На добудову пологового відділення Іршавської райлікарні виділили 1 млн. 700 тисяч гривень

На закарпатській Іршавщині відбулася четверта сесія райради. Окрім двадцяти восьми бюджетних програм, на порядок денний винесли й майже стільки ж інших питань, що стосувались змін до бюджету, комунального майна, ротацій в президії та постійних комісіях, повідомили Закарпаття онлайн з Іршавської райради.

На добудову пологового відділення Іршавської райлікарні виділили 1 млн. 700 тисяч гривень

На початку сесії голова райради Станіслав Сухан вручив Білківському сільському голові Василю Зейкану листа-повідомлення віце-прем'єр-міністра Віктора Тихонова, в якому громаду названо переможцем Всеукраїнського конкурсу за програмою "Запровадження системи покращення побутових умов в об'єктах соціальної сфери через модернізацію застарілих інженерних мереж на прикладі дільничної лікарні загальної практики-сімейної медицини".

Відтак після обрання складу лічильної комісії та секретаря сесії народні обранці перейшли до розгляду питань порядку денного. Першою затвердили програму економічного та соціального розвитку району на 2011 рік. Документ неодноразово обговорили на засіданні профільної комісії та президії, внесли до нього пропозиції та зауваження. Позаяк бюджетні цільові програми також попередньо детально опрацювали, проголосували за них в одному блоці. Зі змінами, які пропонувалося внести до районного бюджету, ознайомила присутніх начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана Симчик. За її словами з обласного бюджету надійшла субвенція на суму майже півтора мільйона гривень. Зокрема, сто п'ятнадцять тисяч з них піде на ліквідацію наслідків паводку, що стався у грудні минулого року, майже п'ятдесят тисяч гривень – на поліпшення стоматологічного здоров'я населення, вісімдесят тисяч гривень – Білківській сільській раді як переможцю всеукраїнського конкурсу. Стільки ж коштів отримають Білки і з районного бюджету. Мільйон двісті тисяч гривень субвенції витратять на добудову пологового відділення районної лікарні. На цей об'єкт спрямують ще півмільйона коштів, за які раніше планувалося перекрити дах акушерсько-гінекологічного корпусу. Як запевнив голова райдержадміністрації Віктор Феєр, цих грошей вистачить, аби об'єкт здати в експлуатацію. Розподілили народні обранці і понад три мільйони гривень з вільного залишку райбюджету. Кошти використають на реалізацію програм та завдань у галузях культури, освіти, медицини, соціального захисту тощо. Наступним питанням депутати затвердили звіт про виконання районного бюджету за минулий рік.

Про роботу за 2010 рік звітувала начальник відділу освіти райдержадміністрації Ганна Белей. За її словами, в районі нараховується 64 загальноосвітніх закладів. З них: 26 шкіл І-ІІІ ступеня, 21 школа І-ІІ ступеня та 17 шкіл І ступеня. Функціонують три міжшкільні навчально-виробничі комбінати, чотири позашкільні установи та 57 дитсадків. Навчально-матеріальна база освітніх установ району задовільна. Але є ряд проблем. У більшості шкіл потрібно реконструювати чи замінити систему опалення, внутрішні туалети, забезпечити їх водопостачанням, меблями. На балансі відділу знаходиться сім автобусів, які розподілено між школами. Для належної реалізації програми "Шкільний автобус" потрібні гараж, механік, лікар. Цього року на капітальний ремонт в закладах відділом освіти виділено мільйон вісімсот тисяч гривень, ще двісті тисяч – на поточний. Серед проблем – недостатня наповнюваність кабінетів реактивами, технічним обладнанням, забезпечення коштами літнього оздоровлення, завершення ряду довгобудів. Попри це минулого року Ярослав Брич з Білок та Діана Попфалуші з Приборжавського стали призерами Всеукраїнської олімпіади з історії та німецької мови відповідно. На обласних змаганнях торік школярі району вибороли 17 перших місць.

Як розповіла Ганна Белей, у відділі триває робота з оптимізації. З вчителями пенсійного віку працюють інспектори. Є домовленість, що до першого вересня пенсіонери звільняться. Скажімо, школи І ступеня в Білках (Горб) та Воловиці реформують в школи-сад. Такий же заклад у Лисичові анулюють. У кожній школі І-ІІ ступенів скоротять ставку робітника по облаштуванню закладу. Лише на цьому за рік зекономлять понад двісті тридцять тисяч гривень. Непростою є ситуація з гарячим харчуванням дітей в школах. На думку голови райдержадміністрації Віктора Феєра, навколо цього питання знімається штучний ажіотаж, що негативно позначається на харчуванні. Голова райради Станіслав Сухан зазначив, що доцільно цю справу доручити трьом-чотирьом підприємцям, попередньо чітко визначивши для них критерії роботи. Тоді надання послуг харчування, вважає посадовець, буде якіснішим.

Заслухали депутати райради і звіт начальника відділу охорони здоров'я райдержадміністрації Антона Горзова. У районі діє 45 медичних закладів. Це: райлікарня, райстоматполіклініка, чотири дільничні лікарні, тридцять дві амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та сім фельдшерсько-акушерських пунктів. У Дубах, Кобалевиці, Крайній Мартинці, Малій Розтоці медичні заклади відсутні. Всі дільничні лікарні та майже половина амбулаторій забезпечені транспортом. На утримання закладів охорони здоров'я минулого року використали понад 43 мільйони двісті тисяч гривень. Галузь займає одне з кращих місць у загальнообласному рейтингу. Порівняно стабілізувались демографічні показники. Народжуваність становила 14, 8 на тисячу населення, а смертність 11, 9 на цю ж кількість людей. Однак в районі за минулий рік було найменше бюджетне фінансування на одного мешканця і становило 437 гривень. Відділ не використав понад 700 тисяч гривень на лікування хворих району в обласних медичних закладах.

У сфері медицини працює вдвічі більше людей, ніж є ставок. Питання оптимізації торкнеться галузі обов'язково. Головне завдання – зберегти на місцях фахівців і посилити контроль за роботою ФАПів, амбулаторій, що надають допомогу безпосередньо в селах. Передбачається й перепрофілювання дільничних лікарень під спеціалізовані підрозділи райлікарні. Проти цього виступив депутат райради Петро Станко. Ярослава Гангур запропонувала не розміщувати консультаційний кабінет фтизіатра на першому поверсі райполіклініки. Обидві пропозиції депутатів не знайшли підтримки більшості колег. Роботу начальників відділів за минулий рік визнано задовільною.

При розгляді блоку питань, що стосуються комунального майна, думки депутатів щодо окремих з них розійшлися. Мова йде про включення райдержадміністрації до складу засновників районної газети, списання основних засобів-будівлі старої Зарічанської школи І-ІІ ступенів, ліквідацію комунального підприємства "Трудовий архів", внесення змін в орендні ставки за використання комунального майна. Після обговорення за перші три проекти рішень проголосували без змін. У четвертому -- приватним закладам стоматології пропонувалося збільшити орендну ставку на комунальне майно до 45 відсотків. Більшість голосів набрала пропозиція -- до 30 відсотків.

У Різному депутати затвердили ліміт спеціального використання природних рослинних ресурсів та збирання лікарських рослин на території району, взяли до уваги інформацію про стан безпеки газопостачання та запобігання нещасних випадків при використанні газу в побуті. Також внесли зміни до складу постійних комісій. Віталій Воробок відтепер працюватиме в комісії з питань екології, використання природних ресурсів, рекреації, земельних відносин та агропромислового розвитку. Замість Івана Клима в президії райради фракцію Партії регіонів представлятиме Антон Горзов.

Голова райдержадміністрації Віктор Феєр порушив питання роботи дитсадків та ситуації, що склалася навколо них. Як відомо, у багатьох населених пунктах потрібно відкривати додаткові групи, забезпечувати їх необхідним інвентарем тощо. Цей рік голова РДА запропонував визнати роком уваги до дошкільних навчальних закладів. Його пропозицію депутати підтримали оплесками.

Заступник голови райради Петро Добромільський зачитав депутатські запити Ольги Хандри, Івана Добри, Андрія Прокопа, що стосувались добудови Луківської ЗОШ І-ІІ ступенів, спорудження свердловини в Імстичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, придбання тренажера для гри в теніс для ДЮСШ. Запити рада підтримала і скерувала за належністю. 

09 березня 2011р.

Теги: сесія, райрада, пологовий будинок

Коментарі

Васильович 2011-03-10 / 00:19:00
Степовий прогнувся...

**** 2011-03-09 / 12:08:00
...і Станко на сесії ходить?

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини