Відомі чоловіки-ужгородці про своє ставлення до жінок та свята 8 Березня (ФОТО)

Весна, сонце, квіти, жінка… Це ті слова, з якими асоціюється свято 8 Березня, Міжнародний день жінок.

Відомі чоловіки-ужгородці про своє ставлення до жінок та свята 8 Березня (ФОТО)
Початково цей день був днем протесту проти дискримінації жінок. Традицію відзначати його 8 березня закладено демонстрацією, яку провели 8 березня 1857 року робітниці текстильної промисловості в Нью-Йорку на знак протесту проти нестерпних умов праці та низької заробітної плати. Поліція розігнала цю демонстрацію. В наступні роки демонстрації жінок часто приурочувалися цьому дню. Так, 8 березня 1908 року в Нью-Йорку 15 000 жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення платні та надання виборчого права. Для закріплення традиції, рішенням Соціалістичної партії США (28 лютого 1909) і Соціалістичного Інтернаціоналу (1910, Копенгаген, з ініціативи німецької революціонерки Клари Цеткін) день 8 березня було проголошено Міжнародним жіночим днем.
 
У резолюції, запропонованою Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось:
" ...У повній відповідності з класово-свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні соціалістки всіх країн щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і в повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений".
 
В 1913 році жінки різних країн світу вийшли на демонстрацію проти розпалення Першої світової війни.
 
Жіночі демонстрації 23 лютого (8 березня за новим стилем) 1917 року стали початком Лютневої революції. Після 1920 року свято поступово втрачає популярність.
 
У СРСР свято втрачає політичне забарвлення і стає одним з небагатьох неполітичних свят. З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став святом і неробочим днем.
 
А що думають про жінок та їх свято справжні чоловіки міста над Ужем?
 

 

 
Андрій Сербайло, заступник голови Закарпатської обласної ради
 
– Ким для Вас є жінка по життю, розпочинаючи від мами?
 
Перша жінка в житті кожної людини – це є мама. Це людина, яка привела нас у світ Божий, яка вклала спільно з батьком душу, серце, аби її найдорожча дитина стала тією, ким вона її хоче бачити. Свою маму я згадую з великим трепетом, шаною та повагою. Це була велика, мудра жінка, яка закінчила тільки "горожанку", але зробила все можливе, щоб ми, її діти, стали тими, ким ми є – гідними її та нашої сім'ї.
 
Виховували мене також і дві мої сестри, які давали мені настанови. Уже майже 29 років у моєму житті поруч мене йде вірна, чуйна та прекрасна дружина Оксана. Вона народила мені дочку Андріану. Яка, в свою чергу, порадувала нас двома онучками – Крістіною та Нікою.
 
Як бачите, я багатий на жінок. Я щасливий і пишаюся цим.
 
– Чи потрібно, на Вашу думку, відзначати 8 Березня як свято всіх жінок?
 
– Якщо відверто, то це потрібно робити. Тому що, на жаль, в щоденній суєті інколи багато з нас, чоловіків, забувають сказати тепле, приємне слово дружині, подрузі, гарній, чарівній жінці. Тому це символічно, що 8 Березня – це день, коли всі мужчини вітають жінок і бажають їм, насамперед, любові, кохання, взаєморозуміння.
 
– А як Ви, як мужчина, справжній чоловік, ставитеся до 8 Березня?
 
– У цей день хочеться привітати практично всіх жінок, яких ти бачиш, знаєш, з якими спілкуєшся.
 
– На Вашу думку, про що мріє жінка у день 8 Березня?
 
– Є різні жінки. Можливо, одна мріє про дорогу машину, інша – про поїздку. Але я впевнений, що кожна хоче, щоб і 8 березня, і в усі інші дні,
її любили, кохали, шанували і щоб вона була щасливою. Це найважливіше.
 
– Який подарунок, на Ваш погляд, у Міжнародний день жінок для прекрасної частини людства є найкращим?
 
– Це повинна бути символічна річ, яка б нагадала і жінці, і чоловіку щасливі моменти з їхнього життя.
 
– Щоб Ви хотіли побажати усім жінкам в цей день?
 
– Найголовніше, щоб жінка була щасливою. А щаслива вона тоді, коли здорові її рідні, близькі люди, коли її люблять, вона любить, кохає, коли ходить на роботу, яка їй подобається. Усім жінкам хочу побажати щастя у загальному розумінні цього слова.
 
 
Михайло Бойчук, начальник ВДАІ УМВС України в Закарпатській області
 
– Як ви вважаєте, ким є жінка у цьому житті?
 
– Це найдорожче, основне. Адже якби не було жінок, то не було б і нас. Адже наші мами нас породили. Тому жінка є родоначальницею. Вона квітуча, радісна, весела. Її потрібно поважати, кохати.
 
Особисто у мене є три доньки, внучки. І всіх я люблю, шаную та поважаю...
 
Чи потрібне, на Ваш погляд, свято 8 Березня?
 
Звичайно. Це велике свято. І кожна жінка хоче, щоб її цього дня привітали теплим, приємним словом...
 
– А про що може мріяти жінка в день 8 Березня?
 
– Про ласку, лагідність, повагу до неї, подарунки, поцілунки.
 
– А який подарунок, на думку мужчин, для чарівної половини людства є найкращим?
 
– Я думаю, що найкращим подарунком для жінки є квіти. Тому що вони є символом життя, світла і всього найкращого, що є в цьому житті.
 
– Щоб Ви хотіли побажати жінкам у Міжнародний жіночий день?
 
– Хочеться в цей день – день 8 Березня, день весни – побажати всім жінкам міцного здоров'я, радості, добра, наснаги, процвітання, сил... Будьте щасливими, дорогі жінки!

 

 
Михайло Темнов, журналіст, письменник
 
– Ким для Вас є жінка у Вашому житті?
 
– Испокон веков женщина была носителем интуитивной мудрости, а мужчина – исполнитель ее стратегических планов и разработчик тактики их выполнения. В последние столетия об этом просто забыли. Как забыли простую, известную раньше всем истину: мужчина оплодотворяет женщину на физическом плане, а женщина мужчину – на духовном. Это Ин и Янь. Это две половинки большого мироздания, которое называется любовь. И без взаимной работы двух разнополых над телом и душой не может быть человека...
 
В праздничный день я хотел бы пожелать всем женщинам того, что желает им лучший друг. Того, чего им больше всего хочется в этот день. Чтобы женщины понимали свое место в жизни и помогали улучшать нас мужчин.
 
 
Олег Диба,  головний редактор інтернет-видання Закарпаття онлайн, власник кафе-бару "Акваріум"
 
Хто для Вас є жінка по життю, починаючи з дитинства, від матері?
 
– Мама – це святе, без тих банальностей, якими в нас звикли наповнювати зміст цієї фрази. Я мав перед очима достатньо життєвих прикладів, аби, зрештою, зрозуміти і оцінити роль власної матері не тільки в той період, коли ми були поряд, а й, особливо, нині, коли нас роз'єднують великі відстані. Це берегиня. Це оберіг. Це та аура, яка енергетикою любові, турботи і молитви створює довкола нас захисний бар'єр, що дозволяє нам безпечніше і розслабленіше йти по життю. Це відчувають і розуміють не всі. Я сам усвідомив і оцінив це лише в достатньо зрілому віці. Не всім, зрештою, пощастило мати таку маму, як є у мене. Але в такому разі дай Бог тим, кому не вдалося відчути на собі захисну дію цього материнського покрову-омофору, знайти жінку, дружину, здатну на такому ж тонкому духовному рівні берегти родину.
 
– На Вашу думку, чи потрібно відзначати 8 Березня?
 
– Хіба моя думка здатна щось змінити в цьому плані? J Завжди знайдеться достатня кількість людей, готових четвертувати мене незалежно від того, чи я скажу "так", чи "ні". Скажімо, моя мати це свято не святкує, віддаючи перевагу Дню матері, а дружина святкує, але, на щастя, без надмірного фанатизму. І моє ставлення в кожному з цих випадків – відповідне...
 
– Ваше особисте ставлення, як чоловіка, до жіночого свята 8 Березня?
 
– Воно чоловіче. А отже, абсолютно лояльне до всіх ставлень до цього свята усіх жінок, що мене оточують...
 
– Як Ви думаєте, про що мріє жінка у цей святковий день весни?
 
– Акцентовано – почуватися щасливою...
 
– Який подарунок для жінки цього дня є найбажанішим?
 
– Той, який зробить її щасливою...
 
– Ваші побажання прекрасній половині людства.
 
– Бути щасливими...
 
 
Іван Цьока, начальник Ужгородського міського управління УМВС України в Закарпатській області
 
– Особисто для Вас, як чоловіка, ким є жінка, починаючи з дитинства, від матері?
 
– Весна – це є жінка. А весна серед усіх інших пір року є найпрекраснішою, як і наша чарівна та ніжна частина людства – жіноцтво.
 
Щодо матері, я вважаю, що для кожного із нас мати є найдорожчою у світі людиною. Моя ненька народила 3 дочок та 3 синів. У житті їй було нелегко, але вона зробила усе для того, аби вивести нас, як то кажуть, "у світи". Ми завжди відчували її молитву за нас А як пише Боже Писання, материнська молитва – найдорожча і є найсильнішим оберегом. Дорослішаючи, ми переходимо від материнських рук у руки наших жінок. У мене найпрекрасніша та найчудовіша дружина – Марія Василівна. До речі, познайомився я з нею, коли навчався в Івано-Франківській школі міліції. За норовливою галичанкою мені довелося впадати довгих три роки. Сьогодні я можу відверто сказати: якби не вона, я б ніколи не став тим, ким я є. Моя Маруська народила мені дочку та синочка Любомира, у яких уже свої сім'ї. Тож на сьогодні, окрім Маруськи, маю ще трьох любих і дорогих мені красунь: доньку Людмилу, невістку Вікторію та онучку Іванку, яка, відвето кажучи, найсолодша з них для мене.
 
– А як щодо коллективу, який Ви зараз очолюєте? Чи багато у ньомупрацює жінок?
 
– У нашому управлінні працює 65 жінок, дівчат, які несуть нелегку службу й навіть керують цілими підрозділами. До прикладу, начальником візово-паспортної роботи є Магдалина Бобяк, підрозділ дізнання очолює Марина Осовська, ужгородське міське відділення Ужгородського МУ УМВС України в Закарпатській області очолює Катерина Кийович, заступником начальника штабу є Надія Павловець, з посадою начальника підрозділу з адміністративної практики прекрасно справляється Василина Шелемба, а фінансовим підрозділом керує Поліна Корень. Багато жінок працює і в слідчому відділі, в секторі кадрового забезпечення, в службі ДІМ, в патрульній службі і навіть у черговій частині. Словом, у кожному підрозділі міського управління є жінки і їхня присутність помітно дисциплінує наших чоловіків
 
– Як Ви особисто ставитеся, як чоловік, до свята 8 Березня?
 
– Я до цього свята ставлюся з особливою повагою та шаною.
 
– На Вашу думку, чи варто відзначати 8 Березня?
 
– Авжеж! Я вважаю, що для жінок ми б мали створювати свято щодня, адже їм так зараз важко, у цей скрутний кризовий час.  
 
– Як гадаєте, про що може мріяти жінка в день 8 Березня?
 
–Думаю, не буду оригінальним, але кожна жінка мріє отримати в ліжко філіжанку запашної кави, букет троянд та гарячий поцілунок від своєї половинки.
 
– Ваші найщиріші побажання прекрасній частині людства з нагоди Міжнародного дня жінок – 8 Березня.
 
Від себе та всієї чоловічої частини колективу міського управління хотів би привітати всіх жінок Ужгорода та побажати їм, щоб усмішка ніколи не зникала з їхнього обличчя, у серці завжди панував спокій, в душі – гармонія, а очі завжди іскрилися вогниками щастя та любові.
 
 
о. Іван Тидір, настоятель Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору м. Ужгорода.
 
– Хто для Вас жінка по життю, починаючи з ранніх років, від мами?
 
– Мама – це найдорожче, що є у цьому житті. Це жінка, яка народила, яка виховувала, якій довелося не одну ніч не доспати, аби дати найкраще для своїх дітей. Завдячуючи своїй мамі, я поєднався із церквою ще з дитячих років. Вона навчила мене давніх народних молитов.
 
З часу, коли її нестало, мені постійно не вистачає її материнської ласки, турботи...
 
Після одруження моя дружина Ганна Іванівна стала для мене вірним помічником, опорою та народила мені трьох доньок – Людмилу, Марію, Наталію. З ними я переживаю, радію, сумую.
 
Взагалі, жінка по життю – це перший помічник для нас, чоловіків, головна опора у родині та берегиня родинного вогнища. Вона завжди зігріває своїм жіночим, материнським теплом.
 
Як Ви вважаєте, чи варто відмічати свято 8 Березеня?
 
Потрібно. Жіночих свят ніколи не буде замало.
 
Про що мріє жінка, на Вашу думку, цього дня?
 
Про увагу, повагу, любов та шану від їхніх половинок, чоловіків та родини.
 
А який подарунок від чоловіків є найкращим у Міжнародний день жінок?
 
Повага, любов і порозуміння.
 
Щоб Ви хотіли побажати усім жінкам у день 8 Березня?
 
Щоб були завжди красиві, чуйні, терпеливі до своїх чоловіків, здорові, жіночні... 
 
 
Віктор Пребуш, директор Ужгородської районної дитячо-юнацької спортивної школи
 
– Ким для Вас є жінка?
 
– Жінка – це все найдорожче, що є в нашому житті – щастя, радість, надія, кохання... 

 
Без жінок не було б стільки світла, любові та тепла. Вони спонукають нас до шляхетних вчинків і добрих справ. 
 
– На Вашу думку, чи варто відзначати свято 8 Березня як Міжнародний день жінок?
 
– Потрібно. Навіть можна і двічі, а то й більше, на рік.
 
– Ваше ставлення до цього жіночого свята як чоловіка?
 
– Позитивне. Намагаємося зробити для жінок свято не тільки 8 березня, але й щодня.
 
–  Як Ви думаєте, про що мріє жінка у день 8 Березня?
 
– Я вважаю, що вона мріє про те саме, що й кожного дня: про хорошу сім'ю, благополуччя, здорових дітей...
 
– Який подарунок на 8 Березня для жінки є найкращим?
 
– Для однією достатньо посмішки, для іншої – потрібно дорогу машину. Але, на мою думку, всі вони хочуть отримати цього дня увагу, любов, турботу, піклування та ласку від чоловіків.  
 
– Щоб Ви хотіли побажати прекрасній частині людства?
 
– Олімпійського спокою, спортивної наснаги, чемпіонської удачі та любові.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович, для Закарпаття онлайн

04 березня 2011р.

Теги: 8 Березня, жінка, мама

Коментарі

Фіалка 2011-03-05 / 20:58:00
А взагалі ж немає цікавих запитань... Навіщо стільки багато лівих запитань ? Ні щоб запитати щось типу: який найоригінальніший подарунок ви дарували на 8 березня ?
Крім того можна було б запитати і у відомих жінок Закарпаття: Каламуняк, Гороховська, Пентек, Ващиліна, Шаповалова(колишня голова ДПА в області) і т.д.

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини