Депутати заслухали звіт голови ОДА, внесли зміни до бюджету, прийняли нові програми

Сьогодні, 25 лютого, під головуванням Івана Балоги відбулося засідання третьої сесії облради VІ скликання, на якій розглянуто ряд важливих питань стосовно економічного і соціального розвитку краю. До участі в роботі засідання сесії були запрошені голова ОДА Олександр Ледида, народні депутати України від Закарпаття, керівники правоохоронних органів, окремих управлінь і служб ОДА, голови райрад та РДА, повідомили Закарпаття онлайн у відділі зв’язків із громадськістю та ЗМІ Закарпатської облради.

Депутати заслухали звіт голови ОДА, внесли зміни до бюджету, прийняли нові програми

Насамперед за традицією очільник облради привітав з днем народження депутата-іменинника - Михайла Бокоча. Далі Іван Іванович інформував присутніх про кадрові призначення, які відбулися з моменту засідання другої сесії обласної ради. Так, відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича, головою Великоберезнянської РДА призначено Романа Рогача, Іршавської - Віктора Феєра, Міжгірської - Василя Щура, Мукачівської - Іллю Токаря.

Оскільки на засіданнях постійних депутатських комісій та президії обласної ради, які відбулися цими днями, усі питання порядку денного були детально розглянуті та опрацьовані, то депутати оперативно затвердили порядок денний та регламент роботи, внісши до нього окремі проекти рішень.

 Після цього Іван Балога оприлюднив депутатські запити. Зокрема, депутати облради Михайло Цірик, Михайло Шелевер та Олег Палінкаш звернулися до голови облради стовно співфінансування із обласного бюджету будівництва спортивного комплексу у м. Тячеві. Вони також клопотали про реконструкцію дошкільного начального закладу "Веселка" в Тересві.

Іван Йовбак подав запит щодо вирішення проблем жителів Іршавщини: розчистки русла р. Боржава та сприяння у будівництві захисної дамби по обидва береги річки поблизу села Луково. Інше його звернення стосувалося перетину вантажів через митний пункт пропуску "Ужгород". Народні обранці Павло Балога та Максим Хохлов звернулися із запитом стосовно оцінки професійного рівня керівництва фінансового управління Іршавської РДА. Ще один їх запит стосувався сприяння виділення додаткових коштів на проведення першочергових робіт з ліквідації наслідків грудневого паводку у селах Лисичово, Вільхівка, Кам'янське та Ільниця Іршавського району.

 Депутати Мирослав Білецький, Іван Горба, Йосип Браєр Володимир Роман, Василь Пригара, Валерій Лунченко порушили питання про вивезення непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, що накопичились та зберігаються на території ВАТ "Агрокомплекс" Рокосівської сільської ради Хустського району.

Депутати Дмитро Андріюк, Іван Біляк, Володимир Закурений та інші занепокоєні ситуацією щодо можливої ліквідації митних постів в Рахові, Берегові та Хусті. Всі запити направлено за призначенням.

Після Іван Іванович поінформував присутніх про стан виконання депутатських запитів, оприлюднених на минулому пленарному засіданні.

Відтак він наголосив, що на засіданні президії обласної ради спільно з керівниками облдержадміністрації та обласних управлінь було опрацьовано 61 зауваження і пропозиції до 15 проектів рішень. Частина із них - врахована, з окремих - дані доручення президією, а решту потрібно розглянути в сесійній залі під час голосування проектів рішень.

Найбільша увага народних обранців була зосереджена на звіті голови обласної державної адміністрації Олександра Ледиди про виконання повноважень, що були раніше делеговані облдержадміністрації відповідним рішенням обласної ради. Він відзначив, що за підсумками рейтингової оцінки регіонів Закарпаття займає 15-ту сходинку в країні. Упродовж року Закарпаття було серед регіонів-лідерів за темпами промислового виробництва – ріст понад 40 відсотків за рік. Також серед здобутків: 4 загальноукраїнське місце за рівнем оплати за спожиту електроенергію, 5 – за темпами введення в експлуатацію житла, 6 – за темпами зменшення збитків підприємств. Зросли у 2010-му надходження як до державного, так і до місцевих бюджетів – на 31,6% та 9,5% відповідно. Активно розвивалася соціальна сфера – будували школи, дитсадки та лікарні.

Приділялася увага реформуванню підприємств теплокомуненерго, протипаводковому захисту, вирішенню проблеми Солотвинського солдерудника тощо.

Звіт голови супроводжувався презентаційними відео- та друкованими матеріалами. Отож запитань до доповідача було небагато. Після короткого обговорення прийнято рішення взяти звіт до уваги.

Відтак депутати облради ухвалили певні зміни до рішень обласної ради про постійні комісії. Зокрема, головою бюджетної комісії обраного депутата від Закарпатської обласної організації політичної партії "КМКС" Партія угорців України - Василя Брензовича, а головою комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики обрано депутата Миколу Вегеша. Сталися зміни і в комісії з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій. Її очолив Богдан Кинів.

Також депутати затвердили звіт про виконання бюджету на 2010-тий рік та використання коштів резервного фонду. Прийняли ряд програм. Так, не залишились поза увагою проблеми підвищення якості кваліфікованих лікарів-стоматологів. З цією метою ухвалено Програму підвищення якості фахової підготовки та кваліфікації лікарів-стоматологів, лікарів-інтернів та студентів стоматологічного факультету Ужгородського національного університету на 2011 рік.

Одностайно була затверджена програма розвитку системи зв'язку, оповіщення та інформатизації Цивільної оборони Закарпатської області на період 2011 – 2015 роки, метою якої є покращення рівня захисту населення і територій у разі виникнення надзвичайних ситуацій за рахунок проведення реконструкції та прийняття в експлуатацію регіональної автоматизованої системи централізованого оповіщення, удосконалення централізованого оповіщення керівного складу державних органів влади області, населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій.

Приділятиметься посилена увага і профілактиці злочинності у краї, у зв'язку з чим депутати прийняли Комплексну програму з даного питання на 2011-2015 роки.

Знайшов схвальну підтримку у депутатів і проект рішення "Про Регіональну програму підвищення рівня знань податкового законодавства та якості обслуговування платників податків на 2011-2015 роки". Також ухвалено обласну програму роботи з обдарованою молоддю на 2011-2014 роки.

Окремий блок склали проекти рішень щодо внесення змін до раніше прийнятих програм. Всі вони продиктовані життям і стосуються усіх сфер життєдіяльності краю. Зокрема, внесено зміни: до Регіональної програми земельної реформи в Закарпатській області на 2006-2012 роки; Програми розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в області на 2010-2015 роки; Програми підтримки комунально-експлуатаційного, автотранспортного господарства облдержадміністрації та збереження будинку обласної ради і облдержадміністрації як пам'ятки архітектури на 2011 рік; Програми реалізації природоохоронних заходів на 2011 рік; Програми правової освіти населення області на 2009-2011 роки.

Ухваливши рішення "Про зміну та встановлення меж населених пунктів", як зазвичай, було затверджено цілий блок питань про надра та майно.

На сесії також внесено зміни до рішення обласної ради від 11 січня 2002 року № 378 "Про створення комунального підприємства "Агентство регіонального розвитку і транскордонного співробітництва". Рішенням сесії вирішено також затвердити статут Агентства, а його директором призначити Грищенка Валерія Степановича.

Враховуючи геополітичне розташування Закарпаття в європейському просторі, розширення економічних і гуманітарних зв'язків громадян і юридичних осіб з рядом зарубіжних країн, депутати вирішили направити Звернення до ряду європейських дипломатичних установ з пропозицією відкрити генконсульства в нашому краї.

 Інше звернення стосувалося відновлення трансляції в нашій області програм Українського радіо на середніх хвилях.

Депутати також направили клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України депутата облради Володимира Чубірка, голову Тячівської райради Михайла Данилюка та голову Мукачівського районної споживспілки Івана Рубіша.

Коментуючи рішення, які були прийнятті на сьогоднішній сесії, голова обласної ради Іван Балога відзначив, що одним з найголовнішим стали зміни до бюджету 2011-го року. "Загалом, було розподілено 20 мільйонів гривень. Зрозуміло, що всі пропозиції депутатів врахувати неможливо, в тім зміни до бюджету прийняті на виконання програми соціально-економічного розвитку Закарпаття на 2011-тий рік.

При прийнятті змін до бюджету були спільно визначені пріоритети в медицині, освіті, культурі. Можна констатувати: цей рік стане роком дошкільної освіти на Закарпатті. Два дитсадки – селах Дубриничі Перечинського району і Червеньово Мукачівського буде здано в експлуатацію, ремонтуватимуть дитсадки у Волівці, Чопі, Пийтерфолво Виноградівськокого, Кальнику, Макарєві Мукачівського, Запереділлі Міжгірського, Драгово Хустького районів. В двох ужгородських дитсадках буде зведено автономні котельні. Прагнемо, щоб Закарпаття за рівнем охоплення дітей дошкільною освітою перебував на рівні, не нижчому, ніж в середньому по країні. Окрім того, плануємо залучати кошти на оновлення дитсадків в рамках домовленостей про співпрацю з краєм Височіна.

Щодо пріоритетів медичної галузі: продовження будівництва обласного хірургічного корпусу, на що з бюджету передбачається виділити 4,5 млн. гривень. Також по мільйону гривень отримають реабілітаційний центр Ужгородської міської дитячої лікарні і обласна дитяча лікарня в Мукачеві. Очікується, що до кінця року запрацює й пологове відділення Іршавської центральної районної лікарні. На його добудову депутати виділили – 1,2 млн. гривень.

Фінансові вливання очікують й екологічну сферу. Так, на вивезення непридатних засобів захисту рослин виділено 2 мільйони гривень. Якщо ж нас фінансового підтримає відповідне міністерство, то область зможе вже цьогоріч очиститися від цих пестицидів", – відзначив голова Закарпатської облради Іван Балога.

25 лютого 2011р.

Теги: сесія, облрада, депутати

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини