Ужгород: Хто зацікавлений у розпалюванні конфлікту навколо стадіону "Авангард"?

Вчора в обласному центрі Закарпаття відбулося засідання Ужгородського прес-клубу, головною темою обговорення якого стала співпраця стадіону «Авангард» із ФК «Закарпаття». Йшлося також про комерційні можливості стадіону для фінансування господарських потреб.

Ужгород: Хто зацікавлений у розпалюванні конфлікту навколо стадіону "Авангард"?Із журналістами зустрілися директор стадіону Сергій Петрус та начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородського міськвиконкому Олег Муртазін.

За словами Сергія Петруса, закарпатські ЗМІ однобоко висвітлюють співпрацю футбольного клубу «Закарпаття» та стадіону «Авангард» із безпідставною критикою останнього. «Як комунальне підприємство ми маємо усі підстави вимагати оплати за надані послуги футбольному клубові, який є товариством з обмеженою відповідальністю. Ми мусимо заробляти кошти для покриття видатків, пов’язаних з утриманням спортивних споруд, футбольного поля у тому числі».

Сергій Петрус також повідомив, що стадіон є спільною власністю громад області та обласного центру. Незважаючи на мізерне фінансування, працівники стадіону докладають максимум зусиль, продовжують підтримувати його у належному стані і, відповідно, проводяться усі планові спортивні заходи на відповідному рівні. Річна потреба стадіону для оптимального функціонування становить понад 1 мільйон гривень, а цьогоріч з міського бюджету виділено лише 100 тис. грн. На стадіоні працюють 38 осіб. Самостійно стадіон заробляє 60-70 тис. грн. в рік. Вартість однієї футбольної гри становить, наприклад, 1646 грн. Зазначена сума випливає з планових розцінок ціноутворення за надання послуг і має відповідне погодження відповідних владних структур. Однак, до прикладу, київський «Арсенал» за оренду стадіонів «Динамо» та НСК «Олімпійський» сплачує відповідно 20 та 60 тис. грн. за гру.

Проте недоброзичливці замість конструктивної співпраці і виплати власних боргів через пресу розповсюджують безпідставні і неправдиві звинувачення. Директор стадіону заявив, що опублікована інформація від імені ФК «Закарпаття» про ніби то непідготовленість поля — безпідставна, бо перед кожним матчем його стан оцінюється інспектором і суддями, яких призначають не у Закарпатті, а від Професійної футбольної ліги України. «Головний тренер ФК «Закарпаття» Петро Кушлик заявив у кількох газетних та Інтернет-виданнях, що стан газону напередодні гри «був оцінений інспектором в -1 бал».

Нехай п. Кушлик публічно назве ім’я такого «інспектора», бо справжній делегат Федерації футболу України О. Тютюн виставив документально засвідчену оцінку 4», — коментує С. Петрус. Крім того, ФК заявляє, що «доводиться самим виконувати більшість роботі». Сергій Петрус спростував таку заяву: «Хай назвуть, які роботи вони виконували. Бо насправді ФК лише створює перепони для нормальної роботи моїх підлеглих. Керівництво клубу, наприклад, постійно змінює графік тренувань». С. Петрус продемонстрував журналістам офіційний графік тренувань, за яким команда повинна була з’явитися о 17.00, але насправді спортсмени з’явилися вже об 11.00. «7-8 разів на рік вони подають свій графік. Як тоді можна планувати роботу стадіону, забезпечувати розвиток інших видів спорту та доглядати поле?» — запитує Сергій Петрус.

Утримування поля вимагає значних коштів та щоденної роботи персоналу. Лише на один полив центрального футбольного поля щодня витрачається понад 60 м3 води, а ще потрібно підсівати траву після кожного тренування, додавати торф та інші добрива. У попередні роки футбольний клуб користувався базою стадіону безкоштовно, однак не сплачував, за словами С. Петруса, навіть комунальних витрат (що проте мусів робити згідно з чинним договором між ФК та міськрадою). Така ситуація не могла продовжуватися, стадіон не може надавати послуги безоплатно. Керівництвом стадіону було запропоновано річний контракт, футбольний клуб підписав його терміном лише на 3 місяці. С. Петрус також попросив не підозрювати стадіон у створенні якихось перепон ФК «Закарпаття»: «Ми вболіваємо за закарпатський футбол, але також і за стадіон, який мусить забезпечити своє нормальне функціонування для розвитку спорту в місті та на Закарпатті». Після закінчення короткострокового договору дирекція «Авангарду» й надалі готова до співпраці з командою.

Мер міста Ужгород Серій Ратушняк дав відповідне доручення з’ясувати ситуацію, серйозно занепокоївшись збитковістю потужного і перспективного спортивного комплексу, який потенційно міг би заробляти на себе самостійно. Про це на засіданні розповів начальник управління у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородського міськвиконкому Олег Муртазін. За результатами кількох перевірок було з’ясовано основні причини збитковості підприємства: 1) відсутність належного рівня бюджетної підтримки з боку обласної ради, 2) надання футбольному клубові «Закарпаття» у безкоштовне користування бази стадіону та несплата клубом за використані комунальні послуги, 3) відсутність системного використання спортивних споруд згідно з календарними планами, 4) відсутність надання нових видів послуг для населення, спортклубів, організацій тощо, що є одним із основних джерел самоокупності підприємства. На сьогодні, за словами О. Муртазіна, досягнуто позитивних зрушень для усунення усіх 4 причин.

Аналогічних «Авангардові» закладі в Україні — одиниці. Одразу 4 діючі футбольних поля потенційно могли б забезпечити успішне існування стадіону.

На завершення Сергій Петрус зауважив, що з невідомих причин ажіотаж та звинувачення починаються, як правило, перед відповідальними матчами…
11 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини