Чому омбудсвумен допомагає тим, хто дестабілізує Україну на Закарпатті?

Шановний читач вже певно чув про те, що думає півень, коли женеться за куркою: Якщо її не дожену, то хоч пробіжуся! Саме це мені пригадалося, коли почув про наміри уповноваженої ВР з людських прав в Україні Н. Карпачової, яка мала б займатися порушеннями людських прав в Україні, а замість цього вона вдається до підтримки політичного русинства, яке використовують вороги української держави. Справа в тому, що йдеться не про історичну справедливість, а про повне незнання української історії та назви русин, українець.

Чому омбудсвумен допомагає тим, хто дестабілізує Україну на Закарпатті?

Колишній працівник Радіо Свобода Іван Гвать у статті „Російські політики разом із КПУ дестабілізують Україну на Закарпатті" (стаття була на Радіо Свобода, а також надрукована в газеті „Свобода", 3.12.2010 р.) звернув увагу на те, „що при виникненні русинського сепаратистського руху на Закарпатті 1990 року стояли комуністично-кагебітські структури в Москві." Дослідник цієї тематики звернув увагу на те, що 17 лютого 1990 р. в Ужгороді було створено „Товариство подкарпатських русинов", а вже через чотри дні воно було юридично зареєстроване, а згодом переіменоване на „Общество", певно, щоб у Москві краще розуміли. Москва надіялася затримати Україну в імперії, якщо їй загрозити порушенням соборності. Московські стратеги помилились, бо розпад імперії не затримали, зате викликали не тільки ностальгію до „ісконно русского населенія" деяких попів московського патріархата, але й оживили смаки деяких мрійників про Велику Угорщину. З того часу так воно й пішло, поїхало: ужгородський піп Сидор відверто став агітувати за „самостоятельний" народ, з „історичними коренями" в російській імперії (бо ж він Московського патріархату), угорці масово стали видавати свої паспорти українським громадянам Закарпаття (грубо й недипломатично порушуючи українське законодавство), які з вдячністю їх приймали, бо так можна обійтися без візи, а тоді вже вільна дорога до Західної Европи. Правда, угорським шовіністам потрібні закарпатці в Закарпатті, бо так можна висувати претензії на територію, але це „дрібниця", бо ж ідея далекосягла. З паспортами закордонного словака почали агітувати і зі Словаччини і раптом на Закарпатті появилася велика кількість словаків. Не забарились і румуни, які, у свою чергу, також не проти, щоб поширити і свою територію; про надавання російських пасортів в Криму вже не одного разу йшла мова.

Сьогодні, коли Україна знаходиться у цілковитому беззаконні, оскільки ті, що беруть великі державні гроші і мали б доглядати за дотримуванням законів у країні, самі їх порушують повсякденно і на найвищих державних посадах. Депутат від комуністів України Голуб навіть запропонував русинську мову внести до числа тих мов, які потребують захисту. Чому? Бо „товарищ" Голуб не знає не тільки історії України, але й не відрізняє говірку від літературної мови!

Що на Закарпатті існує розмаїття говірок, які могли б щодня доповнювати скарбницю української мови, відомо вже з давніх давен. Норвежський славіст Олаф Брох ще 1880 році в газеті Slawische Philologie доводив, що ці говірки належать до української мови і видав свою книгу „ Угрорусское наречие села Убли" (Санкт-Петербург, 1900). Австрійський україніст Д-р Міхаель Мозер автор книги „Причинки до історії української мови" (Харків, 2008, 2009), у своїй доповіді в НТШ у Нью Йорку в листопаді м.р. дав пояснення, чому москвофільський рух в Галичині скоріше закінчився і перейшов на українську народну мову, а в Закарпатті він зберігся. Східна Галичина була підпорядкована Відневі, а Закарпаття Будапештові. Пан Мозер зазначив, що відсталість сприйняття народної мови на Закарпатті затрималося на 60 років. У деяких ідеологів „русинських мов" ця затримка ще й досі триває.

Д-р Мозер наводив цікаві приклади тогочасних шкільних циркулярів, порівнював тексти різних редакцій „Граматики руського язика для шкіл середніх і горожанських" Панькевича та інші видання. Він зазначив, що були намагання призупинити розвиток рідномовної освіти в Закарпатті після реставрації угорської влади (1939 – 1944).

Таким чином в обороні української мови ми маємо двох чужинців, що нам дуже нагадує Роберта Конквеста та Джеймса Мейса, які першими чужинцями загово- рили про Голодомор, який і досі деякі з українських „істориків" та політиків не сприймають.

Коли б пані Карпачова хоч трохи була обізнана з історією України, то вона б не допускала навіть думку про те, що є двоякі русини. Справа не в тому, що всі історики знають, що русини – першопочаткова назва українців, але в тому, що пані омбудсвумен, а раніше — депутатка, не читала навіть маленьку книжечку Леоніда Кучми „Україна – не Росія", де він також підтверджує те, що українців споконвіку звали русинами.

Саме незнання історії країни, яка тобі дає „недоторканість", високу оплату за бездіяльність, призводить до того, що будь-який ворог тої країни інформує тебе про те, чого нема, але тому, що ти в історії Украни ні бе, ні ме, ні ку-ку-рі-ку, робиш враження, що ти будеш захищати людські права національності, і не знаєш, що так звали й твоїх предків. Отож, пані „Уповноважена" й нагадує півня що біжить за куркою, ящо нічого не вийде, то хоч галасу наробить, а може при тій нагоді хтось зможе повчитися власної історії!

Колись імперським властям перешкоджала назва русин і вони заборонили її й увели русский, а зараз вже й „путінська нація русскоязичних" не задовольняє Кремль – їм давай русский мир. Відомий американський політик З. Бжежінський передбачав розпад останньої у світі російської імперії у 2012 р., канадський політолог В. Держко оприлюднів 40 пунктів – причин неминучого розпаду цієї імперії, Георгій Бурсов у статті "Крах „русского мира": криза, загниття, розпад" (УНІАН) звертає уагу на величезні проблеми імперських властей тримати все під контролем.

На кого ж будуть тоді „покладатися" поборники „недєлімої", коли припиниться приплив фінансів на антиукраїнську пропаганду? Дуже можливо, що з табачників стануть тютюнники, а з прислужників московського патріархату вийдуть ревниві борці за єдність української помісної церкви з історичною столицею у Києві. А русини пригадають своїх предків, які також зазнали різноманітного знущання окупантів на своїй святій і родючій землі по той бік Карпат.

Історик Ігор Лосєв на сторінках Української правди в статті „Угорський Дранґ нах Остен" (7.2.2011) звертає увагу на небезпеку для держави тої бездіяльності державних чинників, яка сьогодні панує в Україні. Безпрецендентне хамство деяких сусідів не рахуватися з українським законодавством призводить до відвертої діяльності антидержавних сил. Прикладом нахабства й неповаги до країни може послужити відкриття депутатом Европейського парламенту Белою Ковачем свого офісу в закарпатському місті Берегово. Цей представник ультраправої партії Йоббік має на меті відновлення Великої Угорщини, бо, мовляв, після 1-ої світової війни Угорщина втратила багато території. Це наводить на думку, що коли дивитись на те, хто на чиїй території, то угорцям прийдеться повертатися за Урал, якщо русини-українці почнуть вимагати землі, які окупували мадярські племена під проводом їхнього князя Арпада у 9 ст..

І. Лосєв звертає увагу на те, що Україна не є членом ЕС, то й не зрозуміло на якій підставі пан Ковач відкриває свавільно свій офіс в українському місті. Можливо, що СБУ настільки зайнята розшуками тих, що знищили бюст у Запоріжжі найжорстокішого диктатора в історії людства, і не має час займатися справами безпеки держави, яка їх добре оплачує. Лосєв наводить приклад Словаччини, яка загрозила тим, що візьмуть громадянство угорське – відберуть словацьке! А що Україна? Чи здатні сучасні володарі взагалі думати!?

Народна мудрість радить: десять разів міряй, а один раз ріж! Оце могли б пригадати деякі політики перед тим як висловлюватись, зокрема коли йдеться про національні інтереси і безпеку держави. В противному разі можна уподібнитися до півня, що за куркою біжить!

Йосиф Сірка, Торонто, Український погляд

10 лютого 2011р.

Теги: омбудсвумен, русин, Карпачова

Коментарі

htosy 2011-02-24 / 17:53:00
Сашко

Ti napisav ridkisno normalynij kommentar.
Dobre bulo bi csitati vasi slova zamisty mnohix tix xto tutt publikuje.

Сашко ecseraz spasiba za vas kommentar!

Rusyn 2011-02-15 / 18:25:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментуання". Адмін

Сашко 2011-02-12 / 20:59:00
Йосиф Сірка думає, що знає правдивий літопис України, а тому сміливо береться аналізувати ситуацію, яка складається на Закарпатті сьогодні. Трагічна історія угорців, втягнутих так само насильно в імперський союз з Австрією, як і Україна в 1922 році в союз з Москвою, є незаживаючою раною на віки. Вперше тому, що Антанта зробила винними в розвязуванні першої світової 1919 році саме угорців. Сьогодні вже доказана причесність саме Австрії та Чехії в замовному вбивстві сербського наслідника престолу. Але як і Москва не погоджується відповідати за організацію Голодомору на Україні, так і країни бувшої Антанти, переможиці першої світової війни, що відібрали 2/3 території Угорщини і 3,5 млн її населення залишили без батьківщини, роблять і сьогодні все, щоб ревізія угоди в Тріаноні навідь не піднімалась, подібно тому, як і Ізраіль не допускає ревізії Холокосту.. Тут треба знати і правдиву історію Угорщини, щоб фахово розібратись в наслідках політики світового жидо-масонства. Не все те, що блищить є золотом, пане Йосип. На брехні і не професійності Ви й Україні не допоможете. А у нашої неньки такі саме проблеми, як і угорців. Це було б для Вас безперечним, як би Ви знали історію як України, так і Угорщину.

РУСИН 2011-02-12 / 12:39:00
ТУФТА!!!

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини