На Закарпатті в очікуванні повені готують човни і скуповують консерви

Україна чекає паводків. Ми дізналися, наскільки селяни до них готові і як живуть після повеней.

На Закарпатті в очікуванні повені готують човни і скуповують консерви

У той час, коли всі чекають теплих днів, які прийдуть вже через пару тижнів, на Закарпатті надувають гумові човни і скуповують у магазинах консерви. Тут готуються до потопу.

Найгірше в цьому році доведеться жителям Волині та Рівненщини. За прогнозами синоптиків і МНС, до двох метрів можуть піднятися річки Прип'ять і Буг після 10 березня, коли температура повітря різко підніметься до плюс 10-12 ° С. Остання велика повінь сталася на Закарпатті два місяці тому. А найтрагічніша - влітку 2008 року. Тоді  на Західній Україні загинуло три десятки людей. Ми дізналися, чи готові селяни до паводків і як вони сьогодні живуть після минулих повеней.

БЕЗ ГРОШЕЙ І БЕЗ ДАМБИ. У середині грудня (2010 року) на Закарпатті за два дні опадів випало, як за два місяці, річки перелилися, затопивши тисячі будинків і розбивши дороги з мостами. На відновлення, за підрахунками місцевої влади, буде потрібно близько 150 млн грн. "Потрібно все лагодити, а ще укріплювати береги, чистити русла річок і будувати дамби", - зітхає заступник голови Закарпатської обладміністрації Іван Бушко.

Але жертви повеней скаржаться, що кожного разу мільйони для попередження потопів спливають, як у бездонну бочку. Приміром, за даними КРУ, з чотирьох з гаком мільярдів гривень, виділених постраждалим від потопу 2008 районам, "змило" 10% (400 млн грн.). Тільки один чиновник з Буковини, проти якого порушили кримінальну справу, поклав разом зі спільниками в кишеню більше шести млн грн. Злочин розкрили, але в селі Прутівка Івано-Франківської області, яке найбільше постраждало від кошмарного потопу-2008 (тоді тут потонули п'ятеро діток і троє дорослих), на це махають рукою - добротну дамбу їм все одно так і не побудували. А значить, вони знову не захищені перед стихією.

"Після повені 2008 року виділялися гроші на греблю, а куди вони поділися, невідомо, - обурюється фельдшер Калина Івасюк. - Минулого літа, через два роки після небувалого потопу, в Прутівка знову прийшла біда - через дощі хлинула річка і прорвала стару греблю. Усім селом ми кинулися затикати хльостають діри мішками з піском і гравієм. Десяткам людей затопило городи, ми залишилися без картоплі на зиму - дуже туго довелося, адже це другий хліб на селі. У кого-то загинули гуси-качки ". Співробітник сільради Василь Фроляк говорить, що потрібно добудувати 700 метрів дамби і укріпити береги, на що місцева влада жодним чином немогут випросити 30 млн грн.


Поки сніг. Селяни чекають весну з ... гумовими човнами під ліжком

ПАНІКА. Будучи постійно насторожі, люди вже призвичаїлися готуватися до паводку. "У всіх будинку під рукою кирзові чоботи, питна вода та консерви. Якщо почне прибувати вода, схопимо ці нехитрі запаси і бігом на горище. Після катастрофи односельцям почали снитися страшні сни: то тонуть у затопила село річці, то чекають на даху вертольота ", - зізнався Василь Фроляк. "Так що ми можемо проти води зробити, від неї не вберегтися, - хитає головою Калина Івасюк. - На все село є велика гумовий човен, але вона навряд чи врятує. У 2008 такий човник з людьми, яких вивозили з затопленого села, перекинувся, і вісім чоловік загинули. До речі, Олена, у якої тоді потонули троє з шести її дітей, зовсім спилася, продала подаровані співачкою Русланою машину і скутер, і за могилками своїх крихіток не доглядає ".

У Межиріччя на Львівщині, яке заливає кожну весну, селяни тримають надувні човни під ліжком, щоб зручніше було хапати під час НП. "Вони, як телевізор, - предмет першої необхідності в таких селах, як наше", - жартує Михайло Ільків. На Волині, яка теж частенько тоне, "човни" є майже в кожній хаті. Останнім повінь - в січні, люди не виходили, а випливали з будинків у магазин за хлібом.

На п'єдесталі. Жертви стихії, відбудований після потопу, діляться своїми методами підготовки до паводків. "Фундамент нової хати ми підняли на півтора метра над землею. Так що тепер ми - на п'єдесталі і відчуваємо себе більш захищеними ", - каже 32-річний Дмитро Лазарук з Прутівка. Будинок він побудував частково за госкомпенсацию і додав особистих заощаджень. Щоб повернути витрачені гроші, його мама Марія поїхала на заробітки до Італії. А літній Калині Палійчук поставили нову хату повністю за рахунок держави, вона самотня і грошей на будівництво не мала: "Жити можна, хоча не дуже тепло, зі світлом і водою бувають перебої. Для молодих затісно в таких коробочках, а мені нормально. І на тому велике спасибі, я не в претензії ".

Жителі села Самари на Волині скинулися і почистили засмічені канали, через яких їх раніше заливало. "Тепер стихії не боїмося, - хваляться вони. - На владу сподіватися нічого - треба самим засукувати рукави ". У селі Гірському на Львівщині теж вручну чистять всім світом забиті за зиму сміттям канали і русла річок, щоб вода вільно стікала. Напоготові коні з підводами, щоб перевозити пожитки і мішки з піском, якщо доведеться затикати дамбу. "А ще молимося в церкві, щоб потопу не було", - укладає селянка Марія.

Селяни: "БРАКОНЬЄРИ рубають ліс, коли стемніє"

Після потопу-2008 РНБО заборонило промислову вирубку лісів, залишивши тільки санітарну. Штраф за одне дерево - 2 тис. грн. У гірських районах поставили десяток нарядів міліції з фотоапаратами, які знімали підозрілі авто. "Але це прибутковий бізнес, з нього годуються і місцева влада, і" дах ", бо браконьєри валять ліс, як і раніше. Зазвичай, коли стемніє ", - зізналися нам селяни в Рожнятівському районі Івано-Франківщини. Через повальної корупції облисіння Карпат, вважають екологи, зупинити складно. За оцінками директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейко, третина дерев рубають браконьєри й ще стільки ж незаконно валять під виглядом санітарної вирубки. Так само ділки крадуть річковий гравій на будматеріали, в результаті річка змінює русло і під час дощів топить села.

Про найстрашніших катастрофах Україна за останні 20 років дивіться сьогодні о 20.00 на телеканалі "1 +1" у проекті "Україна. Історія катастроф ".

25 лютого 2011р.

Теги: повінь, вода, річка, домба

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини