У прес-центрі «Закарпаття» закарпатські поети провели поетичну акцію «Жодного слова про кохання» (АУДІО)

Вчора, 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, закарпатські поети приєдналися до всеукраїнського письменницького марафону на підтримку української мови «Рідною мовою», який проходив у Львові.

У прес-центрі «Закарпаття» закарпатські поети провели поетичну акцію «Жодного слова про кохання» (АУДІО)

Поети у прес-центрі на знак солідарності з українськими письменниками та митцями, які ініціювали літературний марафон "Рідною мовою" на підтримку української мови, читали вірші "не про кохання", а суголосні з життям простого українця. До марафону в Ужгороді долучилися Василь Кузан, поет-лірик, громадський діяч, очолює Іршавський районний відділ культури і туризму; Сергій Федака, професор, поет, прозаїк; Валентин Кузан, поет,  фотограф, музикант; Михайло Грицик, виконавець української співаної поезії та Олександр Гаврош, журналіст, письменник. З Широкого Лугу акцію підтримав Петро Мідянка.

Олександр Гаврош перед початком поетичного марафону коротко розповів про власне День української мови, який вчора відзначали у всьому світі та про акції пов'язані з протестами проти звуження сфери вживання української мови, яке можна спостерігати протягом останнього року. "Десятки письменників українських підписали звернення до співгромадян", – додав Олександр, зачитавши кілька тез зі Звернення українських письменників до співгромадян у День рідної мови

Закарпатські поети вирішили, що акція має носити поетичний характер, який міг би продовжити письменницький марафон у Львові та п'яти інших містах України і "ще раз підтвердити, що українське слово живе", – додав Олександр Гаврош. Відтак поети, які здебільшого пишуть про кохання, читали свої твори, в яких про це високе почуття не йшлося.

Після марафону поети відповіли на ряд питань, спрямованих здебільшого на стан літератури на Закарпатті. Питання книговидання та процесу доведення книжки, в даному випадку закарпатської, до закарпатського ж читача, до речі, вже не вперше піднімалися в стінах прес-центру. Для того, аби донести книгу до читача, письменник, попри те, що він людина творча, мусить займатися маркетингом, в той час, як цим повинні займатися літературні агенти та видавництва. "Нинішнє покоління українських письменників, – сказав Валентин Кузан, – це покоління бійців". "Літературні сторінки, – розповів Василь Кузан, – забрані з усіх обласних газет". Тому, з огляду на те, що українська та й закарпатська література сьогодні потрохи перейшла в онлайн-режим, було запропоновано створити літературний блог на базі Інтернет-ресурсу Закарпаття он лайн.

Насамкінець поети пустили по залу лист зі Зверненням письменників, аби кожен присутній міг своїм підписом долучитися до акції на підтримку української мови.

Василь Кузан

Сергій Федака

Олександр Гаврош

Валентин Кузан

Михайло Грицик

Василь Кузан: "Сьогодні письменник повинен бути маркетологом, аби донести свій твір до читача..."

Михайло Грицик підписує Звернення українських письменників до співгромадян у День української мови

 

Звернення підписуєголовний  редактор інтернет-ресурсу Закарпаття онлайн Олег Диба

22 лютого 2011р.

Теги: письменники, акція, День української мови, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Пан Баклажан 2011-02-28 / 11:48:00
Ой, пані Вчителька, щось мені здається, що ви уособлення генерації пострадянських вчительок - пафосних, нещирих і недалеких. А чому б і не сидіти на унітазі з Сосюрою - це ж не Святе письмо?

За українську літературу слід голосувати гривнею. Не подобається Любка - не отримає грошей. В захваті від нового тому Костенко чи Забужко - подаріть їм та їхнім видавникам свою сотню-півтори. В чому проблема?

Єдине, чого доцільно вимагати від держави - зменшення податкового тиску на поліграфію. Причому не давити сльозу про вимирання національної культури, а доводити - чим більше буде друкованих книжок, від лайна до шедеврів - тим краще для суспільства. А воно вже розбереться, що читати - скільки Донцової, скільки Забужко

Вчителька 2011-02-28 / 09:26:00

Для Пана Баклажана:
Ну, звичайно, від часів Коцюбинського і Лесі НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЯ. Україна ж далі незалежна від духовних потреб. Всякі словесні вибрики видавати за літературу? Адже це той Любка, що "сидів на унітазі з Рильським і Сосюрою"... Типова пліснява для баклажанів.

Пан Баклажан 2011-02-27 / 21:19:00
Вчительці:
Ну, звісно, Коцюбинському, Франку, Лесі Українці свого часу держзамовлення на їхні праці поступало.
А Тарас Шевченко був щорічним лауреатом однойменної премії, заснованої ще при цараті.
Ну, а Франц Кафка - типовий графоман. Фіг би він грант чи премію получив.
===
А якщо без гумору - то вирок "Союзу письменників" написав якраз Андрій Любка. Цей його опус в мене - в числі моїх улюблених:

„що таке спілка письменників
це обов’язково передплатити
газету літературна україна
....
раз на рік писати статтю
про духовну деградацію нації
при кожній нагоді цитувати самого себе
водити колєг на п’ятдесят грам
...
і о боже за ціле життя
не написати нічого путнього”


Вчителька 2011-02-27 / 20:37:00
Ну, якщо буде так, як хоче Пан Баклажан, то й літератури не буде, а буде примітивне графоманство. Писатимуть тільки багатенькі. або кон,юнктурники. А ті, хто читатиме й хвалитиме, будуть з поганими смаками. До речі, деякі штрихи з такого "ідеалу" уже бачимо.

Пан Баклажан 2011-02-27 / 19:59:00
Я так розумію, що наша культура сильно хвора соціялізмом радянсько-французсько взірця. Вона (культура в особі співаків, письменників, поетів етц) вирішила, що Держава (читай - платник податків) мусить підтримувати їхнє прагнення писати, співати, плясати з бюждету. Питається - з якого біса?

Дивиться на Зполучені Стейти - там митці живуть власним коштом. Усім літераторам раджу знайти книжку "Со стыда провалиться" - про життя сучасного гамериканського письменництва. Там один Паланік/Палагнюк живе приспівуючи, а решта 99 % "піццу розносять", а пишуть за власний рахунок, чекаючи слави та грошей. І так має бути.

Вчителька 2011-02-27 / 13:34:00

Я так і не зрозуміла: гості прийшли захищати українську мову чи піарити себе? Виглядає, що друге. Цікаво, чому у цій акції не сиділи перед телекамерами вчителі української мови, до речі дуже хороші поети Х.Керита, П.Мідянка?


Петро Мідянка приєднався до акції з Широкого Лугу, про що сказано в тексті. Всі інші, а надто - з числа ужгородців, могли приєднатися - акція була відкритою для всіх, а анонс робився інтернет-розсилкою і був розміщений на сайті Закарпаття онлайн. Адмін

Учасник зустрічі 2011-02-26 / 17:34:00
Так дивно було чути під час цієї зустрічі якісь зовсім незрозумілі скарги на видавництва, мовляв ті не хочуть піарити авторів і останні змушені самі розвозити свої твори і саморекламуватися. На мою думку, справжнє мистецтво взагалі не потребує великого піару -- читач сам знайде те, що йому потрібно. До прикладу, коли в супермаркет "Дастор", що знаходиться поблизу студентського гуртожитку №4, завезли доволі великий тираж книжки Дмитра Кешелі, то через тиждень весь був розкуплений (в основному студентами).

Другий момент, що викликав посмішку, - це пряме звинувачення зі сторони молодої журналістки (як я зрозумів, - студентки) сучасної молоді в тому, що вона не ходить до театрів, не читає книжок, не цікавиться сучасним літературним життям, та й взагалі мало чим цікавиться=))

Я думаю, що ситуація є саме такою тому, що зараз є вкрай мало сучасних авторів, які б могли чимось нас зацікавити. З власного досвіду знаю, що найбільш популярними в студентському середовищі є твори С.Федаки, Д.Кешелі, П.Скунця, Л.Дереша, Андруховича, Костенко. А таких закарпатських письменників як Гаврош, А.Любка, Валентин Кузан студенство не розуміє, а відтак, - і не читає. То ж не потрібно у всьму звинувачувати молодь. Нехай поети працюють над собою, знаходять нові форми, методи, а не жаліються, що їх не рекламують.

сорри 2011-02-22 / 19:59:00
Дуже гарно. Молодці!

*?*? 2011-02-22 / 14:37:00
і "ще раз підтвердити, що українське слово живе", – додав Олександр Гаврош.

Ще не вмерла Україна!
Ще не вмерла!
Не вмерла!
Вмерла!
Ла!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини