На Рахівщині відбулося виїзне засідання постійної комісії Закарпатської облради з питань розвитку туризму та рекреації

4-5 лютого відбулося виїзне засідання постійної комісії Закарпатської обласної ради з питань розвитку туризму та рекреації в Рахівському районі, яку очолює Дмитро Андріюк.

На Рахівщині відбулося виїзне засідання постійної комісії Закарпатської облради з питань розвитку туризму та рекреації

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі облради, у виїзному засіданні взяли участь перший заступник голови облради Володимир Закурений, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму Закарпатської ОДА Ернест Нусер, голова Рахівської райради Микола Беркела, перший заступник голови райдержадміністрації Валерій Сабов, начальника управління економіки райдержадміністрації Віктор Турок, представники туристичної галузі району.

Порядок денний склало одне актуальне для гірського району питання - про перспективи розвитку туристично-рекреаційної галузі Рахівщини.

Рахівщина, як підкреслив голова комісії, він же ж - голова РДА Дмитро Андріюк, – унікальний гірський район, що володіє справжнім екологічним феноменом і надзвичайно потужним природно-ресурсним потенціалом. Плюс м'який клімат, чисте гірське повітря, неповторні пейзажі, значна кількість цілющих мінеральних вод та щирі, працьовиті люди, яких тут проживає понад 90 тисяч осіб. На фоні цієї чудової картини є одна гірка правда – район депресивний. І саме заради регіону та його людей ми повинні спробувати вдихнути в нього повноцінне життя через розвиток пріоритетних галузей, щоб не сидіти на шиї в державі, не вимагати пільг, дотацій. Щоб не допустити незворотні процеси.

У районі пріоритетним є питання розвитку туризму та рекреації. Ця галузь, як відомо, може розвиватись не тільки за рахунок ресурсів держави, але й місцевих бюджетних і не бюджетних ресурсів, і ці ресурси мають спрямовуватись насамперед на проекти, які покликані пом'якшити, чи вирішити проблему безробіття, сприяти наповненню місцевих бюджетів і т.д. Одним із таких важливих ресурсів є громадська активність, яка може надати місцевій владі нові можливості. Їх ми і повинні винайти. Звісно, треба ще багато і наполегливо працювати. Адже, і це – не секрет, саме туризм є високорентабельною галуззю економіки, і за добре поставленої роботи може стати дієвим інструментом інтеграції нашої країни у європейську спільноту. Тим більше що європейська інтеграція, як наголосив Глава держави Віктор Янукович, є головним зовнішньополітичним пріоритетом України.

За інформацією Віктора Турка, у 2007 році на сесії районної ради затверджено Стратегію розвитку Рахівського району до 2015 року, якою визначено туристично-рекреаційну галузь - як пріоритетну.

Наш район, мовив він, може запропонувати туристам для відвідування всі найвищі вершини Українських Карпат, найбільш сприятливий високогірний гірськолижний куточок в Україні – полонину Драгобрат, географічний Центр Європи, єдиний в Україні Музей екології гір, два історико-краєзнавчі музеї, церкви з архітектурою ХV-XVIII ст., унікальні традиції гуцулів, які збереглися до цього часу і багато іншого. Зараз у районі нараховується близько 70 садиб, власники яких пропонують послуги сільського зеленого туризму та можуть прийняти одночасно до 700 осіб. Усе це сприяє розвитку туризму у районі, однак, існує і багато проблемних питань. Зокрема, це – спонтанна і несистемна забудова сприятливих для розвитку туризму територій, низький рівень транспортної інфраструктури та інформаційних повідомлень про туристичний потенціал Рахівщини, невелика кількість відпочиваючих влітку тощо.

Щодо перспектив, то планується будівництво фунікулеру, туристично-рекреаційного-комплексу у м. Рахові та реабілітаційного комплексу на базі ЛОК "Трембіта"; будівництво у с. Луги Всеукраїнського центру сходження на Говерлу; продовження руху потягу Донецьк-Ворохта до станції Рахів, відновлення автобусного маршруту Рахів-Львів та відкриття нового – Ворохта-Рахів; завершити реконструкцію вокзалу. Оскільки повноцінний туризм – це насамперед чистота довкілля, то в цьому напрямку влада району працює з громадськістю. Замовлено 200 контейнерів для збору ПЕТ-пляшок і скла.

Після закінчення наради, депутати обласної ради та керівництво району провели робочу зустріч на полонині Драгобрат із власниками закладів туристично-рекреаційного комплексу з метою вивчення проблемних питань, пошуку шляхів їх вирішення та перспектив розвитку.

Так, за інформацією директора АТРК "Драгобрат-ТУР" Петра Грапенюка, найслабша ланка Драгобрату – це дорога Свидовець–Ясіня. Утримання дороги здійснюється спільними зусиллями підприємців полонини. На думку голови асоціації "Драгобрат-Олімпік" Юрія Звонара, проблемними залишаються питання якісних електро- та водопостачання, регулярного вивезення сміття та будівництво централізованої каналізаційної системи.

Своїм баченням розвитку цієї полонини поділився також начальник управління Держкомзему у Рахівському районі Юрій Дзядів. На його думку, для розвитку Драгобрату необхідно провести повну інвентаризацію вже існуючих будівель і наданих земельних ділянок, виготовити новий план забудови Драгобрату, а власникам канатно-буксирувальних доріг -обов'язково виготовити документацію на траси для катання. Обласні депутати, а це – Ганна Глухова, Федір Райчинець, Михайло Кіндрат, Владислав Адам, Георгій Уліганинець мали змогу ознайомитись з інфраструктурою полонини та помилуватись краєвидами, які відкриваються з вершини гори Стіг.

"Нам необхідно спільними зусиллями перетворити Драгобрат на візитну картку Рахівщини. Це дасть можливість збільшити кількість туристів, які відвідують наш район, та відповідно збільшити надходження коштів до місцевих бюджетів", - наголосив Дмитро Андріюк, підбиваючи підсумки зустрічі з власниками закладів туристично-рекреаційного комплексу .

У суботу, 5 лютого, депутати обласної ради разом з представниками районної влади відвідали туристичний комплекс "Буковель" на Івано-Франківщині, де мали змогу поспілкуватись з керівництвом комплексу та ознайомитись з його інфраструктурою.

Виконавчий директор туристичного комплексу "Буковель" Олександр Шевченко поділився досвідом роботи у туристично-рекреаційній галузі та організації зимового і літнього відпочинку, розповів про плани на майбутнє.

За результатами виїзного засідання, депутати готують відповідні висновки і рекомендації.

08 лютого 2011р.

Теги: туризм, рекреація, Рахів, депресивний.

Коментарі

ІВАН 2011-02-09 / 08:47:00
Що за брехня: "Тим більше що європейська інтеграція, як наголосив Глава держави Віктор Янукович, є головним зовнішньополітичним пріоритетом України."

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини