Лариса Пошегорова: «Навіть якщо людина «здорова», їй потрібно раз на рік проходити медогляд»

Здоров’я за гроші не купиш» – свідчення, перевірене багаторічним досвідом. Але ми часто не беремо до уваги цю вікову мудрість, думаючи, що легко зможемо повернути втрачене. Насправді, все навпаки. Не помічаючи початок розвитку хвороби, ми тим самим даємо недузі можливість прогресувати та потихеньку «з’їдати» наш організм із середини.

Лариса Пошегорова: «Навіть якщо людина «здорова», їй потрібно раз на рік проходити медогляд»
Щоб допомогти громадянам вберегти своє здоров'я та не дати недугам оволодіти людським життям, медики радять усім вчасно проходити медичний профілактичний огляд. Він сьогодні є найдешевшим засобом збереження фізичного, психічного та соціального благополуччя.
 
Про необхідність та користь медогляду для громадян, його методи та завдання розповіла завідувач відділення профілактики Ужгородської міської поліклініки Лариса Пошегорова.
 
– Ларисо Петрівно, скажіть, будь ласка, чому медогляд є важливим і наскільки вагомий він для ужгородців?
 
– Профілактичні медичні огляди – це максимальне обстеження пацієнтів згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України і допомога з боку лікарів у проходженні обстеження, а в разі вперше виявленої патології (або загострення хронічних проблем) – надання необхідної меддопомоги і недопущення того, щоб захворювання перейшло в хронічний перебіг.
 
Зазначу, що мешканці Ужгорода мають кращі умови в наданні медичної допомоги. Не потрібно забувати, що профілактичні медичні огляди населення і надалі залишаються актуальними. До речі, на виконання пункту 3 Указу Президента України №70/2010 від 27.01.2010 року "Про додаткові заходи щодо реформування охорони здоров'я населення" Управління охорони здоров'я розробило заходи щодо удосконалення організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів населення, в яких зазначено про необхідність здійснення обов'язкових профілактичних медоглядів і забезпечення своєчасного їх проведення з дотриманням повного обсягу обстежень, керуючись вимогами нормативних документів.
 
– Хотілося б більше дізнатися про порядок проведення медичних оглядів працівників окремих категорій.
 
– Порядок проведення медичних оглядів працівників окремих категорій розроблений на виконання Ст. 17 Закону України "Про охорону праці". Він же і визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів робітників, зайнятих на важких роботах та роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких робітників, у яких є потреба у професійному виборі, щорічному обов'язковому медичному огляді осіб віком до 21 року.
Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою визначення стану здоров'я працівника і реєстрації необхідних об'єктивних показників здоров'я та можливості виконання без погіршення стану здоров'я професійних обов'язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу; виявлення професійних захворювань, що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах та попередження виробничозумовлених і професійних захворювань (отруєнь).
 
Періодичні медичні огляди проводять з метою своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничозумовлених захворювань; забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів і трудового процесу; вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу; розробки індивідуальних та групових лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів працівникам що віднесені до них.
 
Додам, що державні та приватні установи укладають договір щодо медичного огляду. Цьогоріч було укладено понад 80 договорів з підприємствами, на яких люди працюють в шкідливих чи небезпечних умовах праці. У відділенні профілактики ви можете отримати і довідки про користування зброєю, виїзд за кордон, вступ до вишів, медичну довідку щодо придатності керування автотранспортним засобом. Радує те, що керівники колективів турбуються про здоров'я своїх працівників. Хотілося б відзначити ті підприємства, директори яких персонально піклуються і сприяють проведенню м/о їх підлеглих: ВАТЕК "Закарпаттяобленерго", ТОВ "Гроклін-Карпати", Закарпатська філія Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (ЗКФРРТ), Закарпатське ОДІРК, ВАТ "Закарпатвтормет", ВАТ "Видавництво Закарпаття", ТОВ "Карніка", Український державний центр радіочастот, ТОВ "Сілена", ВАТ "Закарпатгаз".
 
– Якими ж директивами керуєтесь у своїй роботі?
 
– Наша робота чітко регламентована спеціальними урядовими наказами, з якими медичні працівники відділення ретельно ознайомлені. Ми є терапевтичною ланкою, і наша робота спрямована на виконання загальнодержавних програм: програми боротьби з артеріальною гіпертензією, програми про невідкладні заходи щодо боротьби з туберкульозом, СНІДом, цукровим діабетом, наркоманією, програми про здоров'я літніх людей та інших.
 
Профілактичні заходи на виконання вищезазначених наказів у нашому відділенні спрямовані на вимірювання артеріального тиску кожному пацієнту, вимірювання внутрішньоочного тиску для профілактики глаукоми.
 
Окрім цього, для застереження туберкульозу всім пацієнтам проводиться флюорографічне обстеження. Але, на жаль, і по сьогодні складною є проблема боротьби із сухотою, адже паличка КОХА – стійка і може існувати в навколишньому середовищі роками. Наше завдання – постійно бути на сторожі, проводити щорічно флюрообстеження, аби попередити це страшне захворювання, а при його виявленні – скерувати хворих на лікування. На щастя, випадки туберкульозу поодинокі, але вони, як не прикро, все-таки трапляються.
 
Будьмо об'єктивні: туберкульоз, який вважали захворюванням бідних, злидарів, поширюється й на людей працюючих і забезпечених. Щоб подолати цю хворобу, необхідні зусилля всіх зацікавлених сторін. А для профілактики туберкульозу потрібно зовсім небагато: знайти час і прийти на флюорографічне обстеження, яке в Ужгороді Ви можете пройти в поліклініці №1 (каб. 100), поліклініці №2 (каб. 1). Це доступно всім. Не будьте байдужі до себе і оточуючих – і тоді будемо здорові всі.
 
– Цікаво, хто ж визначає категорію тих працівників, які повинні проходити обов'язкові медичні огляди?
 
– Ми співпрацюємо з усіма відділами Ужгородської міської санепідемстанції. Саме ця служба визначає і направляє до нас списки підприємств, для яких профілактичний огляд є обов'язковим.
 
Ларисо Петрівно, які ще проводяться медогляди у відділенні профілактики?
 
– У відділенні профілактики на базі поліклініки №2 проводяться медичні огляди декретованого населення, тобто працівників громадського харчування, харчової промисловості, торгівлі; медичні огляди працівників дитячих садочків, шкіл, працівників комунальних служб, аптек, медпрацівників. За 9 місяців поточного року, згідно з наказами МОЗ України, ця категорія населення ретельно обстежена. Оглянуто 8246 осіб. 
Хочу зазначити, що у відділенні профілактики працює також і комісія по огляду водіїв автотранспорту.
 
– Чимало власників автомобілів детально не поінформовані про те, що їм потрібно знати для проходження медкомісії та отримання медичної довідки на право керування автотранспортним засобом. Розкажіть, будь ласка, детальніше про медогляд водіїв.
 
– Водіям під час проходження медичного огляду обов'язково потрібно мати при собі паспорт, військовий білет (приписне свідоцтво), 2 фотокартки 3x4. Зазначу, що в Ужгороді комісія по огляду водіїв працює в поліклініці за адресою вул. Грибоєдова, 20 "В" у будні з 8.00 до 15.00 години, а в субботу – з 9.00 до 13.00.
 
Згідно з сумісним наказом МОЗ України і МВС України №124/345 від 05.06.2000 року "Положення про медичні огляди водіїв", попередні та періодичні медогляди осіб за кермом проводять терапевт, хірург, невропатолог, окуліст, отоларинголог (жінкам – гінеколог). Із клініко-діагностичних методів водії повинні пройти ЕКГ, флюорографію органів грудної клітини, із лабораторних методів – загальний аналіз крові, у тому числі і на цукор, загальний аналіз сечі. Необхідно мати при собі визначення групи крові та резус-фактора, сертифікат про проходження обов'язкового профілактичного наркологічного огляду форми № 140-0 (облікова), довідку про перебування на психіатричному обліку за місцем проживання (прописки) та довідку, що підтверджує оплату за проведення медичного огляду щодо права на керування транспортним засобом.
Уся робота медичної комісії спрямована на те, щоб попередити виникнення дорожньо-транспортних пригод, різних небажаних випадків, що можуть трапитися на автодорогах міста, та зберегти взаєморозуміння між водіями та пішоходами.
 
– Чи можуть отримати медичну довідку на керування автомобілем усі бажаючі?
 
– Ні, усі бажаючі не можуть отримати таку довідку. Це питання вирішує комісія, яка керується наказом МОЗ України № 229 від 24.12.1999 року "Про затвердження Переліку захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами". При відсутності у громадян захворювань згідно з переліком, наведеним у цьому нормативному документі, медична комісія надає висновок про відсутність медичних протипоказань для керування відповідною категорією транспортних засобів та видає медичну довідку щодо придатності до керування транспортними засобами (ф. 083/0).
 
– Наш час непростий: постійні політичні чвари, фінансова нестабільність, соціальна незахищеність населення... Чи впливають на вашу роботу фактори сьогодення?
 
– Звісно, проблеми держави, її економіки віддзеркалюються і на здоров'ї людей. Але не все залежить від грошей чи від факторів сьогодення. Кожна людина може багато зробити для себе та свого здоров'я, не витрачаючи при цьому кошти. Скажімо, для всіх нас доступними є повітря, сонце, вода, які загартовують організм, підвищують імунну систему. До речі, на сьогодні не менш важливим є запам'ятати ще одну істину: завжди міцніші ті люди, у яких переважають позитивні емоції.
 
– Що дає громадянам профогляд?
 
– Перш за все, хочу зазначити, що людина, котра не цурається медогляду, піклується про своє здоров'я та береже його.
 
Після обстеження, особа дізнається про стан свого здоров'я. У медицині сьогодні є 3 категорії, які відокремлюють на основі стану здоров'я людини: 1 група – здорова людина; 2 група – загрозливий стан; 3 група – хворі.
 
 У результаті медогляду, громадянин дізнається, до якої групи він належить.
Не нехтуйте лікуванням, якщо ви потрапили у категорію "хворих". Адже у такому разі, особа стає диспансерною та потребує постійної співпраці з лікарем: прислухатися до його порад та виконувати їх, аби не дати недузі розвиватися. Якщо ж людина "здорова", то їй потрібно обов'язково раз на рік проходити медобстеження. Це, насамперед, проводиться з метою профілактики та виявлення онкологічних та інших важких хвороб.
 
– Чи не вважаєте Ви, що медицина в нашій країні сьогодні потребує змін?
 
– Безумовно, медицина у нашій державі потребує реформ. Як населення, так і медпрацівники бажали би покращень в медичній галузі. Зазначу, що ми раді новітнім технологіям у медицині. Наприклад, нова флюорографічна апаратура, клініко-лабораторна апаратура, яку отримала поліклініка, дають можливість проводити якісне діагностичне обстеження, лабораторні аналізи для діагностування ранніх стадій онкозахворювань, захворювань легень, ендокринної системи, гематологічних та інших патологій.
 
– Чи припустимо громадянам займатися самолікуванням?
 
– Самолікування у наш час – це неактуально та нерозумно. Адже в медичних закладах сьогодні можна отримати кваліфіковану допомогу від медиків-спеціалістів. Зокрема, у нас в поліклініках Ужгорода працюють кваліфіковані лікарі, терапевти та інші "вузькоспеціалісти", до яких можна звернутися по допомогу. Але обов'язково першим, що потрібно зробити для пацієнта, який через стан здоров'я звернувся у поліклініку, флюорографічне обстеження, гінекологічне (урологічне) обстеження. Це робиться для того, аби лікар міг скерувати людину на правильний шлях подальшого обстеження до вузького спеціаліста. Тоді не буде випадків "запущення" на ранніх етапах або рентгенологічної проблеми у людини, або онкологічної. Тому ці два обстеження є обов'язковими та повинні проводиться раз на рік. Це не дороге задоволення, але в подальшому воно цінніше за золото.
 
У разі захворювання, потрібно звертатися в дільничні пункти, де громадянам допоможуть дільничні лікарі. Також у нас є сімейна медицина, яку представляють сімейні лікарі.
 
– Ми увесь час говоримо, що без здоров'я нема і щастя. А чим, на Вашу думку, є здоров'я загалом і від чого насамперед воно залежить?
 
– Я дотримуюся визначення, яке дає ВОЗ. Здоров'я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб чи фізичних дефектів. Скажу коротко: здоров'я населення залежить від соціального середовища і умов життя людей у повному і широкому розумінні цього поняття.
Тетяна Горянка, для Закарпаття онлайн
19 лютого 2011р.

Теги: здоров'я, медогляд, медичний, профілактика

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини