ЗАКАРПАТЦІ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ ПРИВАТНОМУ ЖИТЛОВОМУ БУДІВНИЦТВУ

Цьогоріч на Закарпатті передбачено здати в експлуатацію 335 тисяч квадратних метрів житла - цей показник зафіксований у Комплексній програмі розвитку житлового будівництва у краї на 2007 р.

ЗАКАРПАТЦІ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ ПРИВАТНОМУ ЖИТЛОВОМУ БУДІВНИЦТВУЦе значно більше, ніж торік /293,5 тис. кв.м/. До речі, у минулому році закарпатці були серед лідерів на цьому напрямку, здавши житла на 26,5% більше, ніж у 2005-му. Отож не збираються здавати позиції й тепер, навпаки - налаштовані нарощувати темпи.

- Ситуація у поточному році характеризується подальшим домінуванням будівництва приватного житла,- розповідає начальник головного управління економіки Закарпатської облдержадміністрації Віктор Погорелов. - До речі, цей напрям завжди був пріоритетним на Закарпатті. Якщо, скажімо, у 1990 році індивідуальний сектор у загальному обсязі становив половину, то вже у 1991-1992 роках - дві третини. А в останні п'ять років майже все житло вводилося приватними забудовниками /91,7- 92,2 відсотка/. Особливо в сільській місцевості... Лише торік на фінансування індивідуального житлового будівництва на селі за програмою "Власний дім" було спрямовано 3158 тисяч гривень: за рахунок коштів державного бюджету - 2100 тис. грн., обласного бюджету - 218 тис. грн., місцевих бюджетів - 840 тис. грн. Укладено 572 угоди про газифікацію житлових будинків на селі та 78 угод - про будівництво й придбання житла.

Що ж передбачає згадана обласна комплексна програма житлового будівництва? Її появу зумовило те, що для основної частин населення краю житло стало фактично недоступним через високі ціни, низьку платоспроможність громадян і незначні обсяги будівництва житла. За цих умов без реальної підтримки держави конституційне право населення на житло не може бути реалізоване. Через відсутність фінансування з державного бюджету та обмеженість коштів місцевих бюджетів /дотаційність області становить 61 відсоток/ практично не проводиться будівництво так званого соціального житла, не формуються фонди для тимчасового проживання. До слова, загальна кількість сімей та одиноких громадян, які потребують соціального житла, в області сягає 9,45 тисячі чоловік.

Аналіз свідчить, що ціни на житло у Закарпатській області останнім часом є вищими за середньосвітові і щорічно зростають /прогнозована вартість одного квадратного метра загальної площі цьогоріч коливатиметься від 4300 до 10 тисяч гривень, з оздобленням/. Отож програма "Соціальне житло" є надзичайно актуальною: загальна потреба в житлі для громадян, які перебувають на квартирному обліку та мають право на отримання соціального житла у 2007-2015 роках становить 465,9 тис. кв. метрів загальної площі, у т.ч на цей рік -53,9 тисячі квадратних метрів.

Згадана комплексна програма покликана знизити фінансовий тиск на тих, хто обзаводиться власним житлом. Передбачене, зокрема, кредитування за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів молодіжного й індивідуального житлового будівництва за програмою "Рідний дім". Планується збільшення придбання житла, у т.ч. й під його заставу /іпотечне кредитування/. Здійснюються такі соціальні житлові програми: забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку; державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників за програмою "Власний дім"; державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки і т.д. Заохочується і відомче житлове будівництво. Приміром, чи не щороку вводить житло для своїх працівників закарпатська міліція. Торік 20-квартирний житловий будинок став до ладу в Мукачеві, а нещодавно здано такий же дім в Ужгороді. Вагомим джерелом поповнення житлового фонду могла б стати реконструкція відомчих гуртожитків /тільки в Ужгороді їх 40/, вважає В.Погорєлов.

У Мукачеві та Ужгороді впроваджується комплексна забудова територій за досвідом холдингової компанії "Київміськбуд". Забудовники зобов'язуються звести у мікрорайонах дитсадки, магазини, паркінги тощо, облаштувати зелені зони, віддавши при цьому два відсотки житла міським радам. Крім того, комерційні будівельні структури, у т.ч.й приватні підприємці, розпочали в області будівництво 8-квартирних житлових котеджів підвищеної комфортності. У місті Виноградово, наприклад, вже надано дозвіл одному підприємцю на спорудження 12 таких котеджів. З огляду на обмеженість вільних земельних ділянок та значні витрати на інженерну підготовку будівельних майданчиків під забудову через складність рельєфу гірських територій /їх частка в області досить значна/ здійснюватиметься реконструкція з добудовою існуючого житла. До речі, найвищі темпи зростання обсягів введення житла в експлуатацію спостерігаються у Мукачеві, Чопі, Хустському та Міжгірському районах.

Хотілося б зауважити, що Мінбуд України - головний цьогорічний розпорядник коштів субвенції, яка скеровується місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів, попередив: субвенція спрямовується на об'єкти, пов'язані з будівництвом, реконструкцією, модернізацією та капітальним ремонтом переважно житлово-комунального господарства. Як мовиться, карти в руки...

Гадаю, сказав на завершення розмови Віктор Погорєлов, назріла потреба у прийнятті закону про державну підтримку забезпечення громадян житлом та розвиток житлового будівництва. Перші кроки у цьому напрямі вже зроблені. Зокрема, Кабінет Міністрів у січні ц.р. прийняв постанову, яка звільняє замовників від сплати коштів на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури у випадку спорудження об'єктів житлового фонду соціального призначення. Слід іти далі, й будівництво інженерної інфраструктури /водопостачання, каналізація, зв'язок тощо/ виконувати на виділених під житлове будівництво земельних ділянках за рахунок коштів місцевих бюджетів або підприємств, які експлуатують згадану інженерну інфраструктуру.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
12 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини