Мужіївський золоторудник може відновити роботу

Єдиний український золоторудник – ТОВ «Закарпатполіметали» - готовий до пошуку інвестора та відновлення роботи підприємства. Судова тяганина для відновлення законних прав на об’єкті вже практично подолана, єдиною перешкодою залишається земельне питання, оскільки земля під нерухомістю Мужіївського золотодобувного підприємства досі перебуває в оренді.

Мужіївський золоторудник може відновити роботу

Про це йшлося у середу, 9 лютого, на засіданні Ужгородського прес-клубу.

Тетяна Петик, ліквідатор ТОВ "Закарпатполіметали" повідомила, що нарешті, після 2 років судових справ, відновлено порушені права власності на нерухоме майно, яке належало підприємству з часу його заснування. Відтепер ВАТ становить собою єдиний майновий комплекс, готовий до пошуку інвестора. Наступним кроком правової процедури є оцінка і підготовка об'єкту до продажу. Це дозволить у найкоротший термін вжити заходів для розрахунків з кредиторами і погашення заборгованості із заробітної платні.

"Процедура банкрутства ТОВ "Закарпатполіметали" вийшла на нову стадію – конкретних дій, спрямованих на притягнення до відповідальності осіб, які брали участь у розкраданні майна банкрута та доведення його до банкрутства, а також повернення боргів", -- сказала Т. Петик.
Вона також повідомила, що слідчий відділ УСБУ порушив кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 ККУ стосовно колишнього директора боржника Василя Василинця, яким було допущено розкрадання майна підприємства (на підприємстві було виявлено недостачу активів на загальну суму 1 033 532,98 грн). За рішенням суду колишній директор перебуває під вартою.

Володимир Гуртовий, представник ліквідатора зауважив: "Можливо, останні 2 роки у справі золоторудника здавалися бездіяльністю, але насправді зроблено багато – відновлено втрачене право власності на майно підприємства, його бухгалтерський облік, первинні документи, які були втрачені. Усе це дає змогу вийти на етап погашення заборгованості перед кредиторами та перед працівниками. Правоохоронні органи нарешті вживають необхідних заходів, порушена кримінальна справа проти керівника підприємства, але все ще залишається відкритим питання відповідальності осіб, які довели "Закарпатполіметали" до банкрутства і сприяли розкраданню майна. Документи та судові рішення свідчать, що крім колишнього керівника Василинця В.М., його заступника Гречка В.Т. та представника Ракущинця А.А., до справ, пов'язаних з землею та майном ТОВ "Закарпатполіметали" причетні керівники ТОВ "Сауляк" (директор Гожик М.Ф.), ТОВ "Береговополіметали" (директор Гожик В.М.), їх представники за довіреностями Горбоконь В.Ю. та Кондратенко Г.П., їм сприяли у цьому керівники Мужіївської сільської ради (голова Фіцай В.В.) та Берегівської районної державної адміністрації (голова Трикур В.В.) Минулого року ми відчували і політичне зацікавлення у цій ситуації, оскільки наявні листи екс-міністра О. Турчинова, які свідчать про змову зацікавлених бізнесменів (зокрема, Б. Покраса і В. Паланта) щодо золоторудника поза законною процедурою".

В. Гуртовий наголосив: "Мета ліквідаторів – не допустити закриття підприємства, а навпаки – віднайти реального інвестора (а не того, якого нам представляли на засіданнях в облдержадміністрації – компанію "Сауляк", яка брала участь у розкраданні майна підприємства). "Закарпатполіметали" можуть стати великим підприємством, яке працевлаштує сотні людей, а також займатиметься вирішенням екологічних проблем". 

За словами Володимира Грутового, йдеться не тільки про відродження підприємства, а й покращення іміджу області в цілому. "Якщо справу буде доведено до логічного кінця, то інвестори матимуть свідчення того, що область готова працювати за законом. А поки злочинці продовжують ухилятися від відповідальності, інвестор матиме сумнів щодо доцільності вкладати гроші в регіон", -- каже В. Гуртовий. За його прогнозом, при умові співпраці з місцевими органами влади, робота підприємства може відновитися вже за півроку.

Водночас Дмитро Зайцев, голова комітету кредиторів підприємства зауважив: "Інвестори сьогодні побоюються вкладати гроші в українські підприємства. Тому щодо ВАТ "Закарпатполіметали" важливо, щоб і ліквідатор, і органи місцевої влади продемонстрували інвесторам, що судова тяганина закінчилася і на Закарпатті є безпечний та надійний об'єкт для інвестування".

На шляху до відновлення роботи підприємства все ще є перешкода. "Досі існує проблема, яка ставить під загрозу успішне завершення процедури банкрутства та робить фактично неможливим реалізацію в рамках ліквідаційної процедури майна підприємства як цілісного майнового комплексу з метою отримання коштів для виплати заборгованості із зарплати, погашення заборгованості по зборах до пенсійного фонду та зі сплати податків, та продовження діяльності підприємства, -- каже В. Гуртовий. – Це проблема незаконно захопленої землі, на якій розташоване ТОВ "Закарпатполіметали". Землю за незаконно отриманими від місцевої влади документами орендує ТОВ "Сауляк", керівники якого намагалися за безцінь придбати майно "Закарпатполіметалів" та рейдерськи захопити золоторудник".

Довідка: За наслідками інвентаризації, проведеної ліквідатором Петик Т.А. та інвентаризаційної комісією за участі представників Берегівського РВ УМВС України в Закарпатській області, Берегівської ОДПІ, УПФУ в Берегівському р-ні Закарпатської області, станом на 01.03.2010р. було виявлено недостачу активів підприємства на загальну суму 1 033 532,98 грн. З цього приводу 31.03.2010р. ліквідатор звернувся до прокуратури Закарпатської області.
21.06.2010 рішенням господарського суду Закарпатської області у справі №16/33 було задоволено позовні вимоги ТОВ "Закарпатполіметали" та визнано право власності ТОВ "Закарпатполіметали" на нерухомість банкрута. Це рішення було залишено в силі постановою Вищого господарського суду України від 25.01.2011р.

11 лютого 2011р.

Теги: Золоторудник, інвестор, суд, Закарпатполіметали

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини