В Ужгороді відгуляла "Ужгородська масляна - 2011" (ФОТО)

Приблизно за 7 тижнів до Великодня, в середині лютого місяця, в Ужгороді пройшло вже традиційне свято проводів зими і зустрічі весни в окремо взятому обласному центрі - «Ужгородська масляна - 2011».

В Ужгороді відгуляла "Ужгородська масляна - 2011" (ФОТО)

У Комсомольському парку (по-новому – Боздоський) під захід були відведені кілька алей і площ. Важко передати атмосферу свята друкованими літерами, на ньому обов'язково треба було бути присутнім, щоб зрозуміти, про що піде мова.

(Мовою оригіналу)

Несколько сотен палаток, много десятков мангалов, дым коромыслом, музыка, песни, танцы, пляски, блины, алкоголь, много шашлыка, печеная картошка, бограч, очень много хорошего настроения и многое другое. По моим скромным оценкам, дневной "человекопоток" смело можно определить на отметке несколько десятков тысяч человек. Людей реально было много. Они серьезно так перегрузили аллеи и дорожки парка. Ели, пили, веселились. Торговцы не успевали жарить, печь, варить, обслуживать. После обеда практически возле каждой точки выстроились длинные очереди. Тем не менее, голодным, я уверен, не остался никто. В начале одной из алей была установлена сцена, около нее толпились пару сотен человек, их развлекали ведущие, певцы, с ними проводились конкурсы.

Организация мероприятия порадовала. За весь день моего пребывания на фестивале было замечено всего несколько минусов. Точнее четыре.

Первый, самый прискорбный. Точек, где реально можно было купить блинчики, символ масленицы, было всего... две-три. В начале дня, конечно, блинчики были на прилавках 50% палаток, но, как показала практика, их смели за полчаса. И остались два лидера рынка блинных полуфабрикатов и "точка" организаторов, где блинной смеси заготовили очень много. Рекомендую в 2012 году со стороны организаторов мероприятия поставить жесткое условие – каждая точка ОБЯЗАНА иметь запас блинчиков на полдня как минимум. Просто прийти и торговать доходным шашлыком – ЗАПРЕЩЕНО.

Второй прокол – отсутствие туалетов. Те два-три парковых, реально не "выгребали". К мужским кабинкам еще ладно, очередей не наблюдалось, а вот женщины образовывали очень длинные очереди. Мужчинам, традиционно, было легче - вышел в "лес" и пустил струю у ближайшего дерева, а вот женщины... жаловались.

Третий прокол. "Масленица – 2010" проходила на соседней алее, которая... в два раза шире той, где прошла "Масленица – 2011". Народ ТАК серьезно нагрузил трафик, что протиснуться местами было очень трудно. Но это, как показывает практика, проблема многих фестивалей. Часто ожидаешь один "человекопоток", а как навалит народу, просто в шоке локти кусаешь.

Четвертый прокол. Всегда нужно учитывать ситуацию, "а что, если погода изменится". Утром был морозец, земля была твердая и грязи не было. В обед притопило солнце. Грязь размерзлась и "поплыла". Столы и палатки 30% точек стояли серьезно так на грязевой кашке. Часть точек спасал прочный лиственный наст, но и это часам к четырем дня перестало помагать.

Все. Больше серьезных недостатков нет. Все остальное было замечательно. Индустрия праздника идеально внедряла в жизнь схему – "Встретить, повеселить, напоить, накормить, проводить".

Спасибо организаторам! Праздник получился шикарный.

13 лютого 2011р.

Теги: фестиваль, Масляна, блины, туалет,

Коментарі

Іван 2012-02-19 / 15:49:57
Дааа, що-що, а такого не очікував від Ужгорода. Здається, що що культурні заходи вже не є популярними, просто, хоч би погуляти... Так, по іншому це ні як не назвеш, тому що мироприємство не повязане ні з якими културно-історичними подіями чи звичаями нашого краю, в котрому між іншим хрещення відбулося на 100 років скоріше ніж в самій Київській Русі. Можливо в Россії чи в Києві, це дикунський звичай з далекого минулого і мав місце в їх історії, але щоб палити пугало в у обласному центрі, це вже занадто... і куди дивиться керівництво міста...? В моїх очах Ужгород такими "святом" зробив крок назад, як місто з своєю самобутньою і багатогранною історією насиченою власними звичаями.

мудрейший анонимус 2011-02-15 / 19:30:00
до Антона: та ну Ви що? для нас же головне - вiдсвяткувати! А що ми святкуємо - то дрiбницi!

Антон 2011-02-15 / 19:00:00
Дорогие мудрейшие анонимусы! На праздник никто никого насильно не загонял. Вам не нравится? Не приходите. А желчь свою поберегите для пищеварения.

ага 2011-02-15 / 15:55:00
приклад глупостi 'born in the USSR'
Як спiвали колись "Брати Гадюкiни": "Водка є? Сало є? Всьо путьом!"
Празнiк удался.

Совок 2011-02-15 / 12:50:00
1, 14.02.2011 17:59; анонім, 14.02.2011 16:20
Якщо гулять, так гулять. Пропоную 28 лютого відсвяткувати - подаю два варіанти:
1. Проводи літа та збір урожаю.
2. Різдво (яка різниця коли там християни чи язичники святкують, зробими по-нашому, по "совковому") Як "наколядуємося"!, - аж Боздошський гай буде шуміти (сухими гілками)

1 2011-02-14 / 17:59:00
масляная це язичницьке свято. Дуже смішно дивитися як тепер її святкують... совки.

2011-02-14 / 16:20:00
Если речь идет о том, чтобы праздновать "древний языческий праздник Проводов Зимы", то его наверное можно отмечать по природным показателям - когда погода становится уже скорее не зимней, а переходит к весенней. Если мы говорим о Масленице - то "в православном календаре отмечен как Сырная седмица, с 28 февраля и длится до 6 марта".
Переходим на языческие праздники? Или будем по второму разу отмечать Масленицу с 28 февраля по 6 марта, перед Великим Постом?

сорри 2011-02-14 / 15:58:00
В Ужгороде досрочно прошли проводы зимы
В Закарпатье местным жителям настолько надоела зима, что они взяли и справили Масленицу. По церковному календарю она выпадает в этом году на 28 февраля...
http://narod.mycityua.com/news/2011/02/14/135539.html

Вика 2011-02-14 / 14:36:00
Праздник, заимствованный со времён язычества, а в православном календаре отмечен как Сырная седмица. По церковному календарю на 2011 год выпадает на 28 февраля и длится до 6 марта, можно ещё раз отметить))) а фото действительно классные!

местный 2011-02-14 / 08:29:00
Масленица - древний языческий праздник Проводов Зимы, праздновавшийся на огромной территории Европы (там, где был достаточно холодный климат и где тепло и весну ждали с особенным нетерпением) - у славян, балтов, греманцев, кельтов. В Угорской Руси тоже праздновали :) Но: поскольку этот языческий праздник христианская церковь не смогла победить, то приурочила его к церковному празднику. И это могло быть как Сретение Господне, так и неделя перед Великим Постом...

KK 2011-02-14 / 08:17:00
Цікаві знимки. Де ще таких колйорових людей можна знайти?

Антон 2011-02-13 / 23:50:00
Уважаемые ортодоксы и ворчуны! Ребята (русские, нерусские, какая разница?) организовали и провели отличный праздник в парке. При этом не на бюджетные деньги, а сами нашли спонсоров, собрали предпринимателей, провели концертную программу, раздали кучу блинов и призов. Что плохо? Не так назвали, не то сожгли? И не путайте с ханукой и другими религиозными праздниками. Масляница - праздник языческий. В разных регионах в разное время праздновался по-разному и под разными названиями.

сорри 2011-02-13 / 23:48:00
Антоне, а чого така аґресія? У нас що, якщо хтось провів якийсь захід - то на його обговорення автоматично накладається табу? Он як "проїхалися" по чопському "фесту" (і я вважаю - справедливо), так що - краще було всім свої писки позатикати і най би було, як є?

Якісна організація Масляної (а вважаю, що цього року, навідміну від попереднього, вийшло якісніше) ще не означає, що у цьому заході вже немає чого поправляти. В нинішньому його варанті, навіть при якісній організації, він приречений залишатися суто ужгородською тусовкою. Якщо ж є мета зробити щось масштабніше, притягальне для туристів, то однозначно треба шукати свою, місцеву родзинку, вибудовувати все на своїй. місцевій автентиці. Масляні на сході України, на російському покордонні, сприймаються органічніше, ніж у нас. І за саме російським колоритом туристи поїдуть швидше туди, аніж до нас. Я доброзичливо пропонував ще минулого року "русскім парням" з числа організаторів використати в цьому дійстві весь арсенал карпатської міфології - босоркань, шарканів, повітруль і т.д. В який спосіб - хай би думали фестивальні креативщики. Це не моя справа - я якісно роблю інше. Однак, думаю, що фестові це пішло би на користь. Почитайте розповідь того ж Алекса Богданова про фестиваль Червене вино у Мукачеві. Або згадайте свої враження від нього, якщо були там самі. І задайтеся відповіддю на запитання: А чого там так багато туристів? Відповідь проста: бо там є не тільки висока організація, а й, просто, те, чого немає більше ніде. Аби підтягти до мукачівського фесту автентику, в його межах організували і фестиваль вертепів і ще багато чого з місцевих цікавостей. Для туристів з центру і сходу України (а саме там - основні гроші) не дивина побачити млинці і молодих хлопців, що лізуть на стовп за шаровими чоботами чи прив'язаним там когутом. А от побачити на фестивалі вина (що само по собі незвичано) ще й наші колоритні бетлегеми - це кайф! До цього і треба прагнути. Шандор -- движовий, цього у нього не забереш. Але він і поверхневий. І, на жаль, всіляко заохочує і підтримує саме цю поверхневість у фестивальному русі. Безумовно, він не може відповідати за все оте фестивалля, що коїться зараз на Закарпатті. Але в чомусь-таки, як на мене, а саме - у цій поверхневості, таки відповідальний. Пора зупинятися в кількості і переходити до якості. Це говорилося за підсумками фестивалів 2009-го. Організатори цьогорічної Масляної в Ужгороді зробили, як на мене, перший крок у цьому напрямку - спромоглися на якісну організацію масового заходу. Тепер - раджу їм абсолютно доброзичливо - мали би замислитися над його глибиною, наповненістю. І тоді все у них (а значить - і у нас) буде добре... :)

Янку, думаю, я тут трохи розтлумачив свою позицію? Перепрошую всіх, кого втомив таким довгим постом. Сподіваюся, він буде сприйнятий як конструктив і піде на користь заходові в майбутньому...

Янко 2011-02-13 / 23:39:00
2 ІВАН, 13.02.2011 23:26
Этому есть очень простое объяснение. Эти молодые люди, отпрыски своих русских родителей, попавших сюда по разным причинам в советские времена, основная масса которых была воинствующими коммунистами. Глубоко сомневаюсь, что они читали своим детям Библию, отсюда и подобного рода невежество, спросить конечно можно было, но уже поздно:)

matematik 2011-02-13 / 23:33:00
У автора статті явно проблеми з матемоатикою або з зором, де він побачив "Несколько сотен палаток, много десятков мангалов" та "дневной "человекопоток" несколько десятков тысяч человек" для мене залишаєтся загадкою)))))

ІВАН 2011-02-13 / 23:26:00
Мабуть хтось не знає, то Стрітення (по давньому - коли "Зима із Весною стрічається"), свято. на яке дійсно палили опудало Зими, - за церковним календарем - у вівторок, а до "Масляної" - чотири тижні. Янкові - "русскіє" парні, чи не "русскіє" (а може грузини із азербайджанцями), однак, хоч поцікавитися б, коли святкується "Маслянная" - повинні були.
Давайте, хай "русскіє парні" на наступні вихідні зроблять свято єврейської "Хануки", чи арабського "Рамаджана". Яка різниця, що дати не співпадають. Головне "повесєліться" (пардон, підказую їм, що свинину їсти не можна буде, хоч яка різниця. Гулять, так Гу-уулять).

ІВАН 2011-02-13 / 23:14:00
Пояснюю, бо плутанина у термінах. У Росії останній тиждень перед Великим постом (тепер це припадає на початок березня), коли вже не можна було їсти м"ясо, але можна ще їсти молочні страви - називали "Масляною" (людям необхіно було запасти організм білками і жирами тваринного походження, тож святкували). Головною стравою були млинці (блини) із маслом, а ще, здається із сиром. клюквою, морошкою тощо. Веселилися, гуляли, плясали, співали, бо далі аж до Великодня це було заборонено.Але до чого ця назва до "Стрітення" (палили по-давньоукраїнськи. що є дохристиянським пережитком) опудало Зими. яке було нині у парку (видно із світлин), - не зрозуміло. Адже, окрім млинців (єдина на цей день страва на Масляну в Росії) із маслом можна їсти і м"ясні продукти.

Янко 2011-02-13 / 23:13:00
2 сорри, 13.02.2011 23:06
Я, кажется, ответил на ваш вопрос в своем комменте. Другой причины не вижу. Основная масса организаторов по национальности, скажем, не местные:) Один Ф. Шандор "наш" и, насколько мне известно, довольно подкован в таких вопросах.

читач 2011-02-13 / 23:13:00
сорри, ваша думка цілком логічна. Я підтримую таку ідею. От тільки у цьому випадку все залежить від Шандора.

Антон 2011-02-13 / 23:13:00
Сорри, будласка організуйте і проведіть, хто заважає? І називайте так, як вам захочеться.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини