На розвиток дошкільної освіти закарпатські депутати виділили майже 4 млн.грн.

Майже чотири мільйони гривень виділили депутати обласної ради на останній сесії на розвиток дошкільної освіти краю. Кошти спрямували на будівництво та оновлення 11 дитсадків, повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

На розвиток дошкільної освіти закарпатські депутати виділили майже 4 млн.грн.

Загалом у 2011-тому в краї заплановано відновити роботу 14 дитсадків краю, та збільшити відсоток охоплення дітей дошкільною освітою до середньоукраїнського показника – 57 відсотків.
Всередині 90-тих через брак фінансування мережа дошкільних закладів області різко скоротилася. Були навіть райони в яких працювали лише по кілька закладів. Втім за останні роки на Закарпатті спостерігається зворотня тенденція – у колись закритих дитсадках знову можна почути дитячий галас.

Наразі в області діють 533 дошкільних навчальних закладів. Якщо у 2001 році садки відвідували 21 тисяча дітей, то на початок цього року – майже 36 тисяч. Загалом на Закарпатті понад 51 відсоток дітей охоплені різними формами дошкільної освіти. Дистадки відвідують 92 відсотків дітей п'ятирічного віку У відсотковому відношенні найбільше дітей, які охоплені дошкільним вихованням у Мукачеві – 78 відсотка та Ужгороді – 68 відсотка. Найменше дітей відвідує дитсадки на Хустщині – 33 відсотка та на Тячівщині – 27 відсотка. Окрім цього на Закарпатті відкриваються й приватні дитсадки. Нині в 6 таких закладах навчаються 244 дітей. Ще один напрям, над запровадженням якого працюють педагоги області – покращення якості виховного процесу. У більшості дитсадків діють групи творчо-розвивального характеру. Також запроваджують базову програму розвитку дитини „Я у світі" Міністерством освіти та науки. Нововведеннями передбачається насамперед покращити підготовку дітей п'ятирічного віку, поступове впровадження методик адаптації дитини до навчання у школі.

Цьогоріч в області відновлюватимуться дитячі сади, які були закриті або перепрофільовані в дев`яності роки. Також відкриватимуться нові заклади. На останній сесії обласної ради народні обранці при внесенні змін до обласного бюджету кожну п'яту гривню скерували на розвиток дошкільної освіти.

"Кожній дитині – місце в дитсадку. Важливо, щоби малеча, яка піде до школи відвідували садки, адже саме тут з нею працюють педагоги, які зможуть підготовити її до шкільних умов. Зростання народжуваності, приріст населення, що котрий рік поспіль фіксується в нашому краї, призвів до того, що щороку збільшується й кількість діток, яких батьки хочуть віддати у дитсадки. Хочеться, щоб наші діти завжди відчували турботу про них", – вважає голова Закарпатської обласної ради Іван Балога.

"На останній сесії було розподілено 20 мільйонів гривень. Зрозуміло, що всі пропозиції депутатів врахувати неможливо, втім зміни до бюджету прийняті на виконання програми соціально-економічного розвитку Закарпаття на 2011-тий рік, – коментує рішення депутатів голова Закарпатської обласної ради Іван Балога.  –  При корегуванні бюджету були спільно визначені пріоритети в освіті, медицині, культурі. Можна констатувати: цей рік стане роком дошкільної освіти на Закарпатті. Два дитсадки – селах Дубриничі Перечинського району і Червеньово Мукачівського буде здано в експлуатацію, ремонтуватимуть дитсадки у Волівці, Чопі, Пийтерфолво Виноградівськокого, Кальнику, Макарєві Мукачівського, Запереділлі Міжгірського, Драгово Хустського районів. В двох ужгородських дитсадках буде зведено автономні котельні. Прагнемо, щоб Закарпаття за рівнем охоплення дітей дошкільною освітою перебував на рівні, не нижчому, ніж в середньому по країні. Окрім того, плануємо залучати кошти на оновлення кількох дитсадків в рамках домовленостей про співпрацю з краєм Височіна.

Наші діти мають зростати добре вихованими, розвиненими, обізнаними, працьовитими, активними і небайдужими. Тоді ми зможемо бути спокійними за майбутнє краю, – резюмував Іван Іванович.

04 березня 2011р.

Теги: освіта, дитсадки, депутати

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини