав Мелець - Лайоша Тоота, Кароліна Білак – Марішку. Неперевершеною була Агіка у виконанні молодої акторки допоміжного складу  Лесі Бідзілі. Як відзначив  Віталій  Семенцов, завдяки цій виставі народилася нова акторка, вона грала як справжній професіонал.

"Ласкаво просимо, пане майоре" головною ідеєю перегукується з "Конягами", які цього ж дня ставив  Закарпатський  обласний  театр ляльок "Бавка". Вистава   дебютувала в Ужгороді минулого року під час  XII Міжнародного фестивалю театрів для дітей "Інтерлялька - 2010" та отримала у грудні обласну премію імені братів Шерегіїв. Постановку здійснив  відомий київський режисер, засновник єдиного в Україні театру маріонеток  Михайло Яремчук за п'єсою болгарської письменниці, драматурга та  сценариста Ради Москови "Куди ти, лоша?". Вистава  показує, що навіть коли ти, як заїжджена коняка, доходиш до межі, завжди є вибір:  змінити себе і світ навколо себе на краще чи стати байдужим до оточуючих і змиритися з несправедливістю, потураючи тим самим кривдникам. Подивитися на твір, що має глибокий філософський підтекст, який спонукає задуматися над своїм життям, прийшли  студенти й  викладачі Ужгородської богословської академії імені Теодора Ромжі на чолі з  єпископом-ординарієм Мукачівської греко-католицької єпархії владикою Міланом.

Тож театральний четвер був багатий на враження.

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн. Фото автора 
 

10 березня 2011р.

Теги: театр, вистава, режисер

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини