Громадські організації Ужгородщини не поспішають співпрацювати з владою

В Ужгородському прес-клубі презентували висновки громадської експертизи виконання Ужгородською районною державною адміністрацією реалізації державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в частині проведення консультацій з громадськістю.

Громадські організації Ужгородщини не поспішають співпрацювати з владою

Детальніше про експертизу, а також про стосунки РДА з громадськими організаціями (ГО) розповів Валерій Нечаєв, президент громадської організації студентів-правників ЕЛСА Ужгород. За його словами, кожне громадське об'єднання має право здійснювати експертизу діяльності органів влади з метою покращення ефективності державної політики щодо розвитку громадянського суспільства. "Громада повинна пильнувати владу. Скориставшись таким правом, ми вирішили здійснити громадську експертизу діяльності Ужгородської РДА та вивчали, чи виконують державні службовці свої функції щодо проведення консультацій для громадськості", -- пояснив В. Нечаєв. Він також зауважив, що члени організації, зважаючи на досвід співпраці органів влади із ГО загалом у країні, очікували виявити порушення і навіть були готові оскаржити у суді бездіяльність у разі, якщо влада не зреагує. Проте чиновники у відповідь на запит надали усі необхідні документи. Виявилося, що РДА виконує усі передбачені законом зобов'язання, складає графік консультацій та громадських слухань. Проте за минулий рік не було жодного звернення від самих громадських організацій, які хотіли б такі консультації отримати.

"Члени громадських організацій не поспішають користуватися тими привілеями, які надає їм держава. Очевидно, вони не поінформовані про передбачені законодавством права і можливості. Крім консультацій, вони також можуть претендувати на міні-гранти, адже фінансування на них закладено у бюджеті", -- каже В. Нечаєв. Тож експертний висновок громадської експертизи полягає у тому, що влада Ужгородської РДА виконує свої обов'язки щодо співпраці із громадськості, проте її послугами недостатньо користуються самі ГО. 

Анастасія Бачинська, медіа-юрист, адвокат з власного досвіду громадської діяльності додала, що нерідко виникає проблема з отриманням інформації від органів влади: "Ми вже мали негативний досвід, особливо перед виборами, коли представники органів місцевого самоврядування вирішують власні політичні інтереси. Однак громадська експертиза діяльності Ужгородської РДА засвідчила, що вона відкрита до співпраці із громадським сектором. Тож залишається питання до самих громадських організацій, які чомусь не користуються послугами, передбаченими державою".
Учасники засідання нагадали, що, згідно із законом, орган влади має 30 днів на те, щоб відповісти на отриманий інформаційний запит.

"Влада повинна розуміти, що кошти платників податків повинні, у тому числі, використовуватися на розвиток громадянського суспільства. Ми плануємо створити Коаліцію громадських організацій, щоб спільно працювати, інформувати один одного про можливості та допомагати у виконанні корисних для громади ініціатив", -- сказав В. Нечаєв.

На засіданні також йшлося про ІІІ Всеукраїнські судові дебати із земельного права, що відбудуться 22-23 квітня 2011 року в Ужгороді. Це інсценована судова гра між студентами-правниками, на яку приїдуть команди із близько 8 найкращих внз України. Учасникам запропонують фабулу справи, яку згодом розглядатимуть справжні судді. Команди не знатимуть, у ролі якої сторони виступатимуть – захисту чи обвинувачення – тому повинні усесторонньо вивчити справу та підготуватися до дебатів через самоосвіту. У два попередні роки перемогу в Ужгороді здобували донецькі студенти. "Вирішенню земельних правовідносин в університетах присвячують лише курс або й семестр, тому такі судові дебати сприяють самоосвіті майбутніх правників та їх фаховому зростанню", -- розповів Валерій Нечаєв.

Подібні дебати в Україні також проводять у Донецьку та Львові. Кожне місто, як правило, обирає власну тематику справ. За ужгородськими дебатами закріпилося саме земельне право.


ELSA (The European Law Students' Association) - це міжнародна, незалежна, неполітична та неприбуткова організація, що об'єднує студентів-правників та молодих юристів, що зацікавлені в науковому та особистому вдосконаленні. Організація надає ідеальну базу для розвитку їхніх навиків, здобуття нових знань і спілкування з студентами права та юристами з усієї Європи.
Сьогодні вона є однією з найбільших незалежних студентських організацій і представлена у більш ніж 200 правничих факультетах в 40 країнах Європи, членами якої є 30 000 студентів та молодих юристів.

23 лютого 2011р.

Теги: громадські організації, влада, співпраця

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини