Пащенко: Штучно нічого розпалити не можна. Ситуація тліла

Чи обмежиться «угорське питання» на Закарпатті масовими видачами паспортів та підпалом монументу?

Пащенко: Штучно нічого розпалити не можна. Ситуація тліла

Вколисане поствиборчою стабільністю, громадсько-політичне життя області за останній місяць отримало іншу тему для пробудження. Порепане мов та китайська платівка "русинське питання" змінило інше, не менш гостре – угорське.

Паспорти і набуття громадянства іншої держави, підпал монумента, гучні заяви політиків, інфантильне мовчання влади... – що за цим стоїть і що послідує далі розповів керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко.

– Останнім часом усе більше розмов про масову видачу угорських паспортів на Закарпатті. Минулими вихідними, немов у відповідь на політику Будапешта, було підпалено угорський монумент. Що далі?

– Як правило, подібні питання використовуються, коли йде боротьба за владу. "Угорська тема" вигідна будь-яким політикам, які, банально, намагаються зробити кар'єру, мобілізувати електорат. Їм вигідно зібрати на якійсь гострій темі чим побільше людей і, таким чином, стати лідером. Це широко використовують. Найпростіше, мобілізувати маси на питаннях національних і релігійних: використати незадоволення, об'єднати людей навколо їхніх історичних цінностей. Так як специфіка нашого регіону така, що у людей відсутній релігійний фанатизм, то націоналістичні теми будуть випливати і надалі.

Чому ці питання болючі? Бо вони лежать на рівні не свідомості, а інстинктів. Коли йде поділ на "наших" і "не наших". Людей, що так мислять дуже легко експлуатувати в політичних конфліктах. Не від великого розуму і не великі розумаки ті пам'ятники нищать. І вичислити їх не є великою складністю. Але вже далі копнути, хто їх "напоумив" – це вже нікому не вигідно. Не буде далі ні рішення суду щодо затриманих, у кращому випадку дадуть за хуліганство, глибокого слідства не проводитимуть, тому що за тим уже стоять більш фундаментальні політичні інтереси. До прикладу, комусь вигідно привернути увагу до цієї проблеми. Для більш агресивних дій потрібні більші масштаби.

Дуже важко інтелектуально пояснювати людям що таке реформа, які відбуваються економічні процеси. А тут: наших б'ють – це відразу зрозуміло.

Завжди легше об'єднуватись проти, аніж за.

– Тему масової видачі угорських паспортів на Закарпатті прокоментували. здається, усі – експерти, журналісти, навіть посол та консул Угорщини, але і МЗС України, і обласна влада – вдають глухонімих. Чому так?

– А що наша обласна рада може коментувати? Коментувати збоку державницьких інтересів? Нема сенсу. На обласному рівні влада все-одно нічого не вирішує.

Коментувати угорцям, які в питанні видачі їм паспортів безпосередньо зацікавлені? Це значить відбити свій потенційний електорат. У крайньому разі, перетворити його з нейтрального на негативно-настроєний.

– Як би мала діяти українська влада – центральна, місцева – у нинішній ситуації на Закарпатті?

– Політична позиція уряду і парламенту мала би бути чітка з точки зору державницьких інтересів. Якщо в нас є норма про єдине громадянство, то, в принципі, при отриманні іншого громадянства, громадянин автоматично мав би позбавлятися українського громадянства.

Але тут потрібна чітка позиція. Та коли питання громадянства краще не чіпати, бо в кінцевому рахунку, за ланцюговою реакцією, це може зачепити інтереси Росії, займати таку чітку позицію нашому керівництву, яке лавірує і намагається задобрити Москву, просто не вигідно. І тому сьогодні є намагання уникнути конфлікту: не вирішити його, а затушити, або перевести у зовсім дрібний конфлікт. До прикладу, підвести увагу до того, як вирішують свої претензії до угорців ті ж самі "свободівці", до розпалення націоналістичного конфлікту і тому подібне. Загальна увага привертається не до великої політики, а звичайного хуліганства.

– Раніше значно гучнішою була тема русинського сепаратизму. Тепер, видається, угорського. Чи знаходить ця тема відображення у суспільних настроях закарпатців, чи є суто медійною чи штучно нав'язаною політиками, радикалами?

– Штучно нічого розпалити не можна. Ситуація тліла. Разом з тим, звичайно, нагнітання конфлікту трохи стимулюється.

Націоналістичні теми на Закарпатті будуть використовуватись і надалі. Коли йде соціальне напруження – то вони використовуються завжди. І навпаки: використовуються ці питанні – і йде соціальне напруження.

Але розпалити можна тільки те, що готово розгорітися. Звісно, в нагнітанні є політика, але спочатку відображуються суспільні настрої, а потім йде лавина.

26 лютого 2011р.

Теги: Пащенко, Верецький, угорський

Коментарі

virjan 2011-03-10 / 22:06:00
vsevdo evropejtsi.do vidoma..persij konzentracijnij tabir na pidkarparpatji buv stvorenij na polonini domnij u 1938 rozi za nakasom volosina. joho mati bula madjarkoju,joo brat buv polkovnikom uhurskoji korolivskoji rosvidki,buv osobisto znajomij z Horthy Miklosom.zvali joho vitéz Nagylucskai Sándor.buv spravznim rusino i mav chest i pered madjarami i rusinami.

mekk 2011-03-09 / 16:50:00

"Правилами коментування" на сайті Закарпаття онлайн заборонено розміщувати розлогі цитати чи цілі матеріали інших авторів, замість яких рекомендуємться давати посилання на ці інформації в мережі. Адмін

ІВАН 2011-03-01 / 08:26:00
Spectator, 28.02.2011 09:34
"...а потом и Венгерской республик."
Хоч би цей мадярнацик хоч власну історію знав.Нам їх власної історії треба вчити, тож повідомляю його, що до 1945 р. Угорщина була королівством, а не республікою. Регентом (до 1944 р.) королівства був адмірал (без виходу до моря) М. Горті.

бандеровець 2011-03-01 / 01:03:00

Українські етнічні землі і межі


Етнічні межі — кордони, що відділяють одна від одної етнічні землі.


Етнічні землі — території, де історично сформувалися групи людей, які характеризуються спільністю мови, традицій, культури, побуту, особливостями психічного складу тощо. Словом, етнічні землі — це території, де живуть етнічні групи (спільності) людей — народи, нації, народності, окремі племена та їх групи.


Межі, що відокремлюють певні етнічні землі, є досить стабільними і змінюються переважно під впливом політичних факторів, нерідко із застосуванням військової сили, шляхом етноциду.


Ця трагічна закономірність є особливо властивою історії розвитку і занепаду українських етнічних земель.


Так, з чисто політичних причин у XIV–XX ст. чимало етнічних українських земель було включено до складу Польщі, Чехо-Словаччини, Угорщини, Румунії. Зокрема, до названих країн відійшли значні українські історико-географічні території (Східна Галичина, Волинь, Полісся, Лемківщина, Надсяння, Холмщина, Підляшшя -до Польщі; Південна і Північна Буковина; Північна і Південна Бессарабія, Мармарощина — до Румунії; Закарпаття, Пряшівщина — до Чехо-Словаччини). Частина цих земель є західною окраїною українських етнічних земель (Східна Галичина, Волинь, Полісся, Лемківщина, Надсяння, Холмщина, Підляшшя, Буковина, Мармарощина, Пряшівщина).


Етнічні українські території поділяються на суцільні, де в національній структурі населення українці переважають, та на змішані, де українці становлять 10-25-50 % усіх жителів. Причому етнічні території бувають старими, де українці як автохтони (корінні жителі) живуть чи жили десятки століть (Київщина, Чернігівщина, Галичина, Волинь, Поділля, Буковина, Закарпаття, Холмщина, Надсяння, Лемківщина, Слобожанщина та ін.), а також новими, де вони поселилися упродовж останніх декількох століть (Кубань, Зелений Клин, Сірий Клин).


(...)


Етнічна межа українських земель в Угорщині пролягає по Закарпаттю. Вона тягнеться південніше від лінії Виноградів-Мукачіва-Ужгород. До складу України увійшла невелика прикордонна угорська етнічна територія з центром у м. Берегові.


Межа українських етнічних земель у Словакії починається поблизу Ужгорода. Звідси вона повертає на північний захід (до Яблінки), потім — на північ (до Зборова), а далі продовжується до Ольшаниці та Липника, тобто до кордону з Польщею.


http://www.gloriousukraine.pp.net.ua/2/etnozemli.html


"Правилами коментування" на сайті "заборонено розміщувати розлогі цитати чи цілі матеріали інших авторів, замість яких рекомендуємться давати посилання на ці інформації в мережі". Не зловживайте довір'ям Адміністрації ресурсу. Адмін

2011-03-01 / 00:52:00
Як того пана звати?

сорри 2011-02-28 / 22:52:00
Опа, "глазам нє вєрю"... "Русиносрач" припинився. Як "па камандє із Центра". Всі сепаратисти пропали в кліп ока. "Ушлі арґанізованна, дружнимі шерєнгамі"... І скажіть тепер, що це не керовано з-за кордону... :))

гуцул з Рахівщини 2011-02-28 / 14:16:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Якщо можна - те саме, але без хамства. Адмін

вуйко з полонини 2011-02-28 / 14:12:00
СВОБОДУ ЗДОБУВАЮТЬ!
А не обирають голосуванням
“О, люди, люди небораки.
Нащо здалися вам царі,
Нащо здалися вам псарі?
Ви ж таки Люди – не собаки…”

“Жоден народ не буде вільним, поки не звільниться сам!”

Доки українці бу-дуть заручниками віри “в доброго царя-ба-тюшку”, котрий вирішить за них усі їхні злободенні турботи, доти в Україні пануватимуть крутії і пройдисвіти, лицедії від політики й обіцяльники різних мастей, облудні пророки й фальшиві благодійники. Доти народ України буде жити в духовних і матеріальних злиднях, в умовах правової незахищеності, а корінна нація – українці – ще й в атмосфері тотального національного гноблення.

У країні діє антиукраїнська антинародна система внутрішньої окупації. Володіючи значними засобами інформаційного впливу, вона втовкмачує в голову електорату, що єдина законна можливість щось змінити в країні – це прийти на виборчу дільницю й проголосувати. А отже, набір засобів впливу на процес державотворення цим і обмежується для “носія суверенітету і єдиного джерела влади в Україні…” Таким чином, система мінімалізує участь народу у справі керування державою до невигадливого процесу вкидання бюлетеня в урну раз на декілька років і уникає підконтрольності з боку народу, а тому почуває себе безкарною й витіває нахабно та цинічно все, що їй заманеться. Зі зміною осіб на посадах різних рівнів у цій системі сама система залишається незмінною.

Усе сказане в попередньому абзаці – це аверс проблеми. Але є й реверс – байдужість решти суспільства до власних можливостей впливати на хід процесів у державі та свідоме обмеження своїх обов’язків до примітивного малювання галочки чи хрестика в бюлетені раз на декілька років. З незмінним “умиванням рук” після, начебто виконаного громадянського обов’язку: ми їх ото, мовляв, обрали, дак нехай вони тепер за нас думають, як нам жити…” А “обрані”, бідолахи, опиняються тим часом сам на сам, мало того, що зі своїми турботами, так іще ж і людські треба вирішувати, хоча б для видимості, щоб не так кидалася в очі цілковита байдужість до численних потреб “маленького українця”. А ті, котрі теоретично й готові щось зробити (є й такі і їх чимало), то впрягшись в упряжку системи, торувати шлях по-своїй волі не можуть. Система – це множина взаємопов’язаних частин, якщо один чи декілька елементів гальмують її роботу – їх замінюють. Аби втриматися в рамках системи, потрібно справно на неї працювати. Якщо спитати в будь-якого колишнього або чинного патріота-депутата, патріота-чиновника в чому справа, відповідь буде прогнозованою: “Я з усіх сил намагаюся – не дають…” Оце те, про що йдеться.

Одиниці не здатні протидіяти системі. Одну систему може подолати виключно інша система. Цією іншою може бути лише система українського організованого національного визвольного руху з українською національною ідеєю (здобуття Української Соборної Самостійної Держави) на своєму прапорі, очолювана єдиним авторитетним Проводом.

“Без вирішення головного політичного питання – створення української національної держави (УССД) – жодна інша (соціальна, економічна, політична, освітня, культурна, релігійна тощо) проблема ніколи не буде вирішуватися на користь народу” (В. Іванишин).

Отже, головною причиною всіх бід України є бездержавність корінної нації, решта –лише наслідки цього досі невирішеного питання.

Яким же є завдання всіх українців і кожного окремо в його вирішенні? Насамперед, зрозуміти першопричину негараздів.

Ще не стерлися з пам’яті людської події так званої “помаранчевої революції”. Це яскравий приклад того, як цілком конституційним шляхом народ зміг вплинути на хід подій у країні. Слід знати, що влада – це не обов’язково посадові крісла й депутатські мандати. Влада – це здатність впливати на прийняття рішень.

Під час помаранчевого повстання народ узяв владу до своїх рук. Механізм спрацював – люди переконалися у своїй спроможності. Але, вже вкотре в історії, замість боротьби за національну державу річище народного піднесення було направлене в хибне русло змагань за трон для чергового “царя”. Українці повелися на заклик до боротьби не за все, що їм належить, а лише за частину, за покращення умов утримання в неволі. Від цього й розчарування, бо замість здобути “все” – здобули “пшик”, і всі зусилля пішли намарне. І знову “національний провід” виявився неспроможним вказати народові на головну причину всіх лих. І лише тому, що сам не усвідомлював цієї причини. Для її розуміння, потрібно вміти будь-яку людину, будь-яку дію, будь-які обставини оцінювати крізь призму добра чи шкоди перш за все національним інтересам. Здатність до такого розуміння може дати лише знання глибинних процесів, котрі відбуваються всередині нації. А ці знання закладені в основу такого вчення, як український націоналізм.

ВО “Свобода” має цілковиту рацію, коли говорить, що партії національно-демократичного табору дискредитували себе бездіяльністю, порожнім базіканням, сумнівними союзами, підміною національних інтересів власними партійними тощо. Варто було б додати до сказаного: ці партії та організації в умовах політичної кон’юнктурщини відкинули об’єднуючий чинник – національну ідею і весь комплекс напрямних для її утвердження званий українським націоналізмом – виплеканий протягом тисячоліття життя й боротьби, власне, самою українською нацією. Дерево, як відомо, без коріння гине. Так сталося. Відмежувавшись від ідей та чину з позицій українського націоналізму, “націонал-патріоти” поз-бавили себе засобів живлення, закорінених в глибини національної самобутності, а тому їхні стовбури або загнили, перетворившись на політичну трухляву, або вчасно підібрані стали сировиною для різьблених та інкрустованих в національному стилі оздоб і декорацій різних безідейних Блоків.

Мало б також слушність твердження свободівців, що вони сьогодні, є єдиною дієвою політичною силою українців, але з невеличкою поправкою: “Єдиною дієвою політичною силою на партійному відтинку боротьби”. Таке формулювання більше б відповідало дійсності. Але картаючи інших, ВО “Свобода” носить в собі ту ж болячку, що й вищеназвані партії: дбаючи більше про власні партійні інтереси, ніж про об’єднання в рамках організованого націоналістичного руху (бачить націоналізм в своїй особі, а не себе, як складову націоналізму), проголошуючи соціальне важливішим за національне, вигадує “економічний націоналізм” на противагу традиційному, котрий, нагадуємо, є виплеканою в надрах самої нації системою, що регламентує її існування в усіх сферах та площинах буття і в соціальній та економічній, зокрема. Відкидає християнську складову українського націоналізму, а отже, й тисячолітню українську духовну традицію. А тому повторює помилки тих, захоплених соціальним визволенням горе-провідників, через яких надії українців на власну державність обернулися крахом, як на початку ХХ ст., так і в останнє його десятиліття.

У державі, нагадуємо, діє антиукраїнська система з підпорядкованими їй державними інституціями (законодавча, виконавча й судова гілки влади, служба безпеки й розвідка, прокуратура й МВС, армія тощо), значними фінансовими, інформаційними й людськими ресурсами в розгалуженій мережі політичних партій та громадських організацій, підконтрольних їй. Чи здатна одна-єдина партія, діючи лише в політичній площині, протиставити себе системі й побороти її? Чи можливо в межах однієї партії створити інституції, альтернативні вищеназваним? Чи впрягання декількох своїх “коників” у багатотисячну упряж антиукраїнської системи потягне державного воза в напрямку вирішення головного питання українців? Скільки їх вже було, тих “коників”, а віз де?

Творячи свого часу систему українського організованого націоналістичного руху, Євген Коновалець розумів, що силами однієї, навіть такої потужної організації, як УВО, української справи не вирішити. Для цього необхідна участь усього українського народу. Тому лише всеохоплююча, масова, за участю всього українського народу національна революція, під керівництвом єдиного авторитетного Проводу з кращих представників народу, метою якої буде здобуття Української Соборної Самостійної Держави – держави української нації на українських етнічних територіях, яка забезпечить українській нації усю повноту державницького життя і відчуття єдиного повноправного господаря Своєї долі, на Своїй рідній землі, а всім громадянам України інших національностей, не зараженим бацилою українофобії, добробут і процвітання – здатна змінити хід історії і привести українську націю до омріяної віками національної свободи!

Майор СІЧІ Віктор СЕРДУЛЕЦЬ,
м. Чернівці


2011-02-28 / 09:39:00
Spectator-е,

Карпатська Січ - організація, яка законно діяла при законному уряді законної Карпатської України. Це вам підтвердить будь який історик. Так що тепер маєте всі підстави захлинутися своєю україноненависницькою жовчю... :))

Spectator 2011-02-28 / 09:34:00

2 гуцул, 27.02.2011 22:27
"Мадяри!!покайтеся за Карпатську СІЧ"

"Карпатська СІЧ" - нелегальное, пара-милитаризованное, террористического пошиба формирование из числа галицких мигрантов- нелегалов (преступных элементов, польских граждан) на территории суверенного государства - Чехословацкой а потом и Венгерской республик. Уничтожение таких формирований в защиту конституции и государственной целостности станы полностью соответствует требованиям международного права.

Маниакально-параноидная эйфория вызванная наличием dementio senilis.

Ферко 2011-02-28 / 00:30:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

гуцул 2011-02-27 / 22:27:00
Мадяри!!покайтеся за Карпатську СІЧ

дапашліви 2011-02-27 / 21:15:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

комментатор 2011-02-27 / 21:12:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

бандеровець 2011-02-27 / 20:54:00
Здобудеш волю - заслужиш небо.
Іван Сірко

"З Богом ми покажемо силу і Він знищить гнобителів наших..." (Пс. 48.21.) - саме таке гасло Воїна!

"Шлях Воїна" – саме так ми вирішили назвати сторінку присвячену вихованню молодої людини Ідеї та Чину, Воїна національно-визвольної революції, Лицаря, здатного стати на захист Добра і Справедливості, Нації та Держави, Сім'ї та Моралі.

У час, коли матеріалістичні доктрини роз'їдають душі людей, коли всяка ліберальна, соціалістична, комуністична наволоч зомбує уми молоді, коли з українця роблять духовного раба, не здатного постояти ні за себе, ні за "ближніх своїх", на захист Вічних Цінностей стають ті "немногі", які не на словах, а на ділі захищають інтереси України.

Пацифізм, духовне та фізичне збоченство, "рабськість духу" – все це пропонує сьогодні сучасний глобалізований світ. Ми ж, націоналісти-бандерівці, творимо нову людино-творчу систему, яка вже не один рік формує якісно іншого Українця.

Матеріал, розміщений на сторінці "Шлях Воїна" допоможе як членству нашої Організації, так і симпатикам ідеології націоналізму опанувати ази спеціальних видів підготовки, для того, щоб при необхідності, стати на захист державного суверенітету і територіальної цілісності України, щоб навчитись давати рішучу відсіч всякому людському непотребу, який зазіхає на національну та людську честь і гідність.

Ці матеріали – плід роботи цілої групи "тризубівців", які є або їх творцями, або упорядниками. Дякуємо нашим побратимам за пророблену роботу.

Очікуємо нових надходжень у скарбницю знань та навиків Воїна.

Слава Україні!

Istvan 2011-02-27 / 20:04:00

Да, я филолог.


Я вас запитував, чи ви УКРАЇНСЬКИЙ філолог. Китайський чи угорський філолог не вправі визначати норми української мови. Адмін

верховинець 2011-02-27 / 19:48:00
Я Дякую Адміну сайту за громадянську позицію!!Адмін сайта Олег Диба першим на Закарпатті підняв жовто-синій прапор Держави в Ужгороді!!Слава Героям!

комментатор 2011-02-27 / 17:32:00

Ну, что Вам на это сказать. Сайт, электронное СМИ, Законы украины не регулируют порядок работы, "кто как хочет так и .......".


НО, есть чувство меры, а это показатель "демократии". Демократия - состояние души, внутренняя самоорганизация, а не прописанные правила поведения. Если Вы решили, что Ваша миссия "вертухай на киче", то на том и порешили.


Кстати, за нами наблюдают.


Вам дуже хочеться бути покараним Адміном за "вертухая на киче"?)) Адмін

Селянин 2011-02-27 / 17:29:00

Флуд. Адмін

Селянин 2011-02-27 / 17:25:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Ви без хамства спілкуватися вмієте? Адмін

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини