На Закарпатті половина уражень людей лептоспірозом відбувається на природі

Лептоспіроз це гостре гарячкове інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами з роду Leptospira.

На Закарпатті половина уражень людей лептоспірозом відбувається на природі

На сьогодні в світі ідентифіковано більш ніж 230 сероварів лептоспір, але не всі з них патогенні. В Україні частіше захворювання обумовлені 7 –13 штамами.

Важливою умовою для їх виживання в навколишньому середовищі є підвищена вологість та рН в межах 7,0-7,4. У воді відкритих водоймищ патогеннні лептоспири зберігають життєздатність від 7 до 30 і більше днів, а у вологому грунті – до 270 днів.

На харчових продуктах – від кількох годин до декількох днів. Лептоспіроз являється найбільш поширеною природно-вогнищевою інфекцією. Має широке ландшафтно-географічне розповсюдження і зустрічається на земній кулі майже повсюди.

Особливості кліматично-географічних умов, які визначаються вертикальною зональністю території області, дозволяють виділити в ній три ландшафтні зони: гірську, передгірну та низинну. Найбільша кількість захворювань зареєстрована в низинній зоні області.

Лептоспірозні осередки поділяють на природні, де лептоспіри циркулюють, головним чином, серед диких дрібних ссавців; антропургічні, де інфекція циркулює серед сільскогосподарських, домашніх, промислових тварин, гризунів та змішані. В антропургічних осередках мають місце випадки інфікування людей від собак, переважно лептоспірами серогруп канікола і іктерогеморагія.

Існує адаптація ряду серогруп і сероварів лептоспір до окремих видів тварин-господарів. Так носіями лептоспір серогрупи Pomona є польова миша; серогрупи Grippotyphosa – звичайна полівка, полівка-економка, руда полівка, ондатри та ін.; серогрупи Hebdomadis – домова миша; Bataviae – миша-малютка; Javanica – землерийка; серогрупи Icterohaemorrhagiae – сірий щур. Захворювання, викликані серогрупою іктерогеморагія, протікають найбільш важко і часто закінчуються летально.

Аналіз захворюваності по області за 2010 рік свідчить, що джерелом зараження у 97,4% випадках були гризуни. Основним шляхом передачі при захворюваннях був контактний шлях (догляд за тваринами, контакт з гризунами), водний (купання, риболовля, вживання води з випадкових джерел, сільськогосподарські роботи на зволожених місцевостях), харчовий (вживання їжі, контамінованої виділеннями гризунів). При перебуванні в природних осередках захворіло більше 50% людей.

За даними управління ветеринарної медицини випадків лептоспірозу серед тварин в 2010 році не зареєстровано.

Лабораторія відділу особливо небезпечних інфекцій єдина лабораторія в області, яка атестована на проведення досліджень на лептоспіроз. Лабораторна діагностика лептоспірозу в області здійснюється бактеріоскопічним, бактеріологічним, серологічним, біологічним методами. Найбільш результативним являється серологічний метод – реакція мікроаглютинації.

Загальна кількість серологічних досліджень в порівнянні з 80-ми роками збільшилась в десятки разів. На сьогодні в середньому за рік досліджується до 500 сироваток крові від хворих. Показник лабораторного підтвердження випадків даного захворювання по області перевищує показник по Україні і становить 98,7%, що свідчить про якість лабораторної діагностики лептоспірозу.

Поряд з діагностикою лептоспірозу у людей, з 1967 року фахівцями відділу ОНІ проводиться вивчення нових та підтверджених існуючих природних вогнищ лептоспірозу. З метою оцінки епізоотичної ситуації на лептоспіроз в лабораторії відділу ОНІ проводяться дослідження об'єктів навколишнього середовища. Обсяг досліджень з об'єктів довкілля cкладає від 50 до 100 проб. Відсоток серопозитивних знахідок коливається від 10 до 20 %. Підтверджена циркуляція лептоспір серед гризунів шляхом виділення культур.

Значно збільшився показник кратності досліджуваних сироваток. Етіологічна структура лептоспір від хворих представлена серогрупами: L.Grippotyphosa - 33(43,4%); L.Icterohaemorrhagiae -13(17,1%); L.Hebdomadis - 5(6,6%); L.Pomona - 5(6,6%); L.Canіcola - 4(5,3%); L.Tarassovi - 4(5,3%). Змінилась етіологічна структура лептоспірозу у хворих.Якщо в попередні роки як в Україні, так в області переважне значення в етіологічній структурі захворюванння мали лептоспіри серовару іктерогеморагіка, то в 2010 році ведуче місце зайняла лептоспіра серогрупи гриппотифоза.

Лабораторна діагностика лептоспірозу в Закарпатській області проводиться лабораторією відділу особливо небезпечних інфекцій згідно угод з районними та міськими лікарнями, повідомила  зав.лабораторією відділу ОНІ Т.І.Орел.

10 березня 2011р.

Теги: хвороба, лептоспіроз, СЕС

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини