У 2010 році до облдержадміністрації надійшло 4204 звернення закарпатців

Протягом 2010 року від жителів Закарпатської області до облдержадміністрації надійшло 4204 звернення, що на 5,3% менше, у порівнянні з попереднім роком. Найбільше краян турбують питання соціального захисту – 57% від загальної кількості, благоустрою, комунального та дорожнього господарства – 8,7%, житлові – 6,7%. Було зареєстровано 3803 заяви (клопотання), 362 скарги та 38 пропозицій.

У 2010 році до облдержадміністрації надійшло 4204 звернення закарпатців

Частіше на прийом ходять жінки: 2380 проти 1516 звернень чоловіків. Найбільше закарпатці звертаються до чиновників через пошту – 2570 звернень, через особистий прийом – 1634. Також 19 закарпатців поскаржилися анонімно.

Минулоріч закарпатці менше писали у центральні органи влади: кількість звернень зменшилася на 15%.  До  уряду  – на 58% , до парламенту –  на 40%. Натомість на третину збільшилася кількість краян, які зверталися за поміччю до президентської Адміністрації, що безперечно свідчить про зростання довіри в людей як до цієї інституції, так і до діяльності Гаранта української Конституції Віктора Януковича. Цікаво, що найбільше скаржників до органів центральної  влади  було з Тячівського та Рахівського районів, найменше – з Великоберезняняського та  Воловецького.
Аналіз надходження звернень до облдержадміністрації свідчить, що  найбільша їх кількість  з розрахунку на 10 тисяч населення   надійшла з Перечинського (64), Воловецького (59) районів. Найменше – з Мукачівського (26) та Свалявського (25)  районів. Середньообласний  показник становить 33,8 звернень на 10 тисяч населення.

Начальник відділу звернення громадян облдержадміністрації Тетяна Пашко констатує, що серед авторів звернень переважають найменш захищені категорії – ветерани праці, пенсіонери, учасники війни, багатодітні родини, які потребують особливої уваги. До обласної влади переважно звертаються люди, котрі самостійно справитися  зі своїми бідами не можуть.  Для прийому та вирішення проблем закарпатців керівник краю і його заступники систематично проводять особисті прийоми громадян.

Так, керівництво області минулого року провело 78 особистих прийоми в адміністрації, та 69 виїзних прийомів. Загалом  поспілкуватися з чиновниками прийшло 1825 краян. Окрім того, 105 мешканців Закарпаття могли звертатись до посадовців завдяки прямій телефонній лінії "Запитай у влади". Понад 2,5 тисяч краян телефонували на урядову телефонну "гарячу лінію".

– Особлива увага приділяється ветеранам війни, – каже Тетяна Пашко, – Так, після звернення до облдержадміністрації інваліда Великої Вітчизняної війни, мешканця обласного центру в його будинку провели ремонт покрівлі. Двом ветеранам із Мукачева, було надано по 3 тисячі гривень для встановлення індивідуального опалення. Ще одному ветерану з Ужгорода, в будинку, де він проживає, відновлено роботу ліфта. Допомогу отримали й 38 мешканців Мукачева, чиї квартири у жовтні минулого року було пошкоджено вибухом газу. Люди отримали від 500 до 2,5 тисяч гривень. На колективне звернення мешканців  Нижнього Бистрого з Хустщини щодо ремонту комунальної дороги до присілків Берег та Лісковий з обласного бюджету було виділено 60 тисяч гривень.

Чимало звернень від інвалідських організацій стосувалися надання спецавтомобілів. Минулого року 19 інвалідів отримали такі авто. Велика частина звернень стосується надання одноразової грошової допомоги. Для забезпечення цих виплат щороку затверджується обласна програма "Турбота", – продовжує Тетяна Пашко. –  За 2010 рік 2863 малозабезпеченим жителям області з обласного бюджету надано грошову допомогу на суму понад мільйон гривень.

Відрадно, що повторно закарпатці звертаються до владних структур вкрай рідко. Всього 0,2 відсотка повторних заявників – достатньо хороший показник, щоб сказати, що прохання, скарги і пропозиції закарпатців розглядаються.

09 лютого 2011р.

Теги: ОДА, звернення, громадяни, Ледида

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини